Şimdi Ara

Karşılaştırma: Macbook Pro 15' vs Macbook Air 13'

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
2
Favori
4.312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,

    Sıkça Macbook Pro ve Air modelleri arasında kalındığını görüyorum. Karar veremeyenlere yardımcı olmak için elimden geldiğince bir karşılaştırma yapayım dedim. Gecenin bir saatinde yazdığım için hatalarımı mazur görün.

    Yaklaşık 2.5 sene kullandığım MacBook Pro 15" Unibody - 2.66 GHz Core 2 Duo - 4GB DDR3 - 512MB 9600M GT - 320GB HDD laptopumu kuzenime verdim, tasarım dersleri için kullanacakmış. Aslında gayet güzel idare ediyordu, bir kere bile format atmamama rağmen gözle görülür bir performans düşüşü yaşamadım. Pil ömrü biraz kısalmıştı, vaat edilen 5 saatleri görmek artık pek kolay olmuyordu. 3-4 saatte kendini salıveriyordu bizim ihtiyar. Bu değiştirme fırsatı olmasa kim bilir kaç sene daha sorunsuzca kullanırdım. Neyse işte verdik gitti, yerine de MacBook Air 13" - 1.7 GHz Core i5 - 128GB SSD aldım. Yaklaşık bir haftadır kullanıyorum. Şimdiye kadar incelediğim kadarıyla Pro'ya göre artılarını ve eksilerini yazayım. Performans olarak karşılaştırırken eskisinin Core 2 Duo olduğuna dikkat edin lütfen. Yeni nesil Core i5 ler arasında çok fark vardır büyük ihtimalle.

    + Günlük kullanımda çok daha hızlı. Henüz bir programı çalıştırırken Dock'ta bir kereden fazla zıpladığını görmedim. iWork programlarının açılış hızı inanılmaz.
    + HDD veya DVD-ROM olmaması bilgisayarı çok daha rahatça taşımanızı sağlıyor. Sertçe bir darbede parçalar zarar görecek derdi yok. Sağa sola taşırken daha az tedirgin oluyorsunuz.
    + Çok hafif ve çok ince. Evden dışarı çok çıkarmasanız bile evin içinde daha serbest oluyorsunuz.
    + Klavye daha sessiz gibi geldi, ama belki diğeri uzun süre kullanılmış olmasından dolayı biraz deforme olmuş olabilir.
    + Pili daha uzun süre gidiyor. Tabii bu madde yeni Prolarda geçerli değil.
    + USB girişlerinin iki ayrı tarafta olması geniş USB cihazlarının bağlanmasına olanak tanıyor. Prolarda USB girişleri birbirine çok yakın olduğu için geniş bir cihaz diğer girişi kapatabiliyordu.
    + Pro'nun sivri köşelerindeki bilek acıtma sıkıntısı bunda yok. Air'ın da köşeleri sivri olmasına rağmen inceliği ve eğimli yapısı sayesinde bu köşeler bileklere denk gelmiyor.
    + Çooook daha ucuz. (Şu anki fiyatıyla 500 dolar)

    - Hoparlörleri vasat. Bas yok gibi bir şey. Muhtemelen portatif hoparlör kullanmak zorunda kalacağım. Yine de klavyenin altından gelen bir hoparlöre göre takdir edilesi.
    - Ekranı küçük. Fakat çözünürlüğü aynı olduğu için aleti biraz daha yakın tuttuğunuzda bir farkı kalmıyor.
    - Ekran çerçevesi siyah değil. Pro'ların en sevdiğim yanlarından biri de buydu. Siyahın yarattığı kontrast hissi malesef bunda yok.
    - Yüksek güç gerektiren program veya oyunlarda yetersiz kalabilir. Henüz denemedim, ama en yakın zamanda Steam'den 1-2 oyun deneyip tecrübelerimi buraya aktarırım.
    - Audio çıkışında optical audio desteği yok. Yani toslink kablosuyla müzik sistemlerine bağlanamıyor.
    - Depolama boyutu yetersiz gelebilir. İndirdiklerimi daha sık harici hard diskime aktarmam gerekecek.

