Şimdi Ara

Langırt Yasağının Kaldırılması İçin İmza Lütfen.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
2
Favori
1.788
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Langırt Yasağının Kaldırılması İçin İmza Lütfen.

    Arkadaşlar merhaba,


    Langırt veya güncel ismiyle masa futbolu ne yazık ki 1968 senesinde uygulamaya alınan 1072 no'lu yasa gereği kamuya açık alanlarda oynanması ve bu oyunla ilgili yurdışından aithalat yapılması yasaklanmış durumdadır. Bu güzel sporun bu nedenle ülkemizde federasyonu kurulamamakta ve oyun olmaktan çıkıp resmi olarak dünyadaki gibi SPOR haline geçememektedir, bu yasak dünyada ne yazık ki sadece ülkemizde yer almaktadır.


    Dünya kupaları, dünya turnuvaları düzenlenirken Türkiye olarak bizler federasyonumuz olmadığı için hiçbirine katılım yapamamaktayız. Ayrıca bu oyun Engelli arkadaşlarımızın icra edebilecekleri, olimpiyatlarda ülkemizi temsil edebilecekleri nadir sporlardan biri. Onlar da bu yüzden mağdur olmaktadırlar.

    Sizden ricam 30 saniyenizi ayırıp aşağıdaki imza kampanyasını imzalamanız. Bu sayede belki biraz da olsa sesimizi duyurabiliriz. :( Ayrıca olur da değerli vaktinizi ayırır ve bu talebimi sosyal platformlarda ve çevrenizle paylaşabilirseniz çok sevinirim.

    İMZA Kampanyası:
    http://www.change.org/tr/kampanyalar/i%C3%A7i%C5%9Fleri-bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-adalet-bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-gen%C3%A7lik-ve-spor-bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-lang%C4%B1rt-yasa%C4%9F%C4%B1n%C4%B1n-kalkmas%C4%B1-1072-say%C4%B1l%C4%B1-yasan%C4%B1n-d%C3%BCzeltilmesi-ve-d%C3%BCzenlenmesi

    Konu hakkında detay bilgi isteyenler aşağıdaki videoyu izleyebilir.








  • Sacmalıga bak niye yasaklandıgı bellimi ? bende universitede cok oynardım aslında 3-5 kişiyle başladık 1-2 hafta icinde buyun sınıf dersten cok langırt masasındaydı ..çok zevkli spor gercekten
  • Hocam hic kusura bakmayin ama imza falan hic bir ise yaramiyor ancak kendimizi kandiriyoruz.

    ODTU'de yasanan olaylarda da imza verdim ne oldu adam gecirdi yollari kampusu boldu ortadan ikiye. Ancak bosuna kurek cekiyoruz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uygulanması yitirilmiş bir kanun çoğu cafede ve hatta üniversite kantinlerinde bulunuyor langırt imzayla kaldırılabilir. Langırta ceza kesen polis ve mahkeme bile bunun zararlı bir şey olduğuna inanmazken neden bu yasak kaldırılmasın çok mantıklı.
  • Erol Bey, İngiltere'ye yerleşmiş, orada yüksek akademik bir kariyer sahibi olan ve çok yürekten bir langırt tutkunu ağabeyimiz. Aşağıdaki mektup sanırım 2012 tarihli olsa gerek, BFA (İngiliz Langırt Federasyonu) Başkanı Borish ATHA Türkiye'de neden yasak olduğunu merak ederek. Prof. Dr. Erol TEZ ' e mektup göndermiş. Ve Prof. Dr. Erol TEZ 'in cevabı ise;

    quote:


    Sayın Boris,
    gösterdiğin ilgi için teşekkürler ve ayrıca geciken cevabım için özürlerimi sunuyorum.

    Garip ama gerçektir ki AB üyesi olmak için can atan bir ülke olan Türkiye'de langırt oynamak, hatta spor kulüplerinde, derneklerde vb.nde yasaktır (belirli turistik tesisler istisnadır). Bunun yanı sıra langırt masalarının üretimi ve ithali de yasaktır.

    İlginçtir çok sert rejimlerle yönetilen Moğolistan ve İran gibi ülkelerde ITSF üyesi langırt federasyonları mevcuttur.

    Bu yasak uzun bir hikayedir ama kısaca aktarmaya çalışayım.

    Langırt oyunu Avrupa'dan Amerika'ya II. Dünya Savaşı sonrasında giriş yapmıştır. Amerikalılar oyunla bilhassa ABD askerlerinin savaş sonrasında konuşlandığı Almanya'da tanımışlardır. 50’lerde ise soğuk savaş zirvesine çıkmış ve Türkiye NATO'ya katılmıştır. Bundan sonra Türkiye'deki yaşam şekli Amerikanlaşmaya başlamış ve ilginç bir şekilde langırt oyunu Türkiye'ye Avrupalılar eliyle değil ABD etkileri ile girmiştir.

