Şimdi Ara

Yalıtkan hidrolik yağ sensörü ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.746
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba. Bir proje yapıyorum, ancak küçük bir noktada takıldım. Elimdeki makinada hidrolik yağ seviyesi çok yükselmemeli, eğer yükselirse yağ boşaltma kanallarından yağı dışarı atacak. Benim istediğim ise bu kanallara yağ dolmadan daha aşağıda bir seviyede bir yere şeffaf hortum bağlamak ve bu hortumun ucuna bir çeşit sensör takmak. Amaç basit, yağ kanallarından taşma olmadan önce mümkünse ses yada ışık ile bir uyarı verebilmek. Kullandığım yağ elektriksel olarak yalıtkan, iletken olsaydı basit iki telle kısa devre yaptıracaktım. Sonradan bu iki tel arasındaki direnç yada kapasitans değişimi ( hava>>yağ ) ile birşeyler yapabilirmiyim diye düşündüm ama malum elektronikçi değil makinacıyım. Bilenlere bir sorayım dedim...

    Edit: Aşağıdaki şekli fikir olsun diye çizmiştim ama siz onu dikkate almayın. Depo gibi anlaşılıyor haliyle ama uğraştığım işin depoyla filan ilgisi yok.

    Fikirleriniz nelerdir ? ( Mümkün mertebe ucuz-maliyetsiz çözümler lazım arkadaşlar )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi clarion -- 11 Mayıs 2011; 7:57:23 >







  • quote:

    Orijinalden alıntı: clarion
    Arkadaşlar merhaba. Bir proje yapıyorum, ancak küçük bir noktada takıldım. Elimdeki makinada hidrolik yağ seviyesi çok yükselmemeli, eğer yükselirse yağ boşaltma kanallarından yağı dışarı atacak. Benim istediğim ise bu kanallara yağ dolmadan daha aşağıda bir seviyede bir yere şeffaf hortum bağlamak ve bu hortumun ucuna bir çeşit sensör takmak. Amaç basit, yağ kanallarından taşma olmadan önce mümkünse ses yada ışık ile bir uyarı verebilmek. Kullandığım yağ elektriksel olarak yalıtkan, iletken olsaydı basit iki telle kısa devre yaptıracaktım. Sonradan bu iki tel arasındaki direnç yada kapasitans değişimi ( hava>>yağ ) ile birşeyler yapabilirmiyim diye düşündüm ama malum elektronikçi değil makinacıyım. Bilenlere bir sorayım dedim...

    Şemanın dandikliği için kusura bakmayın, ancak bu kadarına vaktim oldu.

    Fikirleriniz nelerdir ? ( Mümkün mertebe ucuz-maliyetsiz çözümler lazım arkadaşlar )





     Yalıtkan hidrolik yağ sensörü ?


    bence dalgıç su motorlarında kullanılan samandıra işinizi görür.samandıranın cıkişına ısıklı ve sesli ikaz verici koyulabilir




  • siz zaten düşünmüşsünüzdürde söyleyeyim
    sensör koymayı düşündüğünüz yere direk hortumu bağlayın yağ artıp hortum seviyesine gelince fazla yağ hortumdan gider sensöre filan gerek kalmaz.
  • @ekrem3457, uğraştığım cihazı ayrıntılı çizmedim ama şekildeki gibi yağ tankı değil...Şamandıra gibi bir yapı söz konusu olamaz.

    @NitroWar, amacım yağın gitmemesi gereken yerlere gittiğini elektriksel bir eleman ile tespit edebilmek. Lütfen şekile takılmayın, Aslında kaldırsam daha iyi kafa karıştırıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi clarion -- 9 Mayıs 2011; 15:10:11 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: clarion

    @ekrem3457, uğraştığım cihazı ayrıntılı çizmedim ama şekildeki gibi yağ tankı değil...Şamandıra gibi bir yapı söz konusu olamaz.

    @NitroWar, amacım yağın gitmemesi gereken yerlere gittiğini elektriksel bir eleman ile tespit edebilmek. Lütfen şekile takılmayın, Aslında kaldırsam daha iyi kafa karıştırıyor.


    1. yöntem kapasitif sensör en temizi budur aslında fakat maliyet yüksektir

    2. yöntem çok küçük bir hava topuna mıknatıs bağlanır hava topu uygun genişlikteki pvc boru içine koyulur pvc boru yağa daldırılır.

    pvc boru sabit içindeki top hareketli olur top belirli seviyeden yukarı çıkarsa reed swiç kontakları kapatır

    3. yöntem küçük hava topu 2. yöntem gibi pvc içine konulur fakat bu sefer topa çubuk monte edilir


    belirli seviyeden sonra çubuk kontakları kapatır ve istenilen sistem çalışır





    şimdilik aklıma bunlar geldi


    ama dediğim gibi en temizi kapasitif sensör




  • yardımcı olurmu bilmem ama arabalarda yağ müşürü diye bi sensör var yağın seviyesini viskozitesini falan algılıyor
  • kapasitif sensör olayı ilk msjımda değindiğim gibi bir şey. Kabaca araştırırayım dedim 20-30 USD fiyat biçiyorlar. Ama benim isteklerimi direkt karşılıyor.

    Şeffaf kortum içine plastik top atıp yağ seviyesinin yükselmesiyle bu topunda yükselip yukarlarda bir yerlede konumlanmış switch i uyarmasıda mantıksız değil. Daha basit gibi gözüküyor, ama uzun süre işlevsel kalabilme konusu şüpheli...

    Güzel arkadaşlar, başka fikirleriniz varsa lütfen yazın. Şu an her türlü fikri değerlendirme aşamasındayım.
  • kapasitif sensör için depoyu delmek gerekir. bence en uygunu şamandıra ve kapasitifle uğraşmadan deponun üstüne bir ultrasonik alıcı verici devresi kurmak. böylelikle depodaki yağ miktarını analog olarak sürekli izleyebilirsin istediğin seviyeye geldiğinde de ister led yak istersen lcd den takip ederek istediğin seviyeyi ayarla...

    edit: yanlış hatırlamıyorsam elimde ultrasonik mesafe ölçümünü yapabilecek devre şeması ve pic programı vardı bakarım düşünürsen gönderebilirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi can_1981_ -- 10 Mayıs 2011; 23:51:10 >
  • hocam o şekli çizmeseydim keşke...Dediğim gibi depo değil uğraştığım şey. Küçük hidrolik motor içeren bir makine... Bu sensör hikayeside motora takılacak. Yağın motorun belirli bir bölgesinde olmaması gerekli, o bölgede yağ sürekli artarsa güvenlik için dışarıya taşıracak ama iş o noktaya varmadan benim uyarı sistemi gibi bir şey kurmam lazım.

    Kapasitif sensör en uygun çözüm gibi duruyor. Onu araştırıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi clarion -- 11 Mayıs 2011; 9:00:26 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.