Şimdi Ara

PC'den TV'ye Görüntü Aktarımı Üzerine Notlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
671
Cevap
5
Favori
391.609
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • PC ile TV arasındaki fiziksel bağlantı nasıl olmalı?

    --------------------------------------------------------------------------------

    Her gün elime ulaşan sorun mesajlarının içinde, PC'den TV'ye görüntü aktarmak isteyen arkadaşların sorunları en çok yer işgal ediyor. Bu mesajların içinde de en fazla göze çarpan, PC ile TV arasındaki fiziksel bağlantı ile ilgili mesajlar.

    Bu kısa yazıda, PC'den TV'ye görüntü aktarımı konusunu her yönü ile ele almaya olanak yok. Bu yazının amacı, daha çok aradaki fiziksel bağlantıyı incelemek ve çok yapılan bir hatayı, PC'den alınan çıkışı TV'nin anten girişine takma konusunu irdelemek.

    Şimdi, önce konunun PC tarafını ele alalım. Güncel ekran kartlarının çoğunda TV'ye çıkış özelliği var. Aslında buna Video Çıkış özelliği desek daha doğru, sonuçta kartın çıkışından video, yani görüntü sinyali alıyorsunuz ve bu sinyali istediğiniz cihaza gönderebilirsiniz. Kavram karmaşasının ilk sinyallerini de burada alıyoruz işte, çünkü İngilizcede "görüntü" demek olan "video" kelimesi, ülkemizde video kaset kaydeden ve oynatan cihazlara verilen genel bir isim haline gelmiş. Dolayısı ile video çıkış denince çoğunluk evindeki video cıhazını düşünüyor ve siz "Bu ekran kartında video çıkış var" dediğinizde karşınızdaki şahıs "ama bende video yok ki" diye cevap verebiliyor.

    Ekran kartının üzerindeki video çıkışı bağlantı noktası iki formatta olabiliyor, 4 pinli bir soketi olan S-Video ya da RCA formatını kullanan Composite Video.

    [simage][/simage]

    Yukarıdaki resimde yeni bir AGP ekran kartı üzerindeki video çıkış noktalarını görüyorsunuz. Gördüğünüz gibi S-Video standartına uygun bağlantı, bilgisayarın PS/2 Mouse girişine çok benzer bir görüntüde. RCA standartına uygun fişler kullanan Composite Video bağlantısını ise çok çeşitli cihazın üzerinde görme şansınız var.

    S-Video bağlantısındaki 4 pinin 2 tanesi toprak bağlantısı, diğer 2 tanesi ise renk ve ışık bilgisini taşıyor. Composite Video'da ise isminden de (Composite = Birleşik) anlayacağınız gibi renk ve ışık bilgileri birleştirilmiş, dolayısı ile bir pin görüntü bilgisini taşıyor, diğer pin ise toprak oluyor. Görüntü kalitesi bakımından S-Video daha üstün.

    Şimdi, olayın asıl sorun yaratan kısmı olan TV'ye bir bakalım. Aslında ülkemizde bu bağlantı sorunlarının yaşanmasına hiç şaşmamak gerek, çünkü bizim TV'lerimizde, teknolojik eksikler var. Her ne kadar reklamlarda uzaylılar tarafından kapışıldıkları gibi fazlası ile iddialı görüntüler sergilense de, son bir kaç yıla kadar ülkemizde üretilen TV'lerin üzerine konulan tek giriş, anten girişiydi. İşte sorunu yaratan da bu, çünkü ben dahil çoğumuzun evindeki TV'lerde anten girişinden başka bir giriş yok! TV üreticileri, pek gereksiz buldukları video, scart gibi girişleri, ancak Cine5'in ülkemizde başlaması ve yaygınlaşması ile ürettikleri TV'lere koymaya başladılar.

