Şimdi Ara

Prototip PCB basımı için şirket tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
7.878
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    Tasarımını yaptığım bir kart için pab şirketi arıyorum. 50 adetten fazla olmasını düşünmüyorum.

    Henüz boyutları kesin olarak belli değil. 5cm*10cm gibi olabilir. Hem tek hem çift yüz olacak. Çift yüzde delik içi kaplama olsa iyi olur ama şart değil. Dizgi yapıyorlarsa dizgi için ek fiyat alabilirim, dizgisini normalde ben yapacağım.

    Konu üzerinde araştırma yaptım baya ayrıntılı şekilde; birkaç firma var önerilen: metaş, megasistem, printroniks gibi.

    Prototip diye de açıkçası kartları 2 kullanımdan sonra çöpe atmak istemiyorum. Yani çok özensiz iş yapan yerlerden bahsediyorlar, bir kart düzgün diğer kartta belirgin kısa devreler vs, böyle sıkıntılar yaşamak hoş olmaz.
    Baskıdevre gibi bir iki şirketle de fuarda görüşmüştüm, kurulum ücreti istiyorlar, seri üretim için uygunlar ve kaliteliler ancak prototip için pahalı.

    Az sayıda kart basımı için kullandığınız ve memnun kaldığınız şirketler hangileri?
    Teşekkürler.

    Ekleme: Eğer o şirkete ait kendi yaptırdığınız kartların fotoğrafları var ise, şirket hakkında fikir edinmek açısından oldukça yardımcı olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aspci -- 31 Ağustos 2010; 21:02:28 >







  • Yahu bizim yollar bir şekilde kesişiyor ilginç bir şekilde her olayda

    Benim de benzer ihtiyacım oluyor, ama 50'den de az adetlerde. Aslında ben Çinliler nasıl yapıyor, o şekilde anlaşabilsem Türk bir firmayla çok rahat edeceğim. Olay şu: bir panel'i (atıyorum 1 metrekare gibi birşey) istediğimiz gibi kullanabiliyoruz, panelizasyon mantığıyla istediğimiz projeden istediğimiz adet yerleştirebiliyoruz. Mantıklı bir yerleşim yaparak çok verimli olarak PCB'leri elde etmek mümkün. Fakat Türk firmalar bu işe yanaşmıyor. Çünkü 5x10 bir PCB için de 100$ setup alıyor, 1 metrekare için de.. İşine gelmiyor ucuza iş yapmak yani.

    Ben yanlış hatırlamıyorsam megasistemle konuşmuştum. Hiç ilgili gözükmediler, fiyat alabilmem için biraz uğraştım, aldığım fiyat da baştan savmak için verilmişti. Emaille ciddi iş yapılmıyor bu bir gerçek. Bu tarz yerlerle gidip konuşmak lazım ama her yere de gitmem mümkün değil.

    Konuyu karıştırmış gibi oldum ama, sonuç olarak ben de ilgilendim biraz, bulamadım adam gibi birşey. Gold Phoenix ile bir panel denemeyi düşünüyordum, belki siz birşeyler bulursunuz da memleket içinde hallederiz. (Unutmadan, çift yüzlü delik içi kaplamalı işlerim var, tek yüzlü de var ama daha az - besleme tarzı şeyler).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 31 Ağustos 2010; 21:40:39 >






  • Çinliler az miktarda pahalıya geliyor, araştırdım. Zaten burada yapıyoruz diyen yurtiçi firmalar da dışarı yaptırıyor, ülke seçenekleri ile.
    Evet dediğin mantıklı, zaten yerleşimden sonra çöpe giden plaketin de parasını o şekilde çıkarıyor bizim yerli firmalar.

    Telefonla aramak lazım aslında ama hepsini tek tek arayıp numune almak oldukça maliyetli. Güzel tercih yapıp devamlı çalışmak istiyorum.

    Son paragrafı tam anlayamadım, delik içi kaplama iş derken siz de mi pcb işine girdiniz. Fuarda 100k Euro'dan kuruluyordu sistemler, dehşet bir olay. Kur bas takır takır.




  • Yok ben o yatırımı yapmış olsam heralde ilk mesajım biz basarız 0532xx şeklinde verirdim heralde
    Benim bastıracağım iş çift yüz delikiçi kaplama oluyor genellikle demeye çalışmıştım.

    Adam akıllı arayamadım Türkiye'dekileri. Bir vakit bulabilirsem tek tek aramak lazım dediğin gibi.
  • O zaman önce haberleşelim biz, sonra arayıp uygun çözüm bulmaya çalışalım. Delikiçi şart değil benim için ama olsa iyi olur tabi. El ile via yapmaya hazırım normalde.