    Ayrıca,
    - DVD-ROM yok. Diğer bilgisayarda çok nadir kullandığım bir parçaydı. Hiç aramıyorum
    - Ethernet bağlantısı yok. Eskisinde bir kere bile kullanmadım. Aramıyorum.
    - Firewire ve audio-in girişlerini de hiç kullanmadım. Bu özelliklerden birini kullanmayı planlıyorsanız Air almak mantıklı olmayabilir.
    - Klavye aydınlatması, trackpad ve alüminyum yapı kalitesi gibi unsurlar ikisinde de muhteşem. Bu konularda pek farkları yok ve kusursuzlar.

    Kısacası, hoparlörleri dışında çok memnunum. Herkese tavsiye edebileceğim bir bilgisayar değil, kesinlikle almadan önce ihtiyaçların gözden geçirilmesi gerekir. Ben Pro'ya göre eksik olan hiç bir özelliğini kullanmayacağım için Air aldım. Karar verecek kişilerin de saydığım bu özellikleri kendilerine göre gözden geçirmesini tavsiye ediyorum.

    Unuttuğum kısımlar olabilir, gerekirse zamanla eklerim. Ayrıca bu iki modelle ilgili sorusu olan varsa bu başlık altından cevaplayabilirim.

    İyi forumlar.




    Başka konularda verdiğim cevapları bu başlık altında derleyeyim dedim, SSS şeklinde oldu, okumak isteyenlere yardımcı olabilir.

    quote:

    Orijinalden alıntı: HanKaĞaN

    Arkadaşlar bende 13 yıldır Windows kullanıyorum ama sorunlarından sıkıldım artık ve Mac'e geçmek istiyorum.

    Bilgisayarı genellikle internet,müzik,film ve ayda yılda bir kafa dağıtmak için oyun oynuyorum.Oda en fazla 1 saat.Oynadığım oyunlarda,GTA veya NFS'nin eski oyunları.

    Macintosh bize Windows'u aratır mı? Aratır mı derken,aradaki farklardan bunalır mıyız? Sanal Windows kuranları gördüm Mac'te çalışmayanları çalıştırmak için.Bu randuman veriyor mu? Yani Sanal Windows'ta oyun oynayabilir miyiz?,program kurabilir miyiz? Windows'ta çalışan video formatlarını destekliyor mu Mac? Birde ben 1 TB taşınabilir USB 2.0 HDD kullanıyorum.Flash bellek,hafıza kartı vs. çok bağlarım bilgisayara.Mac'te de rahalıkla kullanabilir miyim?

    Ve bu kriterlere göre bana hangi MacBook'u önerirsiniz?

    HanKaĞaN sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

    Windows'u aratıp aratmaması kişiye göre değişir. Tabii ki bir süre yabancılık çekeceksiniz, eliniz Windows kullanır gibi kullanmaya gidecek. Yavaş yavaş alışılıyor. Eğer Windows'da sevdiğiniz ama OSX te olmayan bir özellik varsa google'da aratın, genelde 3. parti programlar bu özellikleri ekleyebiliyor. Sizin kullanım amacınıza bakınca sorun yaşamayacağınızı tahmin ediyorum. Zaten OSX artık diğer Apple ürünleriyle birlikte gündelik hayat işletim sistemine doğru kayıyor.

    Windows yüklemeniz gerekeceğini sanmıyorum. Zira bir çok eski oyun artık OSX'e de yüklenebiliyor. Eğer çok ihtiyaç duyarsanız, alacağınız Mac'te büyük bir HDD varsa rahatça bir kısmını Windows için ayırıp deneyebilirsiniz. Kurması çok kolay ve gayet hızlı çalışıyor. Yalnızca bilgisayarın fanlarını daha çok çalıştırması ve şarjın daha hızlı bitmesi gibi bazı verimlilik sorunları var.

