Şimdi Ara

iPhone-iPad-iPod Nasıl Şarj Edilmelidir? Batarya Performansı Nasıl Korunur?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
35
Favori
89.459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  iPhone-iPad-iPod Nasıl Şarj Edilmelidir? Batarya Performansı Nasıl Korunur?

     iPhone-iPad-iPod Nasıl Şarj Edilmelidir? Batarya Performansı Nasıl Korunur?

     iPhone-iPad-iPod Nasıl Şarj Edilmelidir? Batarya Performansı Nasıl Korunur?


    Aşağıda yazılmış olan noktalar tüm Li-iOn piller için geçerlidir. Sadece iPhone, iPod vs gibi cihazlarla değil, tüm lithium-ion pil kullanan cep telefonu, fotoğraf makinesi vs cihazlar için geçerlidir. Ni-MH piller için geçerli DEĞİLDİR!

    Arkadaşlar li-ion pillerle ilgili zamanında çok araştırma yapmıştım bir proje için. kendi denemelerimle de aynı şeyi gördüm. Daha sonra bu notları kısım kısım farklı konulara yazdım, şimdi birleştirip burada toplamak istedim, arayan arkadaşlar kolay bulsun.

    li-ion pillerle ilgili yapılması ya da yapılmaması gerekenler:

    1. pili her fırsatta şarja takın. li-ion pil ne kadar aktifse o kadar uzun ömürlü ve sağlıklı olur.

    2. li-ion piller sonuna kadar bitirilmemelidir. sürekli bunu yaparsanız kimyasal olarak pile hasar verirsiniz.

    3. sabaha kadar şarjda bırakabilirsiniz. problem olmaz (orjinal şarj aleti ve pil olmak kaydıyla).

    4.5-6 ayda bir, sadece 1 defaya mahsus pili sonuna kadar bitirin ve sonra iPhone kapalı olarak %100'e kadar doldurun. bu sayede pil ölçer kalibre olur ve daha doğru yüzde değeri gösterir.

    5. li-ion pillerde hafıza etkisi olmaz. ni-mh pillerden çok farklıdır. ayrıca yaklaşık olarak sabit bir döngü sayısı vardır. Bir döngüyü tek seferde de yapabilirsiniz (%100'den sonuna kadar harcayıp %0'a inmek=1döngü ) ya da birden çok seferde de (%100'den %50'ye inip şarja takmak, ertesi gün yine %100'den %50'ye inmek=0.5+0.5=1 döngü).

    6. Pili her fırsatta şarja takarak hem döngü süresini uzatmış olursunuz (yani 1 döngüyü belki 2-3 günde tamamlamak) hem de pili aktif tutarak sağlıklı kalmasını sağlarsınız.

    7. li-ion pillerin en büyük düşmanı sıcaklıktır. kullanım, şarj ya da saklama durumlarında mutlaka fazla ısınmasına izin vermeyin. kesinlikle çok sıcak ortamlara (yazın doğrudan güneş ışığı altına uzun süre, kapalı araba içinde, ısıtıcı, fırın gibi cihazlar üzerine) bırakmayın.

    8. şarj sırasında cihazınız ister istemez ısınacaktır. siz şarj sırasında cihazı kullanırsanız aynı zamanda işlemci, ram vs gibi donanımlar da kullanılacağı için daha da fazla ısınacaktır. yani bu durum bataryanızın ömrünün kısalmasına sebep olacaktır. mecbur kalmadıkça şarj sırasında cihazı kullanmamaya özen gösterin.

