Şimdi Ara

ADSL Zayıflama, Gürültü Değerleri ve Alınabilecek Max Bantgenişliği/Hız

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
20
Favori
40.184
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir çok kişinin tarife ve hız değişikliklerinden sonra "hattım ne kadar hız destekliyor", "neden kopma yaşıyorum", "TTNET alabileceğimden az mı hız verdi?" gibi sorular sorduğunu biliyorum, bununla ilgili internetten biraz derleme yaptım, umarım beğenirsiniz:

    ADSL bağlantımızda bizim için önemli iki kavram var, Attenuation (zayıflama) ve SNR / SNR Margin (Gürültü Payı). Şimdi bu iki değerin ne olduğuna geçmeden önce ister İngilizce ister Türkçe olsun, modem arayüzlerinde farklı farklı isimlendiriliyor bu ikisi de buna dikkat edin. Diğer bir nokta da modemlerin bu değerleri hesaplarken genelde biraz hatalı hesapladıkları söyleniyor. Ama sonuçta modem arayüzünden bu değerleri kontrol edip hattınızın desteklediği maksimum hızı kabaca hesaplayabilirsiniz.

     ADSL Zayıflama, Gürültü Değerleri ve Alınabilecek Max Bantgenişliği/Hız


    SNR Margin, kabaca size gelen sinyalin kalitesi diyebiliriz. Bunu bazen Noise Margin veya Gürültü Payı olarak modemlerin arayüzünde görebilirsiniz. SNR (Signal to Noise Raito) Asıl data sinyalinin kablodaki istenmeyen sinyallere (gürültü) oranıdır.

     ADSL Zayıflama, Gürültü Değerleri ve Alınabilecek Max Bantgenişliği/Hız


    Telekom ile bizim aramızda kablo üzerinde data sinyali gelirken, kablo üzerinde dış etkenler nedeniyle oluşmuş diğer sinyallerden (gürültü) etkilenir. Bu etkilenme ne kazar az ise veya data sinyalinin gürültüye oranı ne kadar fazla ise sinyal o kadar kaliteli gelebiliyor demektir. Bu ne kadar fazla ise o kadar iyidir.

    Modemlerin arayüzünde ise genelde SNR Margin değeri olur ("Receive Margin", "SNR", "Noise") ki bu da data sinyalinin bozulmaya başlamadan önceki tampon alanı belirtir, sonuç itibariyle bu değerin büyük olması bizim için iyidir.

    6db (desibel) ve altında modemininiz hiç buluşmaz. Dolayısı ile ADSL'i kullanamazsınız.

    7dB-10dB arası idare eder ancak gün içinde hatta oynamalar olursa tolere etmeyecektir (DSL sönüp hattan düşme ihtimali var)
    11dB-20dB İyi
    20dB-28dB Çok iyi
    29dB ve üstü ise mükemmel kabul edilir.

    Kısacası 12db altında SNR değeri ciddi problem demek ve buna yapılabilecek fazla bir şey yok. Binanın girişinden (Telekom kablosunun binaya girdiği noktadan itibaren) kablonuzu kontrol etmek, yenilemek (cat5 kablo ile) fayda sağlayabilir.

    SNR'yi düşüren bir çok etken vardır, santralden bize kadar gelen kablo üzerine etki eden elektrik motorları, yüksek gerilim hatları, aynı kablo demetinde bulunan başka adsl ve diğer data hatları vs. vs. Biz telekom kablosuna zaten müdahale edemeyiz, ama binanın girişindeki telekom kutusundan itibaren biz sorumluyuz ve bir şeyler yapabiliriz. Öncelikle bu kutunun temiz bir şekilde olması, karmakarışık kablolar yerine alttaki gibi olması tercih edilir:

     ADSL Zayıflama, Gürültü Değerleri ve Alınabilecek Max Bantgenişliği/Hız



    Evimizde ise paralel çekilmiş telefonlar ve fax cihazları, telefon prizinin temiz olmaması ve özellikle de ADSL splitter'ın kalitesiz veya bozuk olması SNR'yi etkileyebilir. En temiz yöntem evde telefon prizinden direkt modeme giriş yapıp (arada hiç bir şey olmadan, splitter dahi olmadan) SNR değerine bakmak ve SNR yükseliyorsa yani gelişme varsa, probleme yol açan paralel bağlantıyı, ek kabloları vs düzeltmek olmalıdır.