    Evet kullanan bilen örnek gösterebilecek olan yok mudur?
  • betaş - Ziya bey - 212 - 269 71 41

    numune için ( santim fiyatı + 100 TL tooling )
    delikleri CNC ile deliyorlar
  • Kurulum ücretinden kaçmak için zaten prototip basan yer arıyorum, yoksa veririm bassınlar 500-1000; onlar da ben de rahat ederiz.

    Kafama yatmazsa zaten vereceğiz artık kurulum ücreti.
  • Megasistem sanırım listeden çıkacak, bir arkadaşım ürettiği prototiplerin neredeyse tamamının kısa devre olarak eline ulaştığını söyledi.
    Elit pcb var, yeni öğrendim. Fena değil gibi.
  • -Ankarada capital pcb var sanırım onların kaliteside megasistem seviyesinde.

    Bu yerli küçük firmaları fazla üzmemek gerek. Binbir zorlukla ve düşük sermayenin verdiği sıkıntılarla az ve kalitesiz malzeme alarak çalışabiliyorlar. Bence yerli firmalar arasında megasistem orta seviyenin en iyisidir.

    - Üst seviyeye geçilince en altta odakpcb var. PCBleri kendileri basıyor türkiyede. 150 dolar tooling alıyorlardı. (Belki odağı orta seviyenin iyi firmalarından saymak gerek)
    - Türkiyede üretim yapan bir diger firmada baskıdevre. Kaliteli ve 1 haftada pcb ihtiyacı için ilk düşünülecek yerdir. Ama tooling 180 dolar. 2 katın üstündeki pcbleri yurtdışına veriyor onlarda.
    - Printpcb ve diger bir cok firmada tüm üretimi yurtdışında yaptırıyor. Yurtdışından gelen pcblerin çoğu yüksek kalitede geliyor. Çoğu 150 dolar civarında tooling talep ediyor. Pazarlık gerekiyor. Çinden prototip baskı yaptırılabilir. 2-3 proje birleştirilip tek kargo ödenirse trdeki firmalara göre daha uyguna geliyor pcb maliyetleri. Ama bunun çok önemli bir handikapı var. Seri üretime girilmek istendiginde adetli pcbyi çinden çekemezsiniz gümrükte sorun çıkar. O zaman yerli firmaya yönelmek zorunda kalıyorsunuz ve gene ss tooling bedeli veriyorsunuz :)

    Tooling yurtdışındada var. Ama trdeki firmaların istediği seviyede değil tabi. Türkiyedeki firmalar müşterilerinden kargo masraflarınıda bu tooling ekleyip 2 katını falan talep ediyorlar diye düşünüyorum. Bence bir iş yapılacak ve bu işin karşılığı olan harcamaları müşteriye bu kadar harcamam var ve artı su kadar parada kar istiyorum diyerek çalışmalarını pek etik bulmuyorum. Prototip üretimi için elbette bir miktar para almaları kabul edilebilir ancak bu istenen rakamlar fazlaca yüksek.

    Sonuç prototip üretimi 50 adet olmaz. 5-10 adet için tooling vererek pcb bastırın. Bu pcbyi bastıracağınız yeri iyi seçin çünkü sonra daha kaliteli diye bir başka firmaya giderseniz bir daha tooling ödemeniz gerekir. Tooling düşük olsun diye kalitesiz firmaya yada şöyle diyeyeyim asıl istediğiniz pcb kalitesinde olmayan bir yerle çalışmamak gerekiyor.
    Tooling ödemeden üretim yapmayı bu şartlarda düşünülmemeli.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: aspci
    Megasistem sanırım listeden çıkacak, bir arkadaşım ürettiği prototiplerin neredeyse tamamının kısa devre olarak eline ulaştığını söyledi.
    Elit pcb var, yeni öğrendim. Fena değil gibi.


    Biraz sallamış bu arkadaş. Bir ara 6 ayda belki 20-25 tane prototip bastırtmıstım. Binde bir hatalı pcb geliyordu. Tabi bunlar seri üretim degil prototip idi. Seri üretimde 100 tanede 2-3 kart hatalı çıksa bu seri üretimi yapan firma için inanılmaz kötü bir sonuç yaratıyor. Çünkü kartın üzerinde tüm malzemeler dizilmiş oluyor ve bir bakıyorsun hatalı pcb ile kart çöp olmuş tabi üzerindeki malzemlerde.

    Elit pcbde yurtdışında bastırıyor bildiğim kadarıyla.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merakliturk -- 1 Eylül 2010; 0:49:05 >
  • @merakliturk, çok güzel açıklamışsınız çok teşekkür ederim. Sırayla cevaplayayım.

