Şimdi Ara

Psikoloji Bölümü - Bilinen Doğrular ve Yanlışlar

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
21
Favori
181.690
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese merhaba,
    Zaman zaman psikoloji bölümleriyle ilgili çeşitli sorular soruluyor ve sık sık da bunlara yanlış cevap verildiği için bu konuda soru cevap şeklinde ayrıntılı bir bilgi vermek istedim. Eksik kalan noktalar olursa da yeni sorularla cevaplandırmaya çalışacağım. Bunları bir psikoloji ve yüksek lisans mezunu olarak yazıyorum...

    1- Psikoloji okuyunca psikolog olunuyor mu?
    Psikoloji bölümü okuyan herkes psikolog ünvanı almaya hak kazanmaktadır. Bunun için 4 yıllık psikoloji lisans bitirmeniz gerekir.

    2- Psikoloji ile PDR bölümleri aynı mı, farklı mı?
    Genel olarak Psikoloji bölümü ve PDR birbirine benziyor olsa da, yoğunlaştıkları alanlar birbirinden farklıdır. Psikoloji temel bir bilim alanıdır ve 4 yıllık eğitim sürecinde çeşitli psikoloji alt alanlarına ilişkin dersler verilir. Genel olarak bunlar deneysel psikoloji, gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji, kişilik kuramları, klinik psikoloji ve istatistiktir. PDR'ye geleck olursak, PDR bölümleri eğitim fakültesine bağlı olduklarından biraz daha eğitim alanına yönelik bir içeriğe sahiptir. PDR mezunları çoğunlukla eğitim kurumlarında çalışmaktadır (diğer alanlara ilişkin ayrıntılı bir bilgim yok) ve bildiğim kadarıyla atanmaları kolay.

    3- Psikolog ile Klinik Psikolog nedir?
    Psikoloji bölümü bitirildiğinde Psikolog ünvanı alınır, ancak klinik psikolog olunmaz. Yani diğer bir ifadeyle psikolog ünvanıyla resmi olarak psikoterapi yapamazsınız. Bu hastanede çalışılamayacağı anlamına gelmemekle birlikte, yapabileceklerinizin biraz daha kısıtlı olduğu anlamına geliyor. Terapi yapmak için psikoloji lisans eğitiminden sonra klinik psikolojide yüksek lisans yapılması gerekmektedir. Bu konuda bir yıl kadar önce yeni bir yasa çıkartıldı, fakat henüz yönetmekikle gerekli düzenlemeler yapılmadı. Zaman içinde biraz daha netleşecektir...

    4- Psikolog olarak nerelerde çalışabilirim?
    Psikolog ünvanıyla Türkiye'de çalışılabilecek birçok kurum bulunmaktadır (Adalet Bakanlığı, Emniyet, Sağlık bakanlığı, Askeriye, Sosyal Hizmetler, Özel Eğitim Kurumları vs.) ve psikoterapi dışında bir psikologun yapabileceği oldukça çok şey vardır.

    5- Psikoloji okuduktan sonra okulda çalışabilir miyim? PDR okuduktan sonra Klinik yüksek lisans yapabilir miyim?
    Resmi olarak okulda çalışmak mümkün olsa da bunun çok kolay olmadığını söylenebilir, çünkü formasyon kolay kolay açılmıyor. Peki PDR mezunu olarak klinik psikolojide yüksek lisans yapılabilir mi? Yine resmi olarak ve son çıkan kanunla birlikte mümkün gibi olsa da, özellikle devlet üniversitesinde bir PDR mezununun klinik psikoloji yüksek lisansına kabul alması çok zordur (neredeyse imkansız). Belki özel üniversitede kabul alabilir (o da belki), fakat özel üniversitede klinik masterı yapmak 20-40 bin TL arasında değişiyor.

    6- Özel klinik açmak için ne yapmalıyım?
    Psikolog olarak özel yer açmak için son çıkan yasa ile birlikte bu yetki sadece Klinik Psikologlara verilmiştir. Yani Lisans üzerine yüksek lisans şartı getirilmiştir ki bu yurtdışında da böyledir. Bununla birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı olarak Aile Danışma merkezi açılabiliyor. Birçok psikolog bu şekilde özel iş yerini işletiyor. Ancak Aile Danışma merkezi açmak için mezun olduktan sonra belli bir sertifika alma zorunluluğu var.

