Şimdi Ara

DVB-T & DVB-T2 Ana Konu (77. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
2.270
Cevap
31
Favori
156.569
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7576777879
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: multisongohan

    üstadım,ben kim olduğunu bilmiyorum.demek burda da üye,bu sitede hangi nickname i kullanıyor.bilmiyordum.





    saygılar................................

    Tartışma içerikli sıralı mesajları okumuşsunuz ya !!!


    Benimle tartışan üye, link verdiğiniz forumda hangi nick'i kullandığını açıkça belirtmiş ya !!!


    İnanamıyorum gerçekten, bu detay gerçekten gözünüzden kaçtı mı ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    üstadım,kusuruma bakma.gerçekten gözümden kaçmış,ben konu ile ilgili ispat gibi başka bir üyenin mesajlarını paylaştığını düşündüm.benim hatam.




    saygılar..............................

  • zetira Z kullanıcısına yanıt

    sayın zetira siz wowturkeyden zekical mısınız.eğer zekicalsanız,bu meşaj gerçekmi ben sinyal alamadım.



    K.Çamlıca Dvbt2 yayın TRT mux2 için test yayın parametreleri

    514.0Mhz UHF 26.Kanal DVBT2 TSid:16385 ONid:8468

    P:32K IG:1/16 M:64QAM FEC:2/3 total bitrate 27.4 Mb/s vbr

    TRT2 HD

    TRT ÇOCUK HD

    TRT MUZIK HD

    TRT BELGESEL HD

    TRT SPOR2 HD

    TRT AVAZ HD

    DIYANET TV HD

    TURKSAT 4B yayın parametreleri

    11622 H 13960 FEC2/3 DVB-S2/8PSK HEVC 12 nolu TP

    mux1 11675 frekansı 11640 H 13960 TP 12 turkey beam güncellenmiştir



    http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=146742&start=2960




    saygılar.........................................





  • Boşuna tartışma gereği yok ilk mesaj 6 Kasım 2010 önümüzdeki yıl yayına başlansa 12 yılda tamamlanmış bir sistem olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mesajınıza; "tamamlanamamış sistem = yarım kalmış sistem" gibi bir anlam yüklemişsiniz.


    Oysa ülkemiz için dvb-t2 hiç başlamadı ki, tamamlanamamış olsun !?


    Neden başlamadı ? Yasal ve idari altyapı eksik olduğu için başlamadı.


    Yasal ve idari altyapıdaki eksiklik neydi ? Dvb-t2 önce rtük'ün görev kapsamı içine alındı. Ardından dvb-t2 için Anten A.Ş. kuruldu. Ardından bazı tv kuruluşlarının yapılan sıralama ihalesinin iptali için anayasa mahkemesine giderek iptal ettirdi. İptalden sonra Anten A.Ş. ortakları bir araya gelip te, dvb-t2 yayınları başlatmakta isteksiz kaldılar. Ardından süreç iyice kangrene dönünce, meclisten yeni bir düzenleme geçirildi ve dvb-t2 altyapı yatırımlarının, ulaştırma bakanlığı bünyesinde yapılacağı hükmü getirildi. Devamında rtük dvb-t2 yayın yönetmeliğini çıkardı. Ardından rtük bu yönetmelikte birkaç defa değişikliğe gitti.


    Geldiğimiz son süreçte, rtük hala sıralama ihalesi açmadı / açamadı... Oysa rtük sıralama ihalesi açmış olsaydı, İstanbul, Ankara ve birkaç büyük şehirde daha elde mevcut dvb-t2 ekipmanları ile yalnızca il merkezlerine sınırlı sayısal yayın yapılabilirdi. Ama rtük onu da yapmadı.


    Sayısal karasal yayın ile ilgili şimdiye kadar yapılan şey; birkaç il'de sınırlı süreli test yayınları yapıldı. O da eldeki ekipmanları test edebilmek için.


    Hasılı kelam; başlanmadı ki, 12 yılda tamamlanacak bir sistem olsun !? Oysa sizin bakış açınızdan; işe başlanmış, ancak yarım kalmış gibi bir anlam çıkıyor. Doğru bir bakış açısı değil...


