Şimdi Ara

İlk yapılan yoğurt

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
0
Favori
23.104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yoğurt yapmak için sütün içine bi parça yoğurt atılıp mayalanır biliyosunuz.
    peki yoğurt yapmayı bulan kişi (Kimse artık) sütün içine nerden bulduda yoğurt koyup mayaladı. yada nası oldu yani işte



  • yogurt yapmak için illaki başka bir yogurtla sütü mayalamak gerekmez ama nasıl oldugunu bilmiyorum annem ekşimiş sütten peynir yapıyordu sadece sütten
  • Büyük ihtimalle ilk önce süt bozuldu, doğal yoldan mayalandı. Sonra sütün bu değişik halinin neden kaynaklandığını düşündü insanoğlu. Sonra bunun sütün mayalanmasından olduğunu anladılar. Belki de dediklerimle hiç alakası yok. Yazdıklarım tamamen faraziye.
  • Yoğurdun kaynağı ANADOLU olarak gösterilir. İlk olarak da testilere konulan sütün yoğurda dönüşmesi ile ortaya çıkmıştır. Ama artık testide değil üretimler ve saf kültür kullanılarak istenilen ürün elde ediliyor.
  • doğal yoğurt mayası nedir biliyormusunuz ?


    Karınca Yumurtası dır.

    karınca yumurtasının ezilerek ısıtılan sütün içine katılması ile yapılır. ( atalarımız bu şekilde yapmıştır.)

    bknz ( Bilim teknik dergisi şubat-2005 sayısı )
  • quote:

    Orjinalden alıntı: altinok

    Büyük ihtimalle ilk önce süt bozuldu, doğal yoldan mayalandı. Sonra sütün bu değişik halinin neden kaynaklandığını düşündü insanoğlu. Sonra bunun sütün mayalanmasından olduğunu anladılar. Belki de dediklerimle hiç alakası yok. Yazdıklarım tamamen faraziye.



    Hayır aslında çok iyi tanımladın. Aynen öyle oldu. Sütte doğal olarak bulunan bakterilerden laktobasiller sütteki şekeri kullanarak laktik asit üretirler. Bu süreç sonunda da (gerisi meslek sırrı olarak kalsın. Yazmaya üşendim) süt jel halini alır. Yani ilk olarak olmuş olabilir. Bizim marketlerden aldığımız süt pastörize süttür. Bakteri kalmamış olabilir. Çiğ süt olarak tabir edilen sütün sağıldığı halinde ise bakteri vardır ve bozulma işlemi devreye girmiştir. Eğer ki süt kaynatıldığında kesiliyorsa bilin ki bakteriyel anlamda yüklüdür ve asitliği artmıştır. Yani bozulmuştur.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: FARUKBABA


    quote:

    Orjinalden alıntı: altinok

    Büyük ihtimalle ilk önce süt bozuldu, doğal yoldan mayalandı. Sonra sütün bu değişik halinin neden kaynaklandığını düşündü insanoğlu. Sonra bunun sütün mayalanmasından olduğunu anladılar. Belki de dediklerimle hiç alakası yok. Yazdıklarım tamamen faraziye.



    Hayır aslında çok iyi tanımladın. Aynen öyle oldu. Sütte doğal olarak bulunan bakterilerden laktobasiller sütteki şekeri kullanarak laktik asit üretirler. Bu süreç sonunda da (gerisi meslek sırrı olarak kalsın. Yazmaya üşendim) süt jel halini alır. Yani ilk olarak olmuş olabilir. Bizim marketlerden aldığımız süt pastörize süttür. Bakteri kalmamış olabilir. Çiğ süt olarak tabir edilen sütün sağıldığı halinde ise bakteri vardır ve bozulma işlemi devreye girmiştir. Eğer ki süt kaynatıldığında kesiliyorsa bilin ki bakteriyel anlamda yüklüdür ve asitliği artmıştır. Yani bozulmuştur.


    Arkadaşım gıda mühendisi misin? Bir yoğurdun yapılışını bu kadar teknik ifadelerle galiba bir gıda mühendisi yapar.




