Şimdi Ara

Koç Ailesi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
1
Favori
23.950
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bu aile hakkında bilgisi olan arkadaşlar mevcut mu ????



  • koç gibiler maşşallah
  • Ben kesine yakın bir kaynaktan ermeni bozmaları olduğunu biliyorum aslı gerçeği onlara sormak gerek.Türkiyenin kaymağını yiyen bir sülale...Bu daha 1.si daha neler var neler.
  • Ailesinin bir bölümü ermenilik mevcut. çok eskiden kalma sanırım.


    Sizlere yarın detaylı bilgiler araştıracağım.


    Şimdi uykum geldi.


    Yarın okullar var zaten


    İyi geceler
  • Koç'un gizli ortağı: Burla Biraderler

    Türkiye'nin en büyük şirketlerinden olan Arçelik'te ve Arçelik'in dağıtım ağı Atılım Pazarlama'da önemli bir hisse payına sahip olan Burla Biraderler bundan 500 yıl önce İspanya'dan Osmanlı topraklarına göç eden bir İspanyol Yahudi ailesidir.

    Can Kıraç'ın 'Anılarımla Patronum Vehbi Koç' kitabını okurken, kitabın satır aralarında geçen bir soyisim dikkatleri çekiyor; Burla Biraderler. 1960'lı yıllarda Koç'un en büyük rakipleri arasında da olunca hafızamı zorlayarak böylesine güçlü bir aileyi hatırlamaya çalışıyorum. Ama nafile. Türkiye'nin isimleri medyada çıkmayan gizli zenginlerine meraklı iseniz Burla soyadının sizi tahrik etmemesi mümkün değil.

    Türkiye'deki kökleşmiş isimlerin yer aldığı 'Kim Kimdir?' kitabına bakıyorum. Ama Burla ailesi ile ilgili hiçbir bilgi kırıntısına rastlayamıyorum. Musevi cemaatine ait aile fertlerinden hiçbirisine ulaşmanın mümkün olmadığını kısa bir süre sonra anlıyorum. Ama içimde bir umut ışığı var: Monik Burla. Burla Biraderler'in torunu, Avni Benardete ile evlendikten sonra kamuoyu daha doğrusu sosyete dünyası onu Benardete soyadı ile biliyor. Fakat Avni Benardete daha sonra genç bir hanımla başlattığı ilişki sebebi ile Monik Benardete'den boşanıyor. Monik ise şu anda bir sebeple Avni Bey'in amcazadesi Ceri Benardete ile beraber. Karışık bir ilişkiler ağı var anlayacağınız. Monik Burla mübalağasız Burla ailesinin piyasa tarafından bilinen tek ismi. Gece hayatında, partilerde ve magazin dergilerinde boy göstermeyi çok sevdiği için biz de bu isme uzaktan da olsa aşina idik tabii..

    'Konuşmaya yetkili değilim'

    Sosyete dünyasını bilmediğimiz için beni kendisine ulaştıracak cep telefonunu zar zor buluyorum. Bu telefonu veren şahıs, bayan Benardete'nin çok görgülü ve gazetecilere karşı çok anlayışlı olduğunu söylüyor, ümidim de bundan kaynaklanıyor. Fakat telefonda karşıma çıkan ses ilk başlarda hiç de hoş sayılmayacak bir ses tonu ile Burla ailesi ile alâkalı bilgi veremeyeceğini, bu konuda 'yetkili' olmadığını söylüyor. Babası ve amcaları ile alâkalı birkaç masum soru dışında herhangi bir sorumun olmayacağını söylesem de, şirketin konuşmadığı bir konuda kendisinin konuşmasının mümkün olmayacağını söyleyerek özür dileyip telefonu kapatıyor.

    Musevi ailelerin bu kadar kıyıda durmalarının elbette özel bir sebebi vardır. Ama yine de değinmeden edemeyeceğim; dünya şeffaflaşmaya gidiyor ve saklı yapılar artık illegaliteyi akla getirir oldu. Masonluk bile belli ölçüde şeffaflaşmaya gitmek zorunda kaldı. Birçok azınlık gibi Burla Biraderler de Türk milletinin üstünden çok büyük paralar kazanmış, otomotivden tekstile pekçok sektörde faaliyette bulunmuş bir aile olarak Türkiye'de çok önemli ticari işlere imza atmış ama kendilerini hep perde arkasında tutmak istemeleri oldukça dikkat çekici.

    Rahmi Koç-Monik Burla dostluğu

    Burla Ailesi İspanya Yahudilerinden ve Osmanlı topraklarına 1492 yılında göç eden bir aile. Bu sebeble 500. Yıl Vakfı'nın aktif üyeleri arasında Lori Burla da var. Aile şirketleri tekstilden otomotive, büro, kırtasiye malzemelerinden elektrik malzemelerine, oradan rulman ve fotoğraf makinesi pazarlamasına kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor.

    Ailenin önemli isimlerinden Monik Burla ile Rahmi Koç arasında çok sıkı bir dostluk ilişkisi var. Monik hanımın verdiği tüm davetlere Koç ailesi tam kadro katılıyor. Ayrıca küçük bir grup her ayın ilk perşembesi basından habersiz bir araya gelerek gurme toplantıları yapıyorlar. Aşağı yukarı 10 ailenin bulunduğu bu süzme toplantılara öğrenebildiğimiz kadarı ile, Rahmi Koç ve Monik Burla'nın dışında Nuri Çolakoğlu, Tezcan Yaramancı, Hakko ailesi, Nursen Gündüz ve ailesi ve Ceri Benardete katılıyor. Bu kısa dedikodudan sonra asıl meseleye girelim.

    Burla Biraderler ile Vehbi Koç arasındaki ilişki sadece ticari alanda olmadı. Vehbi Koç'un arkasındaki 'gizli kahraman' olarak bilinen Bernar Nahum'un da Koç Grubu'na Burla Biraderler'den 1944 yılında transfer edildilmesi çok stratejik bir konumlanma örneği. Bernar Nahum biraz zor verdiği bu kararın arkasından hayatının sonuna kadar Vehbi Koç ile beraber oluyor. Şimdi de Nahum'un oğlu Jan Nahum Koç Holding'e ait Tofaş Grubu'nda murahhhas aza olarak görev yapıyor. Nahum, Koç'tan sonra Koç Grubu'ndaki en önemli soyadı. Koç'un özellikle yurtdışı ilişkilerinin arkasında hep Bernar Nahum'un uluslararası seviyede güçlü bağlantıları yatıyor. Elektrik ampulü, taşıt lastikleri, buzdolabı, çamaşır makinesi, Anadol otomobili üretimi gibi başlangıçta çok zor gibi görünen sektörlere girilmesinde Nahum'un hayal gücünün ve uygulama üstünlüğünün payı büyük. Bernar Nahum eğer Burlalarda kalsa idi Koç bu kadar büyüyebilir miydi bilinmez ama doku uyuşmazlığı olmaması halinde Burla ailesinin şimdikinden daha büyük bir noktada olacağı muhakkak.