    ***

    Attenuation veya zayıflama ise, ADSL sinyalinin telekom santralinden çıktıktan sonra bakır kablonun uzunluğuna ve kalitesine bağlı olarak zayıflamasını gösterir. Eviniz telekom santraline ne kadar uzaksa zayıflama artar ve alabileceğiniz maksimum hız düşer. Zayıflama yani Attenuation değerinin düşük olması bizim için iyidir.

    20dB ve altı mükemmel
    20dB-30dB iyi
    30dB-40dB idare eder
    40dB-50dB eh işte
    50dB-60dB zayıf, bağlantı sorunları olabilir
    60dB ve üstü bağlanamama ihtimaliniz çok yüksek.

    Şimdi de santralle aranızdaki mesafe, zayıflama değeri ve alabileceğiniz maksimum hıza bakalım

    mesafe zayıflama max hız
    1.0km = 13.81dB = 23Mbit
    1.5km = 20.7dB = 21Mbit
    2.0km = 27.6dB = 18Mbit
    2.5km = 34.5dB = 13Mbit
    3.0km = 41.4dB = 8Mbit
    3.5km = 48.3dB = 6Mbit
    4.0km = 56dB = 4Mbit
    4.5km = 62.1dB = 3Mbit
    5.0km = 69dB = 2Mbit
    >5.0km belki 1mbit

    Unutmamanız gereken şey, yüksek hızda bir bağlantı için attenuation ve SNR değerlerinin ikisinin de iyi olması gerektiğidir.

    Ayrıca bazı modemler, "Atteinable Speed" veya "Atteinable Bit Rate" şeklinde alabileceğiniz maksimum hız değerini otomatik hesaplanıp size gösterilebilir. Bu hesaplamalar hep biraz hata paylı olarak düşünülmelidir. Orada 9672kbps yazıyorsa, siz 8000kbps alabirim en azından diye düşünmelisiniz.

    Mesafe, Attenuation ve desteklenen ADSL standardına göre alınabilecek hızlar:
    Grafiğin en altında Zayıflama Değerleri (attenuation), onun üstünde santralle aramızdaki mesafe (3300 metre gibi), soldaki dikey eksende ise alınabilecek maksimum hız değeri var. Siz modeminizin desteklediği standarda göre (ADSL ve ADSL2+) alabileceğiniz değeri görebilirsiniz.


     ADSL Zayıflama, Gürültü Değerleri ve Alınabilecek Max Bantgenişliği/Hız




    Tabii ki bu yazılanlar hep sizin ev ile telekom santrali arasındaki bağlantı hızıdır. Oysa sizin "internet hızı" diye değerlendireceğiniz hız daha bir çok değişkene bağlıdır. Telekomun iç şebekesi, bağlandığınız web sunucunun hızı gibi bir çok etken bulunmaktadır....

    Son olarak modeminizdeki değerlere göre alabileceğiniz maksimum hızı öğrenmek için bu adresi kullanabilirsiniz:http://fremnet.net/article/216/adsl-theoretical-speed-calculator



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi layzeboy -- 8 Ocak 2011; 1:40:54 >







  • Güzel bir çalışma olmuş...
  • eline sağlık güzel anlatmışsın
  • çok güzel bi yazı olmuş tebrikler.abonelerin gözü açılsınki müşteri hizmetlerine karşı haklarını savunabilsinler...
  • Kardeş eline sağlık güzel anlatmışsın.
  • anlaşılır bir dilden anlatılmış.
    teşekkürler

