Şimdi Ara

GÜNEŞ PANELLERİ (SOLAR PANEL) Genel Paylaşım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
5.231
Cevap
166
Favori
600.475
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Gittikçe yaygınlaşmaya başlayan Solar Paneller ile ilgili görüşlerimizi bu ana başlık altında paylaşalım. Bugüne kadar araştırmış, ilgilenmiş, kullanmış, alıp satmış veya merak etmiş olan herkes gerek teknik gerek maliyet ve gerek se diğer konularda düşünce, soru ve görüşlerini bu başlık altında paylaşırsak iyi bir başvuru kaynağı olacağını düşünüyorum.

    İlk olarak ben başlayayım, hali hazırda bu sistemleri satan ve/veya kullanan üyeler var mı? Varsa satanlar bir fiyat listesi, kullananlar da maliyetleri ve yorumlarını yazabilirlerse sevinirim.



  • mesajların neredeyse tamamını okudum. hep hobi amaçlı yazılmış ve yapılmış ancak ben bizatihi villanın çatısına 10KW/saatlik on grid sistemi kurmuş biri olarak izlenimlerimi ve prosedürü anlatayım ilgilenen arkadaşlara yardımcı olmak niyetiyle, öncelikle kayserideyim güneşin bol olduğu bir yerde. başlamadan önce kesinlikle sabır gerekiyor hemen öyle 3-5 günde yapılacak bir iş değil, evin ısıtma ve soğutmasıda ısı pompasıyla yapıldığından 10KW lik bir sistem kurduk. bugün için üretim değerine baktığımda 13.11.2015 tarihi itibariyle sistem bir günde 35KW elektrik üretmiş, yazın ise bu değer 85-100KW arasında değişmekte idi.
    sistemin kuruluş aşamasına gelince önce dağıtım şirketine başvuruyla başlıyor, çağrı mektubu gönderip proje işine başlıyorsunuz. sonra ilgili belediyeden imara uygunluk yazısı alıyorsunuz. 50KW altı sistemler için tedaş bölge koordinatörlüğünden proje onaylarını yaptırıyorsunuz. daha sonra dağıtım şirketinden bağlantı anlaşması yapılıyor, itfaiyeden olumlu raporda alınınca TEDAŞ kabulü için eksiğiniz kalmıyor. süreç proje çizim ve onay hızına bağlı olarak 3-6 ay sürüyor. benim ilk başta maliyet hesabımız 13.000-15000Euro arası idi ancak daha sonra panelleri Panasonic panel ile değişim talep ettik. ayrıca invertörü yine kaliteli bir ürünle değiştirdik. birde şebekenin elektriği kesilince bizim sisteminde otomatik kapanması için motorlu şalter ekletti tedaş böyle olunca maliyet yaklaşık olarak 18.000euro civarını buldu.
    Devletin toplam aldığı harç ise 700TL Tedaş, 150TL dağıtım şirketi 110Tlde itfaiye aldı öyle anlatıldığı gibi afaki rakamlar yok
    bende böyle bir sistem kurdum. aşağıdaki videolardan izleyebilirsiniz.





    2013 te bayağı kafa yorup emek harcamıştım bu konuya. Forumda da paylaşımlarım var. Uzun bir aradan sonra hala konunun tazeliğini koruması, emek harcayan birilerinin olması beni çok mutlu etti.

    Bende bilgilerimi, tecrübelerimi paylaşıp katkıda bulunmak istedim.

    Paneli kendiniz yapmak için uğraşmayın bence. Hem ekonomik değil hem de çok uğraş istiyor.
    Ama illede kendim yapmak istiyorum diyorsanız;
    *Mutlaka tempered cam kullanın.
    *hücreleri yapıştırmak için mutlaka eva film kullanın.
    *Vakumlamak için elektrikli süpürge değil hurdacıdan temin edebileceğiniz buzdolabı motoru kullanın. Buzdolabı motorunun iki ucu vardır. Bir ucu havayı pompalarken diğer ucu vakumlar.
    *Yapıştırma işi için ısı tabancası kullanın.
    İhtiyacı olan varsa elimde bir miktar 3x6 inç hücrelerden var. 100-200w kadar var sanırım. Rulo halinde eva film var ama kaç metre var bilmiyorum. 8-10 tane de bağlantı kutusu, bir miktar bus teli ve tab teli var.

