Şimdi Ara

Beşiktaş'tan TFF'ye 1986-1987 Sezonu Şampiyonluk Başvurusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
2
Favori
3.177
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Beşiktaş'tan TFF'ye 1986-1987 Sezonu Şampiyonluk Başvurusu



    Kartalhaber.com yazarı Avukat İrfan Niğdeli, 24 Mayıs 1987 tarihinde oynanan Malatyaspor-Beşiktaş maçında ev sahibi takımın şike yaptığının kanıtlandığını belirterek yapılan şikenin resmen açıklanması ve o sezondaki şampiyonluğun Galatasaray'dan alınıp Beşiktaş'a verilmesi için Futbol Federasyonu'na başvurdu.


    TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU’NA İHBAR


    Konu: UEFA’nın yeni disiplin yönetmeliği ve buna uygun hale getirilen TFF Disiplin Talimatları gereği; 06.04.2003 tarihli Star Tv. Telegol Programında 24 Mayıs 1987 tarihli Malatyaspor-Beşiktaş futbol müsabakası ile ilgili Malatyasporlu futbolcuların teşvik pirimi aldıklarını itiraf etmeleri karşısında ilgili futbolcu ve kulüp yöneticileri hakkında soruşturma yapılması talebidir.


    İrfan Niğdeli yayınladığı açıklamada şu görüşlere yer verdi;


    Uefa’nın yeni disiplin yönetmeliğinde Haziran 2013 tarihli şike fiillerinde zamanaşımının kaldırılmasına ilişkin kararının ardından , federasyonumuz disiplin talimatında soruşturma zamanaşımının herhangi bir süreye tabi olmaması konusunda gerekli değişikliği yapmıştır.


    Uefa tarafından alınan karar yazılı ve görsel medyada ;


    ‘’İngiltere’nin başkenti Londra'da toplanan UEFA'nın yönetim kurulu üyeleri çeşitli gündemleri ele alarak çeşitli kararlar verdi. Şike ile ilgili alınan kararda, artık zaman aşımı olmayacak. Şikenin hangi tarihte yapıldığına bakılmaksızın tespit edildiği anda gerekli cezaların verileceği belirtildi’’ şeklinde benzer haberlerle yorumsuz olarak kamuoyuna duyurulmuştur.


    UEFA’nın bu kararı şike olaylarına karşı sıfır tölerans ilkesinin sonucu olarak, Uluslar arası Hukuk düzeninde genel bir prensip olma yolunda yaptığı hukuki bir düzenlemedir.




    1986-1987 sezonunda işlenen fiillerin o dönemde kanunlarımızda suç sayılmadığı ileri sürülebilirse de 6222 sayılı yasadan önce şike olaylarına hakemlerin karışması halinde rüşvet, diğer hallerde dolandırıcılık kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, ancak fiillerin, ceza kanunlarımız açısından zamanaşımına uğramış olduğu olması, bahis konusu fiillerde teşvikleri alan ve veren kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulsa bile haklarında iç hukuk kurallarınca ceza davası açılamayacağı sonucunu ortaya çıkarmaktadır.


    1986-1987 döneminde TFF başkanı ALİ Uras ve yönetim kurullarının ve bu tarihe kadar federasyonumuzun yönetim kademelerinde yer almış başkan ve üyelerinin , Galatasaray Spor Kulübü aleyhinde soruşturma yapmalarını engelleyecek şahsi ve psikolojik sebepleri olabilir.Bu konunun kendi yönetimleri devam ederken gündeme gelmesinin Türk Futbol dünyasını karıştıracağı, bu yükün altından kalkamayacakları, Türkiye’nin imajının bozulmasındansa konuyu görmezden gelme duygusu ağır basmış olabilir.Kaldı ki milyonlarca taraftarı olan kulübün oy potansiyeli düşünüldüğünde siyasi iktidarlarında böyle bir problemi halletme konusunda gayretlerinin olamayacağı aşikardır .


    İŞTE SİZE ZAMAN AŞIMI:


    Kısacası Galatasaray Spor Kulübünün o dönemde soruşturmaya uğraması , tabiri caizse Kenan Evren ve diğer komutanların yargıya hesap vermeleri kadar görülmemiş bir örnek olacaktı.


    İşte bu tarihe kadar zamanıaşıran zihniyetin, olayın üstünden’’ 27 sene geçti demesi’’ ihtimali hukukun kurallarının kötüye kullanılmasıdır.Kaldı ki Evren ve diğerlerinin yargılanması Anayasada yapılan bir değişiklikle zamanaşımı savunmalarına takılmadan bugün devam etmektedir.


    Bu konu çözümlenmeye çalışırken UEFA’nın bu konudaki gerekçesi ve niyeti önemlidir. soruşturmalarda zamanaşımını kaldırarak ülkelere;


    - Siz yukarıda bahsettiğimiz siyasi ve çıkar ilişkileri doğrultusunda ,kendi takımlarınız hakkında soruşturma yapmaktan korktunuz.


