Şimdi Ara

F VE Q KLAVYE KARŞILAŞTIRMASI (16. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
654
Cevap
12
Favori
341.264
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • teşekkürler
  • Emeğine sağlık.

    Aslında her şey bi şekilde bertarafa edilmedimi bu ülkede. Mesela Köy Enstüyüleri. Bu ülke için güzel olan ne varsa bir bir yok edilmedi mi? F klavye devede kulak kalıyo kanımcaa

    Saygılar
  • Bilgisayara F klavye ile başlayanlardanım eskiden çok daha yaygındı F klavyeler ama zamanla yok oldular, Şahsen ikinci klavyem Q ya geçince çok rahatlamıştım, Dos da F klavye ayarı yapmak bir işkenceydi, Oyunların hiç birinde F klavye olmazdı. Eskiden klavye standardıda böyle değildi, doğru model F klavyeyi ayarlamak için demene yanılma yapardım, config.sys ve autoexec.bat a satırlar yazardım doğru klavye olsun diye, ömür törpüsüydü, özellikle de bilgisayardan az anlıyorduk ozamanlar. Evet Q klavye türkçeye yönelik değil ama, başkasının teknolojisini kullanırken durumun bu hale gelmesi normal. İlk bilgisayarımın Klavyesi F klavyeyi de daha 15 gün önce çöpe attım. İnsanın içi burkuluyor tabi biraz ama Kablosu PS2 bile değildi...
  • denedim f i
    olmuyor, napayım
    sonsuza kadar q kullanacağım sanırım
  • F klavyeye geçeli 1 ay oluyor henüz. sınavlar nedeniyle çok az kullanabilmiş olmama rağmen q klavye kadar hızlı yazabiliyorum şimdiden, belki de daha hızlı.

    3-4 parmak kullananlar için çok farketmeyebilir belki ama
    10 parmak yazmak f klavyede çok çok çok daha rahat kolay ve hızlı!
  • Bunu Deniyeceğim
  • Herkese Selamlar

    Direk konuya geçicek olursak F klavyenin yaygınlaşmamasının en büyük nedeni sadece klavyemizin türkçe olması yani kullandığımız yazılımlar donanımlar oyunlar maalesef genellikle ingilizce ve en önemlisi Q klavye uyumlu olması herhalde bu yazıyı okuduktan sonra epey bi merak ettikten sonra windowstan klavyeyi F klavye yaptım ve bi deneme yaptım selam yazdım aslında gerçekten alışmak çok kolay ve yazmakta q klavyeden çok daha rahat şimdi 6-7 yıllık bir pc kullanıcısı olarak Fklavye hiç kullanmadım ama merak ettim hep benim sağ el biraz sakat olduğundan klavyede yazı yazarken sadece sağ elin işaret parmağını kullanıyorum Bunun F klavyede nasıl bir olumsuzluğa neden olabiliceğini şu anda bilmiyorum ve 6-7 yıllık bir pc kullanıcısı olarak hala daha klavyeye bakarak yazı yazıyorum tuşları aramıyorum tabiki ama işte bakıyorum bakmadığım zamanlarda oluyor ancak Q klavyede hata yapma oranı daha yüksek çünkü türkçe kelimlerin bazıalrını yazmak aslında çok zahmetli bazen türkçe harflerin birbirinden uzaklığından dolayı iki karaktere veya bi yanındakine basma ihtimali yüksek neyse F klavye bulunca hemen alıcam eğer çok fazla bir dezavantajım olmazsa F klavye olarak devam edeceğim ancak bu gibi şeylerin değişmesi için teknoloji geliştirmeli ve üretmeliyiz ancak bunlarda çok mümkün değil bazı nedenlerden dolayı bu konulara girmiyelim girersek çıkamayız sonuç olarak f klavye destekli yazılımlar yaparsak özellikle oyunlar bir nebze olsa bu konuya katkımız olur.
  • Doğrudur ""Q klavyeyi pek çok "F" klavye kullanıcısından daha hızlı kullanyo olabilirsin ama emin ol "F" klavye kullansan şu ankinden daha hızlı olursun,"F" klavye özellikle Türkçe için tasarlanmıştır ve Türkçe en hızlı "F" klavye ile yazılabilir...
    Lütfen Tıkla....
    Lütfen Tıkla....
    Lütfen Tıkla....
    quote:

