Şimdi Ara

CPU overclock / oyunlarda fps düşüsü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.071
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir süredir overclock yaptığım CPU mun tam performansıyla çalışmadığı kanaatindeyim. Somut bir kanıtım yok bunun için ama öyle geliyordu bana.. Ta ki geçen gün canım sıkılıp BF3 e girene kadar sadece bir düşünceydi bu.

    Sistemim:

    i5 3570k ~ 4.5 ghz overclocklu
    16 gb cl10, 1866 mhz o.c
    asus v pro z77 m.board
    asus dcu2 gtx 760 SLI (ikiside overclocksuz)

    oyunlar konusunda bilgisi olmayan arkadaşlar "-----" diye başlayan paragrafları okumayıp direk son paragrafı okuyabilirler.

    -------- son zamanlarda iyi sistem isteyen oyunlar oynuyordum. AC black flag, metro last light falan oynadım bitirdim. assassins de 60 fps kilidi vardı 59 fps yi görmüyordum bile herşey full. metroda da yine herşey full 80-90 fps averajla oynuyodum. sadece AA yı ssaa (yükseğin bi altındaki ayar) yapmak zorunda kalıyordum. en sondaki AA ayarını hatırlamıyorum ama ona aldığım zaman GPU usage çok hafif etkilenmesine rağmen FPS de ciddi düşüşler oluyodu. (10-15 fps kadar).

    --------bunlardan sonra bir need for speed rivals kurayım dedim ve 30 fps kilidini açtım. max fps yi 60 a çektikten sonra farkettim ki oyunun belli bölgelerinde fps 35-40 lara düşüyo. gpu kullanımlarım %40 larda seyrediyordu. oyunda optimizasyon sorunu varmış sanırım herneyse ama daha güçlü işlemcileri olan sistemlerde bu olmuyormuş sanırım.
    En son dün gece Battlefield 3 e girdim multiplayer seine crossing haritası (bilen varsa) oyunun büyük kısmını 100-110 fps averajla oynarken, bazı bölgelerde fps 55 e kadar düşüyordu. Ben BF4 de oynadım single playerda ortalama 85-90 fps oynayıp hiç 60 fps altını görmemiştim. Neyse, BF3 teki tecrübemden sonra düşünmeye başladım bu nası iş böyle diye yani 2 tane 760 gtx ile 2011 oyununda 55 fps almam çok üzücü.


    Benim cpu overclocku ilginç bi stabiliteye sahip, bende nasılsa bir problem yok diye öyle bırakmıştım. örnek olarak, windows da her zaman yapmadığım değişik bir işlem yaparken 1-2 kere göçtüğünü gördüm. %100 stabil değil onu biliyorum ama %99 diyebilirim. oyunlarda yada stress testlerinde göçmedi ısınmalar falan da gayet normal. şöyle bir ilginçlik var: ben bu o.c yi yaptıgımdan beri usb 3 girişlerine, USB 3 desteklemeyen bir harddisk taktığımda windows crash alıyorum. Ama anakartımda veya sistemde herhangi bir problem olmadığını söyleyebilirim. bunun kaynağı %90 ihtimalle anakarta verdigim voltajlardan kaynaklanıyor.

    Şimdi asıl sorum şudur, yaptığım işlemde CPU mun hatasız çalışması, o işlemde CPU nun tam performansında çalıştığı anlamına gelir mi ? Yani ben overclock yaparak bir yandan işlemcimi hızlandırıyorum bir yandan salaklaştırıyo ihtimalim varmı? Bu tarz bi düşünceye kapılmamın sebebi; benim oynadığım oyun ayarlarına göre internetteki işlemci benchmarklarına baktığım zaman 4.5 ghz o.c yapılan i5 ve i7 arasında çok çok küçük farklar olduğu (1-2 fps) çok da pahalı olan extreme işlemcilerde bile 10 fps yi bulmayan farklar olduğunu gördüm... Bunun sonucunda düşünmeye başlıyorum "Ben bu sistemle bf3 ü 55 fps oynuyorsam, kim hangi sistemle 100-120 fps oynayabilir bu oyunu ? işlemcimin bottleneck olduğu aşikar.. ama benim overclockumda sorun mu var acaba?

    offsetle 4500 ghz da çalıştırıyorum 1.288 ile 1.296 arasında değişiyor core voltage yük altındayken. üstünde hava soğutma var ama yeterli seviyede. core sıcaklıkları prime blend test de 80 dereceyi geçmiyorlar. cpu sıcaklığı 62-63 dereceden yukarı görmedim yanlış hatırlıyo olabilirim bu rakamı, belkide 60 dır. ramler xmp profilde çalışıyor 1866 lık ramler olduğundan kendi 1866 mhz olarak ayarlıyor onları.

    CPU load calibration : high
    cpu power response control : regular
    CPU current capability : %140
    cpu power phase control : extreme
    cpu power duty control : t.probe
    olarak ayarlı.

    değerli yorumlarınızı bekliyorum. saygılar



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.