Şimdi Ara

Kış Lastiği Saçmalığı...ve Ceza

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
95
Cevap
2
Favori
5.084
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 1 haftadır süre gelen ve 54 ilin listede olduğu bu kanunsuz işlemde hakkınızı arayın ve itiraz edin

    Kesilen cezalar aşağıda yer alan maddeden kaynaklanıyor. 77TL ceza kesiyorlar 1.uyarı 2.trafikten men. (Hiçbir dayanağı yok)

    Konuyu Yargıya taşıdı bir avukatım burada paylaşacağım.

    Trafik Cezası Madde 30/1a
    Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanmak

    Özellikle İstanbul-İzmir- yani Batı'da kalan yerler için bu uygulamanın tam bir saçmalık olduğunu düşünüyorum.

    Aracıma 2 hafta önce kış lastiği taktırdım ancak hiç memnum değilim, aracımda 100km'de 1.-1.5litre fazla yakıyor tamam tutunması ve fren mesafesi iyileşti ancak trafikte birçok kamikaze var, sen tam tecizatlısın ancak karşında adam kelek lastik ve tutmayan frenlerle seni karşılıyor...

    neyse gel gelelim,polisin bu keyfi cezanın kanunlar ile belirtilmiş bir düzenlemesi yok ve resmi gazetede dahi yayınlanmadığını söylemek istiyorum

    Şahsi aracımda Kış lastiği yok ve almayacağım, itiraz edin, hakkınızı arayın. Memleketi TEKSAS'a çevirmek isteyen POLiS ve emir sinsilesini sorgulayın.







  • Altına imzamı atarım.
  • hayırlısı
  • infinite kullanıcısına yanıt
    "ancak trafikte birçok kamikaze var, sen tam tecizatlısın ancak karşında adam kelek lastik ve tutmayan frenlerle seni karşılıyor... "

    bu dediğinize göre ceza kesilmesi gerekmiyor mu işte.. karşındaki araç da kar lastigi kullansa sorun kalmıycak
  • Kanunda olmayabilir ancak kış lastiği özellikle kar yağan bölgede kesinlikle gereklidir. İSTANBULDA gerekli değil demişsin, İstanbulda kar yağdığı zaman yaz lastiğiyle gezen araçların trafiği nasıl felç ettiğini anlatmama gerek yok youtube onlarca video var izleyin, o sürücülerin sorumsuzluğunun bedelini kimse çekmek zorunda değil!!!

    Hiç kar düşmeyen yerlerde ise uygulanmalı mı orası tartışılabilir ancak +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yaz lastiğinin güvenli sürüş için yeterli olmadığını uamanutmk lazım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: the20130

    "ancak trafikte birçok kamikaze var, sen tam tecizatlısın ancak karşında adam kelek lastik ve tutmayan frenlerle seni karşılıyor... "

    bu dediğinize göre ceza kesilmesi gerekmiyor mu işte.. karşındaki araç da kar lastigi kullansa sorun kalmıycak

    bunu sağlamıyorlar forum dostum buna tiltim
    yarım yamalak 1 gün içinde alınan bir kararla 54 il diyorsun tüm ülke demiyorsun!
    eyalet eyalet mi ayıracaklar ne yapacaklar
    bence adil değil ve şartlar eşit değil
    bu hep böyle oldu
    kamikaze rahat rahat hareket ederken
    ceremesini sen çeiyorsun...

    dediğin gibi herkes eşit olsa sorun yok ama yarım yamalak saşma sapan kaidesiz bir ülke kuralları içinde yaşamış oluyorsun.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: fikrijohn33

    Kanunda olmayabilir ancak kış lastiği özellikle kar yağan bölgede kesinlikle gereklidir. İSTANBULDA gerekli değil demişsin, İstanbulda kar yağdığı zaman yaz lastiğiyle gezen araçların trafiği nasıl felç ettiğini anlatmama gerek yok youtube onlarca video var izleyin, o sürücülerin sorumsuzluğunun bedelini kimse çekmek zorunda değil!!!

    Hiç kar düşmeyen yerlerde ise uygulanmalı mı orası tartışılabilir ancak +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yaz lastiğinin güvenli sürüş için yeterli olmadığını uamanutmk lazım

    katılıyorum ancak bu durum takmayan adamı ilgilendirmiyor ki ve takmayacak çünkü umrunda değil
    yaptırım tamamen tepeden inme ve kontrol ise keyfi laylaylom.

    benim kırıldığım nokta burası.

    çok rastgele, Allaha emanet gidiyor,

    sistem yok...hiçbirşeyde olmadığı gibi




  • 14 derecede yazlık lastik mi daha iyi tutunur kışlık lastik mi? Yazlık dediğimiz lastik tutunur. Derece 7 altına düştüğünde yazlık lastik sertleşir ve daha az tutulur.

    Hal böyle iken, ortamda kar yokken ve sıcaklık 10 derece üstündeyken polis nereye ceza yazacak? yazlık lastiklere mi kışlık lastiklere mi?

    Atıyorum sıcaklıklar Mart ayında iyice yükseldi. Sonuçta genelgede Nisan'a kadar diye ibare var. 20 derece sıcakta bana kışlık lastik yok diye ceza yazarsa yuh derim.





