Şimdi Ara

Tartıların vücuttaki yağ oranını ölçme yöntemi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.037
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tartılar vücuttaki yağ oranını nasıl ölçüyor?

    Vücuttaki yağ ve su oranımızı hesaplayabilen bir tartıyı muhakkak hepimiz görmüşüzdür ancak çoğumuzun merak ettiği o tartıların metal yüzeylerine ayağımızla bastığımızda sadece ayağımızın temas ettiği bir aletin vücudumuzdaki yağ oranını nasıl ölçtüğü.. Bu soruya şöyle cevap verelim vücuttaki yağ ve su oranını hesaplayabilen tartılar BİYOELEKTRİK İMPEDANS ANALİZİ (BİA) yöntemi ile bunu yaparlar. Peki nedir bu yöntem?

    BİA yöntemi nedir?

    BİA yöntemi kısaca vücuttaki direnç akımını ölçme yöntemidir. Bu yönteme göre tartıya çıktığımızda çıplak ayakla bastığımız o metal yüzeyden bize küçük bir akım (50kHz frekansa sahip 800mA’lik bir akım) verilir ve diğer ayağımızdan bu akım geri çekilerek iki ayağımız arasındaki direnci ölçmüş olur. Bu yöntem vücudumuzdaki yağsız doku kitlesi ve yağın elektriksel geçirgenlik farkına dayalı bir analiz yapar.

    Biraz daha teknik konuşacak olursak cihaz vücutta ohm kanununa göre farklı noktalar arasında gerilim oluşturur. Elektrik akımı vücuttaki iletken materyaller aracılığıyla iki elektrot arasında akar. Akımı fiziksel olarak taşıyan vücut bileşenleri sodyum, potasyum gibi iyonlardır. Bu iletken materyaller kan ve idrarda yüksek, kaslarda orta, kemik, yağ ve havada düşük oranda bulunur. Elektrik akımı esas olarak taşıyıcılığı yüksek olan materyaller içinden geçer. Vücudun ön kol gibi bölümlerinde yüksek bir rezistans vardır. Gövde gibi vücudun geniş bölgelerinde ise rezistans daha düşüktür. Özet olarak BİA, duyarlı elektrotlar arasındaki yol üzerinde ortaya çıkan voltajı ölçer ve bunu analiz eder.

    BİA yönteminde kişinin kilo ve yaş bilgilerine neden ihtiyaç duyulur?

    BİA yöntemine göre tartıların vücudumuzdaki direnci ölçtüğünü ve bunu analiz ettiğini az önce öğrendik. Ancak bu direnç insandan insana ve kilo ve su durumuna göre değişir. Yani iki insanda yağ oranı aynı bile olsa iki ayak arası ölçülen direnç değeri boya, kiloya ve yaşa göre değişir. Bu yönteme göre ölçülebilen tek şeyin vücudumuzdaki direnç olduğu göz önünde bulundurulursa vücuttaki yağ oranını tahmin edebilmek için bir var sayıma ihtiyaç duyulur. Boyu, kilosu, yaşı, yağ/kas oranı aynı olan insanların ölçülecek direnç değeri de aynıdır. Bu varsayımın işe yaraması için tartıya yaşımızı ve kilomuzu giriyoruz ve tartı da vücudumuzdaki direnci ölçüyor böylelikle ona verdiğimiz bilgileri göz önünde bulundurarak vücudumuzdaki yağ ve su oranını hesaplamış oluyor.

    Tartıda yağ oranımızı ölçmeden önce bilmemiz gerekenler

    -Ölçümler bir varsayıma dayanarak yapıldığından dolayı bir yanılma payı vardır ancak bu yanılma payı azdır ve bu yöntem günümüzde sıkça kullanılan güvenilir bir yöntemdir. Günümüzde BİA cihazları (mesela tartılar), ölçüm kolaylığı, taşınabilirliği, maliyetinin nispeten düşük olması ve güvenilirliği nedeniyle vücut bileşenlerinin belirlenmesine yönelik diğer kompleks yöntemlere göre daha çok tercih edilmektedir.
    -Bu yöntemle vücuttaki yağ oranını ölçmeyi kişi kendi yağ oranının azalıp azalmadığını takip etmek için kullanması daha yerinde olacaktır. Tartının verdiği değerlere dayanarak iki kişi arasında karşılaştırma yapmak çok doğru olmayabilir.
    -Ölçümden en az 4-5 saat öncesinde hiçbir şey yememiş ve içmemiş olmamız, testten 12 saat öncesinde hiçbir egzersiz yapmamış olmamız, testten önceki 24 saat içerisinde alkol ve kafein içeren içecek ve yiyecekleri tüketmememiz, test sonuçlarının doğru olarak değerlendirilmesi açısından önemlidir.
    -BİA ile yağ oranı ölçümü hamileliğin ilk dönemindeki bayanlara ve kalp pili taşıyan kişilere tavsiye edilmemektedir.
    -Ascit, periferal ödem, travma, yanık, sepsis ve diyaliz sırasında ayrıca vücut sıvı dağılımının değiştiği durumlarda BİA analizi geçerli sayılamaz.

    Evet, şimdi durmayın içeri gidin ve tartıya çıkıp yağ oranınızı tekrar ölçün :)


    Kaynak: http://blog.hernefessihhat.com/tartidan-yag-olcumu-nasil-yapiliyor/







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.