    üretilen elektiriği eve bağlamak istiyorsanız sigortaları kapatmakla uğraşmayın. Panel gücüne uygun on grid inverter alıp şebekenize bağlayın. Aksi halde frekans ve voltaj dalgalanmaları cihazlarınıza zarar verebilir.

    Sisteme akü bağlamak isteyenler;
    Artık akü dönemi bitti. 100A bir jel akü almak isteseniz en az 500TL.
    100A akü 100x12=1200 watt elektrik depolar ama siz bunun %70'ini (yaklaşık 800-850w) kullanabilirsiniz yoksa aküye zarar verirsiniz.
    Eğer biraz elektronik bilginiz varsa ya da destek alabilirseniz,
    18650 li-ion pillerden batarya oluşturun. 100A aküye eş değer bir li-ion bataryayı (aliexpresten pil satın alırsanız) yaklaşık 800Tl ye mal edersiniz ama aküden çok daha uzun ömürlü olur. Daha ekonomik yolu ise, eğer imkanınız varsa bilgisayarcılardan eski, hasarlı laptop bataryalarını toplayıp içindeki sağlam olan pilleri kullanabilirsiniz. Bu bataryaların içinde 6-8 adet pil bulunur ve en az yarısı iş görür durumdadırlar. Bu şekilde aküden bile daha uygun fiyata batarya yapabilirsiniz. İhtiyacı olanlara pillerle batarya yapma konusunda da yardımcı olabilirim.
    Çok iyi bir çözüm üretmişsiniz..

    Küçük sistem kuracak arkadaşlar bu çözümü örnek almalılar. Yani sistem 0.5-1.5 kw sistem ise (Büyük boy 2-6 panel) Sistemi 24 Volt DC üzerine planlamalı.. Sistem böyle invertersiz planlanınca büyük güç tasarrufu olur.

    Açıkçası bahçe aydınlatmam tamamen bağımsız 12V DC sistem üzerine kurulu. 2 tane 120Watt panel ile verimli 1-3 wattlık 12V led lambalar kullanarak bahçemi aydınlatıyorum. 1 adet şarj kontrol cihazı, 1 tane 110 AH araba aküsü (Bu akü sattığım teknemden çıkma yeni bir akü olduğu için imha etmedim.) ile sorunsuz bir aydınlatmam var. Üstelik verandada birkaç noktada 12V şarj sistemi takılı Telfonu vs bahçede şarj edebiliyorum. Inverterli bir sistemde Araba aküsünü asla tavsiye etmem ama çıkma bir araba aküsü invertersiz sistemle 1.5 senedir çalışıyor. Şarj kontrol ünitesinden takip ettiğim ve ölçtüğüm kadarı ile 20 adet lamba sabaha kadar ancak %15-20 sini kullanıyor akünün..

    12-24VDC invertersiz sistemler dünyada yaygınlaşıyor. Zaten bildiğiniz TV, bilgisayar vs birçok cihaz DC ile çalışıyor ama içlerinde 220 V AC yi 12-24V DC ye çeviren üniteler var..

    Sizin TV arayışınız iyi bir elektronikçi ile son bulabilir. 80 Ekran bir TV bulup deneyin, içinde ana besleme muhtemelen DCye ceviren bir devreden geçiyordur.. çok zor değil.

    Mahkeme olayına gelince, Allahlarından bulsunlar.. Solar bilmemnesi diyerek marka olunmuyor. Her tarafta reklamları ve her tarafta mağdurları var. Türkiyede mahkemeler bu tip işlerde hak arayacak noktada değil. Arasan da bir sürü borcu olan batak ve üzerine hiçbir varlığı olmayan çalışanların maaşlarını ödeyemeyen şirketlerle karşılaşıyorsun, mahkeme tazminata hükmetse alacak birşey bulamıyorsun...
    Merhaba

    Lütfen yanlış anlamayınız..

    Mesajınızda çok fazla düzeltilmesi gereken bilgi var. Açıkçası neresine itiraz edeceğimi bilemedim. Forumun son 20-30 sayfasını biraz okuyun. Isıtma vs için Solar enerjinin kullanımı gibi konulara verdiğim cevapları tekrar etmem çok uzun sürer.

