Şimdi Ara

klima dış ünitenin arkasına niye 5 metre boruyu doyurlar araya sokuşturuyorlar (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
2
Favori
41.087
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: keyman2

    Sn: mahcup konunun boyutu aslen sizin bilgi edinmek amaçlı açtıgınız başlıgı aştı ,Baştan toparlamak gerekirse önçelikle bilgilenmeyi ve ögrenmeyi sevdiginizi yazdıgınız için haddim olmayarak bir yanlışınız duzeltmek istiyorum manşon diye tabir ettiginiz işlemin dogrusu havşa açmak dır manşon klima sektorunde genelde kısa kalan belli buyuklukde caplarda ( 1 parmak ve ustunde daha cok )uzatmak amaclı ek yerıne kullanılan ek bilezigine verilen isimdir farklı sektorlerde farklı yapılarda olabilir ama kullanım amacı aşagı yukarı aynıdır bunu belirtmek isterim

    Sorularınızı ve verılen cevaplara katılıp katılmadıgımıda ozetlemem gerekir ise kendi bilgi dagarcıgım ve tecrubelerım cercevesinde sırasıyla söyle ,

    öncelikle yazdıklarım 9-24.000 arasındaki splitklima cihazları ve marka ortalamaları bazında paylaşımlarımdan ibarettir .
    kondanser arkasına sıkıştırılmış 4-5 demeyelim ama ortalam 2-3 m olması ortalamada daha muhtemel olan ara tesisat muhtemel bir fazlalık teşkil eder ama metraj olarak olan zararından zıyade goruntu kırlılıgı ve azda olsa kondanserin hava almasına engel teşkil eder ama bu ciddi bir sevyede degildir sadece etki eger o ayrıntıya takılacak olursak elde yok yahut ucuz diye kullanılmıs kısa montaj ayagının ,yanlıs yere monte edilmis kondanserın vakumlanmamıs ara tesısıatın yanlış kıvrılmıs ezık yahut kırık borunun yanında kı ınce cekıolmıs kablo yanlıs secılmıs kapasıte v.s v.s yanında esamesı bıle olmaz bır ayrıntı sayılabılır

    Dolayısı ıle konu yukarıda yazdıgım duz yahut ınverter 9-24.000 btu cihazlar icin hemen hemen aynıdır dedıgım gıbı ortalama seyler bunlar zıra en onemlısı dogru cıhaz secımı dogru montaj yerı secımı ve dogru montaj olarak ele alınmalıdır .

    Şuda sizi rahatsız etmesin piyasada satılan cihazların buyuk cogunlugu sistemini cihazla birlikde verdigi ara tesisat burusuna gore ayarlamıstır töleranslıdır yanı o cihazla gelen boru calışmayı engelemeyecek sekılde duzgun cekılmıs ıse gaz ılavesı yahut eksıltmesı gerektırmez yahut verım kaybına yol acmaz .

    yapılan yorumlarda da yazdıklarına katıldıgım ve katılmadıgım arkadaslar oldu onlarada degınmek gerekırse sırasıyla


    sayın cengizumur un sozlerıne buyuk oranda katılmıyorum


















    Boru kisa yani mumkun oldugu kadar kisa tutulursa boruda olusan termal ve surtunme kayiplarida azalir. Yani boruyu kisa tutmak iyidir.

    Bunu yaparken servis kestigi boruyu keserken icine capak kacirmayacak, gazi gerekirse kisa boruya gore ayarlayip azaltacak ( evet eklemeyecek, azaltacak) Bunlar olursa daha verimli bir klimaniz olur. Bunu yapacak bilgiye sahip servisi ise alip, gerekirse dahada egitip, eline aletini ve yevmiyesini verecek bir baba sirket varmidir derseniz boyle bir sirket Turkiyede yoktur.

    Dolayisiyla sizinde boyle bir sansiniz yoktur.

    Birde fazla boruyu dis unitenin arkasina dolayip birakiyorlar. Dis unite hava girisini bloke ediyorlar bunu yaparkende yag kapani filan diyorlar ya o zaman ben iyice kopuyorum,..................... yine sinirim bozuldu.