    Fazla dağılmadan konumuza dönelim. Arkadaşlar, ekran kartından ya da başka bir cihazdan aldığınız görüntü sinyali eğer Video, Composite Video ya da S-Video diye etiketlenmişse, bunu TV'nin anten girişine bağlayarak görüntü alamazsınız! Anten girişine bağlayarak görüntü alabileceğiniz sinyalin ismi RF sinyalidir ve direkt olarak bu standartta görüntü çıkış veren cihazlar çok azdır, böyle bir ekran kartı ise yoktur. Eskiden Commodore 64 gibi bilgisayarların üzerindeki, direkt TV'nin anten girişine bağladığımız bağlantı RF türündedir örneğin, Commodore 64'ün ilgili çıkışında da açıkça RF ifadesi bulunur.

    İşte en çok yaşanan sorun, ekran kartının Composite Video çıkışından alınan sinyali TV'nin anten girişine bağlayarak görüntü almaya çalışmak yanılgısı. Belirttiğim gibi, elindeki TV biraz eskice olan arkadaşların böyle bir yanılgıya düşmeleri de çok normal, çünkü başka seçenekleri yok.

    Peki elimizdeki TV sadece anten girişine sahipse, ekran kartımızdan gelen video sinyalini nasıl TV'de görüntüleriz? Bu iş için, S-Video ya da Composite Video sinyalini RF sinyaline dönüştüren, piyasada RF Modülatörü ismi ile satılan yerli üretim cihazlar var. Ama ben size bu işe bulaşmamanızı öneririm. Çünkü zaten ekran kartından çıkan görüntü sinyali çok matah bir kalitede değil. Bir de bu sinyali olabilecek en ucuz şekilde üretilmiş, kalitesi tartışmalı bir RF modülatörü ile çevirip, TV'nin anten girişine verirseniz, çok düşük kalitede bir görüntü elde edeceksiniz. Bence uğraşmaya ve para harcamaya kesinlikle değmez, TV'ye çıkış almadan çalışmaya devam etmeniz çok daha mantıklıca.

    Eğer çok eski olmayan Avrupa üretimi bir TV'ye sahipseniz, ya da gelişmiş bir yerli TV'niz varsa, TV'nizin arka ya da ön panelinde görüntü ve ses girişleri bulunacaktır. Çoğu TV'de ekran kartından aldığınız Composite Video sinyalini, iki ucunda RCA fişleri olan bir kablo ile direkt olarak bağlayabileceğiniz Video In etiketli bir giriş vardır. Ekran kartından video sinyalini getirir, buraya bağlar, TV'de de video kanalını seçerseniz, görüntüyü alırsınız.

    Daha şanslı TV'lerde S-Video formatında da giriş bulunur. Bu girişi de aynı video girişi gibi kullanırsınız. Üstelik, eğer ekran kartından S-Video standartında sinyal alıp da TV'nin S-Video girişine bağlayabilirseniz, biraz daha kaliteli görüntü de elde edersiniz. Ne yazık ki S-Video bağlantısı yerli TV'lerin çoğunda yok ve satıcılar da böyle bir bağlantıdan haberdar değil. Büyük ekranlı, gelişmiş bir TV satın alacaksanız S-Video girişli olmasına bence dikkat edin, çünkü bu bağlantı DVD player, oyun konsolu gibi cihazlardan kaliteli görüntü almak için de hayli kullanışlı.

    Ara kablo konusuna gelince, normalde PC ile TV arasındaki kabloyu fazla uzatmamakta fayda var, uygulamada kötü kablolar 9-10 metreden sonra ciddi sinyal kaybı yaratıyor. Ama piyasada bulunan kaliteli fişlerden ve kaliteli kablolardan kullanarak, lehimleri de düzgün yapmaya dikkat ederek, görüntü sinyalini oldukça koruyarak taşıyan bağlantı kabloları yapabilir ya da yaptırabilirsiniz.

    "Benim ekran kartımın çıkışı S-Video ama TV'de Composite Video giriş var" ya da "Kartım Composite çıkış veriyor, TV'de S-Video giriş var" gibi bir sorunuz varsa, hiç canınızı sıkmayın. Aşağıda gördükleriniz gibi ufak ara dönüştürücüler ile iki formatı birbirine çevirebilirsiniz. Kimi zaman bu dönüştürücü kablolar ekran kartlarıyla birlikte de gelmekteler.