    Üzmemek gerek dediğiniz doğru ama bir de uyduruk mal çakmasalar daha iyi.

    Tooling istemememin tek nedeni sizin de dediğiniz gibi kalitesini bilmediğimden. Daha önce a ya da b firmasını bilsem tooling i verir bastırırım. Ama tooling verip de kalitesiz ürün almak istemem. O yüzden bu biraz deneme sürüşü gibi olacak benim için. Deneyip seçtikten sonra tooling vs ödeyip çalışmak isterim tabi ki. Mesela baskıdevre 150 lira istedi tek karta. Tooling ödeyin, sonraki ürünlerde istediğiniz kadar seri basalım dediler mesela, ama o zaman sadece 1 kart lazımdı bize; geçmiş zaman.

    Printpcb'nin ve elitpcb'nin yurtdışında bastırdığını bilmiyordum.
    Gümrük demişken, Çin'deki firmalar onu çözmüş, o konuda sıkıntı yok ama 2-3 kişi birleşip çok iyi işler alınabilir. Mantıklı gözüküyor.

    Metaş'ı hiç kullandınız mı?
    Megasistem konusunda kararsız kaldım siz böyle diyince şimdi.




  • Üzmemek gerekir derken bu firmaların ulaşabildiği malzeme kalitesi belli. Bugunkü sermaye yapıları ile kaliteli malzemeye ulasamayacakları kesin. Bu durumda trde yaptırılacak pcb için bence 3 secenek var.
    Sırayla yazılacak olursa
    Megasistem
    Odak
    Baskıdevre

    Kaliteleri yukarıdan aşağıya artıyor ve ücretlerde ona göre artıyor. Baskıdevrenin kalitesi dünya standartlarında. Yurtdışından gelenlerdede genelde yüksek kalite var yani 2 katlı işler için önemli sorunlar çıkacağını düşünmüyorum. Ancak seri üretim pcblerde fiyatı düşürmeye calısmak kaliteden ödün vermekle eşdeğer. Siz büyük pazarlıklar yapıp pcbyi 3 dolardan 1.5 dolara cektiniz diyelim. Bunun elbette size bir kalitesizlik olarak geri dönmesi ihtimali var. Prototip ile seri üretim arasında bir fark ortaya cıkabilir. Zaten bu işte en büyük yaygaralar bu seri üretimde ortaya cıkan hataların cok cok sonra farkedilmesi ve dizgi sonrasında ortaya cıkan dizilmiş malzemelerden oluşan kayıplardan ortaya çıkıyor.

    Fiyat alırken e-test için ücret ekleyebilir firmalar. Buna kanarak e test için ücret vermeyin. Firmaların çogu e-test yapmıyor. Yapan yurtdışı firmalarıda bu iş için fiyat almadan standart olarak üretim prosesinde yapıyor. Etest başlıgı tam bir para tuzağı türkiyede.

    Benim tavsiyem adetsiz işlerde ve seri üretime girmeyecek prototiplerde megasistemi tercih etmeniz yönünde olur. Yok illa kaliteli olsun ben 2 hafta süre de beklerim mesele değil diyorsanız printpcb veya baskıdevre gibi firmalarla çalısın. Toolingi verirsiniz prototip gelir testlernizi yaparsınız. Varsa sorunları düzeltir yeni gerber alıp seri üretime yollarsınız. Yeni gerber için 1 daha tooling vermeden seri üretim yaptırırsınız. Ortaya çıkacak maliyet trdeki maliyetten cok az farkedecektir. Ancak gerçekten kaliteli pcblerle çalışmış olacaksınız. Bu yaptıgınız ürünün kalitesine direk olarak yansır.

    Metaşla çalışmadım. (Metaşla betaş aynı firma olabilirmi diye aklımda bir soruda yok değil.) Metaş yada büyük üretim yapmayan türk firmaları için yukarıda bahsedilen üretim sırasında olusabilecek hatalardan kaynaklı kısadevrelerin olduğu pcblerin gelmesi ihtimali her zaman var. Üretim prosesinde insanın çok fazla emek harcaması sorun. İşin yapılması sırasında işi yapan elemanın performansı o anlık umursamazlıgı sorunu cıkartıyor. Pozlama sırasında veya baska asamalarda yollar üzerinde olusan kısadevreleri görebiliyor veya bizzat buna etki edebiliyor. Hatta umursamadan o üretimin o sekilde cıkmasına bile göz yumabilir. 3 kuruşa çalışan bir işci için oradan cıkan pcbler ahmetin mehmetin olmasının çok önemi olduğunu sanmıyorum. İşini iyi yada kötü yapıp üretim tarhlerine yetiştirmeye odaklanıyor. Ortaya cıkabilecek kalitesiz ürünün firmaya zarar verebileceğinede çok dikkat etmiyor. Bu her iş kolunda böyle ama pcb işinde son derece can alıcı oluyor. Kısa devre arayıp bulmak kolay bir iş degil. Besleme ve gnd arasındaki bir kısa devreli kartı neredeyse 1 gün üzerinde kontrol ettim ama kısadevrenin yerini bulamamıştım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merakliturk -- 1 Eylül 2010; 10:45:42 >