    Bu türden sıfırdan sistem kurulumu gerektiren işlerde, altyapı olmadan ya da altyapı tamamlanmadan ve bu altyapıyı kullanmaya başlayacak organ( rtük ), "süreci başlatıyorum" demeden, iş başlamış sayılmaz.


    Tekrar vurgulamak açısından, peki neymiş bu konudaki iş ve işlem basamakları;


    _ Yasal ve idari altyapı ( Hazır )


    _ Süreç başlatıcının iradesi ( eksik )


    ***********

    ***********

    ***********


    Unutmamak lazım ki; sayısal karasal yayın, yayıncı kuruluşlar açısından çok hassas bir konudur. Çünkü sayısal yayınlar başladığında, vatandaşlar basit bir antenle bu yayınlara kolaylıkla ulaşabileceği için, bütün yayıncılar, karasalda yer almak isteyecektir. Karasalda ise, frekanslar çok sınırlıdır. Yayıncılar yayın lisansı aldıktan sonra, bu lisansı 10 yıl süre ile kullanabilecektir. Yani karasalda yer alan her hangi bir yayıncının reklam gelirleri, karasalda yer almanın getirdiği avantaj nedeniyle, çok yüksek olacaktır. Hasılı; pastadan pay kapma rekabeti, yayıncı kuruluşlar arasında yaşanacaktır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanguzel_ -- 12 Mart 2021; 14:21:30 >




  • Benim bu konu ile ilgili olarak bu sene içerisinde hizmete girer mi sorusuna yönelik umudum olarak 2 tane konu var zaten bunlar oldu oldu Olmadı bu sene içerisinde sayısal karasal yayını gelme olasılığını Ben artık çok düşük görüyorum bu konular nedir diye soracak olursanız şayet pandemiye rağmen olimpiyat oyunları ve Avrupa Futbol Şampiyonası düzenlenir ise TRT Bildiğim kadarıyla bu iki organizasyonunda Türkiye'deki resmi yayıncısı yani bunları yayınlamak maksadı ile sayısal yayını En azından test eder ise belki bir şeyler olur O da çok zor Çünkü bu iki organizasyon da yaz aylarında yapılacak yani 2021 in yaz aylarında yapılacak durum her geçen gün biraz daha belirsiz hale




    Saygılar...............

  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    üstadım merhaba,belki daha öncede yazmıştın gözümüzden kaçtı,DVB-T2-Lite ile DVB-T2 arasında ne fark var.hangisi bizim için daha uygun.ayrıca T2-T3-T4-T5,bu standartlar neye göre nasıl belirleniyor ileride T3 de gelecek mi.




    saygılar.............................

  • quote:

    Orijinalden alıntı: multisongohan

    üstadım merhaba,belki daha öncede yazmıştın gözümüzden kaçtı,DVB-T2-Lite ile DVB-T2 arasında ne fark var.hangisi bizim için daha uygun.ayrıca T2-T3-T4-T5,bu standartlar neye göre nasıl belirleniyor ileride T3 de gelecek mi.




    saygılar.............................

    Çok kafa karıştırmadan; "dvb-t2 lite hücresel tipteki mobil cihazlarda kullanılmak için tasarlanmıştır"dersek, kullanım sahasını/amacını pratikçe tanımlamış oluruz. Mesela; cep telefonlarına dvb-t2 tuner'i entegre edilebilir ve bu tuner üzerinden sayısal karasal tv - radyo yayınlarına ulaşılabilir. Ancak bu sistem henüz emekleme aşamasında. Uzak doğuda Kore ve Japonya'da birkaç model cep telefonunda denendi. Ama pek ilgi görmedi. Zira insanlar izlemek istediklerini ip üzerinden izleyebiliyor. Bir de veri yoğun izleme yapılan her uygulama telefonların bataryalarını çabuk tüketiyor. Şimdilerde çekik gözlüler daha ziyade batarya dayanımı üzerine yoğunlaşmaya başladılar.