    7- Klinik Psikoloji yüksek lisansı kazanmak kolay mı?
    Maalesef az sayıda yüksek lisans açılmaktadır ve bundan dolayı kazanması kolay değildir, ancak yeni yasa ile birlikte ihtiyaç da arttığı için artık çok daha fazla yüksek lisans açılmaktadır. Ayrıca azimle çalışıldığında kazanması o kadar da zor değildir.

    8- Hangi üniversitede okuduğum önemli mi?
    Psikoloji bilgisi olarak nerede okuduğunuz çok önemli. Ama eğer ben diplomamı alayım sonra da KPSS ile atanayım derseniz hangi üni. olduğunun bir önemi kalmıyor. Fakat Klinik psikolog olmak istiyorsanız fazlasıyla önem taşıyor.

    9- Özel üniversite ile devlet üniversitesi psikoloji bölümlerinden hangisini tercih etmeliyim?
    Bu konuda kesin bir yanıt vermek mümkün değildir, çünkü hangi üniversite olduğuna göre değişecektir. Devlet üniversitelerinin en büyük avantajı çok köklü olmaları (3 büyükşehir için söylüyorum bunu) ve bundan dolayı da oldukça kaliteli hocaların bulunmasıdır. Tabi bir de ücretsiz olması. Diğer bir avantajı da klinik psikoloji yüksek lisans programı açabilecek alt yapıya sahipler. Özel üniversitelerin ise en büyük avantajı sosyal imkanların geniş olmasıdır. Ancak özel üniversiteler genellikle para kazanmak için kurulduğundan dolayı bilimsel kaliteyi düşük tutabiliyorlar (hepsi değil tabi). Yani bu sene çok iyi olan bir özel üniversitenin psikoloji bölümü, ertesi sene yönetimin değişmesinden dolayı birden kötü bir bölüm konumuna düşebilir. Bundan dolayı seçeceğiniz özel üniversitenin öğretim kadrosunu dikkatlice incelemekte fayda var. Bazı özel üniversite psikoloji bölümlerinde sadece bir tane psikoloji kökenli hoca olabiliyor ki, bu çok komik bir durumdur...

    10- Psikoloji okurken matematik bilgisi önemli mi?
    Her ne kadar psikoloji bölümündeki dersler sözel ağırlıklı olsa da, psikoloji biliminin olmazsa olmazlarından birisi istatistiktir. Dolayısıyla psikoloji okurken en az bir ders istatistik alınır. İstatistik dersi de doğal olarak bir parça matematik içermektedir.

    11- Okurken nörobiyoloji konusunda ders alıyor muyuz?
    Evet, temel fizyoloji bilgisi verilmektedir. Ayrıca birçok psikoloji dersinin içerisinde nörobiyolojik yaklaşım konusu ele alınmaktadır.

    12- Psikanaliz gibi alanlardan da ders alabiliyor muyuz?
    Çoğu psikoloji bölümünde kapsamlı bir psikanaliz eğitimi almak mümkün olmasa da, Freud'un kuramının temellerini mutlaka öğrenme fırsatı olacaktır. Onun dışında ilgi alanlarıyla ilgili bilgi edinmek biraz da öğrencinin kendi ilgi ve çabasına kalmıştır.

    13- Uzmanlık (Yüksek lisans) eğitimi zor mudur?
    Lisansa göre yüksek lisans eğitimi daha zordur. Ancak eninde sonunda bitiyor, merak etmeyin.

    14- Yüksek lisans yaparken aynı zamanda bir işte çalışabilir miyim?
    Ders günlerini ayarladıktan sonra neden olmasın, fakat tam zamanlı bir işte çalışmak mümkün olmayacaktır. Genellikle 2 gün kadar bir zaman ayırmak gerekir ve devam konusu psikoloji bölümlerinde dikkate alınmaktadır.

    15- Akademik olarak ilerlemek için ne yapmak gerekir?
    Bu sorunun cevabı birçok bölüm için aynı olsa da, kısaca özetlersek. İyi bir lisans ortalaması ile mezun olmak, yüksek bir dil puanına sahip olmak, kongre vb. faaliyetlerde aktif rol almak ve hocalarla iyi bir diyaloğa sahip olmak, çünkü bu size kendinizi geliştirme fırsatı sağlayacaktır.

    Şimdilik aklıma gelenler bunlar, eğer aklınıza takılanlar olursa soru ve cevap şeklinde buraya ekleyebilirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi netkingv -- 31 Mayıs 2013; 8:22:35 >



  • yararlı bir konu,teşekkürler.
  • 8- HAngi üniversitede okuduğum önemli mi?
    Psikoloji bilgisi olarak nerede okuduğunuz çok önemli. Ama eğer ben diplomamı alayım sonra da KPSS ile atanayım derseniz hangi üni. olduğunun bir önemi kalmıyor. Fakat Klinik psikolog olmak istiyorsanız fazlasıyla önem taşıyor.