    TV üzerinde Video ve S-Video girişlerinden başka, SCART girişi de olabilir, hatta güncel TV'lerde en az 1 SCART girişi mutlaka var. TV'nizde sadece anten ve SCART girişi varsa hiç sorun yok. Elektronik malzemesi satan dükkanlarda ufak adaptör parçalar satılıyor. Bu parçaların bir yüzü SCART formatında ve TV'ye takılıyor. Diğer yüzünde ise Composite Video ve S-Video girişleri var. Siz ekran kartından aldığınız görüntüyü kablonuz ile bu adaptörün uygun bağlantısına takıyorsunuz, adaptörü de TV'nin SCART girişine taktığınızda bağlantı yapılmış oluyor.

    Stereo ses girişi olan TV'lerde, dilerseniz PC'nin ses kartından aldığınız ses sinyalini de özel bir ara kablo ile sağ ve sol kanalları birbirinden ayırarak TV'ye girebilir ve sesin TV hoparlörlerinden gelmesini sağlayabilirsiniz.

    Bir de, ekran kartında video çıkışı olmadığı halde, TV'ye görüntü vermek isteyen arkadaşların durumu var. Bu amaçla kullanılmak için çeşitli VGA - TV çeviriciler var piyasada. Bu çevirici cihazlar PC'den aldıkları VGA görüntü sinyalini Composite Video, S-Video ya da bazen RF sinyali haline getirip size sunuyorlar. Farklı cihazları denemiş kullanıcıların deneyimleri çeşitli, ama benim kendi deneyimim, bu cihazlara harcanan paraya yazık olacağı yönünde. Söz konusu dönüştürücü cihazlar ucuz cihazlar değil, ve görüntü kaliteleri oldukça düşük. Belki VideoCD gibi bir şeyleri TV'de izlemek için yeterli olabilirler, ama başka bir amaçla işe yarayabileceklerini söylemek zor. Ben bu cihazlara hiç bulaşmayın derim.

    Evet, en başta belirttiğim gibi bu kısa çalışma sadece PC ile TV arasındaki bağlantının fiziksel yönü ile ilgili genel bilgileri vermek amaçlıydı. Konunun PC tarafı, sürücüler, çözünürlükler, yazılımlar derken fazlası ile karmaşık, belki başka bir yazıda o kısımları da elimden geldiğince açıklamaya çalışırım. Başka bir yazıda görüşmek üzere, hoşçakalın.

    [simage][/simage]



    alıntıdır
    yazan:lecent pekcan



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mobilecom -- 2 Mart 2006; 13:44:51 >







  • birde şöyle bir kablo
    21P PLUG/15P DSC 515 2MTR resmi burada
    http://rapidshare.de/files/14498911/scart30.jpg.html
  • bu açıklamalar çok güzel eline sağlık..demekki scart a bir adaptör yardımı ile s-video kablosunu bağlayabiliyoruz peki diyelimki bunu yaptık ekran kartı ayarlarından çözünürlük vs bunları deneye yanılamı bulacağız yoksa bu işinde püf noktası varmıdır?
  • bilgiler için teşekkürler
  • quote:

    Orjinalden alıntı: VirtualFrog

    bu açıklamalar çok güzel eline sağlık..demekki scart a bir adaptör yardımı ile s-video kablosunu bağlayabiliyoruz peki diyelimki bunu yaptık ekran kartı ayarlarından çözünürlük vs bunları deneye yanılamı bulacağız yoksa bu işinde püf noktası varmıdır?



