Şimdi Ara

Kömürlü Merkezi Sistem Kalorifer Nasıl Yönetilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
35.820
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar kayseride 2010 çıkışlı bir binada oturuyorum, dış beton bloklar gazbeton dedikleri malzeme ile, duvarlarda sandiç dedikleri iki tuğla arası 3cmlik izolasyon malzemesi ile kaplı..
    Kayseriyi bilenler bilirler, oldumu pis ayazı olur ve kışın genellikle havası fazlasıyla soğuktur.. bu günlerde hava sıcaklığı güneş battıktan sonra 1 2 derecelerde gezmekte, aralıkta geceleri muhtemlen -10 ları çok rahat görecektir.. ancak şu günlerde bile yöneticimiz kaloriferi otomatik sistem olduu için 50 derece yeter diyerek akşam 5 te ateşletip, gece 11 de de ateşleme sistemini kapattırıyor.. haliyle ev adamgibi ısınmıyor ama üşümüyorsunuzda.. hergün kalktığımda genzim tıkalı uyanmaktan bıktım, yakın bir tanıdığımız olduğu için şimdiye kadar saygılı davranışlarım ve tahammül limitimi de aştım yöneticimize karşı, 2 gün kapıcıya ben 60-70 e bi çıkar dedim adam gibi yakmıştı, kendisi sıcaklamış evde ve dün yine 50ye fiksletmiş, akşam ısınmadık yine :)

    kömürde nasıl oluyorda bu sıcaklığı ayarlayabiliyorsun diye düşünenler olabilir, bende duyduğumda şarşırdım :) makina beyni ile kazandaki suyun dönüş sıcaklığına göre kömürün alev miktarını ayarlamak için içeri aldığı hava miktarını ayarlıyormuş ve aynı zamanda gerekiyorsa kömüre vantilatör ile rüzgar yaparak daha iyi tutuşup alevlenmesini sağlıyormuş..

    kapıcıya sorduğumuzda 70 dereceye çıkardığındada 7 - 8 torba kömür yakmış, normaldede yani 50ye göre ayarlattığında7 - 8 torba/gün kömür yakıyormuş.. normalde yönetmelikler sabah 8 ile akşam 17 arasında yeni kömür ilavesi yapamıyorsunuz veya tutuşturamıyorsunuz, cezası var, bu nedenle binayı en ideal ısıtmak için ortalama kaç derecede ve nasıl yakmak gerekir, fikirlerinizi bekliyorum..

    bu kadar çileden çıkma sebebim de 1.5 ton kömür parasına önceki evimde hiçbir izolasyon olmadığı halde bütün kış 24 saat kalorifer yakarak oturuyordum, çatı altıydı bina ve evde tişörtle gezip gece de ince pijama ve yorganlarla yatıyordum, burada kömüre peşin peşin o parayı veriyorum ve ısınmıyorum.. aynı zamanda gittiğim ve sadece kömür kazanı olan binalardada 24 saat sıcak veya ılık peteklere rağmen soğumayan evler görmüş olmam... kuzenimin evinde, arkadşlarımın evinde peteklere dokunamıyorum elim yanıyor, onlar da 1.5 ton kömür alıyor, ben evde peteğe ısınmak için yapışıyorum yandığında bende 1.5 ton kömür alıyorum.. bu işte bir tezat var..







  • Hocam sorunun cevabını bilemicemde neden kömür ? Doğalgaz daha iyi olmazmıydı ?
  • Bir şey sorucam o nasıl bir yönetmelik kömür takviyesindeki İsterseniz yöneticiyle konuşup oluyorsa dairenizdeki tesisatı kapattırıp ufo falan alın
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fırtınam..

