Şimdi Ara

merminin sürtünmeden etkilenmesi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
9.614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, düğünlerdeki maganda kurşunlarından ölenler ve seyrettiğim bazı filmlerden dolayı aklıma bir soru geldi:
    Havaya doğru nişan alıp tabancayla ateş ettiğimizde mermi, yerçekimine karşı bir süre yol alır ve sonra düşmeye başlar.
    Merminin tam düştüğü yerde bir insan olsa aynı yakından ateş edilmiş gibi ölür veya yaralanır mı?
    Ayrıca 2. olarak, diyelimki çok yüksek bir gökdelenden tabanca ile (sniper ile değil) caddede geçen bir arabaya ateş etsek etkili olur mu?
    Etkili olmazsa neden olmaz?



  • Mythbuster (discovery kanalında bir program) da havadan geri dönen merminin etkisini incelemişlerdi. sonuç:merminin yaralama şansı bile yok ama burada mermi dik(90 derece) ateşlenmeli açılı ateşlerde çok (45 derece gibi) zararlı olabilir mermi.

    2.soruya geçersek, mermi aşağı doğru daha hızlı yol alacağından arabadaki insana denk gelirse öldürme ihtimali bence çok yüksek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kemomando -- 1 Mart 2011; 13:53:32 >
  • Yargıç Dred filminde gökdelenden atel ediyorlardı aşağıya ama aşağıdakiler menzil dışında olduğu için yaralanmayacaklarmış Yargıç Dred öyle deyip hatta dalga geçiyordu aşağıdakilerin siper almasından. Bana da saçma gelmişti çünkü atışlar konusundan bildiğim kadarıyla mermi ,ilk hızı olan sabit ivmeli hareket yapacaktır yere doğru.
    Ama aynı mantıktan gidersek 90 derece havaya ateş edilince merminin hızı bitince de yere doğru serbest düşme yapacak ki bulunduğu yükseklikten serbest düşünce öldürücü olmayacak mıymış?
  • fizik kanunlarına göre eğer ğik atış yapılıyorsa yani yere 90 dereceden farklı bir acı yapıyorsa atıldığındaki hızı düştüğü andaki hızına eşit olur . ama tamaem yere dik atılırsa düsüşte serbest düsme yapar ki magandaların kursunları atay atıştır ki bu nedenle öldürücü olabilir atıs acısına ve merminin cıkıs hızına bağlı olarak
  • dikey atışlarda mermi yere 9kg civarı bir ağırlıkla düşüyor diye biliyorum o da limit hızdan dolayı.
  • öldürücü olabilir. Hava sürtünmesi merminin hızını sınırlayacaktır ama yine de etkisi büyük olabilir. Şuna dayanayarak söylüyorum. Bizim orda bi düğün vardı. Silahlar kullanıldı birkaç el ateş edildi. sonra bizim çatıdan sesler duyduk. Sanırım dedik ordan bizim çatıya kadar geldi. Bizde merak edip baktığımızda çatıda küçük deliklerin olduğunu gördük. Hani şu sac olan çatılar varya. işte onlardan vardı...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BrutaL41

    öldürücü olabilir. Hava sürtünmesi merminin hızını sınırlayacaktır ama yine de etkisi büyük olabilir. Şuna dayanayarak söylüyorum. Bizim orda bi düğün vardı. Silahlar kullanıldı birkaç el ateş edildi. sonra bizim çatıdan sesler duyduk. Sanırım dedik ordan bizim çatıya kadar geldi. Bizde merak edip baktığımızda çatıda küçük deliklerin olduğunu gördük. Hani şu sac olan çatılar varya. işte onlardan vardı...


    sacı delen kursun deriyi gecip kalbe de gidebilir heralde ama kafatası nı gecemez gibi ...
  • Birçok kültürde kutlamalarda, düğünlerde havaya ateş etmek bir gelenektir. Ancak havaya sıkılan kurşunun sonunda tekrar yere düşeceği, merminin yukarı çıkarken olduğu kadar yeryüzüne dönerken de tehlikeli olabileceği kimsenin aklına gelmez.

    Havaya yapılan ateşte en çok merak edilenler, merminin ne kadar yüksekliğe çıkabildiği, tekrar yere dönmesinin ne kadar zaman aldığı, merminin yere, yukarı çıktığı hızla mı düştüğü ve yere düşen merminin insanlara zarar verip veremeyeceğidir.