    ***********

    ***********

    ***********


    dvb-s / s2 /s2x / ns3 / ns4 ( sayısal uydu )


    dvb-t / t2 ( sayısal karasal )


    dvb-c / c2 ( sayısal kablo )


    Bunlar birer standarttır. Aynı zamanda modülasyon biçimleridir. Yani modüle etme teknikleridir. Modüle dediğimiz ise, figure etme yani şekil verme diyebiliriz. Modüle edilen verileri ise, "bir kanalın( borunun ) içinden akıtılması" şeklinde anlayabiliriz. Bu kanal ya da boruya da frekans diyebiliriz. Geliştirilmiş her bir modülasyon tekniği ile mevcut borudan daha çok veri akıtılabilir hale gelir.


    Modülasyonun altında ne var ? Sıkıştırma var. Sıkıştırma dediğimiz nedir ? qpsk, 8psk, 16apsk ,,,, diye gider.


    Peki sıkıştırmanın altında ne var ? Kodlama var. Kodlama dediğimiz nedir ? CCM, ACM/VCM, T2-MI, PLS ,,,,,,, diye gider.


    Bunlar hep birer hiyerarşik dizin altındadır. Örnek;


    DVB-S2 > 8psk > ccm gibi ( uydu yayınlarının ekseriyetinde kodlama biçimi ccm 'dir )


    *************

    *************

    *************


    Dvb-t3 standart anlamında henüz bir modülasyon değil. Daha uydu aktarımında bile en son dvb-s2x yeni kullanılmaya başlandı. Yeni yeni dvb-s2x tuner'li cihazları görmeye başladık.


    ns3, ns4 bile, modülatör olarak kaldı. Yani uydudan aldığını dvb-s2 tuner'e iletiyor yalnızca.


    Yani bu standart geliştirme işleri, öncelikle uydu sistemleri üzerinde denenir. Modüle tekniği başarılı olursa, sayısal karasal ve sayısal kablo üzerinde eş muadil standartlar oluşturulur.


    Hasılı; dvb-t3, çekik gözlülerin karasal donanım satmak için, etiketlendirdiği tüketici elektroniği ürünlerinden başka bir şey değildir. Geçmişte bunun örneklerini çok gördük. Mesela; adamlar hdmi portundaki enterpolasyon sorununu çözünce, cihazlarımız upscale yapıyor diye, cihaz sattılar. Oysa upscale binlerce dolarlık stüdyo ekipmanları ile günlerce süren işlemlerle yapılabilen bir işlemdir. Yani itibar etmeyiniz. Kim bilir, cihaza koydukları basit hangi yeniliği dvb-t3 diye satmaya çalışıyorlar. t3 yazarsa, cihazın fiyatını biraz daha fazla koyabilir yani...


    *************

    *************

    *************


    Son olarak ta; ben bu konulara geçmiş mesajlarımda çok defa değindim. Lütfen artık tekrar tekrar sormayın bu konuları... Geçmiş mesajlarıma göz gezdirmeyi biraz alışkanlık haline getirin lütfen.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanguzel_ -- 17 Mart 2021; 17:22:33 >




  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    üstadım,yani anakarta dahili olursa lite olacak,çok güzel bir şey aslında,nasıl fm radyo telefonda dahili varsa oda olur.gerçi stick ve dongle denilen harici donanımlar mevcut,belki maliyete etki yaptığı için harici olması daha doğru bir plandır.


    ayrıca bu soruları tekrardan soruyoruz,çünkü onlarca mesaj yazıldı mutlaka unutuldu,daha önemlisi konunun popüler olması gerekli,neden dersen belki forumlarda sosyal medyada tartışılması sayısal yayın ile ilgili sorunların çözümünü hızlandırabilir.tabi bunlar benim görüşüm.