    Upstream Sınırı 26
    Downstream Sınırı 28

    Downstream Hat Zayıflaması 32
    Upstream Hat Zayıflaması 18

    yani 8mbiti her halukarda almam lazım değilmi?

    ama ttnet banaa 2 mbit verdi..
    1 bucuk sene boyunca 8mbit kullandım. şimdi 2 mbite sabitlediler..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MUTAF -- 8 Ocak 2011; 3:06:47 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Basri Mutaf

    anlaşılır bir dilden anlatılmış.
    teşekkürler

    Upstream Sınırı 26
    Downstream Sınırı 28

    Downstream Hat Zayıflaması 32
    Upstream Hat Zayıflaması 18

    yani 8mbiti her halukarda almam lazım değilmi?

    ama ttnet banaa 2 mbit verdi..
    1 bucuk sene boyunca 8mbit kullandım. şimdi 2 mbite sabitlediler..


    Basri hocam neden yeniden telekomla konuşmuyorsun ya eski hızına sabitlet 8'i kaldırır senin hat. Yeter de artar bile. Açtır bir arıza kaydı daha olsun bitsin :)
  • benim anlamadigim santrale uzakligimdan dolayi cok kayip oldugunu soyluyor telefondaki ses .. ulan b.duzunun santralini gunesliye koyarsan ne olacakti .

    noise margin upstream: 0 db
    output power downstream: 16 db
    attenuation upstream: 0 db

    noise margin downstream: 19 db
    output power upstream: 0 db
    attenuation downstream: 28 db
  •  ADSL Zayıflama, Gürültü Değerleri ve Alınabilecek Max Bantgenişliği/Hız


    Benim değerlerim de bu şekilde. Ama modemim adsl2 desteklemiyor, acaba bu sebepten dolayı mı 10528 şeklinde gözüküyor maksimum verilebilecek bandwidth?
    Hat zayıflaması değerlerim düşük olması lazım. Merak ettiğim konu bu hat üzerinden vdsl2 mümkün olsa 50mbit verilebilir mi acaba ?
    Şu anki tarifem 4mbit sınırsız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vain -- 8 Ocak 2011; 9:16:10 >
  • Güzel çalışma olmuş mesajım bulunsun
  • ADSL download olarak 8mbiti, ADSL2 12mbiti, ADSL2+ ise 24 mbiti destekliyor. Bu sayfadaki tablodan ayrıntısına bakabilirsiniz:http://en.wikipedia.org/wiki/Asymmetric_Digital_Subscriber_Line

    Değerleriniz çok iyi gözüküyor, ADSL standardında 8mbiti sorunsuz almanız lazım.


    quote:

    Orijinalden alıntı: Umutcan

     ADSL Zayıflama, Gürültü Değerleri ve Alınabilecek Max Bantgenişliği/Hız


    Benim değerlerim de bu şekilde. Ama modemim adsl2 desteklemiyor, acaba bu sebepten dolayı mı 10528 şeklinde gözüküyor maksimum verilebilecek bandwidth?
    Hat zayıflaması değerlerim düşük olması lazım. Merak ettiğim konu bu hat üzerinden vdsl2 mümkün olsa 50mbit verilebilir mi acaba ?
    Şu anki tarifem 4mbit sınırsız.




  • Kesinlikle haklısın, ancak ttnin elemanları buraya yazdığım basit bilgilerden bile bihaber. Genelde taşeron firmanın ilk okul mezunu kablocu Ahmet amca tipi elemanlar. Şebeke tarafında yani hızınızı belirleyen yerdeki kişi belki ara değerleri deneye deneye 8 olmasa 7, o olmasa 6 gibi alabileceğiniz en üst değeri verebilir ama onlar kafadan 2'ye veya 3'e sabitleyip bırakıyorlar, nasılsa 100 kullanıcıdan 90 tanesi modemin arayüzü neymiş onu bile bilmeyen sıradan ev kullanıcısı. Hat kopmasın yeter, bir daha arıza kaydı açmasınlar yeter diyorlar.

