Şimdi Ara

İstanbul boğazı buz tutmuş

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
32.844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bugün değil tam 52 sene önce yani 1954 senesinde İstanbul Boğazı buz tuttu. Çoğu kişi bunu boğazın donması olarak bilir. Ben de öyle biliyordum zamanında annem öyle anlatmıştı ama sonra koskoca boğazın buz tutamayacağı ve bunun küçük buz tabakalarını halkın mübalağa etmesi diye inanmıştım. Fakat geçen gün trt2 de yayınlanan İstanbul kışlarıyla ilgili o günü yaşamış tanıkların ağzından aktarılan hoş bir belgeselde boğazın gerçekten de buz tuttuğunu gördüm.

    O senelerde Tuna nehri buz tutmuş ve patlatıcılarla buzlar parçalanmış. Bu buzlar Karadeniz'den yüzerek İstanbul boğazına gelmişler ve boğazı tıkamışlar. Birbirine yapışan buz parçaları daha büyük buz kitleleri oluşturmuş ve ortaya İstanbulların bir sabah uyandıklarında gözlerine inanamadığı bir manzara ortaya çıkmış. Eski siyah beyaz fotoğraflarda buzların üstünde ahali, öğrenci bir sürü insan var. Öğrenciler buzların üstünde koşturmuşlar, oynamışlar. Öğretmen, öğrenci toplu mezuniyet fotoğrafı gibi fotoğraf çektirenler bile var. Bazıları boğazı yürüyerek geçmişler. Gazetelerde de boğazdaki buzlar patlatılacak tarzı haberler çıkmış ama çok geçmeden buzlar kaybolmuş. O zamanı yaşayanların ağzından bu anıları dinlemek gerçekten hoş bir duyguydu.

    Bu da Milliyet gazetesinin İstanbul kışlarıyla ilgili bir yazısından alıntılar.

    401 yılında, Bizans İmparatoru Arkadius zamanındaki donma 20 gün sürmüş. 739 yılında bir kez daha... 755’teki kışta ise Karadeniz kıyılarının, bütün Haliç’in, hatta Marmara’nın kuzey kesiminin baştan sona buzlarla kaplandığına dair belgeler var.

    763 kışında Haliç’in çevresindeki kıyılar 100 adım mesafeye kadar donmuş. Hem de yer yer 30 metre derinliğe kadar. Karadeniz’deki buzlar çözülürken, kütleler kenetlenince Boğaziçi ve Haliç tıkanmış. Dönemin metinlerinde, insanların ve hayvanların Üsküdar’dan Galata’ya yürüdükleri yazıyor.

    763 kışında Haliç’in çevresindeki kıyılar 100 adım mesafeye kadar donmuş. Hem de yer yer 30 metre derinliğe kadar. Karadeniz’deki buzlar çözülürken, kütleler kenetlenince Boğaziçi ve Haliç tıkanmış. Dönemin metinlerinde, insanların ve hayvanların Üsküdar’dan Galata’ya yürüdükleri yazıyor.

    İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesine girdikten sonraki ilk büyük don olayı 9 Şubat 1621’de gerçekleşmiş. Yine Boğaziçi ve Haliç donmuş. İnsanlar çoluk çocuk, yaşlı genç demeden Üsküdar’dan Galata’ya yürümüşler; buzların arasında sıkışıp kalan kayıkların arasından geçerek.

    1823’te, II. Mahmud padişahken yaşanan dondurucu soğuklarda sadece Haliç değil, şehrin çeşmeleri de donunca halk susuz kalmış.

    1878 yılında aynı olay yaşandığında, Osmanlılar, Plevne’de Ruslar’la savaş halindeymiş. Rumeli’yi kırıp geçiren soğuklar nedeniyle Sultan II. Abdülhamid orduya yardım gönderememiş.

