Şimdi Ara

Servo-Step motor nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
7.162
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar hobi elektroniğine merak saldım ancak bu konuda pek birşey bilmiyorum. Öncelikle servo motor step motor nedir? hangi durumlarda servo motor hangilerinde step motor kullanılır? Sanırım bunlarda AC-DC farklılıkları var bunlar ne anlama geliyor? Yardımcı olursanız sevinirim...



  • ben sana dc servo motorlar hakkında bıraz bılgı vereyım. bu motorlar maket ucaklarda arabalarda ve robot yapımında oldukca sık kullanılıyolar. üç uçları var. bunlarda ikisi dc besleme. üçüncüsü ise motorun kontrolu için. üçüncu ucdan motora bır pwm işareti uygulanıyor.uygulanan bu işaretın doluluk boşluk oranına gore motor kac derece donecegine karar veriyor. ayrıca motorrun donusu yanılmıyosam 180 derece ile sınırlı. bu sınırı içinden mekanik olarak gerçekleniyor. moturun avantajı ise geri besleme olması. motor donusu ile bır pot' un değeri değişiyor ve buda motor girişindeki beslemeyi etkilitor. böylece motorun tam olarak senin istediğin acıda dönmesi sağlanıyor. mesela sen motoru 90 derece dondurerek bır yuku asagı indirmek iste. yukun ağırlığına gore bu moturu 90 dereceden daha fazla dondurmek isteyecektır. ama geri besleme bu fazla dönüş sonrası mesela 5 derecelik sapmayı daha sonra ters yonde 5 derece dondurerek engellemiş olur. fakat bu motorları piyasada bulmak bıraz zor oluyo.




  • Cnc uygulamalarında genellikle kullanılan motor tipleri Step ve Servo'olarak ikiye ayrılırlar.Step motorların karakteristiği tura adımlara bölmesidir bu motorlarla çok basit ama çok hassas iş yapan makinalar yapılabildiği gibi otomasyon alanında çok hesaplı çözüm sağlar,Bu motorlar kullanım alanlarına göre değişik derecelerde üretilmişlerdir.(0.72,0.9,1.8)gibi genel kullanılan 1.8 derecedir ve budercedeki bir motor tam adımda bir turuna 200 adımda tamamlar.Bunun dışında step motorlar 2faz 3faz ve5faz olarak'da ayrılırlar ama standart olanı 2 faz'dır,Ne yazıkki bu motorlar fazla süratli dönemezler hızlı pozisyonlama gerektiren uygulamalar için tercih edilmezler bir step motora en kaliteli bir sürücüyle en fazla 1.400 devir yaptırabilirsiniz ama bir servo motora rahatlıkla 3.000 devir yaptırabilirsiniz ama bir pantograf makinasında step motordan aldığınız verimlliliğe servo motordan almazsınız,Bir step motorun bir turuna sürücü marifetiyle 50.000 adıma bölebilirsiniz bir servo motorda ise enkoderin çözünürlüğüne bağlısınız servo sürücülerinde bölme kabiliyeti vardır ama bu step motor gibi kesin netice vermez yani tekrarlama hassasiyeti stepmotorda çok yüksektir servoda enkoderin hassasiyeti kadardır ayrıca servo sürücüler kendi içlerinde yuvarlama ve düzeltme yaparlar buda tabii ki yapılan işe yansır.

    Servo motorlar 3 guruba ayrılır 1-BDC servo 2-BLDC sevo 3-AC servo bunların içinde en kararlısı BDC servodur(BDC servo fırçalı dc servo demektir)fakat fırçalardan dolayı çok uzun ömürlü değildirler buna karşılık step motorlar kadar olmasada ona yakın hassas iş yaparlar bu tabii ki enkodere bağlı.

    BLDC sevo(fırçasız dc servo)bu motorlar diğerlerine göre oldukça uzun ömürlüdürler ama fırçalı servo motorlar kadar hassa değildirler tekniği ac servo tekniği gibidir sadece kullanılan doğal mıknatıslar sayesinde ac servodan daha az enerji harcayarak muadili ac servodan daha fazla güç sağlarlar.

    AC sevo motorlar sıradan elektrik motorlarına benzer tek özelliği bir enkoderinin olması ve farklı bir tasarımı olmasıdır tabii ki uzun ömürlüdür az sorunludur genellikle hızlı pozisyonlamalarda kullanılır ama hassas pozisyonlamada problemlidir çünkü fazla yaylanır yaklaşık 10 derce gibi buda hassas işlerde problem olur bunu önlemek için kalkış ve duruş rampalarının uzun tutulmasını gerektirir buda sistemin yavaşlamasına neden olur çok hassasiyet istemeyen ve hızlı çalışma gereken yerlerde ideal çözümdür,ahşap işleme makinaları,plastik işleme makinaları,ambalaj makinaları gibi.




  • Konu açılmışken bir soru sorayım.Cd-Rom'ların cd döndürme ve lazer yürütme motorları hangi türe girer.
    Aynı şekilde yazıcı ve tarayıcıların motorlarıda.
  • CD-ROM'ların laser motorunun step olması gerekli ama benim daha 2 gün önce açtığım CD-ROM'un laser motoru normal bir DC motordu. Yazıcılardaki motor step(yüksek çözünürlük gerekiyor çünkü hareketlerde). Tarayıcıyı bilmiyorum, onda da step motor olması olası...
  • ewt gecen bende hp640 yazıcı söktüm içinden 2 tane step bi tane 1 tane dc motor cıktı
  • quote:

    BLDC sevo(fırçasız dc servo)bu motorlar diğerlerine göre oldukça uzun ömürlüdürler ama fırçalı servo motorlar kadar hassa değildirler tekniği ac servo tekniği gibidir sadece kullanılan doğal mıknatıslar sayesinde ac servodan daha az enerji harcayarak muadili ac servodan daha fazla güç sağlarlar.