    Ben netlimitsize geçtim eve geldim 7000 olarak oturmuş iyi güzel, dsl'de kopma yok. Ancak adsl hız testinde 3-4 mbit çıkıyor, yurt içi serverlara ping atıyorum 50-60 gibi ms ile atıyor, ki bu serverlara başka adsllerden 8-9 ms ile atabildiğimi biliyorum. Dolayısı ile hızım yavaş diye kayıt açtım, ms'ler yüksek diyorum, onu diyorum bunu diyorum, ama telefondaki robotlaşmış arkadaş "kablonuzu takın, hız testi yapın" vs vs aynı şeyleri saçmalıyor. Peki arıza kaydı aç kardeşim hızım düşük, şebekede mi sorun var, adsl portumda mı sorun var bksınlar diyorum. Bir gün sonra eve geliyorum benim 7000'de oturan vs dsl düşmeyen hattımı 2000'e çekmişler, ama pingler yine yüksek, asıl problem devam ediyor.

    Ve bu problem 2 aydır var, BTk dahil heryere şikayet ettim, 10 tane arıza kaydı açtım, rezalet, rezalet...

    Dolayısı ile olduğu gibi bırakmamak sen usanana kadar değil, onlar usanana kadar ve sorunu çözene kadar bastırmak lazım, acı ama gerçek...


    quote:

    Orijinalden alıntı: Basri Mutaf

    anlaşılır bir dilden anlatılmış.
    teşekkürler

    Upstream Sınırı 26
    Downstream Sınırı 28

    Downstream Hat Zayıflaması 32
    Upstream Hat Zayıflaması 18

    yani 8mbiti her halukarda almam lazım değilmi?

    ama ttnet banaa 2 mbit verdi..
    1 bucuk sene boyunca 8mbit kullandım. şimdi 2 mbite sabitlediler..




  • Güzel bi derleme olmuş fakat şunları eklemek isterim; TTnet in verdiği modemlerde SNR Margin değeri diğer modellere nazaran yüksektir buda demek oluyor ki yazılımın etkisi çok yüksektir..Bir çok modem kullandım D-Link, Pikatel ( TTnet ) Zyxel ( TTnet ) bu modemlerde SNR Margin değeri yükselir..Airties gibi kaliteli modemlerde bu değerin düşük olduğunu gözlemledim..Tabi bunların yanında piyasada kalitesiz olarak adlandırılan bazı modemlerinde SNR Margin değeride yüksektir örneğin; Everest...
    Özet:Oturduğunuz evin iç tesisatı, santral uzaklığı kadarda modeminizin marka/modelide çok önemlidir..
    Not:Yazdıklarıma saçmalık fln diyen olursa 5 6 farklı modemle testimi gerçekleştirip ss koyabilirim..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Shiftless

    Güzel bi derleme olmuş fakat şunları eklemek isterim; TTnet in verdiği modemlerde SNR Margin değeri diğer modellere nazaran yüksektir buda demek oluyor ki yazılımın etkisi çok yüksektir..Bir çok modem kullandım D-Link, Pikatel ( TTnet ) Zyxel ( TTnet ) bu modemlerde SNR Margin değeri yükselir..Airties gibi kaliteli modemlerde bu değerin düşük olduğunu gözlemledim..Tabi bunların yanında piyasada kalitesiz olarak adlandırılan bazı modemlerinde SNR Margin değeride yüksektir örneğin; Everest...
    Özet:Oturduğunuz evin iç tesisatı, santral uzaklığı kadarda modeminizin marka/modelide çok önemlidir..
    Not:Yazdıklarıma saçmalık fln diyen olursa 5 6 farklı modemle testimi gerçekleştirip ss koyabilirim..



    SNR Margin değeri yukarda da dediğim gibi modemden modeme farklılık gösterebiliyor. Aslında bu değerler en doğru telekom tarafında görülebiliyor ve ona göre hız belirleniyor. Modemlerin yaptığı biraz hesap kitap ve tahmin yürütme neticesinde size ortalama bir değer göstermek oluyor. Dediğim gibi "kabaca" bir fikir ednmek için iyi.