    Video formatları için çeşitli 3. parti programlar var. Nasıl Windows Media Player stok haliyle bütün formatları desteklemediği gibi Quicktime da desteklemiyor. MPlayerX, VLC, Movist gibi 3. parti media playerlar yükleyerek her türlü video formatını izleyebilirsiniz. Özellikle MPlayerX tavsiye ediyorum.

    Mac'in depolama konusunda tek sorunu, NTFS formatına dosya yazamaması. NTFS formatındaki depolama birimlerinden dosya alabilir ama oraya dosya yazamazsınız. Bunu yapmasını sağlayan 3. parti programlar var ama read/write hızları yavaşlayabiliyor. Pek tavsiye etmiyorum. Bunun yerine mümkünse depolama birimlerinizi exFAT ile formatlarsanız bir sorun kalmayacaktır.

    Hangi MacBook sorusuna gelirsek, sizin durumunuzda bu size ne kadar büyük bir depo lazım, buna bakıyor. 128/256GB lık SSD'ler size yetmeyecekse MacBook Pro 13/15 düşünmelisiniz. Eğer bu boyutlar yeterli diyorsanız MacBook Air 13" belirttiğiniz kullanım amacınıza göre her türlü işinizi görecektir.

    Hangi MacBook konusunda karar vermek için forumu biraz dolaşmanızı, ayrıca şu başlığı okumanızı tavsiye ederim:http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=57876996

    Kolay gelsin.


    quote:

    Orijinalden alıntı: cagdastyana

    merhaba hali hazırda 21.5'' monitörümde mac mini kullanıyorum, ancak biraz daha mobil olsun istediğim için macbook air almaya karar verdim.
    11'' ekranı bana çokmu küçük gelir onu merak ediyorum. kullanım alanım genelde internette sörf olacak. kullanan arkadaşlar tavsiyede bulunursa 11 yada 13'' çok iyi olacak

    Portatiflik-ekran boyutu arasındaki oran genelde kullanıcıya kalmış, örneğin ben 15 inçten geçen biri olarak 11 kullanamazdım. 13 inç aldım, çok da memnunum. 13 bence laptoplarda sınır boyut. Daha küçüğünde siteler ekrana sığmayabiliyor örneğin. Ayrıca 128 GB alacağını varsayarsak arada yalnızca 100 dolar var. Bunlar benim 13 tercih etme nedenlerim, gerisi sana kalmış


    quote:

    Orijinalden alıntı: redkid778

    Bilgisayarın Thunderbolt çıkışını kullanan var mı? Thunderboltlu Memory stick, Extension memory ve hard diskler gelecek mi?

    Thunderboltlu HDD gelse ne yazar, USB 2.0 zaten diskin okuma-yazma hızını rahatça kaldırabiliyor. Thunderbolt'un şimdilik en büyük özelliği Apple Thunderbolt Display ile birlikte hem yüksek çözünürlüklü video aktarımı, hem de bu display'e bağlanan diğer cihazların bilgi aktarımını kaldırabilmesi.

    USB 2.0 480 Mbit/s, yani 60 MB/s hıza kadar destek verir. Bilgisayarlarımızda ve harici olarak kullandığımız RAID'siz 7200 rpm hard disklerin okuma/yazma hızları zaten genellikle 60 MB/s'yi geçmez. Bu nedenle flash bellek veya SSD dışında USB 2.0 depolama birimlerini tam performanslarına kadar kaldırabilir. Ancak iki taraf da SSD veya flash depolama olacak ki, o zaman USB 3.0 veya Thunderbolt tarzı yeni arabirimler kapasitelerini kullanabilsin.

