Şimdi Ara

Lens Secimi Hakkinda

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.666
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar;

    Yakin bir zamanda Pentax k-x almayi dusunuyorum. Uzerinde kit halinde gelen 18-55 mm f/3.5-5.6 Lens mevcut ama benim lensler hakkinda hicbir bilgim yok. Lensler hakkinda biraz arastirma yapip ogrenmek istiyorum ama bilgim olmayan bir konuda ne sekilde arama yapacagima da karar veremedim.

    Ogrenmek istedigim istedim bir kac sey var;

    - 18-55 mm f/3.5-5.6 Lens derken biz neyi kastediyoruz? (18-55 mm ve f/3.5-5.6 neyi ifade ediyor?)

    - Fotograf makinesini kullanim sekline gore lens secimi nasil olmali nelere dikkat etmeliyiz? (Biraz daha acmam gerekirse; amacim yeni dogan bebegimizin resimlerinin yani sira hafta sonu ciktigim kir ve orman gezilerinde doga resimleri ve gece sehir resimleri cekmek. Bu dogrultuda lens secimi yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?)

    Insallah sormak istediklerimi sormam gerektigi sekilde sorabilmisimdir.

    Saygilar...



  • Bende aynı durumdayım.. ama bebek fotoğrafı için 50mm ve f/1.8 civarı bir lens tercih etmek gerektiğini düşünüyorum... evin içinde yeteri kadar ışık olmadığı ve flaş gibi güçlü ışıkları kullanman sözkonusu olmadığı için f/1.8 civarı bir lensin daha çok işine yarayacağını düşünüyorum..

    bildiğim kadarıyla mm'lerin anlamı objektifin mm cinsinden sensörden olan uzaklığını gösteriyor. uzaklık arttıkça, zoom oranın yükseliyor. 18mm geniş açı, 100mm-200mm ise baya yakınlaştırma yapmış olman demek.

    f ise diyaframın açıklığını gösteriyor. tam olarak karşılığını bende bilmiyorum.

    umarım yanlış bilgi vermemişimdir, hatam varsa lütfen düzeltiniz.
  • 50mm çok güzel lenstir ama bizim makineler croplu oldugu ıcın FF makineye gore aslında 75mmlik derecede lens kullanmıs gibi oluyoruz. o sebeple aslında ev ortamı için 28mm de güzel oluyor. k-x gibi 1.5 cropluda 42mm'ye tekabül ediyor.

    18-55mm f3.5/5.6 şu demek: 18mmde iken lens diyafram en fazla 3.5'e kadar açılır 55mmye getirdiğinizde de en fazla 5.6'ya kadar açılır demek. lenslerin fiyatlarını etkileyen etmenlerden biri de budur diyafram ne kadar cok acılırsa yani rakamsal olarak düşerse fiyatı da artar.
    18-55mm kalite olarak sizi bir süre tatmin eder, genel kullanıma uygundur, ev içi ev dışı sizi idare eder bir süre.
    quote:

    Orijinalden alıntı: Kızıl Baron

    Bende aynı durumdayım.. ama bebek fotoğrafı için 50mm ve f/1.8 civarı bir lens tercih etmek gerektiğini düşünüyorum... evin içinde yeteri kadar ışık olmadığı ve flaş gibi güçlü ışıkları kullanman sözkonusu olmadığı için f/1.8 civarı bir lensin daha çok işine yarayacağını düşünüyorum..

    bildiğim kadarıyla mm'lerin anlamı objektifin mm cinsinden sensörden olan uzaklığını gösteriyor. uzaklık arttıkça, zoom oranın yükseliyor. 18mm geniş açı, 100mm-200mm ise baya yakınlaştırma yapmış olman demek.

    f ise diyaframın açıklığını gösteriyor. tam olarak karşılığını bende bilmiyorum.