    bunun dışında senin yurt dışında bu işin master ını yapan yani bildiğim kadarıyla sen rusyada elektronik üzerine yüksek lisans üzerine eğitim alıyorsun,saha tecrübeniz hakkında bilgim yok,ama sen bu konularda bize göre çok üst düzey bir bilgi kaynağısın,bu forumda yazman bizim için ayrı bir avantaj,evet seni bazen çok yoruyoruz,hatta bazen işimize yaramayacak çoğu şeyi sana soruyoruz,bilgimiz olmadığı halde seninle tartışıyoruz,ama bu hizmeti alamadığımız için senin canını sıkıyoruz,hakkını helal et kusurumuza bakma.umudumuzu diri tutmaya çalışıyoruz,sanki bu gelişmeler bize bir katkı sağlayacakmış gibi,yayın yapacak kanalların içeriği zaten çöp kanal,yani dvb-t2 gelirse yayın kalitesi artacak o kesin ama içerik kalitesi bence artmayacak.sanki national geographic yada bein sport yada discovery channel mı dvb-t2 de yayın yapacak.zaten sınırlı kaynak.h.266 yada av1 ticari hale gelecekte yatırım olacakta kanal sayısı belki artar.onada yıllar gerek.ama işte çanak derdi bitecek,buda önemli birşey.neyse üstadım kendine iyi bak canını sıkarsak cehaletimize ver geç.........







    saygılar..............................................





  • kule çalışanının kendi mesajıdır:Herşeyimizle hazırız


    http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=146742&start=2970



    saygılar.................................

  • quote:

    Orijinalden alıntı: multisongohan

    kule çalışanının kendi mesajıdır:Herşeyimizle hazırız


    http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=146742&start=2970



    saygılar.................................

    Bizim beklediğimiz yükseğe çıkıp bir kahve içmek değil di mi multisongohan kardeşim dab plus var mı yok dvbt2 var mı yok..kulenin ismi ne K.çamlıca radyo Tv kulesi çok da ilgilendirmiyor bu yanı bizi di mi..Beni hiç mi hiç ilgilendirmiyor..





  • hocam,o konuda ben sizinle hem fikirim,bu kesin yani,evet yayın yok.ama elden ne gelir,bir önceki mesajhımın ikinci paragrafında belirttim,gücümüz bu kadar.






    saygıular....................................

  • kule çalışanının kendi açıklamasıdır:Dab plus radyo ve Dvbt2 yayınlar için alt yapımız hazır.


    Dijital radyoya geçildiğinde alıcıların da dijitale geçmesi laZım.

    arabalarda ki tüm radyoların değişmesi lazım aynı evdeki mantık nasıl receiver aldık öyle ve şuanda hiçbir arabada yok sadece voswagen de var oda yurtdışı için yaptıklarına koyuyor birde yeni clio da ip radyo var mış diğer tüm araçlar analog radyo var neyse dediğim gibi herşeyimizle hazırız. Tek sorun pandemi.


    Peki ben size tek bir soru sorayım

    Vatandaş hazır mı?


    Büyük çamlıcadaki tüm antenler söküldü tek derdiniz buydu yeni dertler çıkınca haber edin 





    http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=146742&start=2970




    saygılar...............................................





  • ARKADAŞLAR KONU İLE İLGİLİ BAŞKA BİR FORUMDAKİ ÜYENİN YAPMIŞ OLDUĞU SON ÇALIŞMA,BU ÇALIŞMA İÇİN KENDİSİNE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.EN GARANTİ YÖNTEMİ TERCİH ETMİŞ.




    Çamlıca TV Radyo Kulesi'nden Karasal Dijital Yayınlar



    CİMER üzerinden sorduğum soruya cevap olarak, mevcut durumda Çamlıca TV Radyo Kulesi'nden henüz karasal sayısal (dijital) radyo ve televizyon yayınlarına başlanmadığı bilgisi geldi RTÜK'ten.


    "İlgide kayıtlı CİMER başvurunuz incelenmiştir. Buna göre; karasal ortamdan sayısal televizyon ve radyo yayınlarına başlanabilmesi için öncelikle sıralama ihalesine katılacak kuruluşların başvurularının alınması, başvuruların değerlendirilmesi sonucunda yeterli bulunan kuruluşlar arasında yapılacak sıralama ihalesi sonucunda ihale üzerinde kalan kuruluşlara frekans tahsisi yapılarak lisans verilmesi gerekmekte olup ihale çalışmaları devam etmektedir. Bu bağlamda mevcut durumda İstanbul il merkezine yönelik olarak karasal ortamdan sayısal radyo ve/veya sayısal televizyon yayını yapılmamaktadır. Bilgilerinize sunulur."




    http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=146742&start=2980





    SAYGILAR.........................................