    USB 3.0 şu an kesinlikle daha yaygın, bir çok markanın USB 3.0 depolama birimleri çıkmaya başladı. Çoğu cihazda bir şey farketmiyor orası ayrı. Henüz Thunderbolt destekleyenlerin sayısı ise çok az.

    Başta da dediğim gibi, şu anda Thunderbolt'un kullanılma nedeni, aynı anda yüksek çözünürlüklü video stream edip birlikte ses ve dosya aktarımı da yapabilmesi. Bunun haricinde Thunderbolt'un sahip olduğu 10Gbit/s (yaklaşık 1GB/s) lik potansiyeli kullanabilecek bir depolama birimi zaten yok.

    quote:

    Orijinalden alıntı: apache0990

    Selam arkadaşlar ,

    Amerikadan büyük ihtimal MacBook Pro gelecek hediye olarak. Mac sistemini daha önce 2-3 kere kullandım fakat Apple ürünlerinin çok kaliteli olduğunu bildiğim için yeni bilgisayarımında Apple olmasını istedim. Fakat neler yapılabilir bilemiyorum. Önceden hep windows kullandığım için. Oyun kısmını sormak istiyorum Mac için ayrı oyunlar var mı ? Birde film izlerken falan normal windows cdleri falan çalışır değil mi ? Ayrıca movie maker ve ares kullanıyorum bunların mac için olanı vardır sanırım. Yani kısaca eğlenceli olarak neler yapabilirim kısaca anlatacak biri varmı ?

    Biraz geniş bir soru oldu ama merak ediyorum cevap yazanlara şimdiden teşekkürler :)

    Kısacası MacBook için tavsiye edecekleriniz neler ?

    Bir çok Windows oyununun aynı zamanda Mac versiyonu da bulunuyor. Wikipedia'da oyunu aratırsan hangi platformlarda oynanabildiğini görebilirsin. Mac'e özel yüksek bütçeli oyun pek yapılmıyor. Ancak Mac App Store'da küçük boyutlu eğlenceli oyunlar bulunabiliyor. Konseptleri iPad oyunlarına benziyor genel olarak.

    WMP gibi Quicktime da stok haliyle bütün video formatlarını oynatamıyor. Ancak 3. parti playerlarla (MPlayerX, VLC, Movist vb.) tüm formatlardaki videolar izlenebiliyor.

    Pek kullanmadım ama Mac'te de Movie Maker karşılığı iMovie var. Biraz araştırabilirsin. Ares kullanmıyorum ama onu da sitesine girersen destekleyip desteklemediğini görebilirsin.

    MacBook için tavsiyeleriniz neler gerçekten çok geniş bir soru olmuş, spesifik sorularına cevap verebiliriz. Onun dışında forumdaki diğer başlıkları inceleyerek fikir sahibi olabilirsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi masterm1nd -- 19 Şubat 2012; 19:09:08 >



  • Aklımdaki soru: Pro yu SSD li konfigre edersek Air la aynı hızlara ulaşabilir mi?
  • Ben sana katılıyorum yeni alacaklar için güzel bir rehber hazırlamışsın ben mağazada bu karşılaştırmayı yaptım zaten pro ve air yanyana olunca direk olarak teknoloji farkını air'den yana olarak anlıyorsunuz. Aynı özelliklerde fakat yarı incelikte bir teknoloji geri kalanlar teferruat
  • başlık yanlış olmuş sanırım, 13" macbook air yazacaktınız ;)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: speedycruiser

    Aklımdaki soru: Pro yu SSD li konfigre edersek Air la aynı hızlara ulaşabilir mi?

    Ben de hem air var hemde pro var..

    pro ya 128 ssd taktım,,airdan çok daha performanslı..

    özellikle photoshop ,premiere tarzı programlarda..
  • @speedycruiser Çok daha hızlı olur, ikisi de SSD olmasına rağmen Pro'nun işlemci gücü kendini belli eder. Fakat günlük işlemlerde pek farkı olacağını sanmıyorum.

