Şimdi Ara

AYNADA GÖRÜNTÜ NASIL OLUŞUR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
14.915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nasıl oluşur?



  • Ayna, ışığın % 100'e yakın bir kısmını düzgün olarak yansıtan cilalı yüzey. Metal yüzeylerin parlatılmasıyla ilk ayna elde edilmiştir. Daha sonraları ise, cam levhaların bir yüzeyleri civa amalgamaları ile kaplanarak, ayna elde edilmiştir. Günümüzde ise, genellikle cam levhaların bir yüzü, ince bir gümüş tabakası ile sırlanarak elde edilir. Bazan gümüş yerine alüminyum, altın, hatta platin dahi kullanılır. Alüminyum sırlı aynalar, dalga boyu 0,4 mikrondan küçük olan morötesi ışınları da yansıtırlar. Aynalar; düzlem, küresel ve parabolik diye üç gruba ayrılırlar.

    Kaynak Wikipedia
  • Ve görüntü ters oluşur... Yani Sağ-sol terstir.
  • anladım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayattakiler -- 17 Kasım 2005, 13:12:28 >
  • John LENIHAN'ın Bilim İş Başında adlı kitabında senin sorunun geniş bir yanıtı var. Olduğu gibi aldım...Kitabın geniş içeriğini görmek isteyenler için;http://www.1001kitap.com/Bilim/Lenihan/bilim_is_basinda/index.html

    Aynanın Diğer Tarafı

    Anlatılanlara bakılırsa, fen bilgisi öğretmenlerinin, örneklerini günlük hayattan değil de ders kitaplarından aldığı o geçmiş kötü günlerde, aynada elde edilen ters görüntü, derslerde ve sınavlarda çokça üzerinde durulan bir konuymuş.
    Sınavlarda öğrencilerden, bir nesnenin sol tarafının, aynada nasıl sağ tarafı gibi göründüğünü açıklamaları isteniyormuş. Aslında bu soruya yıllar boyunca çeşitli yanıtlar verilmişti ve konuyla ilgilenenlerin çoğu, sorunun barındırdığı mantık dışı şeylere kafa yormamıştı.
    Optik yasalarının yatay ve dikey doğrultuda değişmeyeceğini kabul etmek akla yakın bir şey olduğundan, zeki bir çocuk çıkıp, aynadaki görüntünün neden baş aşağı olmadığını da sorabilirdi pekâlâ. Sadece birkaç cüretkâr ders kitabı, aynada elde edilen ters görüntünün bir aldanma olduğunu kabul etmeye yanaştı, oysa kuşaklar boyunca öğrencilere bunun gerçek olduğu öğretildi.
    Bu aldanmayı ortadan kaldırmak için aynadaki görüntü ile ne demek istediğimizi düşünmemiz gerekiyor. Işık sert bir yüzeye, örneğin bir duvara çarptığında, büyük bir kısmı soğurulur (ve sonunda da ısıya dönüştürülür), geri kalanı ise, belirli bir doğrultuda olmasa da, yansıtılır. Çok parlak bir yüzey, örneğin bir ayna ise, ışığın çok az bir kısmını soğurur ve geri kalanını yansıtır, yansıma, duvarla karşılaştırıldığında daha düzenlidir.