    Bu madde hakkında bir soru sormak istiyorum. Üniversite etiketi klinik psikolojisi yüksek lisans başvurusu yapmak için çok mu önem teşkil ediyor? Yani dil öğrenmiş, psikoloji alanında gerçekten yetkin olmuş birinin x bir devlet üniversitesinden mezun olduğu için yüksek lisans şartlarını(klinikte) sağlamasına rağmen( ales, dil vs. yüksek puanlar alarak) yüksek lisanstan red yeme ihtimali yüksek mi? Çevrenizden gördüklerinize göre yorum yaparsanız sevinirim.
  • Hangi üniversiteden mezun olup hangi yüksek lisansa başvurduğunuz önemli bu noktada? Benim genel yaklaşımım şu, eğer üç büyükşehirdeki bir psikoloji bölümünden mezunsanız ve kendinizi geliştirmişseniz yüksek lisansa kabul edilme şansınız iyi demektir. Ancak eğer bir anadolu üniversitesinden mezunsanız, kendinizi gerçekten iyi geliştirmiş olmanız ve anlatabilmeniz gerekir. Çünkü çok fazla psikoloji bölümü var fakat çok kaliteli ve köklü bölümler sadece bu üç büyükşehirde bulunuyor (Bursa, Mersin ve Bolu gibi yerler de gelişmeye başladı). Bir de mezun olduğunuz üniversitede yüksek lisansa kabul almak tabi ki daha kolay oluyor, çünkü hocalar yakından sizi tanıdıkları için, bunu torpil olarak düşünmeyin, ister istemez hocalar 4 yıl içerisinde çok daha yakından tanıdıkları kişileri alma eğiliminde oluyor, eğer kişi yeterliyse... Bu noktada da yüksek lisans programlarının çoğunlukla üç büyükşehirde açıldığını düşünürsek, İstanbul, Ankara ve İzmir'de okumak otomatik olarak avantaj oluyor... Son bir not, örneğin Mersin Psikoloji bölümünden mezun olup çok iyi yerlerde yüksek lisans yapan arkadaşlar da biliyorum...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi netkingv -- 14 Haziran 2012; 23:19:34 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: netkingv

    Hangi üniversiteden mezun olup hangi yüksek lisansa başvurduğunuz önemli bu noktada? Benim genel yaklaşımım şu, eğer üç büyükşehirdeki bir psikoloji bölümünden mezunsanız ve kendinizi geliştirmişseniz yüksek lisansa kabul edilme şansınız iyi demektir. Ancak eğer bir anadolu üniversitesinden mezunsanız, kendinizi gerçekten iyi geliştirmiş olmanız ve anlatabilmeniz gerekir. Çünkü çok fazla psikoloji bölümü var fakat çok kaliteli ve köklü bölümler sadece bu üç büyükşehirde bulunuyor (Bursa, Mersin ve Bolu gibi yerler de gelişmeye başladı). Bir de mezun olduğunuz üniversitede yüksek lisansa kabul almak tabi ki daha kolay oluyor, çünkü hocalar yakından sizi tanıdıkları için, bunu torpil olarak düşünmeyin, ister istemez hocalar 4 yıl içerisinde çok daha yakından tanıdıkları kişileri alma eğiliminde oluyor, eğer kişi yeterliyse... Bu noktada da yüksek lisans programlarının çoğunlukla üç büyükşehirde açıldığını düşünürsek, İstanbul, Ankara ve İzmir'de okumak otomatik olarak avantaj oluyor...

    Anladım hocam. Zaten 3 büyük il dışında bir ilde klinik psikoloji mevcut zamanda yok diye biliyorum ben. Bir kaç vakıf üniv.de ve Boun, Odtü gibi üniversiteler başta olmak üzere 3 büyük şehirde açıyorlar klinik psikolojiyi diye biliyorum..
  • Doğrudur... Türkiye'de klinik psikoloji yüksek lisansı açan üniversiteler, Boğaziçi, Odtü, Hacettepe, Ankara ve Ege, bir de bazı özel üniversiteler açıyor. İstanbul üniversitesinin durumunu tam bilmiyorum... Yüksek lisans açıyor ama klinik adıyla mı emin değilim...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: netkingv

    Doğrudur... Türkiye'de klinik psikoloji yüksek lisansı açan üniversiteler, Boğaziçi, Odtü, Hacettepe, Ankara ve Ege, bir de bazı özel üniversiteler açıyor. İstanbul üniversitesinin durumunu tam bilmiyorum... Yüksek lisans açıyor ama klinik adıyla mı emin değilim...