    Havaya doğru ateş edildiğinde mermi hem yerçekiminin hem de hava direncinin etkisiyle yavaşlamaya başlar, tırmanışı sürecinde hızı gittikçe düşer. Gittikçe yavaşlayan mermi havada bir noktada durur ve tekrar gerisin geriye yere doğru düşmeye başlar.

    Bu geri düşüşte yerçekimi mermiyi hızlandırmaya, hava direnci ise yavaşlatmaya çalışır. Merminin hızı en tepedeki konumundaki sıfır hızdan başlayarak artar. Yerçekimi ile yani merminin ağırlığı ile hava direncinin etkisi birbirlerine eşit olduğu noktadan sonra mermi artık hızlanmaz, sabit hızla düşmesine devam eder. Havadan düşen her cisim için geçerli olan bu sabit hıza 'terminal hız' veya 'limit hız' denilir. Yani bir cisim ne kadar yüksekten düşerse düşsün, yükseklik müsaitse bir yerde limit hızına ulaşır ve artık hep o sabit hızla yere düşer. Öyle olmasaydı yağmur damlaları kafamıza birer taş gibi düşerlerdi.

    1920 yılında ABD Kara Kuvvetleri, silah bölümü bu konuyu açıklığa kavuşturmak için bir deney düzenler. Florida, Miami civarında bir gölde yapılan deneyde bir metrekarelik bir platform üzerindeki bir makineli tüfekten havaya dikey 500 kez ateş edilir. Deneyin gölün ortasında yapılmasının amacı gerisin geriye düşen mermilerin düştükleri yerleri daha iyi tespit edebilmektir. Bu deneyde havaya saniyede 810 metre hızla sıkılan 150 gramlık mermilerden sadece 4 tanesi tekrar platforma düşer. Mermilerin 18 saniyede 2700 metreye ulaştıkları burada geri dönüşe geçerek 31 saniye sonra, yani toplam 49 saniyede yere vardıkları, yere varış hızlarının da saniyede 100 metre civarında olduğu tespit edilir.

    Mermilerin bu düşüş hızı, üzerlerindeki momentum ve enerji, bir kurşunun insanın vücudunu delip geçmesi için gerekli olanın yarısı kadardır. Bu sonuca göre havaya sıkılıp geri dönen 150 gramlık bir kurşun, doğrudan ateş edilene göre öldürücü değildir ama yine de ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bir kurşunun en önemli etkisini kendi gövdesi etrafında yaptığı dönme hareketi yaratır. Geri düşen kurşunlarda bu hareket olmadığı gibi çoğu da sivri uçları değil geniş tabanları üzerine düşerler. Ancak her şeye rağmen saniyede 100 metre hızla fırlatılan 150 gramlık bir taş bile hassas bir noktaya denk geldiğinde insan için öldürücü olabilir.

    Hava direncinin deneydeki etkisi de araştırılmış ve eğer hava direnci olmasaydı havaya sıkılan bu mermilerin 35.000 metreye yükselebilecekleri, çıkış ve inişin 168 saniye sürebileceği hesaplanmış. Buradan hava direncinin mermi üzerinde ne derecede etkili bir rol oynadığı anlaşılıyor.

    Sonuçta havaya ateş eden bir kişinin sıktığı merminin tekrardan kendi kafasına düşme ihtimali çok azdır. Yükseklerde saatte 8 kilometre hızla esen bir rüzgar mermiyi 110 metre yatay hareket ettirebilmektedir. Yere yakın rüzgarlar da hesaba katıldığında gerisin geriye düşen bir merminin nereye düşeceğini kimse bilemez. Çok yükseğe çıkan bir merminin geri dönüş hızı ile çok yükseklerdeki bir uçaktan yere doğru ateş edilen bir merminin yere ulaşış hızı arasında da pek fark yoktur. Her ikisi de farklı süre ve mesafelerde de olsa eninde sonunda limit hıza ulaşır ve bu sabit hızla yere düşerler.

    alıntı:http://www.knightalemi.com/genel-kultur-vatandaslik-678/158253-sikilan-kursun-duserken.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ali Kuşçu -- 1 Mart 2011; 15:11:24 >
  • Sanırım bahsedilen çekirdek 150 gram değil, 150 grain. O da 10 gram yapar. Anti materyal ve uçaksavar olarak kullanılan 50 BMG'de bile 40-50 gramlık çekirdekler kullanılıyor. Gerçi yapılan araştırma insana zarar vereceğini ortaya çıkarmışsa çekirdeğin kaç gram olduğununda bir önemi yok.

