Şimdi Ara

1A 12V veya 15V çıkış verebilen güç kaynağı tasarımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.746
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba. Başlıktan da anlaşılacağı gibi 1A 12V veya 15V çıkış verebilen güç kaynağı'na ihtiyacım var.

    Tasarımı nasıl yapılır biraz araştırdım fakat çoğu tasarımlar ayrıntılı ve karışık. En basit haliyle istediğim özelliği veren bir güç kaynağına ihtiyacım var.

    Tasarım oldukça basit olacak. Koruma devrelerine veya akımı-voltajı sınırlayabilecek devrelere gerek yok.

    Bu bir elektronik dersi projesi olduğundan elle kolayca üretilebilir olması gerek.

    Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.



  • Ne ile beslemeyi planlıyorsunuz acaba bu güç kaynağını ? Şebeke ile mi ?
  • evet şebeke ile olacak.
  • Şebekeden transformatör ile voltajı istediğiniz seviyeye düşüreceksiniz 12-15V civarına daha sonrada köprü ile doğru akıma çevireceksiniz ama akım için ne yapabiliriz bilmiyorum yeni yeni uğraşmaya başladım bu işlerle Bu işe yarayan entegreler var diye biliyorum. Mesela 7812 devresi 12V 1A çıkış veriyor, işinize yarayabilir.
  • Trafodan alınabilecek akım trafonun sarımlarının kalınlığıyla ilgili bir durum. Sarımların sayısı çıkış gerilimini, tel kalınlığıda çekilebilecek maksimum akımı belirler. 7812 entegresi 12v çıkışlı dc regülatördür. Eğer çıkıştan dc 12v almak istiyorsanız trafonun seconder sarımını 12v değilde 12.7v civarında tutarsanız daha iyi olur. Zira bu 0.7v lik değer doğrultucu diyotlar üzerinde harcanacaktır.
  • 7812 için en az 15 volt giriş gerilimi tavsiye 18 volt civarıdır , 7815 için ise 18 volt girişi gerilimi tavsiye 21 volt giriş gerilimidir. Bu regülatörler düzgün çalışmak için giriş geriliminin çıkış geriliminden en az 3 volt yüksek olmasını gerektirirler ve 30 volta kadar giriş gerilimleri ile başa çıkabilirler.
  • İlk önce tam olarak hangi volt'u kullanmak istiyorsunuz ona karar verelim. Diyelimki 12V tercih ettik. 220V AC- 12V AC 1A'i rahatlıkla verebilecek bir transformatör bulmanız lazım. Bu AC gerilimi köprü diyot ile doğrulttuğumuz zaman yakalşık olarak 16.9V bir gerilim elde ederiz. Bu gerilimin 0.7V'u diyot üzerinde düşer yani yaklaşık olarak 16V luk DC bir güç kaynağımız oldu. Köprü diyottan sonra filtre amaçlı 220uF'lık bir kondansatör bağlarız. Sıra geldi entegreye LM7812 kodlu pozitif voltaj regülatörü olan entegreyi kullanarak 12V 1A'lik bir güç kaynağı elde etmiş oluruz. Ancak LM7812'nin soğutucuta bağlamayı unutmamak lazım. Bu tip entegrelerin girişi ile çıkışı arasındaki voltaj farkı ne kadar çok olursa o kadar fazla ısınırlar ve çekebileceğimiz maksimum akım değeri düşer.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mozkan1987 -- 16 Temmuz 2010; 23:37:53 >
  • 1 Amper için yaklaşık 2200 mikrofarad uygun anma gerilimli bir kondansatör örneğin 25 volt gereklidir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mozkan1987

    İlk önce tam olarak hangi volt'u kullanmak istiyorsunuz ona karar verelim. Diyelimki 12V tercih ettik. 220V AC- 12V AC 1A'i rahatlıkla verebilecek bir transformatör bulmanız lazım. Bu AC gerilimi köprü diyot ile doğrulttuğumuz zaman yakalşık olarak 16.9V bir gerilim elde ederiz. Bu gerilimin 0.7V'u diyot üzerinde düşer yani yaklaşık olarak 16V luk DC bir güç kaynağımız oldu. Köprü diyottan sonra filtre amaçlı 220uF'lık bir kondansatör bağlarız. Sıra geldi entegreye LM7812 kodlu pozitif voltaj regülatörü olan entegreyi kullanarak 12V 1A'lik bir güç kaynağı elde etmiş oluruz. Ancak LM7812'nin soğutucuta bağlamayı unutmamak lazım. Bu tip entegrelerin girişi ile çıkışı arasındaki voltaj farkı ne kadar çok olursa o kadar fazla ısınırlar ve çekebileceğimiz maksimum akım değeri düşer.



    Bu tarif ettiğiniz devrenin basit bir tasarımı mevcut mu ? Resim olarak, baskı devresi oalrak veya başka şekilde ? internette araştırdım fakat yüzlerce devre var ve bunların içinde kayboldum diyebilirim.
  • bu devre senin işini görür 6 amperlik kısmı kullanmayabilirsin sana kalmış 7815 yerine 7812 kullanırsan çıkışın 12 volt olur






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evren kılıç -- 19 Temmuz 2010; 11:40:48 >
  • Teorik hesabını yapmayı bilen var mı ripple, kapasitörü direnci vs hepsini derli toplu bilen?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu tür bilgileri ilgili entegrenin dokümanlarında bulabilirsiniz veya hesaplama yapan küçük uygulamalardan faydalanabilirsiniz.

    http://www.reuk.co.uk/LM317-Voltage-Calculator.htm

    http://diyaudioprojects.com/Technical/Voltage-Regulator/
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.