Şimdi Ara

Keskinlik neden 'çok' önemli değil?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.657
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu fotoğraflara baktığınızda aklınıza "keskinlik" mi geliyor yoksa "konu, kadraj ve renkler" mi?
    http://www.maybankphotoawards.com/
    Aranızda bunlar gibi fotoğraf çektikten sonra ekranda %100 büyütüp "ulan keskin olmamış atayım bari, objektifi de atayım en keskinini alayım" diyecek babayiğit var mı? Ki bu sayfadaki fotoğrafların bazıları en ucuz DSLR ve hatta kompakt makineyle bile çekilebilir.
    Not: Başlığı değiştirdim, "keskinlik hiç önemli değil" şeklinde anlaşılmış Keskinliğin önemli olduğu fotoğraf türleri de var elbette, mesela model çekimleri, mesela makro, belki manzara. Bütün bunlarda büyük baskılar alıyorsanız keskinlik önemli elbet.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozturert -- 6 Eylül 2013; 11:47:28 >







  • o an fotoğraflarında keskinlik renkler fotoğraf kalitesi çok da önemli değildir.

    çünkü o an bir daha meydana gelmeyecektir. işte yukardaki fotoğraflarda bunlara örnektir.

    örneğin aşağıdaki fotoğraf. fotoğraf fotoğrafçılık açısında rezalet. ancak bu fotoğrafı birdaha çekmeniz mümkün mü tabiki hayır. o zaman bu fotoğraf çok değerli bir fotoğraf.

     Keskinlik neden 'çok' önemli değil?
  • Aksiyonsuz calisilarak keyfi cekilen fotograflarda kesinlikle keskinlik ararim, hatta bu sebep ile fotograf makinem devamli cekimdedir. Fotograflarimi seri cekim yaparken 5-10 cm ileri geri hareket ederim ki en net en keskin fotograflara ulasabiliyim. Daha sonra fotograflari pc de tek tek buyuterek incelerim ve en net olanini alirim. Teknoloji boyle bir imkan sagliyor ise kullanmsk lazim bence.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • insan sonuç olarak her konuda en iyisini veren ekipman ister, bu gayet normal.

    işin diğer tarafı ise maliyet ve ilgi alanı. o da ister istemez ekipmanı belirliyor.

    önemli bir tarihi olayı çekerken fotoğrafa dokunma gereği bile duymazken, örneğin model ve manzara çekimlerinde görselliği en üst seviyeye çıkarmak isterim şahsen.
  • Keskinlik bence de her zaman önemli değil. Zaten fotoğrafın içeriğine bakınca keskin olmama sebebi makul geliyor ise insana sorun yoktur. Yukarıda @effsane_61 'in paylaştığı fotoğraf gibi mesela. Yine @ozturert 'in paylaştığı linktekiler gibi, kompozisyonun içerdiği anlam keskinliği hiç önemsiz kılabilir. Mesela uygun ortamda sabit bir objeyi fotoğraflarken de o fotoğraf keskin değil ise ben şahsen "neden" diyorum ? Kaçan yok, hareket eden bir şey yok. Yine aynen planlı bir sahnede olsun, bir modeli fotoğraflarken olsun(tabi özel bir konu işlenmiyor ise) bu gibi fotoğraflarda keskinlik olmalı diye düşünüyorum.
  • yani aslında özet olarak.

    bir fotoğrafı birden fazla çekebilme şansımız varsa tüm fotoğrafçılık kuralları çok önemlidir.
    ama bir fotoğrafı birdaha çekemeyeceksek fotoğrafçılık kuralları göz ardı edilebilir.
    savaş fotoğrafları, o an fotoğrafları bunlara en iyi örnektir.
  • Fotoğrafa gönül vereli 2.5 sene oldu. İlk başlarda en iyi fotoğrafın en keskin fotoğraf olduğunu zannediyordum sanırım. Geçen 2.5 yıl boyunca netliğe ve keskinliğe verdiğim önem giderek azalmaya başladı diyebilirim. Ama hangi fotoğraflarda; portre, manzara ve sokak fotoğraflarında (yanlış anlaşılması, bu fotoğraflar keskin olmasa da olur demiyorum, bu fotoğraflarda artık benim için en önemli parametre keskinlik değil diyorum). Kuş be macro çekimlerinde (artık makro çekmeyi neredeyse tamamen bırakmış da olsam) benim için keskinlik hala olmazsa olmaz.

    Zaman içinde ortaya çıkan bu değişimin çeşitli nedenleri var; mesela eskisi kadar çok crop yapmıyorum, fotoğrafı %100 büyütüp incelemeyi bıraktım. Artık benim için fotoğrafın %100 yaklaştırdığımda bir kısmının güzel olmasındansa, tamamının göze hoş gelmesi önemli. Mesela o yüzden eskiden 550d ile iso1600'e çıkmayı hiç istemezdim. Çünkü fotoğrafa %100 yakınlaştırıp baktığımda gördüğüm kumlanma bana çamur gibi gelirdi. Şimdi ışık azsa direk arttırıyorum iso'yu. An'ı, ifadeyi yakaladıktan sonra %100 yakınlaştırmadaki kumlanma umurumda değil.

    Ama bu demek değil ki lens alacağım zaman MTF tablolarına bakmıyorum, keskinliğe önem vermiyorum. Hala mümkün olan en keskin lensi almak istiyorum. Ama eskiden keskinlik benim için en önemli parametre iken artık daha geri planda kaldı. Şimdi en önemli parametre maksimum diyafram açıklığı ve bokeh kalitesi. Belki bu öncelik zamanla yine değişir, şimdilik bilmiyorum.

    Not: Yazdıklarımdan sadece çömezler keskinliğe önem verir anlamını çıkarmayınız. Ben kendi kişisel zevkimdeki değişimden bahsediyorum. Benim için fotoğrafta en önemli şey keskinliktir diyene de saygı duyarım.




  • @ First_Person çok güzel yazmışsın hocam ellerine sağlık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir fotoğrafta keskinlik en önemli unsurlardan olmasa da günümüzde binlerce lira verilen makina ve lensin hakkını vermesini bekliyoruz. Bizim gibi amatör kullanıcılar keskin fotoğraf için uğraşırken konu ve kompozisyonu es geçiyoruz. Çok önemli bir konu zira internette görüyoruz cep telefonu ile çekilen ve yarışmalarda dereceye giren birçok fotoğraf var.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.