    Bir aynanın ününde küçük hır ışık kaynağı, örneğin küçük bir ampul olduğunu düşünün. Işık kaynağından aynaya doğru, ışığın yayıldığı pek çok yönden yalnızca ikisini gösteren çizgiler (veya ışınlar) çizin. Bu ışınların her biri geri yansıtılır. Bir aynanın önemli özelliği, yansımanın simetrik olması, başka bir deyişle, yansıtılan ışının ayna ile yaptığı açının gelen ısının ayna ile yaptığı açıya eşit olmasıdır. Bu nedenle, yansıyan iki ışın (aynanın karşısından bakan birine) ampulün görüntüsünün oluştuğu yerden, yani aynanın arkasından bir yerden geliyormuş gibi görünür. Eukleides geometrisi konusunda bilgisi olanlar için, bir şey aynanın ne kadar uzağındaysa, görüntüsünün de aynanın o kadar gerisinde olacağını açıklamak güç değildir.
    Şimdi daha karmaşık bir şeyi ele alalım. Bir kağıt parçasına bir sözcük yazın, aynaya doğru tutun ve nasıl bir görüntünün oluştuğuna bakın. Sözcük tersten yazılmış gibi görünür ve okumak kolay olmaz. Bu değişikliğin aslında ayna ile bir ilgisi yok. Üzerine sözcük yazdığınız kâğıdı aynaya doğru tutarken 180 derece çevirdiğinizi unutmayın. Görüntünün ters görünmesinin nedeni budur. Daha önce yazdığınız sözcüğü bu kez saydam bir kâğıda yazın ve kâğıdı çevirmeden (sözcük size bakacak biçimde) aynaya tutun; aynada görünen sözcüğün yazdığınız sözcükle tıpatıp aynı olduğunu göreceksiniz.
    Yine de, aynanın önünde kravat bağlamaya çalışan insanlar, aynadaki görüntüde sağ ve sol taraf yer değiştirdiği için işin zorlaştığından yakınabilir. Gerçekte olan şey bu değil.
    Bir şey aynanın ne kadar uzağındaysa, aynadaki görüntüsünün de o kadar geride olduğunu görmüştük. Bir boy aynasının önünde durun ve görüntünün nasıl oluştuğuna bakın. Burun, çene ve ayak uçları (varsa kolunuzduki saat) aynaya en yakın şeylerdir ve bu yüzden, ters tarafta da olsa, görüntüleri de aynaya en yakındır. Kulaklar ve kollar biraz daha geridedir ve görüntüleri de bununla bağlantılı olarak aynadan daha uzaktır. Sol elinizi kaldırarak olursanız, aynada sol elinizin tam karşısında görünen el de kalkacaktır. Sağ elinizde bir yüzük varsa, yüzüğün görüntüsü yüzüğün tam karşısındaki bir noktada görünecektir.
    Öyleyse neden sağ ve sol tarafların yer değiştirdiğini düşünüyoruz? Aynanın kuzeye bakan bir duvarda olduğunu düşünelim. Yüzünüz aynaya dönük durduğunuzda, başınızın arkasından burnunuzun ucuna doğru çizilen bir çizgi kuzeyden güneye doğru uzanır. Oysa aynadaki görüntünüzde başınızın arkasından burnunuzun ucuna doğru çizilen bir çizgi güneyden kuzeye doğru uzanır.
    Yansımanın yaptığı şey aslında, aynaya dik bir çizgi üzerinde yer alan noktaların göreli konumlarını ters çevirmektir. Burnun yüzün ön tarafında bulunduğu herkesçe bilindiğinden, gözlerimiz ve beynimiz, görüntüyü, aynanın önündeki cisime karşı taraftan bakan bir insanmış gibi algılar. İki insanın el sıkışırken birbirlerine sağ ellerini çaprazlama uzattığı düşünülürse bu yanılsama daha iyi anlaşılır. Oysa aynadaki görüntünüzle el sıkışmak istediğinizde bunu yapmanız gerekmez; sadece sağ elinizi kaldırmanız ve aynaya yapıştırmanız yetecektir, görüntüdeki elin her noktada elinizle kavuştuğunu göreceksiniz.