    Arçelik'te Koç-Burla ortaklığı

    1960'lı yılların başlarında Vehbi Koç, beyaz eşya sektöründeki talebi karşılamak amacı ile çelik dolap işine girmek istiyordu ama Burla Biraderler de aynı şekilde bu işi yapmaya soyunmuşlar ve bir fabrika arıyorlardı. Bu durum Vehbi Koç'un hiç hoşuna gitmiyor. Piyasanın iki üreticiyi besleyecek kadar gelişmediğini düşünüyor ya da rakip istemiyor. Zaten Burla ailesi ile bazı sektörlerde kıyasıya bir rekabet yaşıyorlar. Bu sefer Koç, Burla Biraderler ile ortak olarak onların piyasa tecrübelerinden yararlanmak istiyor. Ve Burla Biraderler'e ince ve kurnaz zekası ile reddedemeyeceği bir teklif götürüyor. Vehbi Koç, Burla Biraderler ile görüşerek fabrikayı birlikte kurmayı teklif ediyor. Bilgi ve sermaye gücü nedeni ile çoğunluk hisselerine Koç grubu sahip olacaktır. Burla ailesine ise yüzde 20 hisse verilir. Bugün Burla Biraderler'in Arçelik içindeki payları yüzde 2,98'e inmiş durumda. Ama Arçelik Türkiye'nin en büyük özel şirketi ve cirosu 1 milyar 200 milyon dolar seviyesinde. Dolayısı ile yüzde 2,8'lik pay bile bir aileye en üst seviyede yaşam standardı sunacak kadar önemli bir rakama tekabül ediyor. Bugünkü değerlerle yaklaşık 100–150 milyon dolarlık bir pay demek bu.

    Hürriyet ve Cumhuriyet bağlantısı

    Bir dönem kağıt işinde de Türkiye'de belirleyici bir rol oynamışlar. Hürriyet gazetesi ile Burla ailesi arasında da ispatı bir çırpıda mümkün olmayan bir finans ilişkisi olduğu biliniyor. 150 milyon doların üstünde ciro yapan ve bu açıdan Türkiye'nin en büyük gazetesi olarak bilinen Hürriyet gazetesini destekleyen kurucu kadrolar arasında Burla Ailesi başı çekiyor.

    Cumhuriyet gazetesine gelince... Cumhuriyet'in de, kurucusu Yunus Nadi. Mason olan Yunus Nadi, Arnavut kökenli yazar Naci Pelister'in "Türk Matbuatı Yahudilerin Kontrolü Altında" başlıklı bir yazısında bildirdiğine göre aynı zamanda da bir "Karaim Yahudisi". Karaimler, 8. yüzyılda kurulmuş bir Yahudi tarikatı. Bu durumda Cumhuriyet'i bir "tarikatçı gazetesi" olarak tanımlamak mümkün olabilir; tabii İslam değil Yahudi tarikati elbette. Cumhuriyet'in Milli Şef dönemindeki yükselişi ise, iki Yahudi şirketinden aldığı destek sayesinde oldu.

    O dönemde Türkiye'deki gazetelerin ilan işleri, "Yahudi şirketi" olan Hoffer'in, kağıt işleri de Burla Biraderler'in elindeydi. Onların tutmayacağı bir gazetenin yükselmesi ve hatta yaşaması zordu. Bu bilgiden hareketle insanın aklına Burla ailesi acaba Karaim tarikatına mı üye diye bir soru gelebiliyor.

    Devlet ihalelerinde aktif oldular

    Burla Biraderler'in nasıl büyüdüğüne bakıldığında iki şey dikkati çekiyor; dışarıdaki bağlantıları ve içerideki rakipsizlikleri. Cumhuriyetin başlarında bazı ithal malların satılmasında ve devlet ihalelerinde Yahudi ailelerin çok büyük avantajları olmuştu. 1954 yılında Galata'da Üzeyir Garih ile İshak Alaton'un beş bin lira sermaye ile kurdukları Alarko Holding'in bugünkü gücüne ulaşmasında, 1958'de dönemin başbakanı Adnan Menderes'in kendilerine Ankara'da kurulacak olan bir para matbaasının havalandırma tertibatının ihalesini vermesinin önemli rolü olduğunu kimse inkar edemez. Elektrifikasyon ve elektrik malzemelerinin satışı ile piyasaya giren Burla Biraderler'in de gerek devletten aldıkları ihalelerle ve gerekse Türk işadamlarıyla yürüttükleri ortak çalışmalarla kısa zamanda büyük güce ulaştıkları ortada.

    Türkiye'nin en eski sanayici ailesi

    Burla Birderler'in şirketleri Türkiye'nin en eski ticaret ve sanayi şirketlerinin başında geliyor. Burla Biraderler'in en eski şirketi 1928 yılında kurulan Ottaş Otomotiv ve Taşınmaz Mallar Sanayii. Ottaş bugün Türkiye'nin en eski otomotiv şirketi. Ottaş'ın şu anki yönetim kurulunda şu isimler bulunuyor: Lori Burla, Leon Hahanel, Sara Bornsten, Emil Franko, Nadya Sonman, Robert Sonman ve İvet Burla.

    Yine Burla Biraderler'e ait Burla Makine Ticaret ve Sanayi şirketinin yönetiminde de aşağı yukarı aynı isimler var: Lori Burla, Monik Benardete, Terry Sonman, Toni Hananel, Nadya Sonman, Sara Bornsten, İvet Burla, Leon Hananel ve Robert Sonman. 1975 yılında kurulan şirket, tezgah makineleri, yedek parçaları ithalat ve ihracatı alanlarında faaliyet gösteriyor.

    Power dergisinde Burla Biraderler ile çıkan bir haberde şu bilgiler yer alıyor: Burla Ailesi Arçelik'in yanı sıra Koç Holding'in beyaz eşya pazarlama şirketi Atılım'da da hisseye sahip. Lori Burla şirket yönetim kurulunda ve başkan yardımcısı olarak görev yapıyor. Atılım'daki hisse payı ise bilgiye kapalı yapıdan dolayı bilinemiyor.

    File Tül Makine ve File Tekstil Sanayii, Burla ailesinin tekstil sektöründeki şirketleri arasında yer alıyor. File Tül'ün yönetim kurulunda Yusuf ve Reyna Burla ve Eddi Anter isimleri var. File Tül Makine her türlü tel örgü, makine ve ipliğiyle mensucat imalatı alanlarında faaliyet gösteriyor. File Tekstil genel bir ticaret şirketi hüviyetinde. Bir başka tekstil şirketi Şen Triko da Yusuf Burla yönetiminde. Burla ailesinin şirketi olan Birol File de Birol Burla tarafından kurulmuş.


    devam edeceğiz
  • Bunlar ecnebi o zaman olm.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Baracuda

    Bunlar ecnebi o zaman olm.



    aslında tam öyle denmez.


    Bazı şeyleri farkettiği için biraz fırıldaklıklar yapmış.


    Devletten yardım almadan kimse buralara gelemez ??



    Yurtdışındaki dostlarından baya bi beslenmiş diyebiliriz..
  • Gerçek bir hikaye midir bilemem, ama keşke gerçek olsa diye düşündüğüm bir hikaye…

    Vehbi Koç, oğlu Rahmi Koç’a iki mektup verir; ‘birini ben ölünce aç, ikincisini de beni defnettikten sonra açarsın’ der. Vefat ettiğinde Rahmi Bey ilk mektubu açar. Mektupta, ‘Oğlum, senden tek bir isteğim var; beni çoraplarımla gömsünler’.



    İmam tüm ısrarlara rağmen bu talebi kabul etmez. Rahmetli Vehbi Koç ister istemez çorapsız defnedilir. Defin işlemi bittikten sonra Rahmi Koç ikinci mektubu açar: ‘Bak oğlum bir çift çorap bile götüremedim’.


