Şimdi Ara

VAIO'lardaki NVIDIA problemine çözüm bulundu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.676
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Vaio'larda ekranın bozulması problemi sıkça yaşanan bir sorun. Aynı sorundan muzdarip olan bendeniz de, peder beyin FZ21M'i için 500 lira civarı para dökmesinden sonra makinenin benim elime ulaşması ve uzun bir araştırma sürecinden sonra sorunu çözmüş bulunuyorum.

    Ben bile SONY yetkili Servisi'nde expertiz (1000 lira karşılığı anakart değişimi önerisi) ve sonrasında İstanbul merkezli bir özel servisin nvidia chipset değişimi önerilerinin üstüne artık insiyatifi ele alıp araştırmalarım sonucu bulduğum çözümü de burada aynı sorunu yaşayan onlarca kişi için paylaşıyorum.


    Herkesin yaşadığı gibi biz de ekranımızda dikey yeşil çizgiler, bios ekranında kare kare renkli pikseller sorunu yaşıyorduk. Fakat bizde sorunun arada bir normale dönüp, kısa bir zaman sonra tekrar bozulması gibi bir huy da vardı. Yani bariz bir temassızlık gibi görünüyordu. Fakat tüm araştırmalar ve benzer sorunlar hep nvidia chipseti işaret ediyordu.

    Herkes bu chipsetinin yanması sonucu bu durumun oluştuğunu söylese de bizim görüntümüzün arada bir ve çok kısa süreliğine de olsa normale dönüp tekrar bozulması işin içinde chipsetinin komple kaybı değil bir başka problem olduğunu işaret ediyordu.

    Sonra şu bulduğum blogda okuduklarım işi açığa kavuşturdu. Anladım ki aslında sorun chipsetinin arızası değil, aşırı ısı sorunu yaşayan makinelerin bu ısı sonrası nvidia chipsetinin ana karta bağlantı yüzeyindeki lehim erimesi ve bazı ayakların soğuk lehim de denen temas zayıflamasına maruz kalmasından kaynaklanıyor.

    Ve ardından bu blogta tarif edildiği üzere nvidia 'ya ısıl işlem uygulamaya karar verdim. Sonuçta makine problemliydi ve kaybedecek bir şey yoktu.

    http://www.accomplished.org/2011/02/14/sonynvidiafix/

    Burda anlatılanlardan farklı yaptığım tek şey ısı tabancası yerine banyodaki saç kurutucuyu kullanmak oldu. Makinenin yüksek ısı verebilen bir makine olması işimi gördü. En yüksek ısı ve en düşük fan ayarında chipseti bir süre ısıtıp elimle anakartı bastırma işlemini biraz bekleyip üstünse 2 defa uyguladım. Sonra makineyi topladım. İlk startta ekrana hiç bir şey gelmedi. Sonra kapattım ve tekrar start verdim. Sonuç ; mükemmel... Makine Geri döndü..

    Uygulama yapmak isteyenlere elektronik bilgisi olan birilerinden yardım almalarını öneririm bir de ben soğutucu yüzeylerdeki eski termal macunu temizleyip yeni termal macunla kapladım. Siz de işlem yapmadan önce elektrpnikçiler ya da bilgisayarcılardan küçük bir tüp termal macun alırsanız iyi olur.

    Bu bilgiyi de lütfen mümkün oldukça paylaşalım. Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar sonuçta. Ben şu önemli bilgiye ulaşabilmek için ne terler döktüm. Birilerinin daha işime yarasın hiç olmazsa...

    Blogu hazırlayanlara ve yöntemi gösterenlere de ayrıca teşekkür etmek lazım aslında.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.