  • Evet..
  • ben size anlatiim..
    Eskilerden bir gün karısı kocasına süt getirmiş.. Ama süt çok sıcakmış.. Adam bir dikişte içeyim derken kafaya bir dikmiş.. Tabi ağzı yanınca hemen tükürmüş.. Karısına da bir ton sövmüş.. Neyse sabah olmuş adam bakmış bizim süt katılaşmış ama acayip bişey olmuş..Noldu diye bakmış yoğurt olmuş tadı da güzelmiş.
    Peki süt nasıl yoğurda döndü. Adamın ağzında dişlerinin etrafındaki bakteriler sütü mayalamış..

    Nasıl yazdım ??
  • iyi diyelim iyi olsun
  • Hocam okuyormsun yoksa bittimi okulun bende ege gıda mühendisliginde okuyorum
    quote:

    Orjinalden alıntı: FARUKBABA

    Evet..
  • Hacettepe Ünv. Mezunuyum (2004). Şu anda askerdeyim. Atğm olarak.
  • Bildiğim kadarıyla çok eskilerde köylü bir teyzemiz karınca yumurtalarıyla yapmış bu işi.
  • teyzede ki zekaya bak karınca yumurtasını bul - ez-süte kat,kimbilir amaç neydi ,80 lik kocasının aleti nasıl kaldırrız diye falan düşünmüştür kesin.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ipo_aga

    teyzede ki zekaya bak karınca yumurtasını bul - ez-süte kat,kimbilir amaç neydi ,80 lik kocasının aleti nasıl kaldırrız diye falan düşünmüştür kesin.



    Bu yoğurt olayı benim de kafamı kurcalardı arada. Öğrenmek bugüne nasipmiş.
  • Ya bu karınca yumurtası olayı aklıma takıldı internette arastırdım, aynen aktarıyorum;
    Yoğurt yaparken biraz yoğurtla mayalanması gerekmektedir. peki ilk olarak ilk yoğurdu ne ile mayaladılar?

    "Göçebe olarak yaşamlarını sürdüren atalarımız yoğurt yapımında doğal maya olarak karınca yumurtalarını kullanırlarmış. Göçerler bahar aylarında yaylalara çıktıklarında küçük taşları kaldırarak altında yer alan beyaz baloncuk şeklindeki taze karınca yumurtalarını toplayarak ezerler ve ısıttıkları sütün içine koyarlarmış. Böylece karınca yumurtasında bulunan kimyasal maddeler (formik asit ve türevleri vb.) yardımıyla süt mayalanarak yoğurt haline gelirmiş.
    hatta içine bir parça da eritilmiş balmumu koyar, yoğurdun kaymaklı olmasını sağlarlarmış.
    ayrıca "yoğurdu kimler bulmuştur" sorusuna verdiğim cevapta anadolu'da ilk yoğurdun yapılışına dair şöyle bir inanışı anlatmıştım"

    Ama yinede pek acıklayıcı gelmedi bu bana, çünkü yoğurtta fermentasyon olayını gerçekleştiren Streptecoccus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus bakterileridir. Karınca yumurtasında formik asitten falan bahsediliyor coğu yerde, bu sadece fermentasyon için gerekli asitliği düzenler.Ama yoğurdun oluşması için bu iki bakteri gerekli.Tabii burda sıcaklığıda ayarlamak şart...Fabrikalarda bu bakterileri içeren yoğurt kültürleri kullanılır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazy83 -- 4 Aralık 2005, 10:26:36 >




  • öldüm gülmekten iyiki warsınız
  • Komik olan ne arkadaşım acıklada bizde gülelim
    quote:

    Orjinalden alıntı: ekinnike

    öldüm gülmekten iyiki warsınız
  • başka böcüklerin yumurtalarını deneyen var mı?
  • bunlar dışarının uydyrmaları tamamen.

    bizim atalarımız niye karıncalara zarar versin.

    onlar karıncayı bile incitmezlermiş.

    bunlar fitne fesat için anlatılıyo




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.