  • TÜRKİYE'NİN EN ZENGİN İLK 100 AİLESİ



    1 Koç Ailesi - Koç Holding
    2 Sabancı Ailesi - Sabancı Holding
    3 Şahenk Ailesi - Doğuş Grubu
    4 Doğan Ailesi - Doğan Holding
    5 Ülker Ailesi - Ülker Grubu
    6 Dinçkök Ailesi - Akkök Grubu
    7 Eczacıbaşı Ailesi - Eczacıbaşı Holding
    8 Şarık Tara - Enka Holding
    9 Kamil Yazıcı - Anadolu Grubu
    10 İzzet Özilhan - Anadolu Grubu
    11 Asım Kocabıyık - Borusan Holding
    12 Konukoğlu Ailesi - Sanko Holding
    13 Ahmet N. Zorlu - Zorlu Holding
    14 Hüsnü Özyeğin - Fiba Holding
    15 Turgay Ciner - Park Grubu
    16 Çolakoğlu Ailesi - Çolakoğlu Grubu
    17 İhsan Doğramacı - Tepe Grubu
    18 Faruk ve Cengiz Yalçın - Makyal İnş.
    19 İsak Lodrik - Enboy Tekstil
    20 Kadir Has - Has Grubu
    21 Ahmet Çalık - Çalık Grubu
    22 Yılmaz Soyak - Soyak İnşaat
    23 Salih Tatlıcı - Tatlıcı Grubu
    24 Kibar Ailesi - Kibar Holding
    25 Necati Kurmel - Saray Halı
    26 Feyyaz Berker - Tekfen Holding
    27 Nihat Gökyiğit - Tekfen Holding
    28 Necati Akçağlılar - Tekfen Holding
    29 Boyner Ailesi - Boyner Holding
    30 Demir Sabancı
    31 İdris Yamantürk - Güriş Holding
    32 Demir Karamancı - O. Anadolu Teks.
    33 Lucien Arkas - Arkas Holding
    34 Oğuz Gürsel - Kiska Holding
    35 İshak Alaton - Alarko Holding
    36 Garih Ailesi - Alarko Holding
    37 Kamhi Ailesi - Profilo Holding
    38 Çarmıklı Ailesi - Nurol Holding
    39 Sudi Özkan - Özkanlar Grubu
    40 Zafer Yıldırım - Orjin Grubu
    41 Zafer Kurşun - Orjin Grubu
    42 İnan Kıraç - Kıraça
    43 Selahattin Beyazıt - Bayazıt Grubu
    44 Murat Vargı - Turkcell
    45 Erol Üçer - Gama İnşaat
    46 Ulusoy Ailesi - Ulusoy Holding
    47 M. Nazif Günal - MNG Holding
    48 Nihat Özdemir - Limak İnşaat
    49 Celal Sönmez - Sönmez Holding
    50 M. Tahincioğlu - Kent Gıda
    51 Ethem Sancak - Hedef Grubu
    52 Şükrü Şankaya - Yeşim Tekstil
    53 Ünal Aysal - Unimar
    54 Selçuk Yaşar - Yaşar Holding
    55 Çiftçi Ailesi - Çiftçiler Holding
    56 Firuz Kanatlı - Eti Grubu
    57 Sadioğlu Ailesi - Banker
    58 Recep Yazıcı - Diler Grubu
    59 Mermerci Ailesi - Akfil Tekstil
    60 Kemal Gülman - Gülman Grubu
    61 Aziz Zapsu - Azizler Holding
    62 Recep Gencer - Bağfaş
    63 Boydak Ailesi - Boydak Grubu
    64 Ali ve İsmet Abalıoğlu - Abalıoğlu Holding
    65 Kemal Şahin - Şahinler Holding
    66 İsfendiyar Zülfikar - Zülfikarlar Grubu
    67 Mustafa Baysal - Baysal Tekstil
    68 İbrahim Bodur - Kale Grubu
    69 Erdoğan Özgörkey - Özgörkey Grubu
    70 Ahmet Çetinkaya - Saray Örme
    71 Hasan Aslan - Ortadoğu Rulman
    72 Ahmet Keleşoğlu - Selçuk Ecza
    73 Ertuğrul Kurdoğlu - Ata Holding
    74 Nafi Güral - Güral Porselen
    75 Yüksel Gamgam - Gamgam Grubu
    76 İmam Altınbaş - Altınbaş Holding
    77 Molu Ailesi - Karsu Tekstil
    78 Eskiyapan Ailesi - Nuh Grubu
    79 İlyas Özsüer - Maya İnşaat
    80 Nuri Özaltın - Özaltın Grubu
    81 Adnan Çebi - Makyol İnşaat
    82 İhsan Kalkavan - Kalkavan Deniz.
    83 Hüseyin Özdilek - Özdilek Grubu
    84 Vitali Hakko - Vakko
    85 Hamdi Akın - Akfen
    86 Burhan Silahtaroğlu - Silkar Holding
    87 Nuri Akın - Akın Tekstil
    88 Nevzat Kalkavan - Türkom Grubu
    89 Melih Sipahioğlu - Tamek Holding
    90 C. Kaptanoğlu - Kaptanoğlu D.
    91 Fikret Öztürk - Opet
    92 T. Hazinedaroğlu - H. İnşaat
    93 Murat Dedeman - Dedeman Holding
    94 Ahmet Eren - Eren Grubu
    95 Barut Ailesi - Abdi İbrahim İlaç
    96 Cemalettin Sarar - Sarar Giyim
    97 Bayram Aslan - İçdaş
    98 Gürel Ailesi - Sunel Tütüncülük
    99 Fikret Evyap - Evyap Grubu
    100 Türkan Özsezen - Gripin




    Bunların yaşantıların çoğu Digiturk paket yaşantıları mevcuttur.


    Yani standart paket gibi nereye gittikleri nerede eğlendikleri bunların hepsi bellidir.


    vadaaa : Mustafa Koç (iri cüsseli) ile çok meşhur bir markamız iyi finkirdeşiyorlarmış



    benden söylemesi. hepsi paraya tapanların uşağı bunlar.


    bu böyle biline. onların dedikleri dışına çıkamayacak kadar zavallı insanlar bunlar
  • 46 numara hemşeriyiz
  • Hele birde vakıflar üzerinden yaptıkları var ki sormayın gitsin.

    Güzelim ülkemizi durmadan sömürüyorlar. Herkes kulakları gözlerini iyi açsın.


    yok ben bilmiyorum ben duymadım ben görmedim demesin. aileyi deşifre edeceğiZ....

    YARDIMLARINIZ GEREKİR. İNŞALLAH FORUMDA AĞIR ABİLERİMİZ YARDIMCI OLURLAR


    http://www.vkv.org.tr/
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ruhsuz__

    46 numara hemşeriyiz



    46 Ulusoy Ailesi - Ulusoy Holding


    Bekliyoruz Yorumlarını.
  • Onlar Türkiye’nin en zengin kişi ya da aileleri. Bazıları dünya çapında dereceye giren servetlere sahip. Türkiye’nin en çok merak edilen, en güçlü topluluğunu oluşturuyorlar. Ekonomist, Türkiye'nin en zengin 100 kişi – ailesi belirlendi. İlk 5 sırada sıra

    Ekonomi biliminin üzerine kurulduğu temel düşünce, insanların elindeki kaynakların sınırlı, ihtiyaçların ise sonsuz olması. Oysa onlar için neredeyse kaynaklar da sonsuz. Dolayısı ile ekonomi biliminin üzerine inşa edildiği temel, ultra-zenginler tarafından sarsılabiliyor. Onlar için “veya'' yok, “ve'' var. Ferrari ya da Mercedes arasında seçim yapmak zorunda değiller. İkisini de hatta daha fazlasını alabiliyorlar ve alıyorlar da. Farklı kullanımlar için farklı otomobillere sahipler.