    Şuradan başlayalım. 10kw solar sistem en iyi koşullarda ( temiz panel, doğru yönelim, iyi hava) saatlik 10Kw üretir. Böyle bir sistem yaz aylarında günlük 50kw üzeri üretim yapar. 10Kw lik sistemle Türkiye koşullarında günlük 2,5-4kw gibi bir neticeye nasıl ulaştığınızı bilemiyorum. Bu sebeple biraz okuyup doğru kaynaktan araştırıp sonra projenizi yazarsanız yardımcı olabiliriz.
    Kocaeli'de karlı bir gün olunca aşağıdaki resmi paylaşma gereği duydum. Soldaki Inverter çatıdaki panellere bağlı. Çatı panellerim 20 derece eğimli yani yaz için ideal konumda. Zaten ana üretimleri Havuz için kullanılıyor. Dışarıdaki panellerim ise eğimleri ayarlanabilir şekilde montajlı. Şu anda 50 derece eğimliler yani tam kış modunda.. Hem güneşi doğru açıda alıyorlar hem de Bugünkü gibi kar yağdığında üzerlerinde çok az birikiyor ve eğimden dolayı örtü artmıyor. Ama çatıdaki 20 derece eğim kar örtüsünü kaydırmaya yeterli değil.

    Sonuç aşağıda.. Çatı panellerinden sadece 9W giriş varken eğimli panellerden 129Watt giriş var. Bu kapalı havada bile evdeki buzdolabı ve kombiyi idare ediyorlar.

    Panellerin eğimlerini değiştirebilecek şekilde kurmak çok faydalı. Yazın 20-25 derece baharda 30-35 derece kışın ise 40-50 derece arası ayarlamak çok iyi oluyor 3 ayda bir eğimi değiştirmek senede 1000kw (100 günlük ev tüketimine eşdeğer) enerjiyi fazladan üretmeyi sağlıyor...
    Bağlayın hiçbir sorun olmaz. Hiçbir şey yanmaz, bozulmaz. Kapasite artar. Sarj kontrol cihazınızın amperjı düşük dahi olsa sadece daha geç full şarja ulaşmanıza sebep olur...

    AMAAAA:::!!! Ülkemizde hiçbir şekilde bahsedilmeyen ve uygulandığını görmediğim basit bir detay var ki bunu atlarsanız akülerden biri daha çabuk ölür... Aküleri YÜKE veya şarj kontrole aşağıdaki gibi bağlayın!!! (çok basit ama çoook önemli)



  • 2000w inverter için 960 lira biraz fazla değil mi?Ben ebay vb sitelerden araştırdığım kadarıyla fiyatlar daha düşük...Ayrıca 12 v giriş 110 v çıkış olarak yazıyor bazı inverterler için bununla ilgili ilginiz var mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bedrim -- 3 Mart 2010; 11:29:43 >
  • Evren bey,

    Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Paneller ile ilgili teknik dökümanlarda (her üretici) kullanılan teknik terimleri açıklamanız mümkün mü?

    Örneğin PM,Voc,Isc,Vmp,Imp gibi kısaltmalar ne demek oluyor?

    Bağ evimde kullandığım ürünler şunlar;

    1. 55 Ekran TV (günde 4 saat)
    2. 8 Adet 15w tasarruf ampul (günde her biri ortalama 4 saat)
    3. Büro tipi buzdolabı A sınıfı (24 saat)
    4. Dalgıç pompa 2hp (günde 2 saat)
    5. Uydu alıcısı (günde 4 saat)
    6. 250watt projector lamba (günde ortalama 1 saat, radarlı, bir hareket olunca yanıyor. gece boyunca günde 20 defa yanıp söndüğü oluyor)

    Bağ evim Gaziantep'te ve tüm cepheleri açık. Yaz aylarında 4 ay kullanıyorum kalan 8 ay boş. Yaz aylarında yukarıda yazdığım ürünlere göre nasıl bir sistem kurulabilir ve maliyeti ne kadar olur? Montajı siz yaparsanız montaj ücreti ne kadar olur?