    -Gerekli hukuki düzenlemeleri yapmadınız,zamanaşımlarının arkasına sığındınız,


    -Bu davalarda tarafsız olamazsınız yürütme organlarınızın ihmalleri sebebiyle zamanaşımı kararları verseniz dahi kabul etmem


    - UEFA nın milli müsabakalara karışmadığı dönemde bile olsa soruşturma açacaksınız , ihbar tarihi önemlidir bu konuda ihbar tarihinde UEFA prensiplerine hukuken bağlısınız


    Diyecekse Galatasaray Spor Kulübü hakkında soruşturma açılmalıdır.


    Gelişmelerden sonra olayı yorumlayan


    ‘’Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Eski Disiplin Kurulu Üyesi ve spor hukukçusu avukat Remzi Kazmaz ise UEFA Yönetim Kurulu'nun aldığı bu kararın sakıncalı olduğunu ve Türkiye'de kaosa yol açacağını söyledi.


    Avukat Kazmaz, şikede zaman aşımının kaldırılması durumunda tozlu raflarda birileri tarafından saklanan belgelerin ortaya çıkarılacağını, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) ve mahkemelere ihbar yağacağını söyledi.’’ (Kaynak 23.05.2013http://www.akşam.com.tr.)


    Sayın meslektaşımıza kısmen katılmakla birlikte ,Türk Futbolu’nun üzerinde kara bir leke gibi duran 1986-1987 sezonunda yaşanan olaylar Beşiktaş taraftarlarınca sosyal medyada devamlı gündeme getirilmekte olup, delil ve belgelere ulaşmak için tozlu rafları karıştırmaya gerek yoktur.


    1986-1987 24.05.1987 Tarihli Malatyaspor-Beşiktaş Müsabakası


    TFF Başkanlığı’nı Ali Uras’ın yaptığı 1986-1987 yılı sezon sonunda Galatasaray 54 puanla ,14 sene sonra şampiyonluğunu ilan ederken Beşiktaş 53 puanla 2. Oldu


    Sezonun bitmesine 4 maç kala Beşiktaş aradaki puan farkını ikiye çıkarsa da üç hafta kala 24 Mayıs 1987'de Beşiktaş, Malatyaspor deplasmanında beklenmeyen bir yenilgi aldı ve Galatasaray ile puanlar eşitlendi. Sonraki hafta 31 Mayıs 1987'de Beşiktaş, kendi sahasında Denizlispor'a karşı 1-0 önde giderken, 85. dakikada Denizlispor'lu Erol Tolga frikikten golü atınca, maç 1-1 sona erdi ve Galatasaray'ın galibiyetiyle son haftaya Galatasaray bir puan önde girdi. Son hafta iki takım da maçlarını kazanınca Beşiktaş, şampiyonluğu kaybetti.


    Star TV ‘de yayınlanan 06.04.2003 tarihli TELEGOL programında Malatyaspor’un 1-0 galibiyetiyle sonuçlanan maçla ilgili olarak para aldıklarını itiraf ettiler.


    Telegol programından Murat Özarı maçta sağbek oynayan Malatyasporlu Eren ve Şehmus'la konuşmaktadır






    Şeyhmus- Tabİi Beşiktaşı yenmemiz için Galatasaray’dan 2.5 milyon adam başı prim gelmişti.Şahin parası Doğan parası.Malatyaspor’da kadroda olmayanlar dahil.Kadroya giremeyen arkadaşlara ordaki personellere dağıttık biz yani


    Konuşmanın devamında tüm kadronun parayı aldığını Galatasaray’dan gelme Metin Yıldız’ı işaret ederek , Galatasaray’ın 14 sene şampiyon olamamasını bir tür sebep olarak gösteriyor


    Malatyaspor Başkanı da şikeyi itiraf etti


    O dönemki Malatyaspor Başkanı Nurettin Güven de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Malatyaspor'un Galatasaray'dan para alarak şike yaptıını resmen itiraf etti.
    Güven geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.


    'Bak başkan buraya kadar geldiniz sağolun. Bak bizim bir iddiamız yok, futbol oynayıp gideceğiz. Bazı futboculara Galatasaray'lılar bir şeyler vermiş. Siz verin, bizim bir iddiamız yok maçı alın gidin yani oynasınlar alın gidin' dedim. O da 'Teşekkür ederim sayın başkan dedi.Ben biliyorum dedi sen dedi anadan doğma Beşiktaşlı'sın. Ama biz bu futbol takımı ile maçı alır gideriz' yanıtını verince kendisine teşekkür ettim."