    Konut sahipliğinde de benzer bir durum söz konusu. Boğaz kıyısında bir yalı sahibi olmak, her zenginin gönlünde yatıyor Türkiye’nin en zengin ailelerini büyük kısmının Boğaz’da bir yalısı mutlaka bulunuyor. Hatta bazı ailelerin birden fazla yalısı olduğu biliniyor.

    Ancak yalı arzı artmadığı için talep şehir dışındaki konutlara yönelmiş durumda. En tepedekilerin yalılardan sonraki ilk seçimi Beykoz Konakları gibi çok üst düzey gelir gruplarına hitap eden projeler oluyor.


    Bu kişilerin günlük yaşamları ise bir başka merak konusu.

    Hello Dergisi Eğlence editörü Ersin Süzer, Türkiye’nin en elit kesiminin İstanbul’daki favori mekanlarını, Reina, Ulus 29, Şamdan, Vogue, Hisar’da İskele, Bebek Balıkçısı ve Anadolu Yakası’nda Serdar Bilgili’nin sahip olduğu A’jia otel ve restoranı olarak sıralıyor.


    Tek bir farkla, onlar bu mekanlara kameralar ve kameralar önünde olmak isteyen insanlar evlerine döndükten sonra genellikle de hafta ortası gidiyorlar.



    Ersin Süzer, ailelerin yazı çoğunlukla teknede geçirdiklerini işadamlarının ise sıklıkla tekneyi bırakarak kısa sürelerle işlerinin başlarına döndüklerini anlatıyor.



    “Rahmi Koç, Mustafa Koç, Cem Boyner, Ömer Dinçkök gibi isimler her yıl Göcek’te buluşurlar. Toplu halde 3 gün – 1 hafta burada kalınır. Ekne davetleri verilir. Sonra herkes kendi yoluna gider. Tekne ile açılırlar. Verdikleri davetlerden hiç kimsenin haberi olmaz. Hiç kimsenin haberi olmadan çok fazla davet verirler. Ve bu davetlere magazin basınının sızmasına imkan yoktur''



    FİYATLARI "SONSUZ"

    Dünyanın belki de en çok taklit edilen ürünü olan Louis Vuitton, 1854 yılından bu yana şık seyahat sanatının güçlü sembolü olarak tanınıyor. Louis Vuitton, Türkiye’de ilk mağazasını 1996’da Nişantaşı’nda açtığında mağaza önünde kuyruk oluşmuştu. Türkiye’de sadece hazır çanta satmayan Louis Vuitton, özel sipariş de alıyor. Çantaların fiyatları bin 500 dolardan başlarken özel siparişlerin fiyatları tahmin edilemeyecek rakamlara çıkıyor. Fiyatları tanımlayanlar, “1.500 dolardan sonsuza'' terimini kullanmayı tercih ediyor. Üst fiyat limiti sonsuz markalardan birisi de Tiffany& Co. Şirketin yönetim kurulu üyesi Dilek Erten, yeni ürünlerin yılda bir ya da iki kez yapılan çok özel bir defileyle tanıtıldığını söylüyor. Fiyatlarsa 30 bin dolardan başlayıp “sonsuz''a doğru gidiyor!


    Türkiye’de de satışı sunulan Nokia’nın kardeş şirketi Vertu cep telefonları da 30 bin euroluk fiyatına rağmen gördüğü ilgiden memnun. El yapımı, safir kristal ekranlı, yakut taşlardan oluşan telefonu, piyasaya çıktığı mayıs ayından bu yana Süzer Holding’in veliahtı Baran Süzer’in de dahil olduğu 100 Türk satın almış.

    Şaşalı yaşama bir örnek de, Türkiye’nin önemli ailelerinden birinin özel jetinde baş hostes olarak çalışmış Diana’dan:
    “Yılın sadece 6 ayı çalışıyordum. Ancak çalıştığım aylarda 24 saat her an çalışmaya hazır oluyordum. Cebimde bir çağrı cihazı vardı. Gece bir anda Milano’da alışverişe gitmek isteyebiliyorlardı. Birkaç kez iş saatleri dışında ünlü ayakkabı mağazalarına ya da dükkanlara gittiğimiz oluyordu. Dükkanın sahibini arayıp dünyanın en ünlü alışveriş merkezlerindeki bazı mağazaları açtırabiliyorlardı.''





    4 milyar dolar 2005 Aile Şirket 2004 sırası
    ve üstü sırası
    1 Koç Ailesi Koç Holding 1
    2 Sabancı Ailesi Sabancı Holding 2



    3-4 milyar dolar
    3 Şahenk Ailesi Doğuş Grubu 3
    4 Doğan Ailesi Doğan Holding 4


    2-3 milyar dolar
    5 Ülker Ailesi Ülker Grubu -
    6 Dinçkök Ailesi Akkök Grubu 5
    7 Eczacıbaşı Ailesi Eczacıbaşı Holding 6
    8 Şarık Tara Enka Holding 7



    1.5–2 milyar dolar
    9 Kamil Yazıcı Anadolu Grubu 8
    10 İzzet Özilhan Anadolu Grubu 9
    11 Asım Kocabıyık Borusan Holding 10
    12 Konukoğlu Ailesi Sanko Holding 12
    13 Ahmet N. Zorlu Zorlu Holding 25
    14 Hüsnü Özyeğin Fiba Holding 17



    1-1.5 milyar dolar
    15 Turgay Ciner Park Grubu 16
    16 Çolakoğlu Ailesi Çolakoğlu Grubu 39
    17 İhsan Doğramacı Tepe Grubu 19
    18 Faruk – Cengiz Yalçın Makyal İnşaat 20
    19 İsak Lodrik Enboy Tekstil 11
    20 Kadir Has Has Grubu 21
    21 Ahmet Çalık Çalık Grubu 46
    22 Yılmaz Soyak Soyak İnşaat 32
    23 Salih Tatlıcı Tatlıcı Grubu 15
    24 Kibar Ailesi Kibar Holding 50
    25 Necati Kurmel Saray Halı 24



    750 milyon – 1 milyar dolar
    26 Feyyaz Berker Tekfen Holding 26
    27 Nihat Gökyiğit Tekfen Holding 27
    28 Necati Akçağlılar Tekfan Holding 28
    29 Boyner Ailesi Boyner Holding 23
    30 Demir Sabancı - -
    31 İdris Yamantürk Güriş Holding 30
    32 Demir Karamancı O.Anadolu Tekstil 31
    33 Lucien Arkas Arkas Holding 42
    34 Oğuz Gürsel Kiska Holding 34
    35 İshak Alaton Alarko Holding 35
    36 Garih Ailesi Alarko Holding 36
    37 Kamhi Ailesi Profilo Holding 49
    38 Çarmıklı Ailesi Nurol Holding 56
    39 Sudi Özkan Özkanlar Grubu 37



    500 – 750 milyon dolar
    40 Zafer Yıldırım Orjin Grubu 40
    41 Zafer Kurşun Orjin grubu 41
    42 İnan Kıraç Kıraça 43
    43 Selahattin Beyazıt Bayazıt Grubu 18
    44 Murat Vargı Turkcell 81
    45 Erol Üçer Gama İnşaat 29
    46 Ulusoy Ailes
  • Arkadaşlarımız sağolsun yardımlarını esirgemiyorlar.......


    Koç-Aydın Doğan
    Dostluğu Bitti...