  • Hasılı kelam; rtük, eski bildiğimiz rtük. Kaç sene oldu, ihale çalışmaları hala devam etmektedir.


    Bir türlü bitiremediler, ihale çalışma(ma)larını.  DVB-T & DVB-T2 Ana Konu 


    ************

    ************

    ************


    Çoook önceki mesajlarımda belirtmiştim. Bu kulenin yapılması ile karasal sayısal yayınların başlatılması arasında, direkt bir bağlantı yoktur, diye... Rtük yanıtında görüldüğü üzere, söylediğim kanıtlanmış oldu.


    Rtük isteseydi, şimdiye kadar, 4 - 5 büyükşehirde deneme yayını olarak bile yayına başlayabilirdi. En azından TRT kanallarını deneme yayını olarak verseydi, diğer özel tv kuruluşlarının sesi de çıkmazdı. Sonuçta TRT kamu yayıncısıdır.


    Rtük'teki zat-ı muhteremler göbek kaşımaktan ihale çalışmalarına vakit bulamıyorlar.





  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    üstadım,bu bilgiye göre benim anladığım en az 5 yıl sayısal yayın işi iptal.yani bu rtük yönetimi bu işi neden yapamıyor.yönetm mi değişmeli.en önemlisi bu iş cevaba göre kannalların arzusuna dav kalmış,yani kanallar biz ortak karar aldık asla dvb-t2 den yayın yapmayacağız dese türkiyede dvb-t2 direk arşive kalkar gibibir durumda var.şimdi bu iş ne olacak.




    saygılar...............................................

  • Kanallar, "karasaldan neden yayın yapmayacağız" desin ? Zaten asıl kavga kanalların arasında yaşanıyor. Daha önceki mesajımda belirtmiştim. İhaleyi kazanacak kanalların lisans süresi 10 yıl olacağı için, 10 yıl reklam gelirleri müthiş artacak. Yani millet karasal yayınlara basit çubuk antenle kolayca ulaşabileceği için, karasalda yer alan kanallara reklam yağacak.


    Anladığım rtük ise, geçmişte sıralama ihalesinde yaşanan sıkıntıdan dolayı, kırk tilkinin kuyruğunu bir birine değdirmeden sıralama ihalesini bitirmek istiyor. Burada kırk tilki tabirini; yayıncı tv kuruluşları için kullandım.


    Özetle rtük'e diyorum ki; yasal ve idari altyapın var ve hazır. Teknik altyapı da hazır. E öyleyse ? Yap ihaleni ve bu işi bitir. Millet dişini sıka sıka ağzında diş kalmadı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanguzel_ -- 27 Mart 2021; 14:49:54 >
  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    üstadım,aynen herşey hazır.peki ihale süreci bu gün başlasa bütün olumsuzlukları hesaba katarak yayın ne zaman başlar çok mu uzun sürer.



    saygılar................................

  • Zannetmem. İhale bugün açılsa, en fazla 3 ay içinde sıralama ihalesi tamamlanmış olur.


    TV kuruluşlarının yayıncı lisansı var( Hazır )

    TV kuruluşlarının teknik altyapısı var( Hazır )


    Yayınları aktaracak kuruluşunun( Kule A:Ş. ) teknik altyapısı var( Hazır )


    Rtük'ün yasal, idari ve teknik altyapısı var( Hazır )

  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    üstadım,3 ay bir şey değil 15 yıl sabreden 3 ayda sabreder.ben daha öncede söylemiştim olimpiyat oyunları ve euro 2021 in yayın hakkı trt de bunun etkisi olursa 2 ay sonra yayınlar başlar(mı)..................






    saygılar..............................................

  • 
Sayfa: önceki 7576777879
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.