    Teşekkürler. İyi akşamlar.
  • Psikoloji bölümleri ile ilgili fikir sahibi olmak için sitelerini ziyaret etmeniz de oldukça bilgilendirici olacaktır... Küçük bir hatırlatma...
  • yeditepe üni psikoloji bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz ?
  • Ortalama maaş ne kadar başlangıçta.Rehber ögretmenler ile maas konusu arasında fark var mı?
  • Merhaba ben de bu sene psikoloji okumayı düşnüyorum ilk tercihim odtü psikoloji daha sonra hacettepe psikoloji sorularım şunlar hacettepe psikoloji hakkında bilgisi olan var mı psikolojiyi bitirdikten sonra yüksek lisans yapmadan girebileceğimiz iş alanları var mı ve kpss ile hastanelerde çalışmak için de yüksek lisans yapmamız gerekiyor mu şimdiden teşekkürler
  • ben de ege psikoloji düşünüyorum yardeımcı olabilir misiniz.ailemde kimse psikolojiye sıcak bakmıyor herkes hukuk oku diyor kararsızım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: *sharku*

    ben de ege psikoloji düşünüyorum yardeımcı olabilir misiniz.ailemde kimse psikolojiye sıcak bakmıyor herkes hukuk oku diyor kararsızım

    benim de durumum aynı.Onlar da hukuk istiyorlar ama ben psikoloji istiyorum.Sıralaman kaç?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fan of Canada

    quote:

    Orijinalden alıntı: *sharku*

    ben de ege psikoloji düşünüyorum yardeımcı olabilir misiniz.ailemde kimse psikolojiye sıcak bakmıyor herkes hukuk oku diyor kararsızım

    benim de durumum aynı.Onlar da hukuk istiyorlar ama ben psikoloji istiyorum.Sıralaman kaç?

    sıralama 15k tm3 20k tm2 peki ne yapacaksın
  • quote:

    Orijinalden alıntı: *sharku*

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fan of Canada

    quote:

    Orijinalden alıntı: *sharku*

    ben de ege psikoloji düşünüyorum yardeımcı olabilir misiniz.ailemde kimse psikolojiye sıcak bakmıyor herkes hukuk oku diyor kararsızım

    benim de durumum aynı.Onlar da hukuk istiyorlar ama ben psikoloji istiyorum.Sıralaman kaç?

    sıralama 15k tm3 20k tm2 peki ne yapacaksın

    tabii ki de kendi bildiğimi
    Onlar mı okuyacak sanki o bölümü,ben mezun olunca onlar mı çalışacak o işte?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fan of Canada

    quote:

    Orijinalden alıntı: *sharku*

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fan of Canada

    quote:

    Orijinalden alıntı: *sharku*

    ben de ege psikoloji düşünüyorum yardeımcı olabilir misiniz.ailemde kimse psikolojiye sıcak bakmıyor herkes hukuk oku diyor kararsızım

    benim de durumum aynı.Onlar da hukuk istiyorlar ama ben psikoloji istiyorum.Sıralaman kaç?

    sıralama 15k tm3 20k tm2 peki ne yapacaksın

    tabii ki de kendi bildiğimi
    Onlar mı okuyacak sanki o bölümü,ben mezun olunca onlar mı çalışacak o işte?

    aileni takdir ettim hocam benim erzincan hukuk olsun yine olsun mantığında bir çevrem var bakalım süreç neyi gösterecek
  • up
  • iş imkanı bakımından hangisi daha mantıklı olur pdr ve psikoloji arasından?
  • Çok büyük bir farkın olduğunu düşünümüyorum... Yukarıda da ifade ettiğim gibi her iki alanda da birçok iş imkanı bulunmaktadır. Bu noktada hangi işi yapmak istiyorsunuz ona karar vermek gerekir...
  • ben psikolojiden yüksek bir ortalamayla mezun olup yurtiçi/yurtdışında adli psikoloji üzerine lisansüstü / doktora artık her neyse eğitim almak istiyorum. bildiğiniz vakıf ve devlet üniversitelerinde bana bu konuda avantaj sağlayabilecekler var mı? sıralamam 16.052 .

    uludağ üniversitesi psikoloji bölümüyle ilgili bilgisi olan veya okuyan birisi bana yardımcı olabilir mi?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.