    Koç Ailesi, yıllarca baş bayii olarak yedek parçalarını pazarladıktan sonra medya devi olan Aydın Doğan ile ilişkilerini dondurup Sabah Grubu'na yaklaşmaya başladı. Yeni kuşak Koç'ların ürünlerini, Internetten enerji ihalelerine kadar birçok alanda kendilerine rakip olan Doğan Grubu'nun Mil-Pa'sı yerine Sabah Pazarlama aracılığıyla piyasaya sunmak için görüşmelere başladıkları öğrenildi.

    Kanal D, CNNTürk televizyonları ile Hürriyet, Milliyet, Doğan Daily News ve Radikal gazetelerinin sahibi Aydın Doğan'ın uzun yıllardır birlikte iş yaptığı Koç Ailesi ile arasının açıldığı öğrenildi.
    Koç Ailesi uzun yıllardır ortak iş yaptığı Aydın Doğan'ın yerine bir başka medya devi olan Sabah Grubu'na yöneldi.
    Geçmişte bir çok alanda ihalelere ortak teklif veren, birbirlerinin faaliyet gösterdikleri alanlara girmeyen ve hatta ürünleri ortak pazarlayan Koç Ailesi ile Doğan Grubu'nun şimdilerde birbirlerine rakip olmalarına Aydın Doğan ile yeni kuşak Koçlar arasındaki "anlaşmazlığın" neden olduğu kaydedildi.
    İki dev arasında 1999 yılı sonlarında başlayan soğukluğun ilk yansımasının, üçüncü faz GSM ihalesinde kendisini gösterdiği ifade edildi. Koç Grubu'nun Amerikan SBC firmasıyla hazırlandığı cep telefonu ihalesinde Doğan Grubu, Sabancı, Doğuş ve İspanyol Telefonica firmalarının oluşturduğu bir konsorsiyumla Koç Ailesi'nin karşısına çıktı. Bunun ardından trilyonluk Petrol Ofisi'nin özelleştirilmesi ihalesinde Koç Ailesi Doğuş ile birlikte ihaleye girerken Doğan Şirketler Grubu da İş Bankası'nı kendisine ortak olarak seçti. Koç-Doğan çekişmesinin milyonlarca dolarlık Internet pazarında da kendisini gösterdiği bildirildi. Koç Ailesi Koç-Net adı altında bir Internet sağlayıcısı oluşturup bu ürünü Beko bayileri aracılığıyla pazarlarken, Doğan Grubu da kendi Internet şirketini kurmayı tercih etti. Aydın Doğan'ın sahibi olduğu gazete ve televizyonlardaki haber ve reklam ağırlığının da kaybolduğu gözlenen Koç Ailesi'nin, Sabah Grubu ile yakınlaştığı ifade edildi. Son dönemde Sabah Grubu'nun yayın organlarında Koç Ailesi ve Koç Holding ile ilgili haber ve reklamlarda gözle görülür bir artış kaydedildi.
    Bu gelişmelerin ardından Koç Ailesi ile Sabah Grubu arasında, Koç ürünlerinin Aydın Doğan'ın sahibi olduğu Milliyet Pazarlama (Mil-Pa) yerine Sabah Pazarlama (Sa-Paz) tarafından satılması konusunda görüşmeler yaptıkları öğrenildi.
    Koç Ailesi ile ilişkisi Tofaş bayiliği ile başlayan ve bu arabalara ait yedek parçaların satışı, birlikte Magirus fabrikasının kurulması, Unilever ürünlerini pazarlamasıyla gelişip Koç Ailesi'nin Başbayiliğine kadar yükselen Aydın Doğan'ın, Vehbi Koç'un ölümünün ardından yeni kuşak Koç'larla "eski ilişkiyi" yürütemediğini belirttiler.
    Geçmişte Koç Ailesi ile çok yakın olan Aydın Doğan'ın, basına ilk adımı olan Milliyet'in satın alınmasında Koç Ailesi'nin damadı İnan Kıraç’ın aracılık etmesi, "paranın" Vehbi Koç tarafından ödendiği ve Aydın Doğan'ın arkasındaki mali gücün Koç Ailesi olduğu değerlendirmelerine neden olmuş ancak Aydın Doğan bu iddiaları ısrarla yalanlamıştı.


    İşte Sabah-Koç Flörtünün Gün Gün Kronolojisi

    12 Şubat 2000
    "Koç tüketimle Büyüyor" Haberi
    11 Şubat 2000
    "KoçNet 'Hacker'lara Karşı Koruyacak" Haberi
    10 Şubat 2000
    "Mustafa Koç: Yılmamak Lazım" Haberi
    8 Şubat 2000
    "Koç'un 3. Şeffaflık Toplantısı" Haberi
    3 Şubat 2000
    "Beko'nun Paris Çıkarması" Haberi
    1 Şubat 2000
    "Arçelik'e Enerji Tasarrufu Ödülü" Haberi
    28 Ocak 2000
    "Mercedes-Fiat Flörtü Tofaş Hisselerini Zıplattı" Haberi
    27 Ocak 2000
    "Koç 33.7 Trilyon Kar Payı Dağıtacak" Haberi
    25 Ocak 2000
    "Kangurum" ve "Sanayicilik Artık Hamallık Oluyor" Haberleri
    24 Ocak 2000
    "Türkiye Müthiş Dalga Yakaladı" Manşeti
    21 Ocak 2000
    "Beko 2000'de Yüzde 5 Büyüyecek" Haberi
    19Ocak 2000
    "Koç'tan Yüzyılın Emeklilik Sistemi" Haberi
    17 Ocak 2000
    "Tofaş: 2000 Yılına Hazır Giriyoruz" Haberi
    14 Ocak 2000
    "Koç % 10 Büyüyecek" Haberi
    7 Ocak 2000
    "Koçlar Aile Boyu Tatilde" ve "Hakkari'ye Sanal Akmerkez" haberleri
    6 Ocak 2000
    "Koç'tan Boğaz'a Nazır Seçkinler Kulübü" Haberi
    5 Ocak 2000
    "ABD'ye Moda Satacak" haberi
    25 Aralık 1999
    "Migros'u Bir Günde 100 Bin Kişi Gezdi" Haberi
    19 Aralık 1999
    "Kurtuluş Gıdada" haberi
    18 Aralık 1999
    "Koç Ailesi Aynı Uçağa Binmez" ve "Migros Yeniyüzyılı Çocuklarla Karşılıyor" haberleri
    16 Aralık 1999
    "Koç Gibi Karar" Manşeti ve ATV Ana Haber bülteni Rahmi Koç ile canlı bağlantı
    11 Aralık 1999
    "Başbakanın Yerli Aracı Bana Gurur Verir Ama.." ve "Beko Yardımcı Sanayileriyle Buluştu" haberleri
    9 Aralık 1999
    "Koç-Ata GAP'ta temel atıyor" haberi
    5 Aralık 1999
    "Koç'a Kazak Övgüsü" haberi




    Koç'tan Sabah'a Milyarlık Reklam Yağmuru

    Migros Reklamları
    26 Ocak: ½ Sayfa
    19 Ocak: ½ Sayfa
    12.Ocak: ½ Sayfa
    8.Ocak: ½ Sayfa
    5 Ocak: ½ Sayfa
    30 Aralık: ½ Sayfa
    29 Aralık: ½ Sayfa
    27 Aralık: Birinci sayfa sür manşet, ½ Sayfa
    22 Aralık: ½ Sayfa
    21 Aralık: ½ Sayfa
    20 Aralık: Birinci Sayfa sür manşet, ½ Sayfa
    18 Aralık: ½ Sayfa
    17 Aralık: ½ Sayfa
    16 Aralık: ½ Sayfa
    14 Aralık: ½ Sayfa
    13 Aralık: Birinci Sayfa sür manşet, ½ Sayfa
    12 Aralık: Tam Sayfa
    10 Aralık: ½ Sayfa
    09 Aralık: Birinci Sayfa Sür manşet
    8 Aralık: ½ Sayfa
    7 Aralık: ½ Sayfa
    6 Aralık: ½ Sayfa
    3 Aralık: ½ Sayfa
    2 Aralık: ½ Sayfa