    9. aynı şekilde cihazınızı bir kılıf ya da koruma içerisinde kullanıyorsanız, bu kılıf şarj sırasında cihazınızın fazla ısınmasına sebep olabilir. mümkünse kılıfı çıkartarak ve cihazı dock üzerine yerleştirerek, ya da ısıyı kolayca dağıtacak bir konumda (dik olarak ya da batarya yukarı gelecek şekilde ekranının üzerine yatırarak) şarj etmelisiniz. şarj sırasında fazla ısınacak kapalı, küçük ortamlardan kaçınmalısınız (açıkçası bu kılıf çıkarma olayında ben üşeniyorum biraz :)

    10. mümkün olduğu kadar orjinal şarj cihazı kullanmaya özen gösterin. ya da orjinal cihaz değerleriyle aynı olan (amperaj ve voltaj, iphone4 için 1A, 5V) ve kaliteli malzeme kullanılmış cihazları kullanın. düşük amper çıkışlı şarj cihazları bataryanın şarj tutma kapasitesini düşüreceği gibi yüksek amperli cihazlar bataryanın fazla ısınarak patlamasına sebep olabilir.

    11. iphone'nunuzu uzun süre kullanmayacaksanız ve saklayacaksanız, batarya seviyesi %50'ye yakın bir değer olacak şekilde ve serin bir ortamda saklayın.

    bir de çok sorulan, "iphone ilk alındığında nasıl şarj edilmeli?" sorusunun cevabı:

    1. Telefonu açın. Kullanmadan tam şarj oluncaya kadar şarj edin.
    2. Şarjdan çıkarın ve telefon kapanana kadar kullanın. Arada şarj'a takmayın.
    3. Daha sonra şarja takın ve %100 şarj edin. Tam dolumdan sonra 1-2 saat daha şarjdan çıkarmayın.

    Bu şekilde telefonunuzdaki batarya göstergesi kalibre olmuş olacak ve doğru bir değer gösterecek. Ancak sadece 6-7 ayda bir yapın. Daha sık yapmayın! Bu işlem sadece batarya göstergesi kalibrasyonu içindir.


    Dediğim gibi, yukarıda yazdıklarım tecrübeyle sabittir. daha önce kullandığım 3GS'de de, şimdiki i4'de de aynı şeyi yapıyorum ve şarj yönünden hiçbir sıkıntım yok

    Apple'ın batarya kullanımı hakkındaki sayfası:http://www.apple.com/batteries/

    Tüm burada anlattıklarıma inanıp inanmamak sonuç olarak tabi ki sizin bileceğiniz iştir

    Son olarak şunu da belirteyim, ben bu şarj konusunu aslında hiç kafaya takan biri değilim, telefonumda bütün özellikler açık, sonuçta iPhone kullanmanın anlamı budur bence. Yoksa 3G'yi kapat, GPS'si kapat, bildirim alma.... niye aldım o zaman bu telefonu? :)

    Siz de aynı şeyi düşünüyorsanız mutlaka bir de buraya bakmanızı öneririm:
    http://forum.donanimhaber.com/m_54629511/mpage_1/f_/key_//tm.htm#54629511



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cholonya -- 19 Ekim 2012; 22:29:44 >



  • Yapılması gerekenlere katılmakla beraber;

    "iphone ilk alındığında nasıl şarj edilmeli?"

    Buradaki bilgilerin yanlış bilgiler olduğunu düşünüyorum.
    1-2 saat kapalı bekletme olayı ise teknik açıdan "komik" olmuş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samtual -- 9 Ocak 2012; 3:29:42 >
  • iPhone nasıl şarj edilir? Cvp: fişi prize takarak şaka bir yana değerli bilgilerin için teşekkürler ama benim düşüncem li-on piller zaten uzun ömürlü olduğundan 2 sene rahat çıkarır ve bu sitedeki herkes teknoloji manyağı olduğundan 2 sene aynı telefonu kullanan kesim % 5 çıkmaz bile belki.. e tabi ki de senin verdiğin yöntemlerle 2 sene içinde şarj günü daha rahat kurtarır belki daha fazla gider o ayrı ama benim için akşam eve geldiğimde % 10 varsa mükemmelrdir Not: arabada, evde, ofiste şarj cihazım var, ihtiyaç anında camı kırınız misali tedarikli olmakta fayda var bilgiler için tekrardan teşekkürler
  • Önemli bilgiler, teşekkürler.
  • güzel bilgiler teşekkürler