    VALLA BENDE 128 GFORCE VAR PC Yİ KAPATTIM KABLOLARI TAKTIM VE AÇTIM PC Yİ GÖRÜNTÜ HEMEN GELDİ DAHA SONRA GİTTİ GÖRÜNTÜ AYARLARINDAN GELİŞMİŞ SEÇİLİP GÖRÜNTÜ OLARAK ZATEN ORADA TV SEÇİMİ VAR ONU SEÇİP AYARLRIDA KAYDETTİKTEN SONRA MONİTÖR OF DÜŞÜYOR VE GÖRÜNTÜ TV DE
    BENİM ALDIĞIM DÖNÜŞTÜRÜCÜ KABLODA İKİ ÇIKIŞ VAR S-VİDEO VE SES ÇEVİRİCİ SESİ UNUTMAYIN SAKIN 55 EKRAN TV YE GÖRE BEKLEDİĞİMDE DAHA İYİ BİR SONUÇ ALDIM TABİ TAM AYARLARI OTUTTURAMDIM AGE OF OYNADIM DVD SEYRETTİM DİVX CVD NEYSE BENİM AMACIM ZATEN ŞUYDU DVD PLAYE VCD PLAYER ALACAĞIMI BU KABLO 15 YTL VE PC DEKİ TÜM GÖRÜNTÜLERİ TV DE İZLEMEKTİ İYİ DE YAPTIM ŞİMDİ 72 EKRAN BİR TV ALACAĞIM VE GÖRÜNTÜ SANIRIM DAHA İYİ OLACAK




  • nasıl yani ekran büyüdükçe daha iyimi görüntü olacak bende tam tersidir diye düşünüyordum :)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: VirtualFrog

    nasıl yani ekran büyüdükçe daha iyimi görüntü olacak bende tam tersidir diye düşünüyordum :)



    şunu demek istedim 55 ekran eski bir tvden tabikide yeni teknoloji 72 ekran tv güzel gösterecek

    ama ekranın büyük olması görüntü kalitesi anlamına gelmez unutmayın en iyi görüntü en yüksek çözünürlük ve en çok piksele sahip cihazlardadır
  • Ben bir türlü başaramadım bu işi ekran kartım geforce4 MX 440 SE sanırım takıyorum kabloyu tv ile pc arasında tv den de av kanalını açıyorum ama sonuç yok nerede yanlış yapıyorum ki ben
  • şidi dostum ekran kartında s-video çıkışı varsa tv dede scart çıkışı varsa alacağın kabloda bir s-video çıkışı birde audio çıkışı birde scart girişi olacak pc kapalı iken s-video girişi pc nin ekran kartı üzerindeki s-video girişine tak audio kabloyuda normal hoporlerini taktığın ses girişine tak scartıda tv ye buraya kadar tamammı
    tv yi aç av konumuna getir pc yi aç tv de renksiz bir görüntü gelecek daha sonra makina açılınca tv deki görüntü gidecek görüntü ayarlarında tv yi seçeceksin ayarları deneme yanılma yöntemi ile bulacaksın

    pc in umarım xp ve ekran kart driveri son versiyondur ayarlarda tv yi seçip uygula diyince pc monitörü kapanıp tv de görüntü alacaksın
  • Mobilecom kardeşim senin bu konuda bilgin vardır umarım.. sana göre en iyi PC den Tv ye görüntü aktaracak ekran kartı hangisidir 87 ekran 100 hz s-video ve fazlaca girişleri olan bir tv almayı düşünüyorum hangi ekran kartı ile iyi netice alabilirim acaba ?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: VirtualFrog

    Mobilecom kardeşim senin bu konuda bilgin vardır umarım.. sana göre en iyi PC den Tv ye görüntü aktaracak ekran kartı hangisidir 87 ekran 100 hz s-video ve fazlaca girişleri olan bir tv almayı düşünüyorum hangi ekran kartı ile iyi netice alabilirim acaba ?



    dostum en iyi görüntüyü alman 100% hesabından yapacak olursak %30 kablo %70 tvden kaynaklanır 774-84-106 farketmez önemli olan alacağın tvnin ekran çözünürlüğüdür.
    şuda var tabi 50-55 ekran eski tvlerde alacağın görüntü ile 72 ekran yeni tv lerde alacağın görüntü kalitesinde tabikide fark olacaktır pcyi gerçekten tv ye bağlayıp kullanacağım diyorsan doğru gidip lcd tv alacaksın iyi akşamlar
  • üst konu olursa herkes faydalanabilir
  • arkadaşlar bayadır bu pc > tv olayıyla uğraşıyorum televizyonumda composit scart (RGB) s-video bütün girişler var ve 1024x768 çözünürlükte çalıştırabiliyorum.ama araştırma ve denemelerimden anladığım kadarıyla eğer pc den tv ye composit yada s-video kablosu kullanarak görüntü almaya çalışıyosanız istediğiniz kadar iyi bir tv alın görüntü kalitesi değişmiyor sebebi s-video 2 kanal composit ise tek kanal görüntü veriyor dolayısı ile görüntüde karışıklıkları oluyor.Ben uzun zamandır pc den tv ye RGB (3 kanal mavi-yeşil-kırmızı ve mevcut en iyi görüntü kalitesi aktarım teknolojisi) çıkış almaya çalışıyorum ama bir türlü böyle bir kablo yada çevirici bulamadım bence hiç uğraşmayın ya bi plazma yada bi LCD tv alın direk 15pin D-SUB dan bağlayın gitsin...
    Eğer pc den tv ye RGB sinyali ile görüntü alabilen bi arkdaş varsa yardımcı olursa sevinirim.