    Ford Reklamları
    5 Şubat: ¼ Sayfa
    30 Ocak: ½ Sayfa
    27 Ocak: ¼ Sayfa
    23 Ocak: 1/3 Sayfa
    20 Ocak: ½ Sayfa
    18 Ocak: ¼ Sayfa
    17 Ocak: ½ Sayfa
    16 Ocak: 1/3 Sayfa
    31 Aralık: ½ Sayfa
    26 Aralık: ½ Sayfa
    19 Aralık: 1/3 Sayfa
    14 Aralık: ½ Sayfa
    13 Aralık: ¼ Sayfa
    9 Aralık: ¼ Sayfa, 1/3 Sayfa
    7 Aralık: 1/3 Sayfa
    6 Aralık: ½ Sayfa
    5 Aralık: 1/3 arka Sayfa
    4 Aralık: 1/3 Sayfa
    1 Aralık: ½ Sayfa

    Beko Reklamları
    12 Şubat: ½ Sayfa
    16 Ocak: ¼ Sayfa
    11 Aralık: 1/3 Sayfa

    Kangurum Reklamları
    10 Şubat: ½ Sayfa
    6 Şubat: ½ Sayfa
    3 Şubat: ½ Sayfa
    30 Ocak: ½ Sayfa
    25 Ocak: ½ Sayfa
    24 Ocak: ½ Sayfa
    20 Ocak: ½ Sayfa
    17 Ocak: ½ Sayfa

    Koçbank Reklamları
    9 Şubat: ½ Sayfa
    30 Ocak: ½ Sayfa
    26 Ocak: 1/5 Sayfa
    20 Ocak: 2/3 Sayfa, ½ Arka sayfa
    19 Aralık: ¼ Sayfa
    18 Aralık: ¼ Sayfa
    17 Aralık: ¼ Sayfa
    16 Aralık: ¼ Sayfa
    14 Aralık: ¼ Sayfa, ¼ Sayfa
    9 Aralık: ¼ Sayfa

    Arçelik Reklamları
    8 Şubat: 1/3 Sayfa
    3 Şubat: 1/3 Sayfa
    1 Şubat: 1/3 Sayfa
    31 Ocak: 1/5 Sayfa
    26 Ocak: 1/5 Sayfa
    24 Ocak: 1/3 Sayfa
    15 Ocak: ¼ Sayfa
    10.Ocak: 1/8 Sayfa
    21 Aralık: ½ Sayfa
    20 Aralık: ½ Sayfa
    19 Aralık: Tam Sayfa
    13 Aralık: ½ Sayfa
    8 Aralık: 1/3 Arka Sayfa

    Tofaş Reklamları
    20 Ocak: ½ Sayfa
    16 Ocak: ½ Sayfa
    12 Ocak: ½ Sayfa, ½ Sayfa
    29 Aralık: ½ Sayfa
    26 Aralık: ½ Sayfa
    19 Aralık: ¼Sayfa, (İveco), 1/3 Sayfa
    17 Aralık: ½ Sayfa
    14 Aralık: ¼ Sayfa (İveco)
    12 Aralık: 1/3 Sayfa
    7 Aralık: ½ Sayfa
    6 Aralık: 1/3 Sayfa
  • Koç Topluluğu'na bağlı Divan, yönetim ve üretim merkezini Ümraniye'de 6 milyon dolar yatırımla gerçekleştirdiği yeni merkezinde topladı.
    Koç ailesi ve Koç Topluluğu yetkililerinin katılımıyla yapılan törende konuşan Divan Genel Müdürü Kamil Berk, Türkiye'nin beş ilinde 12 Divan pub, 22 pastane ve cafe ile 12 fırınlarının bulunduğunu ve bunların sayılarını artıracaklarını belirtti.

    Bisküviye giriyor
    2004 cirolarının 85 trilyon lira olacağını kaydeden Berk, endüstriyel yemek alanına da gireceklerini söyledi. Çikolata ve gofret işine girdiklerini hatırlatan Berk, "Bisküvide de bazı ürünleri geliştirmek üzereyiz. Bu yıl pazara sunacağız" dedi.
    Yurtdışına açılma planını açıklayan Berk, 2005'te Moskova'da Divan lokantası açmayı planladıklarını söyledi. Berk, "Türklerin yoğun olduğu Moskova, Paris, Londra gibi şehirlerde, iş dünyasına yönelik şehir otelciliğinde büyümek, yakın gelecekte hayata geçirmeyi hedeflediğimiz planlar arasında. Ortadoğu'dan gelen yiyecek içecek alanındaki franchise tekliflerini değerlendirme ve seçkin markalara tedarikçi kimliğimiz ile hizmet verme çalışmalarımız sürüyor" dedi.


    'Talepte ciddi artış var...'
    Ümraniye'deki Divan Merkezi Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'un katıldığı törenle açıldı. Törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koç Topluluğu Ceo'su Bülent Özaydınlı, "Beyaz eşya, kahverengi eşya ve otomotivde ciddi talep artışı söz konusu. Özellikle otomotivde yüzde 100'ün üzerinde bir artış var" diye konuştu.









    Nedim Esgin Arçelik’ten Neden Ayrıldı / Adlı haberin detayı . . .



    Arçelik eski Genel Müdürü Nedim Esgin, Ekim ayında görevinden ayrılınca bütün gözler Koç Ailesi’ne, Nedim Esgin’e ve Arçelik’e yöneldi. “Acaba Nedim Esgin görevden kendi isteğiyle mi ayrılmıştı yoksa Koç Ailesi mi işine son vermişti?” ikilemi gündeme geldi. Değişen logosu ve Serdar Erener’in çektiği, kahramanı sevimli robot Çelik olan reklamla karşımıza yeni bir imajla çıkan Arçelik, Türkiye’de hâlâ en güvenilir ve akılda kalan marka olduğunu bir kez daha kanıtladı. Yenilenen Arçelik’te en önemli pay, CEO Nedim Esgin’e çıkarıldı ve robot Çelik’ten sonra ikinci kahraman olarak lanse edildi medyada. Nedim Esgin, görevinden ayrıldıktan sonra basına birçok demeç verirken, bu ayrılış konusunda, Koç Grubu’ndan yalnızca Mustafa Koç, Hıncal Uluç’un Sabah gazetesinde Koç Ailesi’ni eleştiren yazısına karşılık cevap verdi. Hıncal Uluç bu yazının kısa bir kısmını köşesinde yayınladı. Farklı basın kuruluşları bu olayda birbirinden çok da farklı olmayan bir perspektif çizdiler. Çoğunlukla, bildirilen ortak görüş; cesur değişen bir Arçelik’e karşı değişmeyen Koç ilkeleriydi.

