Şimdi Ara

Notebook Isınma Sorunları, Çözümleri, Fan Temizleme

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
1
Favori
77.067
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Aşırı ısınmanın sebepleri nelerdir?

    Aşırı ısınmanın sebebi basitçe, yetersiz soğutmadır. Dizüstü bilgisayarınızın soğutması, çeşitli sebeplerle zaman içinde yetersiz kalabilir.

    Bu durumun ilk sebebi, hava kanallarındaki ve soğutucu fanlardaki tozlanmadır. Tozlanarak tıkanmış bir soğutma sistemi, yetersiz soğutmaya ve dolayısıyla aşırı ısınmaya sebep olur. Bir diğer ısınma sebebi ise, soğutma blokları ile soğutulan bileşenler arasındaki termal macunun zamanla bozulabilmesidir.

    Notebook'un aşırı ısınmasını nasıl önlersiniz?

    Kullanım yüzeyi:
    Birçok dizüstü bilgisayar, soğutulması için gereken havayı alttan çeker. Dizüstü bilgisayarınızı düz olmayan (kanepe, dizlerinizin üzeri) veya yumuşak yüzeylerde (battaniye, yorgan, yastık vs.) kullanmanız durumunda, hava girişi engellenecektir. Bunun neticesinde bilgisayarınız yeterince soğutulamayacak ve aşırı ısınacaktır.

    Bu durumdan sakınmak için, dizüstü bilgisayarınızı sert zeminlerde kullanın. Bu amaçlarla üretilmiş dizüstü standı veya herhangi, düz ve sert malzemeye sahip olan yüzeyi kullanabilirsiniz.

    Notebook soğutucuları:

    Dizüstü bilgisayarlar için tasarlanmış soğutucular iyi bir çözüm olabilir. Fanlı yapıları gereği, bu soğutuculardan birisini almadan önce ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olmalısınız.

    Dizüstü bilgisayarlarının, soğutma havasını genellikle alttan çektiklerinden bahsetmiştik. Bu sebeple, alacağınız dizüstü soğutucusu havayı yukarı vermek yerine aşağı çekiyorsa, soğutma performansını daha da düşürecektir.

    Notebook'unuz soğutma havasını alttan çekiyorsa, yukarı üfleyen bir dizüstü bilgisayar soğutucusu almalısınız. Bunun yanında, pasif soğutucuları da tercih edebilirsiniz. Bu soğutucular, hava üflemek yerine metal yüzeyleri yardımıyla ısıyı dağıtarak soğutmayı kolaylaştırırlar.

    Hala aşırı ısınma sorunu yaşıyorsanız;

    Sert yüzeylerde kullanmanız veya dizüstü bilgisayar soğutucusu kullanmanıza rağmen, aşırı ısınma sorunu yaşıyorsanız; bilgisayarınızı tozlardan arındırmanız gerekiyor demektir. Hava kanallarında ve soğutucu fanlarında biriken tozlar, bilgisayarınızın sağlıklı bir şekilde soğutulmasını engeller. Ancak, garanti kapsamındaki dizüstü bilgisayarınız aşırı ısınıyorsa, sorunu yetkili servisinde gidermenizi öneriyoruz.

    Toz temizliğine hazırlık:

    Herhangi bir temizliğe başlamadan önce bilgisayarınızın kullanma kılavuzunda, temizliğinin nasıl yapılacağını mutlaka inceleyin.

    Daha sonra temizliğe başlarken, ilk olarak aşağıdaki adımları izleyin:

    - Bilgisayarınızı kapatın.
    - Bataryayı çıkarın.
    - Güç kablosunu çıkarın.
    - Statik elektriğe karşı önlem alın.

    Başlayalım;

    Gerekli Ekipmanlar:


  • Notebook'un tüm vidalarını sökecek tipte tornavidalar. Genelde saatçi tornavidası denen setler işinizi görür; ama bazı markalarda Torx ya da başka tip vidalar bulunabilir.
  • Termal macun
  • Saf alkol, aseton, şayet ikisi de yoksa kolonya. Bunu eski termal macun ya da termal pad artıklarını temizlemekte kullanacağız.
  • Fırça. Yumuşak ve küçük bir fırçanız olmalı. Eğer yoksa, diş fırçası da iş görür. Elbette kuru olmalı!
  • Bez
  • Tercihan cımbız

    Unutmamanız İçin söktüğünüz Vidaları Bi kağıda Nerden Söktüğünüzü yaza bilirsiniz.

    Bunu yapamayacağınızı düşünüyorsanız hiç bulaşmayın.