    Orjinalden alıntı: teenage

    Ben Q klavye kullanıyorum ve F klavye kullananlardan daha hızlı yazıyorum.Bunun insanın kişisel yeteneklerinden kaynaklanan bir sorun olduğunu düşünüyorum.Bırakın isteyen istediğini kullansın.Ben Q klavye ile hayatıma devam ediyorum.Klavye yapacağınıza daha faydalı bir şeyler yapınız. Mesela UÇAK,TANK, vs. gibi savunma araçları.Yada türk teknolojisini dahada arttırın.Daha kendimize ait bir araç motorumuz,%100 türk olan bir elektronik cihazımız bile yok.Yanılıyorsam aydınlatın lütfen. Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cosica -- 18 Aralık 2007; 13:59:06 >
  • ellerine sağlık güzel çalışma olmuş
  • gerçekten f klavye kullanabilmek isterdim ama su an q klavye ile o kadar hızlı yazıyorum ki sanmıyorum bundan hızlı yazabileyim...
  • F klavye Türkçe için geliştirilmiştir, Türkçeye uygun klavyedir; desteklenmeli, aranmalı, alınmalı ve kullanılmalıdır. Q klavye şirketlerin işine geliyor; Türk tüketicisi üreticilerin ve satıcıların oyununa gelmemeli, F klavye konusunda ısrarcı olmalıdır.
    Saygılar
  • Teşekkürler kardeş.

    quote:

    Orjinalden alıntı: Akinci

    F KLAVYE

    Tarihçe
    F klavye düzeni 1943 yılından başlayarak yapılan çalışmaların sonucunda ve 20 Ekim 1955 tarihinde Türkçe yazmada çok daha kolaylık sağlamak için oluşturdu. (1)
    Hürriyet gazetisinden Hüseyin Gönüllü'nün F klavyenin babası İhsan Yener'le yaptığı söyleşiyi aynen aktarıyorum. (2)
    H.G.: -F klavye nasıl ortaya çıktı?
    İ.Y.: -"1946'dan itibaren Türk dilinin özelliklerine uygun, standart bir klavye geliştirilmesi için resmi makamlara yazılar yazdım… 'Bilimsel bir klavye yapın, sizin yaptığınızı kabul edelim' dediler. Yabancı uzmanların da bulunduğu bir komisyon kuruldu. Türkçe'de kullanılmakta olan tüm kelimelerin istatistiğini TDK'nın kılavuzundan yararlanarak çıkardık. 29934 kelime içinde hangi harften kaçar adet bulunduğunu tespit ettikten sonra, parmakların fiziksel güçleri ve hareket özelliklerini de esas alarak harfleri yerleştirdik. Ellerin kullanım yüzdesini de hesaba katarak yaptığımız klavyede sol el yaklaşık yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiştir. türkçe'nin fonetik özelliğine uygunluk açısından sesli harfleri sol elde topladık… Gümrük kanunlarına 'bundan sonraki ithalat standart Türk klavyesine uygun olacak' diye bir madde kondu."
    H.G: —Direnen olmadı mı? Maliyeti nasıl karşıladık?
    İ.Y.: T-ürkiye'de o zaman 40 bin kadar yazı makinesi vardı. Biz, 40 bin yazı makinesini bırakalım dedik. Biz, geleceği kurtaralım dedik, tıpkı Atatürk'ün yaptığı gibi.
    F Klavyenin Üstünlükleri
    Türkçeye en uygun klavye olan F klavye (pek çoğunun dediği gibi Ef klâvye değil, harflerin Türkçe okunuş biçimine göre Fe klavye) uzun çalışmalardan sonra daktilolarda en kolay, en hızlı ve hatasız yazmak amacıyla üretilmişti.
    Türkçe’de çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harflerin “F klavye”de kolay ulaşılabilecek yerlere yerleştirildiğini, Türkçe’deki harflerin kullanılma oranları, ünlü-ünsüz ses ilişkileri, hece ve söz yapısı, parmakların kuvvet, yetenek ve işleklikleri göz önünde bulundurularak üretilen ‘F klavye’ bu özellikleri bakımından Türkçe’ye uyduruk ‘Q klavye’den çok uygundur.
    Türkçe sözlerde çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harfler bu klavyede en kolay ulaşılabilecek yerlere serpiştirilmişti. Yaklaşık 30.000 Türkçe sözün ölçü alındığı bir değerlendirmede a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13–542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9–669, r harfi 8.698 kez geçmekteydi. (Bunlar Türkçede en çok kullanılan harflerdir). Bu oran göz önünde bulundurularak söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmişti.
    Q klavyede ise en çok kullanılan harfler tabir caizse klavyenin en ücra köşelerine dağıtılmış durumdadır. Buna karşılık, Türkçede 30.000 sözde sadece 125 defa geçen ve en az kullanılan harf olan j harfi, Q klavyede en uygun yere konulmuştur. F klavyede bu harfin yerinde Türkçede en fazla kullanılan ünsüz olan k harfi bulunmaktadır. (3)
    F klavye nasıl yararlar sağladı? Sorusuna İhsan Yener' şöyle cevap vermiştir:
    "1955'ten itibaren uluslararası daktilografi ve steno yarışmaları başlamıştı. Hemen biz de başvurduk ve 1956'da dâhil olduk. Öğrencilerim bu şampiyonalarda 28 defa dünya birincisi oldular. Bu birinciliklerin 14'ünde dünya rekoru kırıldı. Hatta fransızlar itiraz etmişlerdi ilkinde, 'Türkler yarışma için özel olarak tertip edilmiş bir klavye kullanıyorlar' diye. 6 saat süren tartışmalardan sonra, fransızlar'a 'siz de yapın o halde özel bir klavye' dediler." (4)
    2003 Dünya Bilgisayar ve Stenografi Şampiyonası’na “F klavye” ile katılan Türk yarışmacıları takım halinde dünya 2’ncisi olmuşlardır. (5)
    Türkçede genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler sözcük / tümce içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır. Bu iş bölümü sayesinde yorulmak nedir bilmeden saatlerce tıkır tıkır yazı yazılabilir. (6)
    Her iki elimizin en çok çalışan 6 parmağı ile yazmış olduğumuz tuşlara denk gelen harfleri yüzde 45 oranında kullanmak varken, neden bizim için daha zor ve yavaş yazmayı sağlayan İngilizlerin Q klavyesini kullanalım? "Q klayveye alıştım, F klavyede zorlanıyorum" diyorsanız, denemesi bir kaç dolara! (Klavye fiyatı) Yabancı bir klavyeye ne kadar sürede alışmışsanız, kendi konuşma dilimize göre dizilmiş olan klavyeye onun yarısı kadar sürede alışabilirsiniz. (7)
    Q KLAVYE

