Şimdi Ara

PIC Devreleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.493
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese iyi akşamlar,

    Birkaç gündür süren gece-gündüz araştırmalarım sonucu PIC programlama hakkında biraz bilgi edindim.Yazı boş geçirmemek adına, hem hobi amaçlı, hem de bölümümle(makine mühendisliği) ilgili olması sebebiyle bu konuda kendimi geliştirmek istiyorum. Belki ileride PLC devrelerine de geçiş yapabilirim. Şimdi birkaç sorum olacak, bilgi yanlışım olabilir, araştırmalarımın hepsi internet kaynaklı yani bu yönde bir eğitimim yok. O yüzden yanlışlarımı da düzeltirseniz sevinirim


    1-Öncelikle elektrik-elektronik bilgim üniversite-1 de gördüğüm fizik-2yle ve küçükken pillere bağladığım ampüllerle sınırlı. Eğer bu PIC devreleriyle uğraşma işine girersem, devre tasarımı hakkında ne kadar bilgim olmalıdır? İnternetten-kitaplardan edineceğim bilgi bana yeterli gelir mi? Yoksa eğitim şart mı? (1. seçenek geçerliyse basit bir yol haritası izebilirseniz sevinirim) Örneğin oluşturacağım bir PLC devresinde sensörden alınacak bilginin nereye, güç kablosunun nereye bağlanacağı ile ilgili bilgi edinmek için devre tasarımı dersi almalı mıyım?


    2-PIC programlama için seri COM port gerektiğini öğrendim. Aşırı güç çekmesinden dolayı laptoplarda bulunmadığı ve dönüştürücülerin(USB) de işe yaramadığı yönünde yazılar okudum. PIC devresine laptoptan yazılım yüklemenin bir yolu yok mu? Sonuçta üniversite öğrencisiyiz, yurtta kalıyoruz, masaüstü bilgisayar gibi bir seçeneğimiz yok.

    3-PIC programlamada kullanılan diller nelerdir? Öğrenilmesi çok zor mudur? Programlamaya tamamen fransız değilim. En azından bir Matlab kullanmışlığımız var.

    4-PLC ile PIC devreleri arasındaki tek fark çalışma koşullarının farklılığı ve maliyet mi?

    Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Cevaplar için şimdiden teşekkürler..







  • 1- PIC için analog , dijital elektronik bilgisi gerekli.Basit işler için çok detaya gerek yok , ancak sorun çıkarsa altyapı eksik olduğu için , sorunu çözmek zaman alabilir.
    2- PicKit adlı programlayıcı öneririm.
    3- C ve Basic temel diller.MicroC , CCS , PicBasic , HiTech ise en bilinen derleyiciler.Kolaylık ve rahatlık açısından CCS öneririm.Altyapı varken öğrenmesi kolay , yokken de kolay ama biraz uğraştırabilir.
    4- PIC sadece bir mikrokontrolcü.PLC ise tüm bir sistem.

    Bir makinecinin ufak bir gömülü sistem üretmesine çok gerek yok , bu yüzden PIC öğrenmek sadece hobi olmuş olur.Makine mühendisliği için PLC öğrenmek daha yararlı olur.Endüstride PLC yaygındır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pea. -- 19 Haziran 2012; 21:08:56 >
  • Cevap için teşekkür ederim, işte zamanında araştırsaydık bunları okulda ücretsiz verilen PLCyi kaçırmazdık.

    --Peki ilk soruma yönelik soruyorum; Örneğin (basit te olsa) bir devre tasarımı yapmak için (kayan yazı diyelim) hangi devre elemanının nerey hangi şekilde bağlanacağını öğrenmem için izlemem gereken yok nedir? Önerdiğiniz bir kitap-site var mı? Her devre elemanı hakkında biraz bilgim var ama bilgiler toplama olunca birşeyler üretmek zor oluyor.

    --Ayrıca PLC'yi kendi imkanlarımla uygulama şansım nedir? Maliyet olarak bana çok sıkıntı çıkarır mı?(basit devreler için tabi, servo-step motor kontrolü tarzında)
  • Başlangıç olarak şuraya bakabilirsiniz :http://320volt.com/category/sakarya-universitesi-temel-elektronik/
    Detaylara takılmanıza gerek yok , okuyun geçin.Ancak Ohm , Kirchoff kanunlarını öğrenin , elektroniğin temeli bunlar zaten.PIC için de kitap keyfinize kalmış bir şey.Serdar Çiçek - "CCS C İle PIC Programlama" kitabı genellikle öneriliyor.PLC kitabı bilmiyorum.Kullanacağınız entegrenin kataloğunu da iyice okuyun.Tüm bağlantılar , teorisi , uygulaması vs bu kataloglarda olabiliyor.
    http://320volt.com/ sitesinde bir sürü ders ve proje var.İlginizi çekeni okur , incelersiniz.
    http://www.picproje.org/ burası da iyi bir elektronik forumudur.

    PLC pahalı gibi gözükse de , her şeyi içinde barındırdığı için maliyet olarak sıkıntı çıkarmaz.PIC'te ölçü aleti , havya , elektronik elemanlar , baskı devre , deneme yanılma vs derken maliyet çok artabiliyor.
    200TL'ye yaygın kullanılan , kaliteli PLC'ler var.Modelleri hakkında bilgim yok.
    PLC'lerin içinde çoğu şeyin kontrolcüsü , kütüphanesi bulunabiliyor.Uygulama olarak da sıkıntı çıkarmaz.




  • İlgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.

    Bu adreslerin altını üstüne getireyim bi

    İyi akşamlar..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.