    Vidaları Belirlilen şekilde açın bu pek önemli değil ama ilk defa açacak olanlar kararsız kalmasın diye daha sonra ok yönünde kaldırın
    Fan ve heatsink’i yerinden dikkatlice kaldırın, Sıcaklığa ve sese neyin sebep olduğunu gördünüz mü


    Fan ve heatsink’i yerinden söktükten sonra laptopunuzu ters çevirip üfleyerek, ya da basınçlı hava kullanarak içindeki tozu atın. Kesinlikle sanayi ya da taşınabilir, boya kompresörü gibi kompresörler kullanmamalısınız. Bunların hava basıncı çok yüksek olduğundan sisteme zarar verme ihtimali vardır. Bu işlemin ardından, fanları ve heatsink’i ayırmaya başlayın. Çıkmayan ya da zorlanan parçaları yerinden sökmeye kalkmayın. Fırçanızla, çok hafif şekilde fan çevresindeki ve kanatlarındaki tozu süpürün. Bu işlem sırasında çok nazik olmanızı öneririm. Bu tip plastik parçalar tahmininizden çok daha narindirler; üstelik plastik aksam fazla hareret görmüşse daha da gevrekleşmiş olacağından kolayca kırılabilir. Temizlediğiniz fan ya da fanları bir kenara koyup heatsinki temizlemeye koyulun. İnce kanalların içinde istediğiniz güçte kompresör kulllanabilirsiniz. Bir hava kaynağınız yoksa, kuvvetle üflemek tozların çoğunu atacaktır. İnce teller ve fırça ile inatçı toz öbeklerini kolayca temizleyebilirsiniz. Tüm kanalların ve fan yuvalarının iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra kuru bir bezle tozunu alın.

    Yapmamız gereken son bir iş daha kaldı. Eğer fan-heatsink ikilisini ilk kez söktüyseniz, çok büyük ihtimalle gri ya da bej rengi bir termal padle karşılacaksınız. Bunu çok dikkatle kazımamız gerekiyor. Çünkü heatsinkiniz büyük ihtimalle bakır, daha düşük bir ihtimalle aluminyumdur ve her ikisi de çok kolay çizilir. Çizikler, işlemci üzerine teması azaltır ve soğutma verimini şaşırtıcı derecede düşürürler.Termal macunu ince bi şekilde sürmelisiniz aksi takdirde macun yanlardan taşar buda işlemcinize zarar verir sakin oldun Temizliğin ardından, aynı işlemi heatsinkin oturduğu işlemci ve diğer entegrelere de uygulacağız.


    Kanallar önünde devasa bir toz bulutu! Havanın önünü kesiyor ve fan sürekli tam devirde çalıştığı halde laptop aşırı ısınmadan kapanıyordu.
    Bu işlemlerin ardından heatsink ve fanınızı tekrar birleştirin. Artık geri toplamaya hazırız. Yapmamız gereken, heatsinkin işlemciye oturduğu yerlere termal macun uygulamak.Termal macunu olabildiğince ince sürmelisiniz! Hiçbir macun, ısıyı heatsink malzemesinden daha iyi iletemez, eğer fazla macun kullanırsanız ısı aktarımı az olacaktır. Bu malzemeler sadece mikron düzeyinde farkları kapatmak içindir. Ancak termal macun uygulamadan önce, fan-heatsink ikilisini yerine oturtmaya çalışın. Bunun basit bir nedeni var: yer çok dar olduğundan, genelde biraz “karmaşık manevralar” yapmanız gerekecektir. Eğer bunu yapmadan termal macunu sürerseniz muhtemelen heryere bulaşacaktır.

    Dikkat etmeniz gereken ikinci nokta, vidaları fazla sıkmadan, karşılıklı olarak azar azar sıkarak vidalamanız. Birçok anakartta ve heatsink üzerinde buna engel olacak tarzda özel vidalar kullanılır ama buna güvenmeyin ve dikkatli, yavaş hareket edin.



    Tags: Notebook'um aşırı ısınıyor, laptop aşırı ısınıyor, bilgisayarım aşırı ısınıyor, ısınma sorunu çözümü, ısınma problemi, notebook soğutucuları, dizüstü soğutucuları, laptop soğutucular, notebook temizleme, notebook fan temizleme, samsung laptop ısınma sorunu, asus laptop ısınma sorunu, toshiba laptop ısınma sorunu, lenova laptop ısınma sorunu, sony laptop ısınma sorunu, casper laptop ısınma sorunu, dell laptop ısınma sorunu, hp laptop ısınma sorunu, Laptop Isınma Sorunu Çözümü, Laptop Isınma Sorunu, Laptop Isınma Sorunu nasıl çözülür, Laptop Isınma Sorunu ne yapılır, Laptop Isınma çözümü, Laptop Isınma nasıl çözülür, Laptop Isınmasın diye, notebook Isınma Sorunu Çözümü, notebook Isınma, notebook aşırı ısınıyor, notebook Isınma Sorunu,



  • < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi S -- 31 Aralık 2012; 10:25:57 >



  • Güzel çalışma olmuş, elinize sağlık.
  • Eline sağlık
  • Çok güzel eline sağlık. Müsadenle 1-2 ekleme yapmak isterim.