  • o 54 il arasında kütahya ve eskişehir var mı?
  • Denetimler sıkı tutulup, kış lastiği takmayanlara cezalar kesilmeli. Kural son derece yerinde ama denetimler göstermelik ve yetersiz.
  • Kış lastiğinin güneşli ve 4 dereceden yüksek havalarda kullanımı bencede gereksiz.Denize kıyısı olan batı illerimizi göz önüne alırsak kışın güneşli gün sayısı oldukça fazla olup ortalama sıcaklığın 8-9 derece olduğu aşikar ...
    Bu nedenle kış lastığı almak yerine M+S 4 mevsim lastik almak çok daha mantıklı gibi görünüyor...




  • son günlerde gelişen yolsuzluk olaylarına bu da eklendi. araştırın isterseniz meclis başkanının dünürü lastik işine girdikten sonra bu gündeme geldi.
  • Katılıyorum, uygulama tam bir saçmalık... Bulunduğum ilde çoğu zaman sıcaklık 7 derecenin altına inmiyor. Bunun gerekçesi nedir lastikçileri zengin etmek mi...
  • akula06 nikli arkadaş açıklamış gerekçesini
  • Gayet iyi oldu yasalaşması, artık başkası da yazlık lastiğiyle gelip yanlışlıkla çarpsa bile değer kaybı davasını yapıştırırım :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kamikaze ne ya

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Davayı merak ettim gerçekten. Yasa(laştırma çalışması) bilimsel ama uygulama sürek avı gibi.

    Teksas da eskidenmiş zaren. Artık orası Teksas Cumhuriyeti - "Republic of Texas".
  • quote:

    Orijinalden alıntı: synthesizer

    Kamikaze ne ya

    gülüyoruz ancak gerçek bu forumdaşım.
    adamlar kamikaze - Japoncada intihar timi olarakta geçer


    bu arada haberin linki

    http://www.polishaber.net/haber-11232-otomobillere_de_kis_lastigi_takma_zorunlulugu_getirildi.html




  • Resmi gazete yer alan tanımlar burada (sadece ticarileri kapsar) hususi ile alakalı bilgi yok

    http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/11/20121108-7.htm/20121108.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/11/20121108-7.htm



    Sayı : B.11.0.KDG.0.17.00.02-225.09-22239 27/11/2012
    Konu: Kış lastikleri

    GENELGE

    (2012/KDGM- 07 /DENETİM)
    08/11/2012 tarih ve 28461 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ”Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik”in altıncı maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi ile yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunluluğu getirilmiş olup; bu konudaki mevzuatın, amaç ve hedeflerine uygun gerçekleşmesini ve uygulamada oluşabilecek tereddütlerin giderilmesini teminen aşağıdaki hususlar belirlenmiştir.

    Buna göre:

    (1) KIŞ LASTİĞİ VE UYGULAMALARI

    a) Kış lastiği; üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.

    b) Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, miibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca “A” türü yetki belgelerine kayıntlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.

    c) Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.

    ç) Kamyonet, minibüs ve “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.

    d) Her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemle ve varsa Bakanlıkça belirlenen arttırımlı sürelerle sınırlı olmak üzere şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenir ve uygulanır. Bu illerde bulunan yol kenarı denetim istasyonlarında bu husus dikkate alınır.



    (2) DENETİMLERDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR

    Kış lastiğinin zorunlu olduğu süre içerisinde;

    a) Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır.
    b) Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunludur.

    c) Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilir. (Ek-1 Kış lastiği sırt desenleri)

    d) Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur.

    (3) İDARİ MÜEYYİDE

    Yapılan denetimlerde, kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan araç sahipleri için, basım işlemi Bakanlığımızca sürdürülen ve denetimle görevli olan Kurumlara bilahare gönderilecek olan ”Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (655/KHK) İdari Para Cezası Karar Tutanağı” kullanılarak “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik”te belirtilen miktarda idari para cezası karar tutanağı düzenlenir ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir ve izin verilen yerleşim yerinin adı söz konusu idari para cezası karar tutanağı üzerinde belirtilir.

    İdari para cezası tatbik edilen tüm araçlar için kanıtlayıcı belge olarak ruhsat ve ehliyet fotokopisi ile mümkünse fotoğraf temin edilir.

    (4) YÜRÜRLÜK

    Bu Genelge, Karayolları Trafik Yönetmeliğindeki diğer hükümler saklı kalmak üzere 1 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girer.

    Bu Genelge’de düzenlenen hususlar; 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci, 7 nci, 28 inci ve 34 üncü maddeleri ile 08/11/2012 tarih ve 28461 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde olmak üzere ve bunların Bakanlığımıza vermiş olduğu yetkiye istinaden uygun görülmüştür.

    Bilgilerini ve gereğinin buna göre ifasını arz/rica ederim.

    Binali YILDIRIM Bakan


    Ek-1 Kış lastiği sırt desenleri


    DAĞITIM:
    İçişleri Bakanlığı
    (Emniyet Genel Müdürlüğü)
    (Jandarma Genel Komutanlığı)
    (Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü)
    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
    Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
    Bölge Müdürlükleri
    Tüvturk Kuzey Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ.
    Tüvturk Güney Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ.
    İlgili Sektör Kuruluşları




  • Uygulama düzgün yapılsa gayet yerinde bir karar aslında.
    Arabamızda lastik var ama yazlıkçı kamikazenin biri gelip yapıştıracak diye geriliyorum trafikte.
    Bulunduğum yer kayseri, sıcaklık 2 haftadır en sıcak -4'ü görebildi ve araçların %35-40kadarı kışlık kullanmıyor ama trafiğe çıkıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.