    Hocam sorunun cevabını bilemicemde neden kömür ? Doğalgaz daha iyi olmazmıydı ?

    iyi yönetilirse neden iyi olmasın.. doğalgaz da kömür de ;)
    kömür olma nedeni binanın projesi çizilip onaylandığında senenin 2001 olması, binanın bitirilip teslim edilmesinin ise 2010 a sarkması.. yeni binaya herkes evine masraf yapmışken durduk yere kimse kazan değiştirmez, hele birde kömür kazanı sağlam ve masrafsızken :) birde zihniyet biraz önemli, bazı binalarda kalorifer normal yakılır, kuzeyi var güneyi var çünkü, petekler kimine yeter kimine yetmez, çocuğu olan var, gece 1 de 2 de işten döneni var, bunları düşünmek lazım, kazanı yakabildiğin saat aralığında 60 70 derecede yakarsın, çok sıcak gelen biraz ince giyer üzerini olur biter..
    benim bunu maddi bir takım bilgilerle anlatmam lazım :) kömürler yanıyor adam sabaha kazan sıcak kalsın diye suyun devir daimini filan kapatıyodu :) geçen kavga dövüş anlatamadım ben :) babam gitmiş napıyon sen demiş, binayı havaya mı uçuracan :) kazan patlarsa hesabını kime vercen demiş Allah'tan ondan kurtulduk :) adamın tek derdi kömür az yansın.. millet en azla nasıl idare ederse etsin..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Firesworn

    Bir şey sorucam o nasıl bir yönetmelik kömür takviyesindeki İsterseniz yöneticiyle konuşup oluyorsa dairenizdeki tesisatı kapattırıp ufo falan alın

    bina 13 katlı olmasaydı müstakil kombi sistemine geçilebilirdi, emin ol şu an ben sistemden çıkabilirsiniz desinler :) doğalgaz şofbenimi satar yerine kombi takarım :) kemiklerime kadar ısınır üzerine bide yıllık kömüre verdiğim kadar parayı anca veririm :D

    geçen sene kışın ders çalışırken az elektrik sobası yakmadım ya.. 11 de hem kazanın havalandırmasını, hem de suyun devirdaimini kapattırıyomuş :) hem kömür yanıyo boş boş, hemde ben ısınmıyom :) en azından onu öğrennce tartıştık vs çözdük işi de, böyle giderse isyan çıkaracam :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selcuk_vs_schumi -- 11 Kasım 2011; 11:57:01 >




  • yakmak zorundalar ve 70-80 olması lazım olmadı yöneticiyi bi köşede sıkıştır gözünü korkut belki yakar
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BanDirmaLee

    yakmak zorundalar ve 70-80 olması lazım olmadı yöneticiyi bi köşede sıkıştır gözünü korkut belki yakar

    ya zorundalık başka birşey, keyfiyet başka, evet bencede 70 80e getirmesi lazım ki bina ısınsın, tasarrufun da anahtarı bence ısıt, ama soğumasına engel olacak şekilde sürekli aç mantığıdır..
    bayramda komşulardan şikayetleri almadı değiliz, aslında yönetici olarak onu, yardımcı yazmışlar babamı da, zaten işi idareciliktir normalde ve iş yükü bu aralar fazla olduğu için tüm işleri komşumuz yapıyor, babam 2 gün el attı kapıcıya böyle olmazsa millet ısınmaz vs dedi, hakkaten 2 gün yandı, söylediğine göre de yaktığı kömür aynıymış, ben bizzat konuşmadım..

    benim arkadaş bu işi yıllardır yapanlar böyle yapıyorlarmış, bak burda sordum böyle böyleymiş demem lazım.. genel manada bir bina için 70 80 le yakıldığında, kayseri gibi kış memeleketlerinde sanırım 1.5 ton/daire oranı yeterli değilmi.. kuzenimn binada 24 daire var 1.5*24=36 ton , bizde 41*1,5=61.5 ton kömür alınıyor, kuzenim cam açıyor ben kazak giyiyoruM :D derdimi anlatabildiysem ne mutlu ;)




  • Çıkar isyanı.Hem parana hemde sağlığına yazık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Firesworn

    Çıkar isyanı.Hem parana hemde sağlığına yazık.