    50lerin başında ve ortasında Avrupa savaşın yaralarını sarmaya çalışıyordu ve küresel anlamda herhangi bir etkiyi haiz değildi. Yani ilk langırt masaları tilt masaları ile beraber ABD'den ithal edilerek Türkiye'ye girdi. Daha sonra Avrupa masaların ithali de başladı ama bu ithal masaların tamamı son derece pahalı idi. Sonuç olarak Türkiye'deki sanayiciler de bu yabancı masalara bakarak nevi şahsına münhasır tarzı olan bir langırt masası ürettiler. Bu masalar Türkiye'nin o yıllardaki üretim teknolojisinin imkanları ölçeğinde masalardı.

    50’lerin ortasından 60’ların sonlarına dek langırt Türkiye'de büyük bir çılgınlık halini aldı ve her yetenek seviyesinden ve her yaştan muhtemelen 100,000'in üzerinde oyuncu ortaya çıktı. 60’ların başlarında her yerde yerli langırt masaları vardı.. Kafelerde, barlarda, luna parklar vb’nde.. Birçok yerlerde 20'ye kadar sayıda masayı sürekli barındıran langırt kulüpleri açıldı.

    1961 yılında Türkiye'de yürürlüğe giren yeni anayasa ülkeyi çok daha demokratik ve aktif bir sosyo-politik yaşamla tanıştırdı. Fakat langırt çılgınlığı da bazı muhafazakar çevrelerden tepkiler alıyordu. Örneğin öğrencilerin okuldan kaçarak langırt oynamaları tepki topluyordu. 60’ların başında Alman ekonomisinin güç kazanması ile beraber ilk Türk göçmen işçiler Almanya'ya yerleşmeye başladı. Bu akış on yıl devam etti ve göç eden bu işçilerin arasında çok yüksek nitelikli langırt oyuncuları da bulunuyordu. Bu oyuncular oyunu yaşamaktan çok çalışmaya kilitlenmiş Almanya'da tekrar popüler hale getirmeye başladılar. İlginçtir: Almanya'dan ABD'ye ve ABD'den Türkiye'ye şeklinde gerçekleşen langırt ihracı şimdi Türkiye'den tekrar Almanya'ya langırtın popülaritesinin artırılması şeklinde sonuçlanıyordu. (Bakıyorum da Almanya'daki 2’nci ve 3’üncü nesil Türkler arasında üst düzey langırt oyuncuları var. Ayrıca senin ilk langırt öğretmeninin de Türk olması beni çok sevindirdi.)

    60’ların başındaki barış yanlısı hareketler (hipiler, çiçek çocukları vb.) 60’ların sonunda Avrupa'da son derece aktif, devrimci ve hatta aşırlıkçı bir politik harekete (özellikle Almanya'da) dönüştü. Tüm Avrupa'da Amerika karşıtlığı özellikle üniversite öğrencileri tarafından büyük bir heyecanla sergilenmeye başladı. Öğrenciler üniversite işgalleri gerçekleştiriyor ve sosyo-politik değişiklik talep ediyorlardı. Türkiye'de 1968'den itibaren benzer hareketler ortaya çıktı. Yenilikçi Türk gençliği zaten yeterince eğitim almış ve politik farkındalık kazanmıştı. Sokaklarda protesto yürüyüşleri oluyor ve fakat bu güzel gelişmelerin yanı sıra ülke sağcılar ve solcular diye ikiye ayrılıyordu.

    1968 yılında aşırılıkçı Baader-Meinhof Çetesinin faaliyetleri Almanya'da krize sebep oluyordu ve muhafazakar Türk hükümeti (Adalet Partisi, Süleyman Demirel) de aynı tarihlerde langırtın kamuya açık yerlerde oynanmasını yasaklıyordu. Sebep langırt ve tiltin kumar potansiyeli olarak açıklanıyordu ama sosyal huzursuzluğun yaygın olduğu o günlerde gençliğin bir araya gelmesinin engellenmesi de langırtın yasaklanmasının altındaki sebeplerden biriydi.