    Hıncal Uluç, Sabah Gazetesi’ndeki köşe yazısında, Nedim Esgin’in değişim ve gelişim merkezli yaşayan bir yönetici olduğunu ve Arçelik’i değiştirerek iki yılda inanılmaz bir atılım yapan kişi olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Nedim Esgin başında bulunduğu Arçelik'i fevkalade değiştirdi. "Değişmez" denen logosundan başlayarak. Robot Çelik ile markayı daha beş yaşından itibaren kafalara yazarak geleceğin milyonlarca potansiyel Arçelik müşterisini yarattı. Dışa açılıma ivme verdi. Hem ihracat, hem de dışarıda fabrika satın alarak. Bunca değişikliği başaran adam niye ayrıldı ki o zaman. . İşte mesele burada. Nedim başında bulunduğu Arçelik'i değiştirdi, ama içinde bulunduğu Koç Holding'i değiştiremedi.”

    Bu yazıya karşılık olarak, Mustafa Koç, Uluç’a bir not göndermiş ve Uluç da bu notun bir kısmını kendi köşesinde yayınladı. Mustafa Koç; "Kurumları uzun yaşatan ilkeleridir. Bu kurum 78 sene varlığını ve saygınlığını sürekli büyüyerek devam ettirmişse, o kurumun derinlere kök salmış iş prensipleri, değerleri var demektir. Bunu kimse değiştirmez, değiştiremez. Sisteme uymayanlar ise uygun bir yer arayışına girer ve giderler.” Mustafa Koç, Bu notunda Uluç’un eleştirdiği değişmeme ilkesinden mi yoksa değişmeyen ilkelerden mi bahsetmişti? Acaba Arçelik’te bu ilkelerden biri mi çiğnenmişti ya da bu vazgeçilmeyen ilkeler yapılan hızlı değişimlerde ve yeni şirket alımlarında göz ardı mı edildi?









    İşte Rahmi Koç'un bilinmeyen yönleri... bunun birde eski sevgilisi var ki onun için neredeyse hayatına kıyacaktı

    Halen tekneyle dünya turu atan Rahmi Koç'un 4 yıl önce satın alıp geçen yıl yerleştiği Boğaz'daki Ostrorog Yalısı için hazırlanan kitapta, ünlü işadamı bilinmeyen yönlerini anlattı..

    Rahmi Koç, 2000'de satın aldığı ve 2003'te yerleştiği Ostrorog Yalısı için hazırlanan kitapta, günlük hayatının ilginç detaylarını anlattı. Koç, çocukluk yıllarında, kendisini erken yatmaya zorlayan Hitler hayranı dadısının başucundaki Hitler resminin gözlerinde sinek öldürüp, yapıştırmış.
    Teknesi ile dünya turuna çıkan Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, çocukluk yıllarında kendisini erken yatırmaya çalışan dadısından, Hitler'in gözünde sinek öldürerek intikam almış.

    Koç, 6 Kasım 2000'de satın aldığı ve restore ettirdikten sonra 2003'te yaşamaya başladığı Kandilli Göksu'daki eski Kont Ostrorog Yalısı'nı anlatan Prof. Nurhan Atasoy'un Rahmi Koç Müzesi tarafından yayınlanan 'Kont Ostrorog'dan Rahmi Koç'a. Boğaziçi'nde Bir Yalının Hikayesi' adlı kitabına hayatıyla ilgili ilginç detayları anlattı.

    Atasoy, 303 sayfalık kitabının bir bölümünü, Yalı'nın son sahibi Rahmi Koç'un hayat hikayesine ayırdı. Kitapta, Rahmi Koç'un hayatının bilinmeyen yönleri hem kendi ağızından, hem de kardeşleri ve çocuklarının ağzından yer alıyor.

    Kitabın bir bölümünde üç kız kardeşi arasında kendisine en yakın yaşa sahip olan Semahat Arsel, Rahmi Koç'un çocukluk döneminde dadıları ile yaşadığı bir olayı şöyle anlatıyor: "Hitler taraftarı dadımızın başucunda kocaman bir portresi vardı. Rahmi bir gün kadına kızdı, Hitler'in gözlerinin üstünde sinek öldürdü, yapıştırdı. Kadın geldi, kıyamet koptu. Rahmi'yi cezalandırmaya kalktı. O da, 'Sen beni yatırıyorsun, ben de senin resmine sinekleri yapıştırıyorum' dedi."

    130 AYAKKABI

    Prof. Nurhan Atasoy’a giyim zevkini anlatırken, "Marka merakım yoktur" diyen Rahmi Koç, yalnız herşeyin iyisini almaya çalışırım, yani kumaşından herşeyine. Çok, çok 50-60 tane şapkamız var. Geçenlerde söylediler, 130 tane ayakkabım varmış. Sığdıramadık yere göğe ayakkabıları. Ayakkabı satın alırım bol bol. Umumiyetle John Lobb yahut Edward Green alırım. Bunlar meşhur ayakkabıcılardır. Ben İtalyan ayakkabısı değil, daha ziyade İngiliz ayakkabısı severim, yahut İngilizler’in Amerikan dükkanları için yaptıkları ayakkabıları" dedi.

    Akşamları yatarken uzun entari giyerim

    Nurhan Atasoy'un kitabında sahibi olduğu Edwars adlı mağazadan da bahseden Rahmi Koç, şunları söyledi: "Önce bir tane açtım, sonra birkaç tane daha açtık ama ekonomik krizden sonra bazılarını kapattık. Rumelihisarı'ndaki durur. Orada terzim var. Terziye kumaş getirtirim, o kumaşı diktirtirim. Özel astar getirtiriz, düğmelerini kendimiz seçeriz filan. Yani tam usulünce yaparız. Gömleklerimiz de özel dikilir, hatta birara pişamaları da yaptırıyordum, ama zor oluyor artık. Pijama provasına geliyor adam, ama onunla uğraşacak vaktimiz kalmadı artık. Ben pijamanın pantolonunu giymem uzun entari giyerim, daha rahat ederim. Onun kışlığı, yazlığı vardır. Kışlığı kapalıdır, yazlığın önü açıktır, V yakalıdır."

    Uzun yaşarsam 'kazık mı kakacaksın" derler

    Rahmi Koç, 'Nasıl hatırlanmak istersiniz?' sorusu üzerine şunları söyledi: "Herhalde iyi bir iz bırakacağız, 'iyi adamdı' diyecekler, ne bileyim. Tabi ne kadar yaşadığınıza da bağlı, çok uzun yaşarsan, 'Birader kazık mı kakacaksın bu dünyaya' diyenler olur. Unutulmamak için müze de kurduk, Koç Holding'le birşeyler yapmaya çalışıyoruz."

    Rıhtımında içki içenlere imrenirim

    RAHMİ Koç, Nurhan Atasoy'un, "Evinizde nasıl vakit geçirirsiniz" şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi: "Daha çok BBC'yi ve BBC World'ü seyrederim. Fırsat bulursam bizim kanalları seyrederim. Haberleri, haftasonu da maç seyretmeyi severim. Beşiktaş'ın maçlarını. Öyle saatlerce televizyon karşısında kalacak veya evimde uzun zaman geçirecek vaktim yok. Vallahi çok imrenirim böyle evinde oturan, rıhtımında içki içenlere. Bizim vaktimiz olmuyor."

    Hayvanları severim ama koynuma almam

    KİTABIN yazarı Nurhan Atasoy, Rahmi Koç'un 'Hangi hayvanı seversiniz' sorusuna, hemen 'at' yanıtını verdiğini söylüyor. Koç, kitapta, hayvanlarla olan ilişkilerini şu cümlelerle anlatıyor: "Köpek severim, kedi hiç sevmezdim, sevmeye yeni alıştık. Kedi sevmeye beni Suzi alıştırdı. Evde bembeyaz bir çift kedim var, Pamuk ve Yumak diye. Bahçede bir tane Husky var, bir gözü başka, bir gözü başka, çakır. İnsanın üstüne atlar daima. Köpekleri severim, bütün hayvanları severim ama öyle koynuma almaya pek gelemem, orada mesafeliyiz."