    işte dertten anlayan insan ;)

    sabrım taştı zaten :) az kaldı :)

    bi kez daha konuşcam :D olmadı binaya ilan ascam olağanüstü toplantı talebim var diye :D:D
  • bu adam kömürü cebe atıyor olmasın
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU

    bu adam kömürü cebe atıyor olmasın

    onu yapmadığını biliyorum, çünkü hala geçen sene aldığımız kömürler bitmedi, yakıyoruz, aralık sonunda almıştık 1.5 ar ton, şimdi yine aldık, parasını ödedik :) teslim almadık sadece.. ama ısınamıyoruz işte sorun o :) heralde seneye de kömür aldırtmayacak :D


    edit=binanın inşaatı kasımda bitti, teslimi de aralığın sonunda olmuştu..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selcuk_vs_schumi -- 11 Kasım 2011; 12:29:20 >
  • Müstakil evin gözünü seveyim.
    En verimli ısınmayı sağlamak için öncelikle en soğuk dairedeki oda sıcaklığı 23-25 C dereceye ulaşıncaya kadar kalorifer harlı yakılmalı, daha sonra kalorifer suyu sıcaklığı düşürülmeli. Bu şekilde içerinin sıcaklığı fazla yakıt tüketilmeden korunur ve kimse de üşümez. Ayrıca oda sıcaklığı 23-25 C derece iken üşüyorsan uygun oda sıcaklığının bu aralık olduğunu bil. Çok sıcağa alıştığında, dışarı çıktığında vakit çok kolay hastalanırsın. Ayrıca yöneticiden memnun değilseniz konuş apartmandakilerle, alın elinden yöneticiliği, dürüst birine verin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paramedik 112 -- 11 Kasım 2011; 12:34:33 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: selcuk_vs_schumi

    quote:

    Orijinalden alıntı: Firesworn

    Çıkar isyanı.Hem parana hemde sağlığına yazık.

    işte dertten anlayan insan ;)

    sabrım taştı zaten :) az kaldı :)

    bi kez daha konuşcam :D olmadı binaya ilan ascam olağanüstü toplantı talebim var diye :D:D

    Al kellesini
  • Kazanın kaç derecede çalıştığı değil ortamın kaç derece olduğu önemlidir. Kazan isterse 40 derecede çalışsın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tahrikk

    Müstakil evin gözünü seveyim.
    En verimli ısınmayı sağlamak için öncelikle en soğuk dairedeki oda sıcaklığı 23-25 C dereceye ulaşıncaya kadar kalorifer harlı yakılmalı, daha sonra kalorifer suyu sıcaklığı düşürülmeli. Bu şekilde içerinin sıcaklığı fazla yakıt tüketilmeden korunur ve kimse de üşümez. Ayrıca oda sıcaklığı 23-25 C derece iken üşüyorsan uygun oda sıcaklığının bu aralık olduğunu bil. Çok sıcağa alıştığında, dışarı çıktığında vakit çok kolay hastalanırsın. Ayrıca yöneticiden memnun değilseniz konuş apartmandakilerle, alın elinden yöneticiliği, dürüst birine verin.

    en iyisi müstakl ev :D

    24 saat koruyabiliyorsan 23-25 derece mükemmel.. ben bunun yolunu bulmaya çalışıyorum açıkçası.. yeni fikirlere kapalı birine, kömür yanarken devirdaimi kapatınca tasarruf yaptığını düşünebilen birine bunu anlatmanın bak insanlar böyle yapıyorlar demenin yolunu arıyorum :)




  • aslında herkesle benim fikirlerim şu an örtüşüyor :) bi an kendim sorunluymuşum gibi hissettim :) aklın yolu bir ve aynı paydada buluşuyorz :) keşke yöneticiyle de anlaşabilsem böyle :)
    aşırı ısınmadan rahatsız olmanın çözümü var kalorifer peteğinin vanasını kısarsın olur biter, ama birileri parasını ödediği paradan ben ısınamıyorum diye şikayet ediyorsa, evde üşüdüğünü söylüyorsa bir yönetici o zaman kalın giyin diyememeli diye düşünüyorum.. izolasyonsuz binada 24 daireyi daire başı 1.5 ton kömürle ısıtırken, aynı oradaki kömürle izolasyonlu binayı ısıtamamak düşündürücü..