    @aragorn Gece gece o kadar olacak hocam Değiştiriyorum hemen.
  • Bende bu tarz bir sey ariyordum benim icin gayet yararli oldu tesekkurler.

    Benim program konusunda merak ettigim bir sey var. Acaba mac ler icin c++ ile program yazmamizi saglayan guzel bir program var mi yoksa bunun icin cihaza win7 mi yuklemel lazim?

    Bunca yildan sonra laptopta windows kullanmak sikti hem dusuk sarj sureleri hemde surekli yazilimsal sorun cikarmalari. Macbook pro ile daha rahat ederim gibi geliyor en basitinden win7 den kurtulmus olurum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Poyri!!!

    Bende bu tarz bir sey ariyordum benim icin gayet yararli oldu tesekkurler.

    Benim program konusunda merak ettigim bir sey var. Acaba mac ler icin c++ ile program yazmamizi saglayan guzel bir program var mi yoksa bunun icin cihaza win7 mi yuklemel lazim?

    Bunca yildan sonra laptopta windows kullanmak sikti hem dusuk sarj sureleri hemde surekli yazilimsal sorun cikarmalari. Macbook pro ile daha rahat ederim gibi geliyor en basitinden win7 den kurtulmus olurum

    Kullanmıyorum ama eclipse kullanabilirsiniz, mac sürümü var ;)
  • 500 dolar derken neyi kastettiniz acaba?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: crazymafya

    500 dolar derken neyi kastettiniz acaba?

    500 dolar daha ucuz olduğunu belirttim. 13 Air 1299 dolar, 15 Pro 1799 dolar.
  • Ha eksilen-çıkan=fark yapmışsınız. Anladım. :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aragorn991402

    quote:

    Orijinalden alıntı: Poyri!!!

    Bende bu tarz bir sey ariyordum benim icin gayet yararli oldu tesekkurler.

    Benim program konusunda merak ettigim bir sey var. Acaba mac ler icin c++ ile program yazmamizi saglayan guzel bir program var mi yoksa bunun icin cihaza win7 mi yuklemel lazim?

    Bunca yildan sonra laptopta windows kullanmak sikti hem dusuk sarj sureleri hemde surekli yazilimsal sorun cikarmalari. Macbook pro ile daha rahat ederim gibi geliyor en basitinden win7 den kurtulmus olurum

    Kullanmıyorum ama eclipse kullanabilirsiniz, mac sürümü var ;)

    Teşekkürler. Düzgün program bulamazsam mecburen win7 kurmam gerekecek ama eclipse için iyi şeyler duymuştum sorunsuz işler büyük olasılıkla.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Poyri!!!

    quote:

    Orijinalden alıntı: aragorn991402

    quote:

    Orijinalden alıntı: Poyri!!!

    Bende bu tarz bir sey ariyordum benim icin gayet yararli oldu tesekkurler.

    Benim program konusunda merak ettigim bir sey var. Acaba mac ler icin c++ ile program yazmamizi saglayan guzel bir program var mi yoksa bunun icin cihaza win7 mi yuklemel lazim?

    Bunca yildan sonra laptopta windows kullanmak sikti hem dusuk sarj sureleri hemde surekli yazilimsal sorun cikarmalari. Macbook pro ile daha rahat ederim gibi geliyor en basitinden win7 den kurtulmus olurum

    Kullanmıyorum ama eclipse kullanabilirsiniz, mac sürümü var ;)

    Teşekkürler. Düzgün program bulamazsam mecburen win7 kurmam gerekecek ama eclipse için iyi şeyler duymuştum sorunsuz işler büyük olasılıkla.

