Şimdi Ara

taktığım her psu bozuluyor, yanıyor...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.324
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba

    yakınıma ait bilgisayarı kendiliğinden kapanmaya başlayıp nihayetinde bir daha açılmadığı gerekçesiyle onarmaya çalışıyordum. ilk başlarda pc çalışıyor ancak ne onboard ne de harici ekran kartından görüntü alamıyorduk. tek sorun görüntüydi. hdd ve ramlerde problem olmadığı belliydi. işlemci fanı da normal çalışıyordu. 400w high power element yeni sayılabilecek bir psu vardı sistemde. ben anakartı eve götürüp uzay sistem denilen tarzda 230w eski bir psu ile çalıştırdım ve onboard vga dan görüntü alabildim. bozuk parçanın psu olduğuna kanaat getirip 230w psu ile birlikte pc yi onlara gidip tekrar birleştirdim. her şeyi doğru takmama rağmen güç düğmesine bastığımda bilgisayar tepki vermedi. ben de acaba arkadaki 230/110 Volt anahtarı mı oynadı diyerekten müdahale edince (bilmiyoruz tabii) psu gümledi. bir daha da aynı psu yu denemedim. ekran kartı hariç bütün parçaları alıp tekrar evde birleştirip denediğimde ise 400w high power psu da gümledi, sigortalarımız attı. bunun sebebini anlayamadım :)

    tüm bu saçmalığın ardından 230 wattlık başka bir eski power ile denedim. pc çalıştı. ekran kartı için yeterli olmayacağından 550 wattlık 80plus bir power aldım ikinci el forumundan. ekran kartını da sisteme dahil ettim. her şey gayet normal idi. ben de prime 95 testi yapmak istedim. test sırasında ikinci el aldığım psu çok ısınıyordu ve 1 saat sonra pc kapandı. 3-4 dk sonra tekrar açtım ve aynı testi yaparken psu nun 14" lik fanının hiç çalışmadığını farkettim. HW montör ile sıcaklık değerlerine baktım. ekran kartı yükte 86 yüksüz 79 80 C civarındaydı. işlemci ısısı ise yükte dahi 50 C zor görüyordu. bilgisayarı kapatıp kasayı yan yatırdım ve daha iyi gözlemlemeye çalıştım, derken birden ekran kartı PCı E yuvasının biraz yukarısında bir yerden hafif bir duman yükseldi ve kısa devre olup kapandı pc, sigortalar da attı tabii :). birkaç gün sonra ekran kartını söküp çalıştırdığımda pcyine normal çalışıyordu. ikinci elden aldığıım psu ya fan takayım da ısınmasın dedim :) psu yu açıp sağlam olduğundan emin olduğum 14 lük bir fan taktım. kasayı yatay pozisyondayken çalıştırdım ve sigortalar attı. psu yu tek başına malum kabloları kısa devre yaptırarak çalıştırayım dedim ve yine kısa devre ve yine sigortalar vs vs... sadece açıp son derece nazik davranarak fanını değiştirmiştim. bir anlam veremiyorum.

    sizce anakart psu nun bozulmasına mı sebep oluyor ? benim bozduklarım dışında tabii :) ve bu sürekli kısa devre yapan 550 watt psu tamir edilebilir mi ?

    anakart gigabyte marka eski bir ddr 2 kart.
    işlemci intel E6300
    ekran kartı 4850



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marxx -- 29 Ekim 2012; 18:30:47 >







  • ekran kartının termal macununu yeniledim, sıcaklığı 5-6 derece düştü. meğer prime 95 zorlamasından mıdır nedir fanı otomatik olarak çalışmıyormuş. bunun için ekran kartına rastgele aynı karta ait birkaç bios flashladım. flashlladığım son bios(ilk bios ile aynı sürümdeydi) ile fan tekrar otomatik olarak çalışır hale geldi ve ekran kartı sorunu halledilmiş oldu.

    şuan tek sıkıntı 550w güç kaynağının fişi takar takmaz sigortaları attırıyor olması(psu yu sistemden ayrı tek başına da denedim, sonuç aynı). fanını değiştirirken muhtemelen kısa devre yapmasına sebep olacak bir şeyler oldu.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.