Şimdi Ara

Intel ve nVidia Arasında Yeni Bir Gerginlik Mi Doğuyor?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
725
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Intel ve nVidia Arasında Yeni Bir Gerginlik Mi Doğuyor?


    Hatırlanacağı üzre geçtiğimiz yıllarda nVidia ve Intel arasında SLI lisansı konusunda bir takım gelişmeler yaşanmıştı. Intel biraz zorlanarak da olsa nVidia'dan SLI için lisans almayı başarmıştı. Nitekim Intel kendisine tehdit olarak gördüğü nVidia'ya yonga seti üretimi için lisans vermemişti. Karikatürler ve diğer tartışmalar yüzünden biraz gergin zamanlar yaşayan ikili, şu sıralar durgunluklarını koruyorlardı.

    Ancak nVidia tepe yöneticisi Jen Hsung Huang görünüşe göre bu sakinliği bozmak üzere. Yeni nesil ekran kartlarının yaklaşık 6 aylık gecikmelerinden pek hoşnut olmayan nVidia aynı zamanda Intel ile aralarındaki yonga seti lisans sözleşmesinden de hoşnutsuzluk yaşıyor. nVidia'nın yeni nesil ION platformu, nVidia'nın basit bir yonga setiyle gelmediğinin bir kanıtı. ION platformu içerisinde grafik işlemci muhtevası olan ve Netbook Pine-trail platformuyla uyumlu olan yeni bir yonga seti. Lisansı olması gerektiği hâlde, QPI destekli yonga seti bulunmayan nVidia mevcut soket 1366 işlemcilere ve soket 1156 işlemcilere destek vermiyor.

    Bunun anlamı nVidia yonga seti pazarında pay kaybediyor. AMD'nin kendi yonga setlerini yagınlaştırmaya çalıştığı bir pazarda, nVidia'nın yapacak çok bir şeyi kalmıyor. AMD 890GX ve 890FX yonga setleri ile pek çok Athlon ve Phenom işlemci desteğine sahipken, nVidia'nın önerebileceği çok fazla seçenek yok.

    Tüm bunlardan biraz rahatsız olan Jensen; CNN'e yaptığı açıklamada, Intel'den tekrar lisans almak istediklerini ve bunun için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Bu konuda sonuna kadar uğraşacaklarını ve başaracaklarına inandığını da sözlerine ekleyen Jensen, vazgeçmeyeceklerini de söyledi. Intel nVidia'yı kendisine tehdit olarak görmüş ve verdiği lisansları geri almıştı.

    Yine de biraz düşününce akıllara VIA ile Intel münasebeti geliyor. VIA da Intel ile benzer bir ayrıma düşmüştü ve kazandıkları hâlde, yıllar sonra sonuç alabilmiş ve hemen hemen tüm yonga seti pazarını kaybetmişti. Umalım da nVidia da benzer bir duruma düşmesin...


    İlgili röportaja ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz...

    Not: Mantık hatası vardı. Şu anda giderildi...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AndryTR -- 11 Mart 2010; 21:49:40 >



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.