    Koç Ailesi'nin kökü Hacı Bayram-ı Veli'ye gidiyor

    NURHAN Atasoy'un kitabında, Fuat Bayramoğlu tarafından hazırlanan ve 1984 yılında Faruk Erengül tarafından düzenlenen bir de soy ağacı gravürü yeralıyor. Hazreti Sultan Hacı Bayram-ı Veli Aile Seceresi başlıklı soy ağacı gravürüne göre, Koç Ailesi'nin soy ağacı 1352-1429 yılları arasında yaşayan Hacı Bayram-ı Veli'ye dayanıyor.

    Tarihi ve yaşı tam olarak bilinmeyen yalı

    KANDİLLİ'deki neo-klasik espri ile inşaa edilen Kont Ostrorog Yalısı, Boğaziçi'nde tarihçesi en az bilinen yalılar arasında. Yalının yapım tarihi ve tarihsel gelişimi konusunda çok sayıda farklı şey söyleniyor. Kimine göre 140-150 kimine göre ise 190 yaşında olan 684 metrekare yüzölçümüne sahip Yalı'nın 19'uncu yüzyılın başlarında inşa edildiği tahmin ediliyor. Yalı ile ilgili bilgilerden bazıları şöyle:

    1872'de Hariciye Nazırlığı yapan, daha sonra Ayan Reisi olan Server Paşa uzun yıllar burada oturdu. Yalı, 1904 yılında, Polonya asıllı Kont Leon Ostrorog'a geçti... Ostrorog, Osmanlı Hükümeti'nin daveti üzerine gelmişti... Çalışma hayatı mevzuatını hazırladı... İslam hukuku uzmanıydı. Türkiye aşığıydı.

    Jean Ostrorog'un 1975 yılı Eylül ayında verdiği bilgi: "Yalı 125-150 senelik kadar. Aşker Ali Paşa'nın vapur iskelesinden sonra büyük bir yalısı vardı. Babam (Ostrorog) yalıyı 71 sene evvel De Savmares isimli bir İngiliz'den satın aldı."

    Jean Ostrorog'un ölümünden sonra, 26 Ocak 1978 günü onüç senelik eşi İşka Yalı'nın 190 senelik olduğunu söyledi. Bahçedeki selsebil ve sütun çeşme de bu yaşlarda.

    Yalı denizden bakıldığında, yanyana birleştirilmiş iki yalı gibi gözükür. Bu iki bölümden birinin adı Selámlık (küçükyalı) diğerinin adı ise Harem (büyükyalı).

    Yalı'nın altında kayıkhane/pisin girişi bulunuyor.

    Sofa pencereleri oda pencerelerine göre daha büyük ve farklı. Evin iç mimarisi geç ampir üslubunda; dekorasyonu olduğu gibi korundu. Duvarlarında "Selimi" denilen ince alçı kabartmaların hemen tümü olduğu gibi korundu.

    Yaşam tarzını beğendiği Kont'un yalısını aldı

    2003 yılının ağustos ayında İstanbul'da Kont Ostrorog Yalısı olarak bilinen Kandilli'deki yalıyı satın alarak yerleşen Rahmi Koç'un bu yalıya olan ilgisini, oğlu Ömer Koç şöyle anlatıyor: "Ostrorog Yalısı'nı öteden beri çok beğenirdi. Rahmetli sahibi Kont Jean Ostrorog ve zevcesi İşka Ostrorog ile özel bir dostluğu vardı. Onları insan olarak takdir ettiği gibi yaşam tarzlarını da yalıyı döşeyiş tarzlarını da çok beğenir ve severdi. Kısmet babamın tarihi Ostrorog Yalısı'nın sahibi olmasıymış. Yalıyı Ostrorog'un kızından satın aldı."

    Din dersine mayo ile girdi

    SEMAHAT Arsel, Rahmi Koç'un çocukluk çağındaki anılarını anlatırken, kendileri için tutulan bir din hocası ile yaşadıklarını da şöyle aktardı:

    "Büyükdere'deyken bize din hocası tutuldu. Rahmi, bir iki geldi, sonra sıkıldı, denize girmek varken ders yapmak istemiyor. Ders sırasında Rahmi yanımızdan mayoyla gelip geçerken, hoca anlamamıştı, o kadar tahmin etmiyor ki onun olduğunu. Biz de buna pek gülerdik. Bir kere derse mayoyla geldi, hoca da kızdı. Rahmi başladı dersleri kaytarmaya. Birkaç kere daha yayoyla gelince, hoca artık gel diye ısrar etmedi."

    Rahmi Bey'in uzun saç ve sakala alerjisi var

    BÜYÜK oğlu Mustafa Koç, babası Rahmi Koç'u anlatırken, "Gençliğimizde bizim giyim kuşamımıza karışmazdı. Zaten biz de çok uçlarda bir şey yapmamıştık" diyor. Mustafa Koç, babasının uzun saç ve sakal konusundaki hassasiyetini ise şöyle anlattı: "Bir ara benim saçlarım uzundu okuldayken, o zaman 'Şu saçlarını kessen' derdi. Uzun saç ve sakala alerjisi vardır. Çoğu insanı yeri geldiğinde ciddi şekilde uyardığını görmüşümdür."

    Pazarlık etmeye bayılır

    ALİ Koç, babası Rahmi Koç'u tanımlarken 'kimseye kötülük etmez, ettirmez. Kin tutmaz" diyor. Ali Koç'a göre babasının bir diğer önemli özelliği de pazarlığı sevmesi. Ali Koç babasının bu huyunu da, "Pazarlık etmeye bayılır. Kendini tatmin için yapar. On dolar için de 10 bin dolar için de aynısını yapar" sözleriyle anlatıyor.

    Güzel fıkra anlatır karikatür çizer

    ALİ Koç, babasının bilinmeyen bir yönünü de aktarıyor. Rahmi Koç'un çok güzel fıkra anlattığını ve bu konuda müthiş bir kapasitesinin bulunduğunu söyleyen Ali Koç, şöyle devam ediyor: "Toplantılarda herkesin karikatürünü yapar. Toplantı bitince en az beş altı kişiye karikatürlerini dağıtır, eli kuvvetlidir."

    Kaynak:HÜRRİYET
  • bildiğin zengin İşte

    kahrolsun kapitalizm yaşasın Marx
  • ağır kaldıramadılar yükü...
  • ağır abiler bu forumda pek gözükmüyor.



    http://www.showtvnet.com/magazin/


    yukarıdaki link türündeki konular daha cezvedici herhalde



    pek bir yorum gelmedi bu konuya


  • erol toy'un imparator adlı kitabını tavsiye ederim. vehbi koç'un hayatını anlatıyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: FreeSoL

    erol toy'un imparator adlı kitabını tavsiye ederim. vehbi koç'un hayatını anlatıyor.



    bravo


    damardan bir giriş yaptın . en kısa zamanda en can alıcı makalesini internette bulup yayınlayacağım.


    biliyorsun bu kitap yayınlandığı gün apar topar toplatıldı. bazı dostlar rahatsız olmuş çünkü.....


    Bu arada en son bölümde ölen kim acaba ?


    bu konuda bir bilgin var mı



    Sınırda herhalde koç'un kardeşlerinden birisi olsa gerek ????
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.