    ben ayrıca bi de pilli kılıf aldım offda duruyor şarj bittiğinde on yapıp şarj diyorum özellikle ip4s olanların olmazsa olmazı bence pilli kılıflar
    diğer olay da batterydoctor die bi prog var onu ayda bir kullanıyorum, tam şarj döngüsü için gereki bi uygulama gibi gözüküyor hem de kayıt tutuyor

    aslında pil olayını dikkate almazdım ama 4s çıkınca 4ümü 1 sene daha fazla kullanmaya krr verdiğim için bende bu yollara başvurdum
  • Ayni sekilde ipad de sarj edilebilir mi ? Yoksa ipad ve iphone bataryasi farkli mi?
  • Bilmeyenler için kısa, öz ve yararlı bir bilgi paylaşımı olmuş teşekkürler
  • Güzel bir konu
    Sade bir anlatım Teşekkürler
  • yazılan bilgiler doğru ise, kısa, net ve açıklayıcı bilgiler olmuş. Tşk.

    Doğru ise diyorum malum, bu işler yoruma açık, topkı doktorların koelsterol faydalıdır/zararlıdır polemiği gibi, yarın biri çıkıp "çok sık şarja takmayın" diyebilir (ki çevrmden duyuyorum böyle bazı bilgiler)
  • açıkçası ben bunları evdeki tüm li-ion pile sahip cihazlara uyguluyorum ve gayet memnunum. söylediğim gibi literatürde yer alan bir çok araştırmayı okumaya çalıştım ve piller ile ilgili zamanında oldukça fazla araştırma yapmıştım. yine de inanıp inanmamak size bağlı

    bu arada ipad üzerinde li-poly denilen lithium-polymer batarya bulunmaktadır ve karakteristik olarak li-ion bataryalara benzemektedir. yukarıda yazanları ipad için de uygulayabilirsiniz.
  • Teşekkür ederim vakit ayırıp araştırdığınız ve paylaştığınız için. Forumda arada sorulan bir konuya güzel bir açıklama olmuş.
  • Bilgilendirdiğin icin tesekkurler
  • Gercekten güzel bi bilgi teşekkürler bizimle paylaştığın için ben cihazı alali 1 hafta oluyor 2 kere batarya 0 ladim nedeni ilki forumda okumuştum pil süresini etkiliyormuş 2. De 9A406 ya guncelledigimde yaptım sanırım yanlış yapmışım tekrar teşekkürler :)
  • Eline emeğine sağlık @cholonya
  • Bilgiler için teşekkürler birşeyler öğrenmiş olduk :)
    Peki telefonu bilgisayarda itunes üzerinden sarj etmek zararlı mıdır?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Özellikle sıfır telefon aldığımızda telefoncular batarya tamamen bittiğinde 8-9 saat şarjda kalsın derlerdi. Bu hurafeyi hala duyuyorum sağdan soldan. Teşekkürler açıklayıcı bilgiler için.
  • Dostum konuyu diğer alt başlıktan böyle bir üst başlığa çekmen cok iyi olmus. Paylaşım için de tekrar teşekkürler
  • İyi bilgiler var bulunmali, sagol
  • Tesekkurler yukarıdaki arkadaslar telefonu ilk aldığımızda nasil şarj edeceğimize dair yanlis bilgiler oldugunu belirtmiş fakat belki ilk kullanımda ki ısınmayı azaltmak icin 1 seferligine yapılıyor olabilir
  • ilk şarj aslında diğerlerinden farklı değil. yukarıda anlatılan aslında ilk şarj sırasında göstergeyi de kalibre ederek başlamak için. bu sayede cihazı kullanmaya başlayınca kalibre edilmiş doğru bir batarya göstergesine (% değerleri) sahip oluyorsunuz.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.