    hayırlısı olsun bakalım, bu akşam eski peteklerden birini odama ilave yapayım da eğer yönetici değişir, ya da bu işe bir çözüm bulursak sökerim :D bari şimidilk ısınayım :D ama bu işin peşini bırakmıcam :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EfsaneKaşif

    Kazanın kaç derecede çalıştığı değil ortamın kaç derece olduğu önemlidir. Kazan isterse 40 derecede çalışsın.

    evet katılıyorum, ama bunu yöneticime anlatabilmek adına ilk başta şunu sonra bunu yap demek lazım sanırım.. sonuçta burada bunu yapıp verim alanlar vardır, fikirlerini duymak istemiştim.. geçenlerde bir ahbabımız binanın bir kısmı çok ısınıyoruz dedi bir kısmı donuuyoruz diyodu dedi.. minimum 60 derece diye karar aldık diyo, şikayeti olan peteğini kapatsın ister, ister camını açsın dedik diyo.. böyle birşeye doğru binayı sürükleyecem sanıırm ben :) yoksa düşüncesizce ince hesaplarla tasarruf ettiğini sanıp ama aslında yaptığının kimseye faydasını dokunmadığını bildiğim fikirlere göz yummak istemiyorum..
    direk cevap arama sebebim buydu :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: selcuk_vs_schumi

    quote:

    Orijinalden alıntı: tahrikk

    Müstakil evin gözünü seveyim.
    En verimli ısınmayı sağlamak için öncelikle en soğuk dairedeki oda sıcaklığı 23-25 C dereceye ulaşıncaya kadar kalorifer harlı yakılmalı, daha sonra kalorifer suyu sıcaklığı düşürülmeli. Bu şekilde içerinin sıcaklığı fazla yakıt tüketilmeden korunur ve kimse de üşümez. Ayrıca oda sıcaklığı 23-25 C derece iken üşüyorsan uygun oda sıcaklığının bu aralık olduğunu bil. Çok sıcağa alıştığında, dışarı çıktığında vakit çok kolay hastalanırsın. Ayrıca yöneticiden memnun değilseniz konuş apartmandakilerle, alın elinden yöneticiliği, dürüst birine verin.

    en iyisi müstakl ev :D

    24 saat koruyabiliyorsan 23-25 derece mükemmel.. ben bunun yolunu bulmaya çalışıyorum açıkçası.. yeni fikirlere kapalı birine, kömür yanarken devirdaimi kapatınca tasarruf yaptığını düşünebilen birine bunu anlatmanın bak insanlar böyle yapıyorlar demenin yolunu arıyorum :)

    Dolaşım pompası kaç W elektrik çekecek ki onunla tasarruf edecek, gerçekten komik. Apartmandakilerle konuşun, bu rahatsız adamın yöneticliğini elinden alın. Gerekirse sen yap arkadaşım, bu kafasız adamdan katbekat daha iyi yapabileceğine emin ol. Ayrıca Kayseri'de doğalgaz varsa ve yeni binada kömürlü kazan varsa ben bu binayı yapan adamın da kafasına... Neyse, anlaşılmıştır o kısım. :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: tahrikk


    quote:

    Orijinalden alıntı: selcuk_vs_schumi

    quote:

    Orijinalden alıntı: tahrikk

    Müstakil evin gözünü seveyim.
    En verimli ısınmayı sağlamak için öncelikle en soğuk dairedeki oda sıcaklığı 23-25 C dereceye ulaşıncaya kadar kalorifer harlı yakılmalı, daha sonra kalorifer suyu sıcaklığı düşürülmeli. Bu şekilde içerinin sıcaklığı fazla yakıt tüketilmeden korunur ve kimse de üşümez. Ayrıca oda sıcaklığı 23-25 C derece iken üşüyorsan uygun oda sıcaklığının bu aralık olduğunu bil. Çok sıcağa alıştığında, dışarı çıktığında vakit çok kolay hastalanırsın. Ayrıca yöneticiden memnun değilseniz konuş apartmandakilerle, alın elinden yöneticiliği, dürüst birine verin.