    Bence Boru tesisatı ( ara tesisat) ne cok uzun olmalı nede cok kısa adına teknık sebeplermı dersınız estetıkmı dersınız calısma rahatıgımı dersınız yahut sarsıntıdan havşa kırlmamasımı dersınız karar sizin ama belli bir minimum metraj soz konusudur bu a firmasına gore 1 m b firmasına gore 2 c ye gore 3 d ye gore de 4 tur ama bu etkenler den dolayı bır lımıt soz konusudur ve goruldu uzre tartısmaya acıktır bunun dısında onemlı olan uretıcının soyledıgı metrajlara sadık kalmak bunu yaparkende aratesısatı ıslerken ezmemek kırmamak metraj hesabı yaparken ıkı unıte aynı sevyedemı hangısı hangı sevyede ıken max kac m tesısat cekılmelı dırsek yahut S sayısı bunların acı derecelerı v.s daha muhım ve hayatıdır cıhazın saglıklı calısması manasında

    çapak konusu ise eger teknısyen duzgun bır makasla ve acele etmeden makası yeterlı sevyede zorlamadan daha agır sıkar ve daha cok boru cevresınde tur attırır ıse kesme capagı olusma ıhtımalı cok dusuk olacagı ve havşadan once boru agzı darlması olmayacagı dolayısı ıle duzeltme ve capak alma geregı kalmayacak denecek kadar az olacaktır aynı ıslem havsa sırasında da ıyıtemızlenmemıs borudan olusan capagın olusmasınıda ortadan buyuk oranda kaldırmıs olacaktır .
    gaz konusundakı yorumlarına gelınce daha oncede belırtıgım gıbı tum uretıcıler bellırlı m ara tesısıat ve gaz sarjına uygun sekılde cıhaz uretıklerı ıcın standart montajlar gaz sarjı gerektırmez yahut gaz eksıltmesı gerekmez .
    Türkiyede oyle firma konusuna gelince yıllarca bu sektorde firma çalıstırmıs ve hakkıyla gercekten bu işin ekmegını yemiş ciddi kazanclar saglamıs eskı bir sektor mensubu ve firma sahibi olarak turkıyede bu işi hakkıyla yapan yuzlerce muhendıslık fırması oldugu gonul rahatlıgı ıle soyleyebılırım yanlız su buyuk bır gercektırkı bu fırmaların cogu kurumsal calısır parakende sektorunde agırlıkları hemen hemen yoktur o sebeple eş dost akraba v.s kanalınız yok ise parakende iş yapan firmalarla muhattab olmanız gereklıdır ama bundan parakende calısanlar kotudur cıkmasın burdan cıkması gerekn asıl sonuc sogutma iklimlendirme ciddi bir iştir hakkını verdıgınız takdırde verdıgınız paranın karsılıgını sonuna kadar alırsınız yok bu ulkede teknık aletler yıllardır mevcut boru kıvırma yaylarından tutunda mekanık yahut hıdrolık kıvırma aparatlarına kadar ama 1000-1500 $ verıp aldıgınız bır kalıtelı bır hıdrolık kıvırıcı ıle 100-150 $ lıklar arasında bıle belirli caplardan sonra barız farklar var aynı montaj dahıl servıse para kazandırmayan emegının hakkını alamadıgı montajla 300-500 tl ye yaptıgı montaj arasında kalıte farklıalıgı olabılecegı gıbı

    arkaya dolanmıs borular konusu ise evet gercekten gorsel bır bozukluk genelde cok cıddı olmasa bıle azda olsa hava akımı engelleyıcı ve yukarıda da belırtıgım ayak kısalı v.s durumların yanında cok onemlı degıl ama gercek olan kesılse daha duzgun olur .

    Sn eina nın yorumlarına

    Dış borunun belli bir metrajı vardır kompresörün içine yağ basmaması için 45 cm, 1m gibi bi bakır boru olmak zorunda.Ondan sonrası artık yerine göre değişir.Ama normalinden fazla bakır boru koyulması öyle denildiği gibi yoğuşmada buharlaşmada etkin bi rol oynamaz.

    hemen hemen katılmakdayım soylenebılecek makul seyler bana gore

    Sn karbon 12 nin yorumlarına ise

    Kapasiteye göre 1- 1.5 metreye kadar düşebildiğini montaj şartnamelerinde gördüm. Ama gördüğüm bu detaylı dökümantasyona sahip klima firması 1 veya 2 dir. Sonuçta markaların çoğu sadece ve sadece amblem mühendisliği. Dökümantasyonları çok zayıf. Dökümantasyon zayıfsa iyi usta ihtimali de olmuyor.