    Sonraki iki on yılda (70’ler ve 80’ler) Türkiye'ye terör ve iç kargaşa ile boğuştu ve langırta olan ilgi de neredeyse tamamen yok oldu. Çok küçük bir azınlık polisin bilerek ya da bilmeyerek görmediği bazı mekanlarda oynamaya devam etti. 2000’lere geldiğimizde ise Türkiye'deki yeni gençliğin oyunu tekrar keşfettiğini görüyoruz. Bu yeni gençleriwww.langirt.org,www.langirt.gen.tr vewww.langirtciyiz.biz gibi sitelerden takip edebilirsiniz.

    Geçen yaz Türkiye'ye tatil için gittiğimde bu insanlarla temas kurdum. Bu langırt yasağının kaldırılması için her türden desteğe ihtiyaç duyuyorlar ama önlerindeki engeller zorludur. ITSF'nin ve BFA'nın kendilerine yardımda bulunmasının yerinde olacağını düşünüyorum.

    Saygılarımla
    Erol Tez

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Destek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlgisini esirgemeyen dostlara teşekkür ediyorum. Olay sadece imzalamak değil, mümkün olduğunca
    çevrenize bunu duyurun, dünyada bir spor olarak uluslararası federasyonu olan, Eurosports'da yayımlanan
    bu güzel oyunun Türkiye'de ne yazık ki yasak oldugunu duyurmamız gerek.





  • Merhaba,
    Konuyu hortlatıyorum ama hortlaması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Şahsen langırtı ben de çok severim, imza kampanyasını şimdi gördüm ve imzaladım. Henüz çok az insan imzalamış. Okuyan diğer arkadaşların da saniyelerini ayırarak imzalaması ve paylaşması dileğiyle...
    Saygılar.
  • Çok teşekkürler dostum, millet olarak hangi konuda kenetlenmişiz ki bunda bir sürpriz olsun
  • sosyal platformlarda da paylaşacağım, imza kapmanyası hakettiği ilgiyi görememiş malesef. açıkcası benim de imza kampanyasını görene kadar böyle bir yasadan haberim yoktu. umarım en kısa süre içerisinde kampanya gerekli yerlere ulaşır ve başarı ile sonuçlanır.
  • Eksik olmayın, bizlerin de istediği bu, zincir gibi paylaşımlar büyüse belki bir sesimizi duyan olur
  • bende çok severim ve oynarım ancak sevip oynasak bile bazı şeyleri göz ardı ediyoruz, orda oynarken sadece biz eğleniyoruz ancak etrafımıza büyük ölçüde rahatsızlık veriyoruz, heleki kendimizi kaptırıyorsak böyle oyunlarda, hele hele yanımızda birde yancılar varsa çıkan patırtıyı kütürtüyü tahmin edemiyorum, bence cafelerin daha düzeyli ve mantıklı mevkilere yerleştirmesi lazım langırt masalarını, ne kadar sevsek de göz ardı etmememiz gereken şeyler bunlar, bunları bildiğim için sakin oynamaya gayret ediyorum ama ben kendimi çok kaptırırım böyle şeylere o yüzden rahatsız olan insanları görüyorum sürekli ve uyarılarda alıyoruz her oynayışımızda :D
    ama ne olursa olsun seviyoruz ve oynuyoruz langırtı
  • Fır fırdan bahsediyorsunuz galiba gürültü ve kaptırma derken, fırfır sadece ülkemizde var desek yalan olmaz,
    dünyada zaten kurallar açısında yasaktır, bebek topa vurduktan sonra 360 dereceden fazla dönmemelidir.
    Yani bizdeki lunaparkta, cafelerde oynana langırt aslında kurallara tamamen aykırı, amaçsızca oynana bir oyundur
    ne yazık ki.

    Gerçek kurallarıyla oynanan, üst seviye oyuna bir örnek isterseniz buyurun:

    Dutch Open 2014 Tekler Finali





  • Ankara ve cevresine duyurulur
    Mekan sahipleri, okul sahipleri, bar,pavyon, dershane, internet, playstation 100 den fazla isci calstiranlar ve aklınıza gelecek her yer market bakkal büfe dahil bunlara,
    YERI UYGUN OLAN YERLERI UFAK BIR OYUN SALONUNA CEVIREBILIRIZ VE AKLINIZA GELMEYECEK SEYLER KAZANABILIRSINIZ


    Onlar eglenicek makinalar calisacak
    SIZ PARA KAZANACAKSINIZ

    EVET HEMDE YUZDE 1000000

    RISK YOK SERMAYE YOK

    LANGIRT, BOKS MAKINASI, HEDIYE MAKINALARI, BASKET, BUZ HOKEYI, NOSTALJI ATARI VE DAHA ONLARCA MAKINA. SADECE MESAJ ATIN KAZANMAYA BASLAYIN KOLAY GELSIN

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.