    - Cihazın garantisi varsa kapaklarını açmamanız daha iyi olacaktır. Tozları temizlemek için bile olsa. Yetkili teknik servisin bu işi yapması ,cihazın garantisi açısından daha iyidir. Hem aşırı ısınma söz konusu ise zaten gerekli testleri yapıyorlar.

    - En kötü notebook soğutucusu bile, hiç olmamasından iyidir.

    Tabiki bunlar benim görüşlerim. Katılanlarda olacaktır katılmayanlarda...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BecHo-minaTor

    Çok güzel eline sağlık. Müsadenle 1-2 ekleme yapmak isterim.

    - Cihazın garantisi varsa kapaklarını açmamanız daha iyi olacaktır. Tozları temizlemek için bile olsa. Yetkili teknik servisin bu işi yapması ,cihazın garantisi açısından daha iyidir. Hem aşırı ısınma söz konusu ise zaten gerekli testleri yapıyorlar.

    - En kötü notebook soğutucusu bile, hiç olmamasından iyidir.

    Tabiki bunlar benim görüşlerim. Katılanlarda olacaktır katılmayanlarda...


    Aynen öyle Garantili olan bilgisayarlar kesinlikle açılmamalı servisler bakımı küçük bi üçret karşılığında yapıyor zaten.
  • HP DV6 serisi temizlemek için berbat seçim.
  • Dostum benim Toshiba Notebook düz yüzeyde ısınıyor sistem fena olmamasına rağmen düük kaliteli oyunlarda bile fena ısınıyor. acaba bunun sorunu alt taraftaki fanın yeterli boşluğa sahip olmaması mı?
  • Elinize sağlık gerçekten çok yardımcı oldunuz.
  • merhaba arkadaşlar ilk defa dizüstü bilgisayarımın içini açtım ve fanın vidalarını söktüm.Ondan sonra ise ızgara ile fanı birbirine böyle üstünde bir şeritle bağlamışlar gibi.Fanın üstündede "Do not push the cover" yazıyor hafif hafif fanı tutup çekmeye çalıştım ama gelmedi fan sanırım o bant garanti için olmasın ?
  • Eline Sağlık
  • quote:

    Orijinalden alıntı: weiStainder

    merhaba arkadaşlar ilk defa dizüstü bilgisayarımın içini açtım ve fanın vidalarını söktüm.Ondan sonra ise ızgara ile fanı birbirine böyle üstünde bir şeritle bağlamışlar gibi.Fanın üstündede "Do not push the cover" yazıyor hafif hafif fanı tutup çekmeye çalıştım ama gelmedi fan sanırım o bant garanti için olmasın ?

    Açılmaması gerektiği için bant koymuşlar işte hocam, bence zorlama.

    Ayrıca konuyu zamanında yanlış yere açmışım sanırım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: S

    quote:

    Orijinalden alıntı: weiStainder

    merhaba arkadaşlar ilk defa dizüstü bilgisayarımın içini açtım ve fanın vidalarını söktüm.Ondan sonra ise ızgara ile fanı birbirine böyle üstünde bir şeritle bağlamışlar gibi.Fanın üstündede "Do not push the cover" yazıyor hafif hafif fanı tutup çekmeye çalıştım ama gelmedi fan sanırım o bant garanti için olmasın ?

    Açılmaması gerektiği için bant koymuşlar işte hocam, bence zorlama.

    Ayrıca konuyu zamanında yanlış yere açmışım sanırım.

    Hocam tamamdır hallettim :D o ızgarayla fanı yakınlaştırmak için yapmışlar :D Kopartmadan hallettim :)

    Buradaki arkadaşlarında yardımcı olabileceğini düşündüm o yüzden buraya açtım neyseki hallettim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: S

    Ayrıca konuyu zamanında yanlış yere açmışım sanırım.