    Maganda durşunuyla ölümlerin büyük bölümünün düşen çekirdek nedeniyle değilde doğrudan insana ateş edilmesi nedeniyle gerçekleştiğini düşünüyorum.

    Bir arkadaş mythbusters programından bahsetmiş. Aynı programı birkaç yıl önce bende izlemiştim. Programın sonunda bir polise böyle bir olay yaşanıp yaşanmadığını soruyorlar. Polis benzer bir olayın yaşandığını, 30-06 Spr kalibre (G3 kalibresiyle neredeyse aynı güçte ve balistik özelliklere sahip bir kalibredir) av tüfeğiyle havaya ateşlenmiş bir çekirdeğin 3.5 km uzakta bir kişinin ayağına saplandığını söylemişti. Çekirdeğin balistik incelemesinden sonra tüfeğin sahbini bulmuşlar
  • Mermi bir noktaya kadar x hızıyla dik bir şekilde yol alır fakat hava direnci ve yerçekiminin etkisiyle belli bir süre sonra durur ve bu sefer (atıyorum) 10000 metreden mermi yere bırakılmış gibi bir hızda düşer bunun insanın kafatasını delebiliceğini düşünmüyorum.
  • Oturup hesaplanabilir, alikuşçunun alıntısında doğrular var, bütün cisimler bir süre sonra sabit bir hıza ulaşır, kullanacağınız formul bunlar:

     merminin sürtünmeden etkilenmesi


    fizik göreli kaç yıl oldu? oturun hesaplayın, tabancaya gerek yok, sonuç ateş etmenize gerek yok içinizde 15katlı bir binada oturan varsa (yaklaşık 45metre yapar) aşağı bir mermi bıraksa benzer etkiyi elde eder diye tahmin ediyorum, bir mermi atmış olsa sizce bu öldürücü olabilir mi? Hiç düşündünüz mü yukarıdan inen mermi ile kafasının tepesinden vurulmuş bir vaka var mı tarihte?

    sonuç: hiçbirşey olmaz, biraz acı verir...
  • Fiziğe formüle falan gerek yok çünkü benim yanımdaki adamın kafasına bir karedeniz köyü düğününde düştü, 9mm lik bir mermi, Kafasında kızarıklık oldu biraz canı yandı o kadar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: _AMADEUS_

    Fiziğe formüle falan gerek yok çünkü benim yanımdaki adamın kafasına bir karedeniz köyü düğününde düştü, 9mm lik bir mermi, Kafasında kızarıklık oldu biraz canı yandı o kadar.



    doksan derece açıyla havaya atış yapılamayacağına göre ( rüzgar faktörü ), senin tecrübenin dayanağında bilimsellik yok görünüyor.
    zaten sen de bunu teyit etmişsin, ben de katılıyorum dediğine. temel fıkrası gibi oldu..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: speakerphone2010


    quote:

    Orijinalden alıntı: _AMADEUS_

    Fiziğe formüle falan gerek yok çünkü benim yanımdaki adamın kafasına bir karedeniz köyü düğününde düştü, 9mm lik bir mermi, Kafasında kızarıklık oldu biraz canı yandı o kadar.



    doksan derece açıyla havaya atış yapılamayacağına göre ( rüzgar faktörü ), senin tecrübenin dayanağında bilimsellik yok görünüyor.
    zaten sen de bunu teyit etmişsin, ben de katılıyorum dediğine. temel fıkrası gibi oldu..


    Adamın tecrübesini fıkra diye alaya alıyorsan oturup formule göre hesap yapacaksın, smiley koymayla olmuyor bu işler,olayın gerçekleştiği düğünde atılan merminin 90 dereceyle fırlatılmasının konuyla bir bağlantısı yok, yukarıdakileri okusaydın eğer çok yatay atılmadıysa mermi çok yükseğe çıktığı için serbest düşmeye başladıktan sonra limit bir hıza ulaşıyor, bence burada rüzgarın verdiği açı ihmal edilebilir, trigonometri biliyorsan otur hesapla adamın kafasına düşüp sadece canını yakacak merminin açısını...
  • sadece rüzgar değil nem basınc ve sıcaklık dahi etkiler hızını , hesaplar tutmaz cünkü bazı ihmaller vardır. en gercekci sonuc deney yaparak elde edilir :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tekno_trend

    sadece rüzgar değil nem basınc ve sıcaklık dahi etkiler hızını , hesaplar tutmaz cünkü bazı ihmaller vardır. en gercekci sonuc deney yaparak elde edilir :)


