Şimdi Ara

Yurtdışına Mal Satarken KDV

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.074
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar.

    Teknik bir soru. Diyelim elimde 100TL'lik bir mal var. Bunu yurtdışında bulunan bir firmaya satacağım. Bu 100TL'ye %18 KDV eklenmesi gerekiyor mu? Ayrıca, bu 100TL değerindeki malı üretmekte kullandığım ürünlerin maliyetine eklenen %18 oranındaki KDV'yi geri alabiliyor muyum?

    Teşekkürler.



  • Yurtdışındaki müşteriye keserken ihracat istisnası olduğundan KDV hesaplamayacaksınız. Bu mallar için yükelndiğiniz kdv yi ise mal gümrükten çıktıktan sonra vergi dairesinden iade alabilirsiniz.

    Ama bilgim sadece teoride, uygulamasını hiç yapmadım bugüne kadar.
  • Yani normalde benim ürettiğim bu ürünü mağzada satmaya kalksam, fiyatı 100 + %18 KDV'den 118 lira olmasi gerekiyor. Fakat ben mali yurtdışında bulunan bir firmaya 100TL'den satıyorum. Doğru mudur? Ayrıca, dediğiniz gibi mal ülkeyi terk etti diyelim. 100 liralık maldan benim kazancım 20 lira olsun. Yani malın üretimine 80 lira vermiş oluyorum. Mal gümrükten çıktıktan sonra ben vergi iadesinden 80 liranın %18'lik kısmını geri alıyorum, bu da 12,2TL'ye tekabül ediyor. Bu 12,2 lira aslında, benim 20 liralık kazancıma ek bir kazanç olmuyor mu? Teşekkürler.
  • İlk kısım dediğiniz gibi.

    İkinci kısım yani kdv iadesi ise kazanç gibi düşünmeyin. KDV zaten emanet bir paradır. Bir yoldan size geçer, siz üstüne bir değer ekler tekrar alırsınız. Neyse bunlar teknik kısımları zaten.

    Dediğiniz gibi sadece maliyet bedeline isabet eden kdv nin iadesi söz konusu.
  • Zamanınız ve yardımınız için çok teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.