    son cumlesi icin yorum yapmak istiyorum
    İyi usta işini sevmekle başlar dolayısı işini severek ve bilerek yapan her usta iyidir ve bu noktada her daim buyuk firmalarda olmazlar anadoluda öyle zehir ustalar vardırki zenaatkardır herbiri lufen bunu atlamayın

    Sn mbirol un yorumlarına katılmadıgım bır ıkı nokta var

    Bunun cevabını en iyi @cengizumur yazmış.Ben tüm katıldığım seminerlerde Japon,Malezyalı,Çinli,Thialand lı tüm üreticilere sordum,Min diye bir ölçü yok,sadece 1mt kadar olması tavsiye ediliyor oda çalışma tekniği açısından değil,bakırboru esneklik kazanıp dış ünite titreşiminden havşalar uzun zamanda zarar görmesin diye.Hoş inv.larda artık titreşimde yok.Ama yinede biz Türklerden bazı çok bilenler toplantıda bile çıkıp 3 mt şart diyen uzmanlarımızda yok değil.Adam üreticiye bile zorla kabul ettirmeye çalışıyor.

    Bu arkasına tıkıştırmanın 2 nedeni var aslında;
    * Birincisi Tembellik veya beceriksizlik.Soğutma işindeki en büyük ustalık Havşa açmaktır.Beceriksiz veya tembelsen uzak durursun,ha beceriksizse kesme işinden uzak durmasında da fayda var zaten.Bilirsiniz klimada en çok problem ''gazı bitmiş'' olayıdır.aslı olan gaz bitmez gaz kaçar.Buda işçilikle ilgilidir.Bizde de gaz kaçağı olabiliyor ama oran %1 altında,ama kıytırık market cihazlarında boruyu kesseler %50 kaçak çıkar.Yani hayırlısı tıkıştırmak malesef.

    * İkincisi ise bazı çin malı ürünlerde yanında gelen bakı boru seti inç. sistem değilde metrik oluyor.Türkiye deki havşa takımları inç sistemdir yani Boru çapı 1/2 inç(yani yarım parmak deriz) diye geçer(12,7 mm çapta)ama çin den gelen bazı borular 1/2 inç yani 12,7 mm yerine 12 mm olarak geliyor ve bu boruya düzgün havşa açmak çok büyük sıkıntı bence elleşmeden rulo yapıp takcaksın.Ama tıkıştırmanında bu uslubu olmalı,sıkı sarma bantı yaparsan biraz daha incelir,birde olabildiğince dış ünite arkasına tıkmamak daha iyi,hava sürkilasyonu için..

    Birde en kötüsü var dandik çinli klimalarda iki ucu 20 cm bakır geri kalanı aliminyum boru var ki bunu hiç sormayın gitsin.

    genele yorum yapmak yerıne farklı dusuncelerım olan konular hakkında yorum yapmak gerekırse bence ben sogutma işinde en buyuk ustalıgın havşa acmak degil bakır boru işlemek oldugu fikrindeyim teknik olarakda bakırkoru işlemek bilgi beceri tecrube gerektırır ama havşa işe duzgun bir havşa takımı ve duzgun bir boruyla bir iki denemeden sonra yapılabılecek belırlı standartları olan ( duzgun bır havşa takımı uygun captakı bolume duzgun sabıtleme havaşa agzını olusturacak mm de dısarı cıkartılmıs boru ucu ve sadece kaba kuvetle degıl belırlı bır aheng ve torkla sıkılan havşa makınası yeterlıdır
    gaz olayı ıse malesef aslen işte bu noktada ulkemızde buyuk bır ayıp var uzucudur kı aslında havsa rekoru tork anahtarı ıle sıkılmalıdır ne cok sıkı ne cok gevsek tam kıvamında sıkılmalıdır aynı araba motor kapagı yahut sılındır kapagı gıbı ama malesef ulkemızde kaç bin adet yetkili ve ozel servıs var bılmıyorum ama 100 adet tork anahtarı var ıse mucızedır ha gercekten ustalarımızın cogunlugu bu konuyu aşmıs artık el melakesı o kıvama gelmıs ama eger ılla dogrusu dersenız dogrusu budur zıra gevsek kalırsa gaz kacar cok sıkarsanız rekor catlar dış sıyırır havsa kopar kesılır kırılır v.s v.s ve gaz kacakları sadece usta hatası degıldır zamanla sıcak soguk etkısı ıle genlesme ıle vibrasyonda bırlesıp yeterı kadar duzgun sıkılmamıs rekorlarda gevseme yahut aşırı sıkılı ve zayıflamış ıse kırılmaya yolda acabılır
    ve sıkı sarma bandı konusu bence daha farklı bır sıkıntı zıra bakırboruların uzerındekı ızolenın belırlı bır etkalınlıgında olması terleme ıle olusablecek nem yogusması saglayabılır buda su damlatma ve cıhazda belırlı bır verım kaybına sebep verır bu sebeplerle bence oylece duran ara tesısat sıkı sıkı dekorotıf batla sarılmıs ara tesısıatdan teknık olarak daha ıyıdır tabı olay dekorasyon ıse o baska ama sanırım teknık tartısıyoruz