    Q klavyenin tarihçesi
    Dünyada Q klavye olarak bildiğimiz tuş dizilimi aslında daktilonun icat edildiği ilk günden beri değişmedi. Neden tuşların bu şekilde dizildiği konusunda da çeşitli rivayetler olmasına rağmen şimdilik en yaygın kabul gören hikâye şu: Yazı makinesinin mucidi olan Christopher Latham Sholes, 1867'de cihazın patentini alarak ilk çalışan örnekleri ortaya koyduğunda cihazın tasarımından kaynaklanan mekanik bir sorunla karşılaşır. İcat ettiği yazı makinesinin harfleri kâğıda basmak üzere kullandığı mekanik harf kolları, kapalı bir kutunun içinde yer almaktadır ve iki kol birden kâğıda doğru havalandığında içerde sıkışmaya neden olmaktadır. Sholes bu problemin çözümü için, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar.
    Yani Q klavye 1873'te mühendisliğe aykırılık abidesi olarak tasarımlanmıştı. Daktiloların hızlı yazma nedeniyle sık sık bozulmasına çare olarak geliştirilmişti. Daktilo kullananları olabildiğince ağır yazmaya zorlamak için olmadık hilelere başvurulmuş, en çok kullanılan harfler klavyenin her sırasına dağıtılmış, (sağ elini kullanan insanları zayıf ellerini kullanmak zorunda bırakacak şekilde) harfler solda toplanmış.
    Daha sonra bilgisayarlar çıkıp tuşların hızlı yazma nedeniyle bozulma sorunu ortadan kalktığında bile Q klavye yaygınlaştığından bu standart korunmuştur. (8)
    Türkçede genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler sözcük / tümce içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, F klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır. Bu iş bölümü sayesinde yorulmak nedir bilmeden saatlerce tıkır tıkır yazı yazılabilir.
    Q klavye yavaş yazmak için tasarlandığından bu avantajların hiçbirine sahip değildir. Bu yüzden el, Türkçe karakterlerde hem F klavye hızına yetişemez, hem de herhangi bir ele fazla yüklenme olduğu için çabuk yorulur.
    Serce ve yüzük parmakları elimizin en "afonksiyonel" parmakları olmasına karşın Türkçede en fazla kullanılan harflerden biri olan " a " q klavye´ de sol serce parmağına denk gelir. Yine q klavye için; Türkçe´de en az kullanılan harflerden biri olan " j " elin en aktif parmağı olan sağ işaret parmağına denk gelmektedir.
    Bunun gibi bin bir dezavantaj sayılabilir. Türkçede birçok sözcük q klavye için en pasif parmaklara dağılır. Bu yüzden q klavyede 10 parmak Türkçe karakter girmek deveye hendek atlatmaya benzer." (9)
    Q klavye ingilizce için de uygun değildir.
    Q klavyenin daha iyi alternatifleri olabileceğini düşünenler de olmamış değil. Örneğin Washington State Üniversitesinden Prof. Dr. August Dvorak, 1932 yılında İngilizce'de çok kullanılan harflerin klavyenin en kolay ulaşılabilir yeri olan orta sırasına toplandığı bir klavye dizilimi önerir. Dvorak'ın araştırmalarına göre, sekreterlerin parmakları gündelik yazı işleri sırasında Q klavyede 16 mil yol alırken Dvorak klavyesinde sadece 1 mil yol almaktadır.