    AC sevo motorlar sıradan elektrik motorlarına benzer tek özelliği bir enkoderinin olması ve farklı bir tasarımı olmasıdır tabii ki uzun ömürlüdür az sorunludur genellikle hızlı pozisyonlamalarda kullanılır ama hassas pozisyonlamada problemlidir çünkü fazla yaylanır yaklaşık 10 derce gibi buda hassas işlerde problem olur bunu önlemek için kalkış ve duruş rampalarının uzun tutulmasını gerektirir buda sistemin yavaşlamasına neden olur çok hassasiyet istemeyen ve hızlı çalışma gereken yerlerde ideal çözümdür,ahşap işleme makinaları,plastik işleme makinaları,ambalaj makinaları gibi.


    Yukaridaki aciklamalarda bazi hatalar var.

    BLDC motorlarin fircali DC motorlardan en onemli farki elektronik komutasyon gereksinimleridir. Fircali DC motora voltaj uygulandiginda hemen donmeye baslarken, BLDC motorun donmesi icin surucu ve kontrol elektronik karti gerekir.

    BLDC Rotoru fircali DC motorun enduvisine kiyasla cok daha homojen ve hafiftir bu nedenle de titresimleri daha az, ivmelenmeleri daha kisa zaman alir. Bu motorlar yakin tarihte butun motorlarin papucunu dama atacaktir.

    AC servo motor ile BLDC motor arasinda cok az fark vardir. Bu tamamen motor akiminin dalga seklinden (surum seklinden) ve kutuplardaki aki dagiliminin farkliligindan kaynaklanir.

    Tipi ne olursa olsun herhangi bir servo motora uygun bir shaft encoder ve baglanir ve iyi bir surucu ile surulurse (Tune edilmek kaydiyla) step motordan kat ve kat ustun hale gelir.

    Pantograf makinelerinde servo motorlarin step motorlar kadar basarili olamadigi kesinlikle yanlis iddiadir.
    Pantograf makinasinda step motorlar kullaniliyorsa bu basarili olusundan degil motor ve surucu maliyetinin daha az olmasindan kaynaklanmaktadir.




  • Arkadaşlar cevap biraz geciktiği için başlığa tekrar bakmadım. Kafamdaki tüm soruları yanıtladığınız için teşekkür ederim...
  • arkadaşlar bende teşekkür ederim sizin açıklamalarınız sayesinde biraz daha bilgilendik aydınlandık.
  • cnc makınalarda yanlıs bılmıyorsam servo motorlar var
    0.0001 mm hassasıyetle calısabılıyorlar
  • Evet, CNC makinalarda servo motorlar vardır
  • quote:

    Orjinalden alıntı: vedo35

    Deney yapmak isteyenler eski bir hard diskin motorundan baslayabilir. Bazi har disklerinki dokme govdeye sabit bunlari ancak dokme govde ile birlikte kullanabilirsiniz.


    Ben de bir deney yapmak istedim. İki HD söktüm, birinin motoru şasiye sabit. İki motor da dört uçlu. Önce ortak ucu belirledim. (Diğer uçlarla eşit direnç göstereni.) Sonra iki motoru birbirine bağladım, birini elimle çevirdim. Varyasyonları denememe rağmen titreşimden başka şey elde edemedim. Sanırım devir yavaş olduğu için yeterli gerilim üretemedim. Bu söküntü 4-6 vb sayıda uçlu motorları nasıl süreriz acaba?
  • BLDC motorlar senkron motorlardır.

    Stator sargılarına 3 fazlı voltaj uygulandıgında doner alan olsusur ve rotordaki mıknatıs bunu takip etmek (dönmek) ister.

    Ancak rotor mekanik bir yükü çevirmektedir ve döner alanı bire bir takip edemez. Bu nedenle de durur ve titremeye başlar.

    Bu motorların sürekli olarak dönebilmesi için statora uygulanan 3 fazlı voltajın rotor pozisyonuna göre senkronize olmalıdır. Bunun içinde rotor pozisyonundan kumanda elektroniğine geri besleme yapmak gerekir. Geri besleme hall vs sensörlerden gelen bilgiyle olur. Eğer maliyet düşük olsun denirse stator sargıları özel şekilde sürülerek sargılardan EMF değeri ölçülür. EMF nin fazı rotor pozisyonuyla orantılıdır. Aynı zamanda EMF büyüklüğü de rotorun açısal hızıyla orantılıdır.

    Bu motorları çok basit şekilde geri beslemesiz döndürürseniz en ufak zorlamada motor durur ve titremeye başlar.




  • Daha önceden picbasic pro'yla yazilimini yazmistim ama simdi asassembly ile yazmak istiyorum

    ben PWM modu ile yazmaya calistim ama büyük bir problem var gibi

    PWM peryodu = (PR2+1) * 4 * Tosc * (TMR2 frekans bölme degeri)

    buradan 4MHz de max= 610 Hz oluyor ama ben seryoyu max 60 Hz de sürebilirim
    bunu aslinda dandik bir programla yazmak mümkün tabiki goto 1ms , 1.5 ms veya 18ms gibi program dallandırılabilir fakat bu PWM le mümkün mü ???????

    bunu pic basicte yapmak cok basit olmustu PULSOUT pin, darbe saniyesiyle olay bitmişti ama

    ANLAYAN VARSA LÜTFEN YARDİMMMM
  • arkadaşlar bana servo motor hız kotrolu devresi lazım bana bu konuda yardımcı olurmusunuz?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.