    ve Sn mbirol un
    Bir tane orjinal teknik döküman gösterirmisiniz 2,5 mt şarttır diye.Ama lütfen Arç,ves,Demd vs. olmasın.mümkünse Mit. Panas,Hıtac,daikin vs. olsun.....yanlış bilgi vermeyin İmzanız la uyuşmuyor bu yazdığınız.....

    yazısına da cevaben Sn mbirol imzamdaki tarihleri zaten şahsınıza yukarıda belirtim ama iklimlendirme danışmanlıgı kısmıda tam olarak yazdıgım sekilde yani İKLİMLENDİRME DANIŞMANI sertifikası ile o yukarıda bahsettiginiz ciddi firmalardan birisi tarafından 0rtalama 15 yıl o fırma ile yaptıgım çalısmalar katılımlar yurt ici ve yurt dısı semınerler egıtımler v.s ile birlikde evraksal olarak yeterlı ve layık goruldugum ıcın verılmıstır kesınlıkle kendıme verdıgım egomu tatmın eden bır unvan degıldır
    ki yukarıda yazdıgınız fırmalar arasında gecmısı saglam konunun uzmanı sektorde lıder sayılabılecek konumda ve hala aktıf olan tek fırma var kı sanırım sızde sektore hakım bu işi bilen eski bir sogutmacı olarak tahmın etmıssınızdır


    Sn sendomi tavsıyenız uzre elımden geldıgı dılımın dondugunce bıraz teknık bıraz yorum bıraz tecrube ıle kendımce bastan asagıya bır degerlendırme yapmaya calıstım
    sunu belırtmek ısterımkı gorusune katılmadıgım arkadaslara sadece kendı dusuncemı ve dogru bıldıgımı yazdım kesınlıkle amac polemık yaratmak yahut budur demek degıl mademkı arkadaslar kullanıcı olarak daha derın bılgı ıstıyor bende bana yanlıs gelenlerı kısa kısa sebeplerı ıle anlatmaya calıstım tabıkı klıma sektoru bu kadar sıg ve basıt degıl burada yazılan seyler klımanın k sı bıle olmaz uzman arkadaslar bılır eger konu tartısmaya acılırsa o kadar cok ayrıntı ve teferruat oldugunu bunları ogrenmenın aslen 2,3 satırla olmayacagı zaten o sebeple bu ısın akademık olarak bır bırans oldugu yıllarca akademık egıtım ve ustune cıddı bır saha tecrubesı gerektırdıgı burda yazıp cızdıkleırmızın ıse sadece fantezı kalacagı zıra muhendıslerın yıllarca uretım arge tecrube ve teknolojıyı kulllanarak gelıstırdıgı bızım splıt klıma dıye adlandırdıgımız cıhazların sadece baglantısını kurma ıslemının ne kadar tefaruat ve bılgı gerektırdıgını dusunur senız ne demek ıstedıgımı anlarsınız umarım saygılar








    keyman2,

    Once hos geldiniz demek isterim. Benim dusuncelerime buyuk olcude katilmadiginizi yazmissiniz, nerede katilmadiginizi anlamaya calistim ama sonucta bence sizde ayni seyleri soylemissiniz. Ben farkimizi goremedim. Benim borular kisa tutulmalidir derken soyledigim "MUMKUN OLDUGU KADAR KISA" ifademi es gecmeyin, kafaya gore kisaltin, boruyu kasIn demedim.