    Ancak daktilo ustalarının, Q klavyeye olan mevcut alışkanlıkları, üreticilerin itirazı ve piyasanın Q klavye tarafından çoktan istila edilmiş olması ve 40 milyon daktilonun değiştirilme maliyeti ortaya çıkınca Dvorak'ın klavyesi yayılamaz ve kaybolup gider. (10)
    Yazar Emre Aköz şöyle diyor. “-Gençler bana mail atıyor: "16 yaşındayım, 6 yaşından beri Q kullanıyorum, çok da hızlı yazıyorum." Yanlış. Farkında değiller. Kesin veri var elimizde: F klavyeyi 10 parmak yazan bir Türk'le, Q klavyeyi 10 parmak yazan Amerikalılara aynı İngilizce metin veriliyor. Amerikalılar dakikada 32–35 kelime; Türk 72 kelime yazıyor!” (11)
    F VE Q KLAVYELERE YÖNELİK ELEŞTİRİLER
    — Q Klavye Evrenseldir.
    Bu fikire yazar Yurtsan Atakan şu güzel cevabı veriyor:
    Hıncal Uluç'un ''Q'' savunusunda kullandığı temel argümanlardan biri de aynı yanılgıya dayanıyor. Dünya ''Q'' klavye kullanıyor, diyor Sevgili Hıncal Uluç, o yüzden yurtdışına gittiğinizde deli danalar gibi ''F'' klavye arayıp bulamayacağınız, hâlbuki eğer ''Q'' klavye kullanıyor olsaydınız sürü sebil klavyeyi emrinize amade bulacağınız için ''F''yi atın, baştan ''Q'' kullanın.
    Aynı mantıkla iyisi mi biz Türkçe’yi toptan başımızdan atalım. Öyle değil mi ya, yurtdışına çıktığımızda derdimizi anlatacak Türkçe bilen biri arayıp bulamayacağımıza -eğer İngilizce bilseydik sürü sebil kişiyle iletişim kurabileceğimize- göre Türkçe’yi atalım, resmi dil olarak baştan İngilizce’yi kabul edelim. (12)
    Benim bu konuda eklemek istediğim bir husus şudur: F klavye kullananlar genellikle bakmadan yazabilirler. Bu durumda sadece windowsta klavyeyi f yapmak yeterli olur.
    —F Klavye Kullanmak Bizi Küresel Dünyadan Uzaklaştırır
    Bu gibi bazı gerekçeler ise çok gülünçtür. Japonlar, Çinliler, Kiril alfabesi kullananlar bugün sırf kendi alfabelerini kullandıkları içi dünyadan kopmakta mıdırlar? (13)
    —F Klavye Özgüven, Q Klavye Teslimiyet Sembolüdür.
    HP Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga, SAP Teknoloji Günleri 2003'te Amerika'da aldığı eğitim sürecinden bahsederek düşünme eyleminin daima anadilde yapıldığını, bunun yaratıcılık ve özgüveni tetikleyeceğini, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş F klavyenin de bu ana çıkış noktası nedeniyle özellikle kullanılması gerektiğini savunmuştur. (14)
    —Bilgisayar Kullanımındaki Verimsizliğin En Büyük Etkeni İhsan Yener’e Göre Q Klavye
    "Türk dilinin özelliklerine göre on parmakla-bakmadan klâvye kullanma yöntemi için çok verimli bir Standart Türk Klâvyesi 1955 yılından beri resmen varolduğu halde, İngiliz dili için 130 yıl önce (on parmak yönteminin bilinmediği çağlarda) belirlenen (ve Türkçe'deki binlerce sözcüğün yazılmasına olanak vermeyen) American Standard Code for Information Interchange (ASCII) klâvyeyi Dünya standardı zanneden ve buna eklenen, Türkçe'ye has 7 harfin, en kullanışsız yerlere bilinçsizce yerleştirilmesiyle oluşturulmuş klâvyeyi de Q Türkçe standardı olarak kabullenen kullanıcıların bu hususta bilinçsiz oluşları, bilgisayar kullanımındaki verimsizliğin en büyük etkeni olmaktadır." (15)
    SONUÇ