  • bu ekran kartlarının üstüne iş olsun diye koymuşlar bu s-video olayını ya biz beceriksiziz yada gerçekten iş olsun diye koymuşlar
  • bu konu üst konu olsun gerçekten başka yerleride dolaştımda bu konuda sıkıntı çeken çok bu arada bir şey fark ettim benim netice alamamamın sebebi aldığım S-Video kablosunun ucundaki soketlerde 4 delik var fakat ekran kartınınki aynı değil yani boşa uğraşmışım Sapphire ekran kartının S-video çıkış daha farklı bir soket içinde 8 adet delik bulunan bir soket bu iki çeşit bağlantı ne ile birbirine adapte edelebilir acaba ?
  • Bir adaptor buldum bi tarafı 8 delikli ekran kartına takılıyor arkası bildiğimiz şu toz fişmi ne ondan ama merak ettiğim o 8 delikteki bağlantı nasıl olduda teke düştü bu tarz bi bağlantıda görüntü kalitesi nasıl olur acaba yarın o fişe göre başka bir kablo bulup denicem bakalım ne olacak oda olmazsa ekran kartını üreten firmaya mail yazıp sövecem


    Bu konuya yazıyorum aşağılara gitmesin diye bu mevzudan çeken çok bari paylaşım olsun
  • Merhaba Bana lazım olan aparat Scart Vga dönüştürücü veya scart Dvi dönüştürücü olabilir. Uyduda Aynı zamanda svideo çıkışıda mevcut. Svideo Vga veya Svideo dvi dönüştürücüde olsa bu işi çözebilirim diye düşünüyorum. Digital yayın seyretmek istediğim için ekstra olarak Avertv tarzı bi parça almak istemiyorum araya. Teşekkür ediyorum ilginize. uydu recevirindan lcd monitörde görüntü almak istiyorum.
  • Bu resimdeki kabloyu nerede bulabilirim sence yüzbaşım?
  • mobilecom arkadaşım sen bu işlerden anlıyosun bende 256mb GeForce FX5500 ekran kartı var buna S-Video/2 phone+scart kablo taktım görüntü aldım ama görüntü almasam daha ii olurdu iki TV de denedim görüntü aynı TVlerden biri Vestel 55 ekran Diğeri Samsung 55 bunun bi ayarı varmı yoksa görüntü bu kadar iğrençmi siyah beyaz çıkıyoo yaw bana bi yol göster kardeş help!...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TheWoLF

    mobilecom arkadaşım sen bu işlerden anlıyosun bende 256mb GeForce FX5500 ekran kartı var buna S-Video/2 phone+scart kablo taktım görüntü aldım ama görüntü almasam daha ii olurdu iki TV de denedim görüntü aynı TVlerden biri Vestel 55 ekran Diğeri Samsung 55 bunun bi ayarı varmı yoksa görüntü bu kadar iğrençmi siyah beyaz çıkıyoo yaw bana bi yol göster kardeş help!...



    ekran ilk etapta siyah beyaz çıkıyo daha sonra pcde ayarları var pal yapacaksın ve monitör kapanacak otomatik ıunutma tabikide 55 ekranda bişey olmaz çözünürlük iyi olacak tvde mesela lcd lerde ilk mesajımda belirtmiştim




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.