    Teorik olarak evaparator ve kondenser arasindaki mesafe sifirdir. Arada birde kompresor ve genlesme valfi vardir. Teoride prosesin tamamlanmasi icin boru diye bir eleman yoktur. Pratikte ise boru olmaz ise olmaz. Ve tabiiki bu boru kivrilmadan, patlayip, catlamadan baglanacak uzunlukta olmalidir. Uzunlugu sistem icine basilan gazin miktariylada uyumlu olmali yani gereken cevrim hacmini saglayacak kadar uzun olmalidir. Bu pratik ihtiyaclar sebebiyle kullanilan borunun proses verimine etkisi hala daha uzerindeki termal ve mekanik kayiplar sebebiyle negatif degerdedir ve boru boyu uzadikca verim azalir.

    Bu konu acilmisken biraz ek yapayim. Ben olay yerinde ihtiyaca gore boru uzatma kilsaltma isini sevmiyorum. Fabrika sartlarinda hazirlanmis, uclari kapatilmis borular bence en iyisi. Uclari acik, kes kes tak borular ne sartlardan geciyor mechul. Ben bu yaz bir klima taktirirken teknisyen arkadas duvari delmeye basladi. Tam duvarin dibine yaninda getirdigi uclari acik kesme borulari koymus, delikten cikan toz topragi, elektrik supurgesine ragmen borulara dogru inerken gorunce tuylerim diken diken oldu. Hemen borulari cektim. Bu teknisyen arkadaslarda soyle bir durum var. Asiri kasIk bir ruh haline sahipler. Ben arkadasa ulan sen salakmisin gibi bir laf etmeyip ustunede boruyu alirken pardon dememe ragmen, arkadas bana tilt oldu ve olayin devaminda bunu gostermekten geri durmadi. Neyse bence nispeten temiz olduklari ve insallah klimanin icindeki gaz miktariyla uyumlu oldugu icin klima ile gelen standard uzunluktaki borulari taktirin. Fakat hala daha borunun fazlasini dis unitenin arkasina sokusturtmayin. Artik bina disi mantolama sebebiyle dis uniteler dahada yuzeye yakin takiliyor, birde hava girisini boruyla tikayip aleti iyice bogdurmayin.




  • Cengizumur bey Tşkler hoşbulduk sagolun .

    yazdıklarınıza cevaben evet belki aynı şeyleri yazdık haklısınız ama konu başlıgı 5 m aratesisat konusu olunca sizinle hem fikir degilim yoksa tartıştıgımız platform klima montaj konusu olsaydı buyuk oradanda hem fikir olabilirdik bilgiler genelde dogru ama bu başlık altında olunca özellikle gaz eksiltme kısmı yanıltıcı duruyor .
    malum forumdaki tum kullanıcı arkadaslar sizin yahut benim kadar duruma aşina degil zira cogunlugu son kullanıcı ve klima kullanıcı bazında henuz taze bir konu
    Ve tabiki bir iki sektör fukarası yuzunden sektörün genelinin zan altına alınma kısmı malesef hiçbir platformda katılacagım bir sey degil .Saygılar sevgiler.
  • Arkadaşlar bu işe son noktayı koymak isterim.Split klimanın çıkış yolu nedir sizce???

    Yıllarca kullanılan pencere tipi monoblok gövde cihazlardaki kompresör seseinden uzaklaşmaktır.Çıkış sebebi budur.Pekiyi nasıl oldu bu iş,çok basit kondanser Evaparatör arasındaki likit(ince boru) - gaz(kalın boru) hattındaki iki boruyu ve cihazın gövdesini ortadan ikiye ayırıp kondansere (dış ünite ) bir fan motoru ilave edince oldu Split klima,zaten Split in açılımıda parçalanmış anlamını taşır.

    Pekiyi pencere tipinde kondanser Evaparatör arasında boru kaç metre(5mt vardır galıba bunuda dolayıp dolayıp kasaya sığdırmışlar ) valla 10 bilemedin 15 cm.