  • Yine çok açıklayıcı yazmışsınız teşekkür ederim.
    Peki bu yurtdışında yaptıran firmalar, mesela printroniks baya duydum, daha az hata ile çalıştıkları için tercih ediliyor o zaman, kartta hata çıktıklarında nasıl bir güvence veriyorlar? Sonuçta ürün onların eline geliyor ve müşteriye yolluyor. Tabi bunu üretim aşamasındaki durumlar için soruyorum, prototip olarak değil.
  • Anlaşılan o ki multi project ve adetsiz üretimde Türkiye'deki hiçbir firma bize yardımcı olmayacak. DIY'ciler başının çaresine baksın, bizi uğraştırmasın diyorlar kısaca.

    Gold Phoenix'te yarım metrekare PCB (çoklu projeyle) 120$. Toplu osiloskoba girdik, PCB'ye de gireceğiz bu gidişle.
  • Şu megasistemde bastıran arkadaşımın numunelerine bakacağım ben önce, imkanım olursa. Sonra da telefonla arayıp fiyat isteyeceğim bir iki firmadan. Sana haber veririm @Hazar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aspci -- 1 Eylül 2010; 14:32:17 >
  • Megasisteme bende 20-30 adeti geçmeyen işler bastırdım. Ne seri üretimde nede prototipte ciddi bir kısa devre veya kopuk yol sorunu yaşamadım.

    Sadece 1 işte viaların çapları gereğinden büyük delindiği için kartların bir kısmında sorun gördüm dizgi öncesinde yakaladığım için beni uğraştırmadı. Hatalarınıda en kısa sürede karşılıksız telafi ediyorlar.

    Hazar sana yakınım, Kartların kalitesini görmen için istersen bastırdığım kartlardan birkaç örnek verebilirim.
  • Prototip PCB için Bulgaristan'da Olimex de tercih edilebilir.

    http://www.olimex.com/pcb/index.html

    160x100 mm çift yüzlü delik içi kaplama pcb 30€.

    Kargo ücretleri Airmail için 5.5€, EMS için 23.50€.

    EMS ile alırsanız 160x100 mm pcb yaklaşık 100 TL ye mal oluyor. Airmail ile alırsanız daha ucuz.

    Panelizasyon olarak PCB bastırmıştım, kalitesi gayet iyi.
  • Olimex'in fotoğrafları iyiymiş. Seri üretim için uygun mudur sizce? Yurtdışı olduğundan her an test imkanı olamıyor malesef.

    Bu konuya yorum yazan arkadaşlar megasistem hakkında olumlu yorumda bulundular, acaba benim arkadaş başka yere mi yaptırdı :D Megasistem'in bulunduğu civarda başka pcb firması var mı ki?

    Ekleme: Ups, arkadaş megasistem diye gülerpcb'yi söylemiş olabilir, dudullu merdiven altı pcb işi olmuş demişti ama acaba hangi şirketi kasdetti.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aspci -- 1 Eylül 2010; 15:58:50 >
  • özdepcbyi kastetmiş olabilir.
  • Olimex prototipte gayet iyi.. Birkaç mikron da olsa altın kaplama padli PCBleriniz oluyor. Seri üretimi, pahalıya gelir gibi duruyor mantıken.

    Ürettirdiğim ilk PCB şu oldu. BatchPCB'den aldım yani Gold Phoenix'te üretildi. Dijital tarafta üreticinin limitlerinde via ve yol yakınlığı kullandım, sorunsuz çıktı. Çok kompleks bir kart değil gerçi ama, ilk işim de olunca memnun kalmıştım.

    Çinliye para kaptırmaya meraklı değilim. tyilgin yazınca hatırladım, sizinle daha önce PCB ve PCB üreticileri mevzusunu konuşmuşuz. Müsaitseniz bir kart görmek ve fotoğraflamak isterim, konuya da koyarım ki görülsün. Zamanlamayı PM üzerinden konuşalım. Teşekkürler




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.