    Bu yazıyı ülkemiz bilgisayar kullanıcılarının zaman ve kaynak israfını önlemek amacıyla hazırladım. Verdiğim linklerde çok daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz
    Bilimsel araştırmaların sonuçlarından anlaşıldığı gibi Q klavye ingilizcede dâhil hiçbir dil için faydalı değildir. Bir klavyenin işlevselliği kullanıcının dilinde en çok kullanılar harfleri parmakların en rahat ulaşabildikleri yere yerleştirilmiş olmasına bağlıdır. Her dile göre ayrı klavye tasarlanması daha doğaldır. Türkçe için en uygun klavye Fe klavyedir.
    Q klavye ile hızlı yazdığını iddia edenler F ile daha hızlı ve daha az yorularak yazacaklardır. Eğer denemek isterlerse 2-3 hafta 10 parmak f klavye programı ile günde 15 dakika çalışsınlar.
    Üretici firmalar, talep edildiğinde dil ayrıcalıklarını gözönüne alarak, istenen her türde klâvye ile donanım ve yazılımlar üretip satmaktadırlar; yeter ki ithalâtçı, yerli üretici ve kullanıcı, klâvye konusunda bilinçli olsun satıcı tarafından dayatılan Q klavye karşı çıksın ve kendi dilinin klâvyesini istesin. (16)
    F klavye uyduruk Q Türkçe klavyesinden, Dvorak klavyesi de Q klavyeden kat kat hızlı ve zahmetsiz yazmaya yugundurlar. Bırakın türkçeyi, isterseniz ABDli olun F klavye ile daha hızlı ve kolay ingilizce yazabilirsiniz. Bu durumun bilimsel olarak açıklaması yukarıda anlatılmıştır.
    1990 ların ortalarına değin de herkes F klavyeye alışmıştı. Macintoshlar da F klavye ile gelirdi. Ama PC piyasası F klavyenin önemini kavrayamadı. Yüzlerce dolarlık bilgisayarları satanlar F klavyeyinin önemini düşünmediler. Bugün bilgisayar kullanıcılarının büyük çoğunluğu Amerikanın bile bırakmak isteyipte bırakamadığı Q Klavye kullanıcısı. Vakit geç olmadan F klavyenin yaygınlaştırılmasın sağlamalıyız. Zararın neresinden dönülse kârdır. Kaybedilen zaman asla telafi edilemez.