    Sana trigonometri sorusu sorulduğunda pi için virgülden sonra milyon basamağına kadar al arkadaşım, ben yüzden sonrasını ihmal etmeyi tercih ediyorum, istersen merminin yoğunluğundaki homojen olmayan dağılımı da hesaba katalım, herhalde sonucu trilyonda bir etkiliyordur...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TURK SITH


    quote:

    Orijinalden alıntı: tekno_trend

    sadece rüzgar değil nem basınc ve sıcaklık dahi etkiler hızını , hesaplar tutmaz cünkü bazı ihmaller vardır. en gercekci sonuc deney yaparak elde edilir :)


    Sana trigonometri sorusu sorulduğunda pi için virgülden sonra milyon basamağına kadar al arkadaşım, ben yüzden sonrasını ihmal etmeyi tercih ediyorum, istersen merminin yoğunluğundaki homojen olmayan dağılımı da hesaba katalım, herhalde sonucu trilyonda bir etkiliyordur...


    sen öyle diyorsun da sonucla gercekler arasında dağlar kadar fark olacaksa bu kadar işlem yapmanın mantığı , ne amac doğruyu bulmak değil mi ? ben sadece örnek verdim
  • mermiye etki eden kuvvetler;
    -Havanın kaldırma kuvveti
    -yerçekimi kuvveti
    -Havanın sürtünmesinden oluşan kuvvvet.

    hız artması ile sürtünme kuvveti artar ve yerçekimi kuvveti diğer iki kuvvete eşit olur. Böylece sisteme etki eden net kuvvet 0 olur. F=m.a dan yola çıkarak kuvvet sıfırsa ivmede sıfır dolayısıyla hız sabit olur. Yani mermi belli bir süreden sonra Limit hız dediğimiz bir hıza ulaşır. Bu hız ne kadr olur bilemicem :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: speakerphone2010


    quote:

    Orijinalden alıntı: _AMADEUS_

    Fiziğe formüle falan gerek yok çünkü benim yanımdaki adamın kafasına bir karedeniz köyü düğününde düştü, 9mm lik bir mermi, Kafasında kızarıklık oldu biraz canı yandı o kadar.



    doksan derece açıyla havaya atış yapılamayacağına göre ( rüzgar faktörü ), senin tecrübenin dayanağında bilimsellik yok görünüyor.
    zaten sen de bunu teyit etmişsin, ben de katılıyorum dediğine. temel fıkrası gibi oldu..

    iyide kurşunu ben sıkmadımki güzel kardeşim, koskoca kır düğününde nerden geldiği belli değil, belki de 100 metre öteden biri sıktı havaya, sonrada benim yanımdaki adamın kafasına indi.
    Ben yaşadığım tecrübeyi paylaştım, şartlar değişir farklı bir açı vs. gibi olayları bilemicem.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: saitcam

    Arkadaşlar, düğünlerdeki maganda kurşunlarından ölenler ve seyrettiğim bazı filmlerden dolayı aklıma bir soru geldi:
    Havaya doğru nişan alıp tabancayla ateş ettiğimizde mermi, yerçekimine karşı bir süre yol alır ve sonra düşmeye başlar.
    Merminin tam düştüğü yerde bir insan olsa aynı yakından ateş edilmiş gibi ölür veya yaralanır mı?
    Ayrıca 2. olarak, diyelimki çok yüksek bir gökdelenden tabanca ile (sniper ile değil) caddede geçen bir arabaya ateş etsek etkili olur mu?
    Etkili olmazsa neden olmaz?

    Mermiyi dik atarsan çok büyük ihtimalle yaralamaz bile, eğik atılırsa da işte ölümcül olabiliyor ama nadir.

    2. sorunun cevabı da söylediğin gibi, o mermi etkili olmaz çünkü tabancadan çıkış hızı serbest düşüş yaparken ulaşabileceği limit hızın çok üstündedir yani giderek yavaşlar ve asıl ölümcül olan kendi ekseninde dönme hareketini zamanla kaybeder ama yine de hassas bir yere gelse öldürebilir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.