    Bir de şöyle bir durum var, SNR Margin hız yükseldikçe bir miktar düşebilir. Yani aynı abonede hızı 1mbite sabitleyip oturttuğunuzda 25 SNR gördünüz diyelim, demek ki hattın kopması için 25 birim değerlik tampon bir alan var. Hızı 4mbite çekerseniz SNR'nin 20'ye (atıyorum değerleri) düştüğünü görürsünüz, çünkü daha yüksek frekansları da kullanmayan başladınız. Ancak sınır değerlere gelmedikçe SNR'nin hız artımı ile düşmesi işin doğası gereği olan normal bir olay, yeterki sınır değerlerin altına gitmesin..




  • Benim bu değerlere göre maks. alabileceğim hız nedir. Kopma vs. gibi durumların olmaması için kaç mbit almam gerekiyor?

     ADSL Zayıflama, Gürültü Değerleri ve Alınabilecek Max Bantgenişliği/Hız
  • Şu an 4mbit kullanıyorsun, modeminde zaten ulaşılabilir hız 8mbit olarak yazıyor, 7 civarı sorunsuz bağlanman lazım, zayıflama değerin yüksek bu da santrale biraz uzaksın demektir. Ama görünüşe göre 7-8mbit çalışması lazım.

    Modemin ADSL2+ destekli, hat değerlerin biraz daha iyi olsaydı 8'in üzerine de çıkabilirdin.

    Dediğim gibi mesafe uzak, buna yapacak bir şey yok, ancak Telekom mahalledeki saha dolabını yeni tip büyük dolaplarla değiştriip, dslamlı dolap koyarsa, yani evinden santrale kadar uzun bakır kablo ile bağlanmak yerine, evinden bir iki sokak ötedeki saha dolabına kadar bakır kablo ve o noktada dslama girip bağlanabilsen, 16mbite kadar alabilmen mümkün olacak... Dua et tt altyapıyı değiştirsin..
  • Güzel anlatım olmuş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: layzeboy


    Kısacası 12db altında SNR değeri ciddi problem demek ve buna yapılabilecek fazla bir şey yok. Binanın girişinden (Telekom kablosunun binaya girdiği noktadan itibaren) kablonuzu kontrol etmek, yenilemek (cat5 kablo ile) fayda sağlayabilir.




    Burda bir yanlışlık var sanırım, cat5 kablonun ne olduğunu bildiğinize emin misiniz?
  •  ADSL Zayıflama, Gürültü Değerleri ve Alınabilecek Max Bantgenişliği/Hız


    bu değerlerle nasıl olurda 2mbit alabiliyorum ben peki



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wade003 -- 8 Ocak 2011; 13:33:15 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: donanımcı123


    quote:

    Orijinalden alıntı: layzeboy


    Kısacası 12db altında SNR değeri ciddi problem demek ve buna yapılabilecek fazla bir şey yok. Binanın girişinden (Telekom kablosunun binaya girdiği noktadan itibaren) kablonuzu kontrol etmek, yenilemek (cat5 kablo ile) fayda sağlayabilir.




    Burda bir yanlışlık var sanırım, cat5 kablonun ne olduğunu bildiğinize emin misiniz?



    Evet eminim :)

    Türk telekom bağlantı problemlerinde suçu hemen sizin bina içindeki altyapınıza atmaya çalışır. Telekom'un devreyi (kendi kablosunu) teslim ettiği noktadan, modeme kadar en sağlıklı bağlantı cat5 bir network kablosu ile bağlamaktır. Bir çok binada bunun pek mümkün olmadığını, bina içi telefon tesisatının zaten sıva altında döşeli olduğunu biliyorum, ama imkanı olan, müstakil evde oturan bir kişi bunu yapabilir. Yani telefon kutusundan modeme kadar, dandik bir zil teli ile geleceğine cat5 ile gelmesi çok daha iyidir.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.