Şimdi Ara

Bu balıklar 4 yıl Susuz Yaşayabiliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
294
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu balıklar 4 yıl Susuz Yaşayabiliyor

    http://www.habervaktim.com/haber/352892/bu-baliklar-4-yil-susuz-yasayabiliyor.html

    Afrika akciğer balıkları yağmurların kesildiği kuraklık dönemlerinde susuz, çamur kozalarında dört yıldan fazla hayatta kalabiliyor.
    Bu balıklar 4 yıl Susuz Yaşayabiliyor


    BBC de yayınlanan bir belgesel programda, kuraklık dönemlerinde sular çekilince 4 yıl boyunca farklı özelliklerini kullanarak hayatta kalmayı başaran akciğer balıklarının ilginç öyküsü yayınlandı.

    BALÇIĞA TÜNEL KAZIYORLAR

    Kurak mevsimlerde sular çekilmeye başlayınca, akciğerli balıkların herbiri kendine balçık içinde bir tünel kazarak içine yerleşir. Tünelin üzerinde havanın girişine yarayan gözenekli bir kapak bulunur. Balık, çamurdan koza içinde mukuslu bir sıvı ifraz eder. Bunun sayesinde derisinin kuruması önlenmiş olur. Balık, kozasında derin bir uykuya dalar. Vücut fonksiyonlarını da yavaşlatır. Akciğerli balıklar gerekli oksijeni yuvanın üstündeki delikten almaya devam ederler.

    VÜCUTLARININ YARISINI ERİTİYOR

    Yaz uykusu süresince gerekli enerji için kendi kas dokularının bir kısmını eriterek harcarlar. Bu suretle yağmurların tekrar başlayıp, akarsuların canlanmasına kadar hayatlarını sürdürürler.

    Afrika akciğer balıklarında kas dokusunun besin olarak harcanması sonucu bir mevsim içinde 3 santimlik bir boy kaybı olur. Bazen uzun süren kuraklık dönemlerinde vücutlarının yarısını eritirler. Afrika akciğer balıkları, çamur kozalarında dört yıldan fazla susuz bir şekilde yaşayabiliyor.







  • Bu balık iyiymiş, bizde olsa sadece kafa kalırdı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.