    hadi bakalım ne olacak şimdi....
  • Baya uzamış konu.Bir cihazın montajını yaparken min 3 mt bakır boru kullanılması lazım en iyi verim için.Adamlar cihazı 5 mt ye göre tasarlıyorlar.Çok az bakır boru kullanıcaksan gaz maiktarını azaltıcaksın çok boru kullanıyosan ilave yapıcaksın.Cihazın içinde zaten 75 cm var 3 mt de sen koyarsın 3.75, 4 mt bakır boru idealdir.Çok kısa bakır boru kullanıldığında soğutmada sıkıntı olmaz, ilk gaz kompresörden kondensere geçer orda rahatlıkla yoğuşma sağlar ama ısıtmada direk iç üniteye geldiği için gaz yoğuşmayı gerektiği gibi sağlayamaz.Motor garip garip çalıştığını görürsünüz zaten.Zorlanır.Rahat ısıtma sağlayamazNne çok kısa ne çok uzun.İdeali min 3 mt bakır boru ile en iyi performansı sağlarsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eina -- 6 Eylül 2010; 18:05:29 >
  • Merhaba,

    İç ünite ile dış ünite arasındaki borulamanın kısa olması cihazın çalışması sırasında bazı sorunlara yol açmaktadır. Bunlar:
    * Dış ünitede çalışma sırasında çıkan seslerin içeri iletilmesi (inverter cihazlarda inverterin çalışma sesi vızırdama şeklinde)
    * Defrost sırasında ani basınç değişimlerinde oluşan seslerin içeri iletilmesi
    * Sistem basıncının çalışma sırasında normalden yüksek olması

    Bununla birlikte yağ kapanı mantığı ile yapılan borunun uzatılmasına gerek yoktur.

    Bu konu ile ilgili üretici firmanın teknik dökümanı aşağıda bilginize sunulmuştur.



     klima dış ünitenin arkasına niye 5 metre boruyu doyurlar araya sokuşturuyorlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi McHINE -- 8 Eylül 2010; 10:51:45 >




  • Samsung montaj talimatları :

    kompresörün arkasında boruya EN AZ BİR TUR ATTIRIN, BU SESİ VE TİTREŞİMİ AZALTIR yazıyor.En az dediğine göre 2 tur da attırılabilir.

     klima dış ünitenin arkasına niye 5 metre boruyu doyurlar araya sokuşturuyorlar
  • arkadaşlar dış ünite ile iç initenin uzunluğu ne kadar olmalı klima alıcam ama montajinı düşündüğüm yer ile dış ünitenin yeri uzak gibi yardımcı olur musunuz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: batucan57

    arkadaşlar dış ünite ile iç initenin uzunluğu ne kadar olmalı klima alıcam ama montajinı düşündüğüm yer ile dış ünitenin yeri uzak gibi yardımcı olur musunuz

    Üstadım bende bunun cevabını arıyorum....Acaba klima kapasitesine göre değişiyormu? Tamamen sallıyorum... 9000'lik 5 metre 12000'lik 7 metre gibi...? Klima ile ünite arası en kısa mesafeye ilişkin bilgiler var ama en uzak gerçekten belirsiz gibi... Birde muhtemelen düşecek diye tahmin ettiğim verim konusu var tabi...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kemenncee

    Samsung montaj talimatları :

    kompresörün arkasında boruya EN AZ BİR TUR ATTIRIN, BU SESİ VE TİTREŞİMİ AZALTIR yazıyor.En az dediğine göre 2 tur da attırılabilir.

    quote:



    Samsung montaj talimatları :

    kompresörün arkasında boruya EN AZ BİR TUR ATTIRIN, BU SESİ VE TİTREŞİMİ AZALTIR yazıyor. En az dediğine göre 2 tur da attırılabilir.


    Kompresörün arkaksına çöreklendirince kötü görünmüyor sanki :). Kİrlenince bina boya isteyince harika görünüyor... Bu işi tesadüflere bırakacaklarına bir susturucu ekleseler ya




  • Yıl 2020 bende aynı sorunun cevabını arıyorum. 3m çekildi ama 5m olsa ne olurdu diye düşünüyorum. 5m olsa biraz daha düğün çekilecekti. Hakkım 5m idi. Ama çok uzun olacak diye 3m çektiler. Fazla kestirme oldu. Klima arkası görünürde olduğu için çirkin göründü. Teknik olaraksa net bilgi edinemedim. Tartışmalı bir konu gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yasesa

    Yıl 2020 bende aynı sorunun cevabını arıyorum. 3m çekildi ama 5m olsa ne olurdu diye düşünüyorum. 5m olsa biraz daha düğün çekilecekti. Hakkım 5m idi. Ama çok uzun olacak diye 3m çektiler. Fazla kestirme oldu. Klima arkası görünürde olduğu için çirkin göründü. Teknik olaraksa net bilgi edinemedim. Tartışmalı bir konu gibi.