    Kaynaklar.
    1http://www.turkdilidergisi.com/96/ievren.htm
    2 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harflerimiz/fklavyebabasi.asp
    3 http://turkoloji.cu.edu.tr/DIL%20SORUNLARI/01.php
    4 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harflerimiz/fklavyebabasi.asp
    5 http://www.gelisimplatformu.org/uye/uye_aktivite_print.asp?akt_id=1493
    6 http://www.turkdilidergisi.com/96/ievren.htm
    6 http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/2001/temmuz/05/bilisim.html
    7 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harflerimiz/dhizlan2.asp
    8 http://www.turkdilidergisi.com/96/ievren.htm
    9 http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/yazici_dostu.php?kategori_id=19&soru_id=1304
    10 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harflerimiz/zbolukbasi2.asp
    11 http://www.medyatava.net/fklavyeyazilar.asp?yazar=yurtsan+atakan
    12 http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/2004/nisan/27/bilisim.html
    13 http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/2004/mayis/04/bilisim.html
    14 http://www.kongar.org/medyanotu/251_F_Klavye_Firtinasi.php
    15 http://www.medyatava.net/fklavyeyazilar.asp?yazar=yurtsan+atakan
    16 http://www.turkdilidergisi.com/96/ievren.htm

    Bu ingilizce için hazırlanmış dvorak klavyesi.
    F VE Q KLAVYE KARŞILAŞTIRMASI


    Bu da F klavyemiz
    />

  • Normal bir PC kullanıcısı için Q klavye parmaklara işkencedir, hızlı yazyorsa hızlı işkence, yavaş yazıyorsa yavaş işkencedir.
    Q klavye yaygındır, Fklavye kullanışlıdır. İşini bilen ve Türkçe yazan F kullanır.
  • Q Klavyeye alışmışız bi kere istesekte bırakamayız
  • Teşekkürler anlatım ve yorum yapan herkeze. Şu an sadece Resmi dairelerde kaldı F klavye kullanımı ama, ben ve bizim gibi kullanıcılar evlerimizde de F klavye kullanıyoruz. Bence yeni öğrenenlere F klavye öğretmeliyiz ki, bundan sonraki kuşaklarda dilimiz ne hale geldi diye yeni topicler açmasın, ama kapitalizm in şansı ve imkanı çok görünüyor şimdilik.
  • Öncelikle konuyu açan ve bizleri bilgilendiren herkese teşekkürler çok faydalı olmuş.
    Ben de 10 yıllık bilgisayar kullanıcısıyım ve doğal olarak her genel insan gibi q klavyeye alıştırıldım ve q klavye kullanıyorum ama 10 yıldır hala yavaşım. Okul dolayısıyla programcılığa biraz çalışmam gerektiği için(C falan) 10 parmak yazı programları aratırken tesadüfen bu konuya rastgeldim ve şu andan itibaren F klavyeye geçmeyi düşünüyorum. Ben kendimce şöyle bi çözüm buldum ve arkadaşlara da bunu önereceğim:
    30 ytl lik bir q klavye alacağınıza 15 ytl lik iki tane klavye alın biri q biri f olsun ve usb bağlantılı olsun. Genel bilgisayar kullanımında ve yazı yazmada f yi kullanırsınız, hiç olmadı illa ki q gerekirse q yu takar kullanırsınız veya isteyen f alır üstüne q harflerini yapıştırır veya q alır üstüne f harflerini yapıştırır. bence q alıştım f ye geçemem gibi bahaneler pek geçerli değil Misal ben birazdan f ye geçecem :)))
  • f klavye türkçeye uyumluda oyunculara uyumlumu?
  • oyun oynarken sorunla karşılaşmayacağımı bilsem hemen bugun geçiş yaparım.küçükken vardı evde bi daktilo.babam dilekçe falan yazardı
    bende kurcalaya kurcalaya baya hızlı yazıyordum onla.sonra malum pc ve q girdi hayatımıza.
    eğer işiniz yazı yazmaksa düşünmeden gidin bi f klavye alın
  • geçen sene yıllık çıkarabilmek için kısa bir süre matbaada çalıştım imac power vardı matbaada klavyeside f idi ve 1-2 gün tek parmakla saatlerce tuşların yerini bulmakla geçti ama ardından alıştım gerçi ben q klavyede de 10 parmak yazıyorumki :/ benim için bir farklılık yok şahsen :)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaûnî

    F klavyeye geçeli 1 ay oluyor henüz. sınavlar nedeniyle çok az kullanabilmiş olmama rağmen q klavye kadar hızlı yazabiliyorum şimdiden, belki de daha hızlı.

    3-4 parmak kullananlar için çok farketmeyebilir belki ama
    10 parmak yazmak f klavyede çok çok çok daha rahat kolay ve hızlı!

    evet haklısın
  • 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.