    Şerefli ikincilik
    1986-1987 sezonu ile ilgili olarak Beşiktaş Başkanı Süleyman Seba’nın ‘’Şerefli ikincilik, kirli şampiyonluktan iyidir’’ açıklamasını yapması ,bu durumun Beşiktaş cephesi tarafından da bilindiğinin kanıtıdır. Olaylar Beşiktaşlı taraftarlar ve tüm futbolseverlerin hafızasında aradan geçen zamana rağmen tazeliğini korumaktadır. Hal böyleyken futbol federasyonumuzun konuyla ilgili girişimde bulunması Türk Futbol Liglerinde herkesin gözleri önünde yaşanmış bu lekenin temizlenmesi açısından memnuniyet yaratacaktır


    SONUÇ;


    1-UEFA’nın ülke federasyonlarının gerekli kararları almadığı kanaatine varması halinde ,devreye girmesi ihtimaline binaen , 86-87 sezonunda yaşanan ve itiraflarla subut bulmuş , Malatyaspor –Beşiktaş futbol müsabakası ile ilgili olarak , yukarıda bahsettiğimiz konuları değerlendirerek, iç hukuk ve uluslar arası hukuk kurallarının soruşturmaya cevaz vermesi halinde gereğinin yapılmasını,


    2-Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde 06.04.2003 tarihli Telegol programının sorumlusu, haberi yapan kişiler, programda konuşan ve ismi geçen futbolcuların dinlenmesini,


    3-Beşiktaş Spor Kulübünün elinde bu konuda bilgi ve belge olup olmadığının sorulmasını talep ederiz


    Av.İrfan Niğdeli







  • Kartalhaber.com
  • OKUMAYIN

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • OKUYUN
  • Okumadım.
    Sanırm yav he he denmesi gereken bir konu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: acemi nefer

    Okumadım.
    Sanırm yav he he denmesi gereken bir konu.

    Yav he he

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Taarin

    Kartalhaber.com

    Kartalhaber'i görünce bende okumuyordum fakat yazarı başvurmuş.
  • geçmişte olan geçmişte kalmalı. ligin temiz olmadığını hepimiz biliyoruz. halada temiz değil.
  • Aynı şeyi bizim kulüp yapmış olsa gsliler demediğini bırakmazdı ne şikeciliğimiz kalırdı ne sahtekarlığımız ama konu kendileri olunca yav he he oluyor ahh ahh durun siz gs bir kaç sene şampiyon olamazsın tkaım kötüye gitsin böyle dolaşabilecek misiniz forumda merak ediyorum
  • Kupamızı verin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • HAHAHAHAHAHAHAHA
  • Kartalhaber 'i görünce okumayacaktım ancak bir avukat tarafından hazırlandığını görünce okudum. Mantıklı konuşmuş. Türkiye'de hiç bir takım sütten çıkmış ak kaşık değildir ve kimse kimseye bu konuda laf atmamalıdır. İşte bunun sonucu da böyle olaylardır. Ortaya çıktıklarında sus pus olup yav he he ler ile geçiştirilmeye çalışılır.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Barbar

    Şikeyle aldıkları 2003 şampiyonluğunu bize versinler fit olalım.

    Aynen derbilerin hiç birini kaybetmeden,34 maçta sadece 1 mağlubiyet alarak aldığımız şampiyonluk şike
    Tabi Sergen'le Deli İbo'nun gollerini sindirmek kolay olmamıştır




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kal Chi

    Geçiniz.

    Yok yok geçmeyelim. Cidden versinler 2003 şampiyonluğunu bize, bizde onlara 1887'yi verelim. Nasılsa 2'si de şaibeli. Herkes susar böylece.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kal Chi

    Geçiniz.

    Niye geçiyoruz arkadaşım işinize gelince millete şikeci demeyi biliyorsunuz .ama konu siz olunca toz kondurmuyosunuz.adamların başkanı açıkladı bizim yıllardır bilip sizin yıllardır inkar ettiğiniz şeyi.zorrrruna mı gitti şimdi???????

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Barbar

    Şikeyle aldıkları 2003 şampiyonluğunu bize versinler fit olalım.

    yav he he
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Taarin

    quote:

    Orijinalden alıntı: Barbar

    Şikeyle aldıkları 2003 şampiyonluğunu bize versinler fit olalım.

    Aynen derbilerin hiç birini kaybetmeden,34 maçta sadece 1 mağlubiyet alarak aldığımız şampiyonluk şike
    Tabi Sergen'le Deli İbo'nun gollerini sindirmek kolay olmamıştır


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Allahını seven alsın şu barbarı şurdan ya hala 2003'e şaibeli diyor.O sezon şaibeliyse temiz sezon yoktur Türkiye'de.

  • Platini nin sike de zaman asimini kaldirmasiyla bu tarz davalarin cikacagi belliydi.Sampiyonlugu alip birde tazminat alabilirsek cok iyi olur.

    Hadi bakalim,

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.