    Yeri doğru. Sıcaklık sorunu-Teknik yardım. Alakalı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: weiStainder

    quote:

    Orijinalden alıntı: S

    quote:

    Orijinalden alıntı: weiStainder

    merhaba arkadaşlar ilk defa dizüstü bilgisayarımın içini açtım ve fanın vidalarını söktüm.Ondan sonra ise ızgara ile fanı birbirine böyle üstünde bir şeritle bağlamışlar gibi.Fanın üstündede "Do not push the cover" yazıyor hafif hafif fanı tutup çekmeye çalıştım ama gelmedi fan sanırım o bant garanti için olmasın ?

    Açılmaması gerektiği için bant koymuşlar işte hocam, bence zorlama.

    Ayrıca konuyu zamanında yanlış yere açmışım sanırım.

    Hocam tamamdır hallettim :D o ızgarayla fanı yakınlaştırmak için yapmışlar :D Kopartmadan hallettim :)

    Buradaki arkadaşlarında yardımcı olabileceğini düşündüm o yüzden buraya açtım neyseki hallettim


    Sorunun çözüldüğüne sevindim.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Stainless..

    quote:

    Orijinalden alıntı: S

    Ayrıca konuyu zamanında yanlış yere açmışım sanırım.

    Yeri doğru. Sıcaklık sorunu-Teknik yardım. Alakalı.


    Hmm, öyle diyorsan öyledir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: S

    quote:

    Orijinalden alıntı: weiStainder

    quote:

    Orijinalden alıntı: S

    quote:

    Orijinalden alıntı: weiStainder

    merhaba arkadaşlar ilk defa dizüstü bilgisayarımın içini açtım ve fanın vidalarını söktüm.Ondan sonra ise ızgara ile fanı birbirine böyle üstünde bir şeritle bağlamışlar gibi.Fanın üstündede "Do not push the cover" yazıyor hafif hafif fanı tutup çekmeye çalıştım ama gelmedi fan sanırım o bant garanti için olmasın ?

    Açılmaması gerektiği için bant koymuşlar işte hocam, bence zorlama.

    Ayrıca konuyu zamanında yanlış yere açmışım sanırım.

    Hocam tamamdır hallettim :D o ızgarayla fanı yakınlaştırmak için yapmışlar :D Kopartmadan hallettim :)

    Buradaki arkadaşlarında yardımcı olabileceğini düşündüm o yüzden buraya açtım neyseki hallettim


    Sorunun çözüldüğüne sevindim.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Stainless..

    quote:

    Orijinalden alıntı: S

    Ayrıca konuyu zamanında yanlış yere açmışım sanırım.

    Yeri doğru. Sıcaklık sorunu-Teknik yardım. Alakalı.


    Hmm, öyle diyorsan öyledir.

    Hocam benim pc de çok ısınıyor resmen gözümün önünde nefes nefese kalıyor. Fanı temizlemeye karar verdim ancak bende o termal macun yok onsuz olur mu direkt temizleyip yerine geri taksam. Gerekliyse nerede satılır?
  • Termal macun şart hocam, heleki bir notebookta. Bilgisayarcılardan rica edersin tek kullanımlık bir şey verirler.
  • Tamam hocam ama yemedi Ben bi soğutucu alıyım 10 tl ye en iyisi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: S

    Termal macun şart hocam, heleki bir notebookta. Bilgisayarcılardan rica edersin tek kullanımlık bir şey verirler.

    Hıcam ben söktüm fanı altında dediğiniz gibi ped falan göremedim sadece gümüş rengi bir tabaka vardı ?
  • beyler bende de aynı sorun mevcut. Oyun oynayamaz oldum son 1 aydır. 2 yıl oalcak notebooku alalı, eskiden en kral oyunlarda bile ısınmazken şimdi cm 01/02'de bile ısınıp kendi kendini kapatıyor.

    Soğumasıda uzun sürüyor, dün sinirlenip poşete sardım 5 dakikalığına buzluğa koydum. Bilgisayar kendine geldi

    esprisi bir yana ben kurcalamak istemiyorum. Kırarım mırarım, Allah korusun. Herhangibir bilgisayar tamircisi kaça halleder bu işi tahminen bilgisi olan var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: san lorenzo

    beyler bende de aynı sorun mevcut. Oyun oynayamaz oldum son 1 aydır. 2 yıl oalcak notebooku alalı, eskiden en kral oyunlarda bile ısınmazken şimdi cm 01/02'de bile ısınıp kendi kendini kapatıyor.

    Soğumasıda uzun sürüyor, dün sinirlenip poşete sardım 5 dakikalığına buzluğa koydum. Bilgisayar kendine geldi

    esprisi bir yana ben kurcalamak istemiyorum. Kırarım mırarım, Allah korusun. Herhangibir bilgisayar tamircisi kaça halleder bu işi tahminen bilgisi olan var mı?

    Tamirciler 50-60 liraya yapıyormuş.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.