Şimdi Ara

PVC Kaplama Makinası ile PCB: AC Motor Kontrolü ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.791
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Prototip pcb imalatı için laminasyon cihazı aldım (pvc kaplama). Gerekli değişiklikleri yapıp ısıyı istediğim seviye ye çıkarttım ancak şöyle bir sorun var; stadart olarak 1mm tek yüzlü epoxy kullanıyorum, baskı mükemmeltek seferde kağıttki her ayrıntı plakete aktarılmış oluyor. bazen çift taraflı plaket basmam gerekebiliyor. tabi her zaman 1mm çift taraflı epoxy plaket bulmak mümkün olmuyor. mecburen 1.6mm kullanmak durumunda kalıyorum. plaket kalınlığı arttıkça ısınma süresi de uzuyor. plaketi birkaç kez cihazdan geçirmek gerekiyor. kısacası plaket kalınlaştıkça hız fazla gelmeye başlıyor. bunu ayarlamak için ac motor hız kontrol devresi yapmak istiyorum. kare dalga ile bunu çok rahat yapabilirim ancak motorun çalışmama ihtimali var. tam sinüs sinyali nasıl üreteceğimi henüz bulamadım. yüksek frekansta tam bir sinüs sinyali pwm ile modellemeyi düşünüyorum ancak yazılım bilgim buna yetmiyor bunun dışında önerebleceğiniz bir yöntem varmı, 300 v kare dalga ile dalayım mı motora? motorun resmi aşağıda. içerisinde dönen bir mıknatıs var. birde bobin.. lütfen dimmer önermeyiniz. tork önemli. ondan dolayı frekans ile oynayarak kontrol yapmam gerekiyor. saygılar..

     PVC Kaplama Makinası ile PCB: AC Motor Kontrolü ?


    Edit: başlık



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chex -- 21 Mart 2011; 3:32:24 >







  • Kare dalga olmaz. Ha düşük frekanslı (50 Hz ve altı)yaparsan bi ihtimal ama zarıl zarıl ötme ve harmoniklerden dolayı boşa güç kaybı yaşama olasılığın yüksek.
  • benim için güç önemli (tork). evet motoru 50 hz altında çalıştırıcam. aklıma şu anda birşeyler geldi. 4017 ve bir kondansatör ile tam bir sinüs sinyal modellenebilir. basit bir flip flop ile de frekans ayarı yapılıp transistörler sürülebilir. şu an için tek sorun sinüsün frekansı nı motorun frekansına eşitlemek. biraz daha düşneyim. birşeyler çıkacak galiba
  • bahsettiğin motor senkron motor dimmer zaten olmaz. frekansı düşürdüğünde ona orantılı olarak gerilimi de düşürmen lazım yakarsın motoru yoksa. bahsettiğin motorlar küçük olduğu için kare dalga olabilir gibi göründü gözüme çıkışı tam yüklenmiş bir ups ile dene istersen kare dalgadır çoğu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çaycı -- 24 Mart 2011; 10:37:52 >
  • ben olasydım şöyle yapardım,

    Ac motoru iptal eder yerine Dc Motor koyardım çünki Dc Motor'u Kontrol etmek Çok daha kolaydır ve istedigin Devirde çalıştırabilirsin birde Pwm yaparsan Torku düşmez,

    Ac Devir kontrollarını yapmak Çok Kolay degildir,bence hiç uğraşma ama hazır alacam dersen bunlarda çok Pahalı bilesin,

    kolaygelsin
  • markası nedir cihazın?
  • cevaplar için teşekkrler. cihazın markası tesco holam03. kontrol cihazını analog olarak yapmak zor olacağından pic ile yapmaya karar verdim. 16f877 ile olabilir. devrenin çalışma mantığı şu şekide olacak; 2 tane 11 bitlik port tanımlıycam a ve b olsun. a portu yürüyen ışık gibi sürekli sağa doğru kayıcak. portun her pininde direnç ile gerilim bölücü olacak. a portunun 1. bacağında 1k 2. bacakta 900 ohm 3. bacakta 800... 5. bacakta 10 ohm6. bacakta 30 ohm...11. bacakta 1k vs şeklinde gidicek. 11 tane gerilim bölücüden çıkan uçlar birleştirildğinde skop da tam bir sinüs görülebilecek. npn transistör ile motor sürülecek. tabi ac de fazın yön sürekli değiştiğinden. b portu da diğer npn transistörü sürecek. motorun her bacağında bir pnp ve bir npn transistör olacak. motorun 1. bacağından npn transistör ile sinüs verilirken diğer bacağındaki pnp transistör aktif olacak. 2. bacağa sinüs verilirken 1. bacaktaki pnp aktif olacak. bu durum sürekli değişerek motorun sürüleceği frekansı ayarlıycak.pnp transistörler de yine pic ile kontrol edilecek. picin kalan portları da buton ve lcd için kullanılacak..




  • A.C. motor hız kontrol hakkında pek bilgim yok fakat motor kontrol transistörlerinin direk sinüs ile sürülemeyeceğinden eminim. Transistöre base den sinüs uyguladığınızda kollektör ya da emiter de sinüs falan kalmayacağından emin olabilirsiniz. Motor kontrolünde transistör var ise anahtar olarak çalışıyor demektir ve açık ya da kapalı mantığı ile yani karedalga ile sürülür.

    Yük üzerinde sinüs oluşması için transitörlerin sinüs şeklini modelleyen PWM karedalga ile sürülmesi ve yük ile transistörler arasında alçak geçiren filtre bulunması gerekir. Filtre yüksek frekanslı PWM sinyalini yok eder, geriye sinüs kalır. Online UPS lerin evirici katı ya da Class D ses amplifikatörleri mesela bu mantıkla çalışır. Kolay bir iş değildir, ciddi tecrübe he hesap kitap gerektirir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 24 Mart 2011; 18:51:20 >
  • özelden ulaşın size yardımcı olabilirim belki
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.