    Sesi vasat derken sesi gur degil mi ? Cok ses cikmiyor mu ? Yoksa kalitesiz mi cikiyor ?
  • Ses yüksekliği Pro'ların hoparlörlerine yakın ama kalitesi daha kötü. Bas çok zayıf ve yüksek seslerde cızırtı ve patlamalar oluyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: masterm1nd

    Ses yüksekliği Pro'ların hoparlörlerine yakın ama kalitesi daha kötü. Bas çok zayıf ve yüksek seslerde cızırtı ve patlamalar oluyor.

    Himm o zaman pek bass beklemeyen kullanicilar icin yetecektir Bence bas ve tiz olsun istiyorsak harici ses sistemine baglamaliyiz.En azindan ben oyle yapiyorum
  • Dostum sana bır kaç basit sorum olacak senin icin basit,benim icin zor :)

    İlk olarak, gecen gun mailimi girdim ve 900tane mail dustu,telefondaki gibi seçerek silme olayını bır turlu bulamadım..ve hepsini tek tek açıp(Allah'tan virüs derdi yok) silmek zorunda kaldım..seçerek silmeyi nasıl yapıyoruz?

    Bır diğer sorum da, telefonumu(iphone4) sync yaptım fakat adres defterim bilgisayara geçmedi..üstüne telefonumdaki müziklerde bilgisayara geçmedi ve telefonumdan da silindi..ayni şey applicationlarimda da oldu..bastan yükledim hepsini..neyse ki telefonumdan daha mühim şeylerim silinmedi..ben sync yaptıktan sonra telefon bilgilerimin hem iTunes a hemde bilgisayara geçeceğini düşünmüştüm..ama öyle olmadı?bir yerde yanlış mı yaptım acaba?

    Simdiden teşekkür ederim..

    Paylaşım icinde emegine saglık..aynı ikilemde kalmis ve 13" MacBook air almış biriyim:) günlük kullanım icin gercekten cok iyi(Pro hakkında cok fikrim yok aslında:)) hafif olması beni en cok cezbeden özelliği..
  • Windows'daki ctrl ye basıp seçme yöntemi burada da geçerli, yalnızca OSX'te bunun için cmd tuşuna basmanız lazım. Kısacası cmd e basıp silmek istediğiniz iletileri seçin ve delete'e basın. (<- tuşu)

    iDevice ların sync sistemi bilgisayarı temel alır. Yani sync yaparken kaynak bilgisayardır. Eğer siz eskiden başka bir bilgisayardan sync ediyorsanız bilgisayar değiştirdiğinizde iPhone o bilgisayardaki bilgileri kullanarak sync olur. Bir kere sync ettikten sonra, bilgileri telefondan değiştirdiğinizde sonuçları bilgisayara da yansır.
  • harici hdd de yüklü windows 7 yi , bootcamp yada parallels kullanmadan pc ler gibi bilgisayar açılışında usb den boot edip harici hddmiz deki işletim sistemini kullanabilirmiyiz
  • çok guzel kıyaslama yapmıssınız. elınıze saglık

    bugun gıttım karar vermek ıcın ama aır ın tasarımı benı cezbedıyor arkadasım alma sakın tusları ekran yuzunden bı sureden sonra aşınıyor dedi.

    cok merak ettıgım konu brosur vea katolog ıcın arada photshop kullanıyorumm sızce aır bunu kaldırırmı ekran kartı ıı deılmıs dıolar
  • deepak_kumarhttp://www.webupd8.org/2009/04/4-ways-to-create-bootable-live-usb.html Hiç denemedim ama böyle bir site buldum. Bir inceleyin isterseniz.

    berkay27 Tuşların aşınma durumunu hiç duymadım. Zaten tuşlar arkadan aydınlatmalı olduğu için baskı değil, harfler saydam. Bu nedenle aşınma durumu olacağını sanmıyorum.

    Basit photoshop işlemlerinde sorun çıkarmaz. Çok layerlı işlemlerde zorlanabilir. Ekran kartı işlemci ile bütünleşik Intel HD3000. İnternette araştırabilirsiniz.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.