    umarım yanlış bilgi vermemişimdir, hatam varsa lütfen düzeltiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erencaner -- 24 Kasım 2010; 11:34:32 >
  • öncelikle kutlarım ve bebişin sağlıklı analı babalı bi ömür geçirmesini dilerim.
    fazla teknik terim kullanmadan sorduğunuz soruların açıklamasını yapayım anlıyacağınız biçimde
    18-55mm odak uzaklığını anlatan bi değer.full frame olmayan makinalarda çarpan olduğu için 27-78 e denk geliyor.bu aralık istediğiniz bebek fotoğrafları,manzara fotoğrafları ve gece şehir fotoğrafı çekmeye uygun bi aralık.pentaxın kit lensi canondan da nikondanda daha kalitelidir ve uzun süre sizi idare edeceği kanısındayım.18-55 çok uygun bir aralıktır aslında ama kit lense soğuk bakılma sebebi detay konusunda yetersiz kalmasıdır(özellikle köşelerde)
    f3.5-5.6 değeri ise kit lensin diyaframı oluyor.f3.5-5.6 değerininde verdiği enstantane değerini,bokehi ve diyaframı biraz kıstığımızda verdiği detayıda yeni bi kullanıcıyı tatmin etçek düzeyde olduğunu söyliyebilirim.
    yani özetle kit lens sizi ilk aşamada hayli hayli tatmin eder.hatta anı fotoğrafı çekçekseniz ömür boyu tatmin eder.
    zaten sizin ilk dslr makinanız olcağı için 18-55 verdiği fotoğraf kalitesiyle size bir çüş dedirtecektir
    ama ilerde bu forumdaki fotoğraf meraklısı arkadaşlarımız gibi kafayı fotoğrafa bozarsanız.köşelerden croplar yaparak lenslerde detay karşılaştırması yaparsanız limited alana kadar rahat etmezsiniz
    ilerde fotoğrafa aşırı merak sararsanız
    50mm f1.7 ve 70-210 gibi 2 ucuz lens alıp 2 ay kullanıp sonra satıp
    28-75 f2.8 e geçip 3-4 ay takılıp onuda satıp
    gözünüzü limited yada pentax 55-130 f2.8 gibi lenslere dikersiniz
    ayrıca lens almaktan korkmayın lens alıp satmakla zarar etmek gibi bi durum olmaz.500 e alır kullanır yine 500 e satarsınız.öyle cep tel gibi değeri düşen bişey değil lens
  • Cevaplar ve guzel temenniler icin tesekkur ederim. Benim icin cok aydinlatici oldu...
  • güney tan arkadaşıma bende teşekkür ediyorum bi konu açmakdan kurtardı beni
  • Bu güzel bilgiler için teşekkürler Güney abi. öğretemedim gitti sana şu lensi 55-130 değil 50-135mm
  • arkadaşlar ne demek burda herkez bilgisine göre birbirine bişeyler öğretiyor.bende soru soruyorum benden bilgili arkadaşlar aydınlatıyor
    regeditx7 ve kuvvet_mira kit lens ile her işi yaparsınız.
    Sadece arada zoom yetersiz gelir ve makroda verim alamazsınız.Zoomun biraz yetersiz olduğuna ve makronun yetersiz olduğuna takılmayın zaten.
    Zoom lensin ışık geçirgenliği az olduğu için ilk etapta kullanamazsınız zaten.Makro ise zor zanaat (bilgi,sabır,ve teknik)gerektirir.
    Onun dışında kit lens her türlü gündelik çekimde işinizi görcek bi lenstir.Diğer lenslerden eksikliği ise bokeh ve detay diyebiliriz
    örnek olarak forumda bulduğum 18-55 ve 50mm f1.7 karşılaştırmasından alıntı yapıyorum
     Lens Secimi Hakkinda
     Lens Secimi Hakkinda
    şimdi fotoğrafa bakınca kaliteli optikle kit lensin arasındaki detay farkını görüyorsunuz.bu fotoğraf az ışıklı ortamda çekildiğinden 18-55 in güneşli havada verceği detayda çok daha iyi olur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.