    Merhaba. Monosplit klimaların neredeyse hepsi 7 metreye kadar ek gaz şarjı gerektirmeden monte edilebilirler. Yani 7 metreye kadar gaz eklemeden kullanmak mümkündür.


    Bakır boru kullanıldığında boru metrajı istenen uzunlukta ayarlanabilir. Uygun metrajda boru kesilir,çapağı alınır ve havşa açılır. Bu şekilde kullanıma hazır olur.


    Teknik açıdan 3 metre yerine 5 metre kullanılması halinde arada hissedilebilir bir fark oluşmayacaktı.


    Saygılarımla...





  • klima5505 kullanıcısına yanıt
    Hocam teşekkür ederim. Yıllar önce edindiğim yanlış bir bilgi sanırım.

    Denilmiştiki çevirim de (o zaman r22 idi) gazın sıvı halden gaza dönüşmesi ve tersi için boru en az 3metre olmalı hatta biraz daha fazla olursa daha iyi demişlerdi.

    Ayrıca gaz hemen dış üniteye hızlıca geri dönerse dış ünite yi yorar ve arıza ihtimali artar demişlerdi.

    Yıllar sonra konuya tekrar baktığımda daha çok titreşim bakımından uzun tutulmak istenmiş.

    Ve tabiki iç ve dış ünitenin birlikte olduğu pencere klima örneği. İçeride 3m 5m boru yok birleşik.

    Kısaca bende ses ve titreşim nedeniyle uzun tutulduğuna kanaat ettim. 3m iyi. 1m de olur. 0,5m de. Ama titreşim ses darbelerin iç üniteye nakli ve ileride onarımlarda bir miktar metraj kalması için en az 3m iyi diye yorumladım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yasesa

    Hocam teşekkür ederim. Yıllar önce edindiğim yanlış bir bilgi sanırım.

    Denilmiştiki çevirim de (o zaman r22 idi) gazın sıvı halden gaza dönüşmesi ve tersi için boru en az 3metre olmalı hatta biraz daha fazla olursa daha iyi demişlerdi.

    Ayrıca gaz hemen dış üniteye hızlıca geri dönerse dış ünite yi yorar ve arıza ihtimali artar demişlerdi.

    Yıllar sonra konuya tekrar baktığımda daha çok titreşim bakımından uzun tutulmak istenmiş.

    Ve tabiki iç ve dış ünitenin birlikte olduğu pencere klima örneği. İçeride 3m 5m boru yok birleşik.

    Kısaca bende ses ve titreşim nedeniyle uzun tutulduğuna kanaat ettim. 3m iyi. 1m de olur. 0,5m de. Ama titreşim ses darbelerin iç üniteye nakli ve ileride onarımlarda bir miktar metraj kalması için en az 3m iyi diye yorumladım.

    Rica ederim hocam.


    Esasen boru metrajının (belirli sınırlar dahilinde) soğutucu akışkanın hal değişimi üzerinde çok bir etkisi yoktur. Kılcal borusu veya expansion valve'i dış ünitede olan klimalarda,kılcaldan veya valften sonraki borunun tümü bir evaporatördür. (Yani iç ünite petekleri ile iç ünite ile dış ünite arasındaki boru evaporatör görevi görür). Evaporatörün tasarımı değiştirilmediği sürece boru metrajının değişmesi (7 metreye kadar olan kısım) sorun oluşturmayacaktır. Buhar haldeki soğutucu akışkanın kompresöre likit olarak geri dönmesi,sıvıların sıkıştırılamamasından dolayı kompresöre ağır hasar verecektir. Akümülatör,bunu sistem normal işleyişini sürdürürken önlemektedir. Bununla birlikte sistemde soğutucu akışkan ile birlikte sirküle olan kompresör yağının da evaporatöre dolmaması adına yine boru metrajında minimum mesafeyi gözetmek uygun olacaktır. Bu bağlamda asgari metraj için net bir yorum yapmamız doğru olmasa da çok çok kısa da tutmamakta fayda vardır. Bahsetmiş olduğunuz gibi borunun kısa olması sonucu dış üniteden iç üniteye titreşim ve sesin taşınma miktarı da artacaktır.


    Saygılarımla...





  • Kuşlar yuva yapsın diye(!)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.