    BİLİM İŞ BAŞINDA / John Lenihan




  • sağol. çıktısını aldım ancak evde okumaya vaktim var.kitabı da alacağım bulursam.
  • Hayattakiler! soruyu biraz farklı yaklaşmak istiyorum
    Mümin Müminin aynasıdır. Hadis
    lütfen dikkat!
    Mümin Allahın ismi
    İnsanada Mümin demişler
    Aynada görülen senin görünen Hologramik bir görüntünse
    Dünyada görülen insanın görüntüsüde bir hologrammı acaba?
    Kenan rıfai (güzel bir zat) şöyle demiş;
    Allahın katında butün kainat bir noktadır
    O noktada gerçekte bir nüktedir (hayaldir)



    quote:

    Orjinalden alıntı: hayattakiler

    Nasıl oluşur?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cengiz571 -- 17 Kasım 2005, 15:26:18 >
  • arkadaşlar, biz ışık yayarak geziyoruz anladığım kadarıyla. Mesela neden gündüzken birbirimizi görebiliyoruz fakat karanlıkta göremiyoruz?

    karanlık bi odada ayna karşısına geçsem gene de o aynada görüntü oluşur mu?

    Çevremde de başka bir ışık kaynağı olması yeterli mi yoksa benden çıkan ışık aynada görüntüyü oluşturur mu? Zifiri karanlıktan bahsediyorum? zifiri karanlıkta aynayı göremediğim için nasıl yapcaz bu nedeyi?
  • Görüntüden bahsedebilmek için herşeyden önce ışık lazım. Aynanın görüntü oluşturabilme yeteneği yoktur, ayna (düz ayna) sadece cisimlerden gelen ışığı paralel olarak başka bir yöne yansıtır yani görüntünün yönünü değiştirir. Zifiri karanlıkta cismin görüntüsünü göremeyiz ki aynada görüntü görelim. Ama ayna o potansiyele sahip olarak her zaman orada bekler. Cisimden en ufak bir ışık geldiğinde bize yansıtacaktır.

    Ben şimdiye kadar bizim algıladığımız görünür ışık aralığından bahsettim. Bir de başka bir canlı türü düşünelim kızılötesi ışık yardımı ile görsün. Bu canlı türü zifiri karanlıkta bile bizi görecektir çünkü her canlı bedeninden bir miktar kızılötesi ışık yayılır. Bu vücut sıcaklığı ile ilgilidir. Dolayısıyla bu canlı türü aynadan da bizi görebilir çünkü ayna kızılötesi ışıkları da yansıtır.

    Bir de tamamen ışıktan ve ısıdan izole bir oda düşünelim. Bu odada hiç bir şekilde hiç bir çeşit ışık olmasın. Bu odada bir cisim bir de ayna olsun. Işık olmadığı için cismin görüntüsü de olmayacaktır. Ama ayna her zaman o potansiyele sahip olarak orada bekler.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Ben şimdiye kadar bizim algıladığımız görünür ışık aralığından bahsettim. Bir de başka bir canlı türü düşünelim kızılötesi ışık yardımı ile görsün. Bu canlı türü zifiri karanlıkta bile bizi görecektir çünkü her canlı bedeninden bir miktar kızılötesi ışık yayılır. Bu vücut sıcaklığı ile ilgilidir. Dolayısıyla bu canlı türü aynadan da bizi görebilir çünkü ayna kızılötesi ışıkları da yansıtır.


    Ben de bunu soruyorum işte kao. Bu bizden çıkan ışık ile aynada görüntü oluşur mu?

    Yoksa aynada görüntü bizden çıkan ışıkla değil de çevredeki ışığın bizi aynaya yansıtmasıyla mı oluyo?.... Yok o da olmaz...

    Biz aynada görüntüyü tabiki göremeyiz zifiri karanlıkta ama önemli olan aynada oluşuyo mu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayattakiler -- 17 Kasım 2005, 14:31:23 >




  • Bizden de ışık çıkar (kızılötesi ışık) ama biz o ışık ile göremeyiz. Fakat başka canlı türleri mesela engerek yılanları zifiri karanlıkta bizi görebilir dolayısıyla aynada da bizi görebilir. Ama insanlar bu ışık ile göremez. İnsanların görmesi görünür ışık yardımı ile olur. Bu ışık ya güneşten gelir ya da ampul gibi ışık kaynaklarından.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Bizden de ışık çıkar (kızılötesi ışık) ama biz o ışık ile göremeyiz. Fakat başka canlı türleri mesela engerek yılanları zifiri karanlıkta bizi görebilir dolayısıyla aynada da bizi görebilir. Ama insanlar bu ışık ile göremez. İnsanların görmesi görünür ışık yardımı ile olur. Bu ışık ya güneşten gelir ya da ampul gibi ışık kaynaklarından.


    anlamadın. ben görürmüyüz demiyorum, aynada görüntü oluşur mu bu kızılötesi ışıkla? onu soruyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayattakiler -- 17 Kasım 2005, 14:40:44 >
  • oluşur tabi
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    oluşur tabi



    çatlattın beni son kararın mı?
  • Yukarıdakı yazılarımdan birinde "aynanın görüntü oluşturma yeteneği yoktur" demiştim. Fakat o bahsettiğim optikle ilgili başka bir şey.

    Senin sorunun cevabı:
    Oluşur



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 17 Kasım 2005, 13:45:37 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Yukarıdakı yazılarımdan birinde "aynanın görüntü oluşturma yeteneği yoktur" demiştim. Fakat o bahsettiğim optikle ilgili başka bir şey.

    Senin sorunun cevabı:
    Oluşur



    emin misin? bilimsel olarak ispatlanmadığı sürece inanmam. bana bunu kanıtla.




  • Ben de başka bir konu açmayı düşünüyorum. Ispatlamak nedir. Ispatlanan şeylere inanmak zorunda mıyız. Ispatlanamayanlara inanmmakak zorunda mıyız.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.