    Günümüzde hayatta olanların anımsayabilecekleri en şiddetli kış 1929 kışıdır. Önce, şubat ayında Haliç dondu. Ardından 1 Mart’ta Karadeniz’den Boğaz’a giren büyük buz kütleleri limanın ağzına yığıldı, şehir hattı vapurları çalışamadı. Sadece Galata Köprüsü-Harem seferleri yapılabildi. Köprü ile Kadıköy arasındaki seferler de aksadı. Buzların üzerinde bulunan, Macar katanalarına ait nal izleri, bu buzların Tuna’dan geldiklerini gösteriyordu.

    Çocukların hokkalarındaki mürekkeplerin bile donduğu, kümeslerde yaşayan tavukların kaskatı kesilerek buzdan heykele döndüğü o günleri yaşayanlar, ağaçlarda donarak dallardan düşecek kuşları kapmak için ağızları açık, ağacın altında bekleyen uyanık sokak kedilerini anlatırlar.


     İstanbul boğazı buz tutmuş



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selsan -- 24 Ocak 2006 17:50:45 >



  • Çok hoş bir yazı @selsan ama reklam katletmiş. Düzelterek verilemez mi?
  • Başka fotoğraf var mı? Varsa rica etsek.
    Hoş bir konu, teşekkürler.
  • Ya bunun için buzulların baskın ettiği yıl denir. Esas donma vakası 1912 civarı bir yılda kısmen gerçekleşmiş. Onun resmini bir ara konudışında koymuştum ama bayağı zaman oldu eğer silinmedi ise getiririm.
  • Fotoğraflar biraz küçük. Bunu da başka bir forumda buldum. Siz de araştırın biraz. Belgeselde gösterdikleri fotoğraflar çok güzeldi. Onları da o günü anlatan insanlardan elde etmişler sanırım.
  • Avustuya da suan Tuna nehri ve Tunaya bagli yan kollar neredeyse tamamen buz tutmus durumda.

    Sicaklik gunduzleri -15 civarinda. Enteresan goruntuler olustu. Yarin sabah birkac fototograf cekip buraya koyarim...
  • Avusturya da Tuna nehri ne bagli yan kollarin resimleri. Sicaklik gunduzleri -15 civarinda seyredince nehir dondu..

    Resimleri sayfa uzerinde goruntulemek istedim ama nedense bi sorun cikti. Ama simdi bakabilirsiniz bakabilirsiniz.
    Resimleri bu sabah ise giderken cektim

     İstanbul boğazı buz tutmuş


     İstanbul boğazı buz tutmuş


     İstanbul boğazı buz tutmuş


     İstanbul boğazı buz tutmuş


     İstanbul boğazı buz tutmuş




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlueICE -- 26 Ocak 2006 9:11:08 >
  • resimleri açamadım
  • Güzel resimler
    Kalın bir buzlanma yok gördüğüm kadarıyla. Porsuk çayını son bıraktığımda o da böyleydi. Güneş gören yerlerde değil, sadece gölgede kalan yerlerinde buzlanma vardı.

    Yıllar önce olan o buzlanma esnasında ısı kaç dereceydi acaba ve kaç gün süreyle? O kadar kalın bir buzlanma için herhalde uzun günler gerekir diye düşünüyorum.
  • Resimleri kiyidan cektigim icin biraz ince bir buz tabakasi gibi gorulebilir ama gunun ilerleyen saatlerinde insanlar paten yapmak icin buraya geliyor...
  • Çok ilginç, hiç de çaktırmıyor resimler.
    Hiç kar yok gördüğüm kadarıyla. Türkiye tamamen beyaz bir tülle kaplanmış gibi. (istisnai bölgelerimiz de var tabii)
  • İki fotoğraf daha.

     İstanbul boğazı buz tutmuş


     İstanbul boğazı buz tutmuş
  • Hocalar konuyu upluyorum kusura bakmayın son 1000 yılın soğuğu diyorlar ama bence son 50 yılın soğuğu olabilir bu yıl.
  • Yürünecek bir buz değil ama bu.
  • Dedim noluyo
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.