    en iyisi müstakl ev :D

    24 saat koruyabiliyorsan 23-25 derece mükemmel.. ben bunun yolunu bulmaya çalışıyorum açıkçası.. yeni fikirlere kapalı birine, kömür yanarken devirdaimi kapatınca tasarruf yaptığını düşünebilen birine bunu anlatmanın bak insanlar böyle yapıyorlar demenin yolunu arıyorum :)

    Dolaşım pompası kaç W elektrik çekecek ki onunla tasarruf edecek, gerçekten komik. Apartmandakilerle konuşun, bu rahatsız adamın yöneticliğini elinden alın. Gerekirse sen yap arkadaşım, bu kafasız adamdan katbekat daha iyi yapabileceğine emin ol. Ayrıca Kayseri'de doğalgaz varsa ve yeni binada kömürlü kazan varsa ben bu binayı yapan adamın da kafasına... Neyse, anlaşılmıştır o kısım. :)


    edit=doğalgazlı değil çünkü bina 10 yıldır devam eden bir kooperatifin ürünü, ayrıca kışın belediye yol kestirmiyor (aralıkta teslim edildi) ve binaya kadar olan tadilatı inşaat sahibi karşılayacağı için sanırım kömür en ekomonik çözüm oldu..

    yaw wala upuzun bir mesaj yazdım, hakkaten dolmuşum ben bu ters mantığa ama gereksiz olduğu için sildim :)
    iltifat için teşekkür ederim, burada söz konusu olan şey aklın yolunun bir olması sanırım :)
    binaya hizmetleri iyi, tek sorun bu ısınma mevzusu :) ben üşüdükçe babamın başının etini yiyorum bana hep oğlum dur sen söylersen ayıp olur diyor :) babam el attı :D abartmıyorum 2 gün sonra çok fazla ısıtıyonuz kaloriferi naptınız diye kapıcıyı azarlamış :) tam anlamıyla 2 gün adam gib ısındık :) kapıcının eşi attığı kömür miktarının değişmediğini söyledi :) gel sen bunu bu adama anlat..

    neyse ya ;) gördüğüm kadarıyla herkes aynı mantık ve fikirlerde buluşuyor.. herkese katkılarından dolayı teşekkür ederim :)

    sonuç :
    1- binadaki daireler ısınana kadar kalorifer yüksek sıcaklığa programlanır..
    2- iç sıcaklık 22 - 25 derce civarında sabit tutulmak amacıyla hava sıcaklığına göre uygun petek sıcaklığı kapıcının insiyatifine bırakılır..( kuzey ve giriş katı olduğu içn en soğuk dairedir sanırım )
    3- sabah 5 6 gibi kömür takviyesi yapılır, :D is çıkarması engellenir, gittiği yere kadar 50 - 60 derece petek sıcaklığı ile kazan ayarlanır ve bırakılır :)

    böylece de sabah insanlar iş için uyandıklarında ev soğumuşsa ılık bir ortam oluşur ve yataktan kalkmak zorlaşmaz :) ayrıca ev hanımları yaşlılar veya evde çocukları kalıp bakıcısı bakanların da akılları çocuklarını ısınmasında vs kalmaz..

    sanırım böylece en ekonomik ısınma sağlanmış olur :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selcuk_vs_schumi -- 11 Kasım 2011; 15:02:14 >




  • Kalorifer hiç sönmemeli, hatta gece bile o oda sıcaklığı sabit tutulmaya çalışılmalı. Bizim kombimiz oda termostatlı ve oda sıcaklığı sabit 23 C derecede tutuyoruz. Devamlı yandığı için daha verimli yanıyor. Sonuçta soğumuş evi ısıtmak için daha çok yakıt harcanız. En basit örnek: Kaynamış bir suyun altını beş dakika kapatıp tekrar yakın; sonuç, yeniden kaynaması için bir beş dakika kadar daha ocak yanar herhalde. Bir de o ateşi tam kısın ve beş dakika sonra yeniden tam açın; bir dakika içinde su yeniden kaynamaya başlar ki belki bir dakika bile sürmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.