    Bunu hem teklif olarak hem de buradaki ilgi duyan diğer arkadaşların da fikir edinmesi açısından detaylı cevaplarsanız memnun olurum.




  • Merhaba,

    185Wp 36V çıkışlı bir solar paneli nasıl ve hangi ekipmanla kullanabilirim? Çıkış 36V ama 12V akü ile kulanmak mümkünmüdür? 36V > 12V regülatör bulunur mu? Yada başka nasıl değerlendirebilirim?

    Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler,
  • Bu güneş panelleri veya rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarının kullanımı zaman içerisinde dahada yaygınlaşacak ve dolayısı ile fiyatkarıda daha cazip bir kıvama mutlaka gelecektir. Nitekim bazı toplu konut projelerinde kendi enerji ihtiyacını bu şekilde alternatif enerji ile karşılayan konutlar müşterilere sunulmaya başlandı. En basit örneği bazı otobanlarda trafik lambaları tabela aydınlatmaları gibi cihazlarda güneş enerjisi kullanılmaya başlandı. Göreniniz mutlaka vardır. Yakın zamanda bununla ilgili fotoğraf ekleyeceğim. Saygılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dün jeneratör yapımı gördüm youtube de basit bir jenaratördü, hatta simple generator olarak taratırsanız büyük ihtimal bulursunuz. Karton kutuya telleri sarıp içinde mıknatıs döndürüyordu. Sardığı tellerin uçlarını da led lambaya bağlıyor. Çok basit bir sistem ve led lambayı yakıyor. bu anlattığım basit dinamoyu geliştirip rüzgar türübünü yada dere kenarında olan bir baraka için suyun çarpma kuvvetiyle enerji elde etmek oldukça iş görür. Çok maliyetli de olmaz. Dikkatinizi çekeceğini umuyorum.


    Ayrıca Güneş enerjisinde üstte çok yüksek rakamlar üretildiğini düşünüyorum para ve watt açısından neden ?
    -- Led lambadan daha az enerji tüketilip daha fazla ışık üretilebilir (power led di sanırım yeni çıkan daha fazla ışık veren ledler.)
    -- Mini buzdolapları var hatta araç için olanları onlardan kullanın normal bir buzdolabınının çeyreği olacağını sanmıyorum
    -- 55 ekran tv yerine daha küçük lcd tvler veya araç tvleri vs var onları kullanmak daha mantıklı gibi..

    İyi bir elektronik bilgim yok ama mantık bence bunları gösteriyor, elektronikçiler yazdıklarımı dillendirirse yetip yetmeyeceğini görürüz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DOĞA_AŞKI -- 29 Mart 2010; 23:26:23 >




  • Selam arkadaşlar Ankara'da 71 adet ayaklı solar paneli çatıya kurmayı düşünüyorum. Sadece işçilik parası ne kadar olur? Bu arada solar panel satışı yapanlara duyrulur 280 watt'lık solar panelleri watt başna 3,5 USD'ye verebilirim. Piyasasa eşdeğer satış fiyatı 4,5-5 USD'dir, bilgilerinize.
  • bende bir kaç not eklemek istedim;

    bu sistemi en çok karavanlarda kullanıldığını gördüm çünkü karavanlarda akü almak gerçekten çok pahalı bu sistemlerle en fazla 3 bin tl harcayarak çok rahat bulaşık makinası,bilgisayar,şofben gibi elektrikli aletleri çalıştıracak kadar elektrik üretebiliyor.

    ben bu kadar harcamasam da 2007 yılında bir sistem yapmıştım çok fazla üretmesede şuan halen çalışmakta tabii %90 olarak.
    günde saat 6.35 de tam güneş doğup 18.55 de battığınıda hesaplar isek aşağı yukarı 11 - 12 saat güneş enerjisiyle akım depolanıyor ve bu akımla çok rahat bir gece lambası,notebook çalıştırılıyor.

    (gece lambası karavanlardaki gücü fazla olan lambalardan 300 watt civarı 2 adet lamba,notebook ise masaüstü gibi karşılaştırılmamalı sadece 90 watt enerjiyle çalışıyor..)

    bizzat arkadaşım da bu sistemi kurduk beraber sanırsam güzel yapmışız halen daha çalışıyor ihtiyaçları karşılıyor.

    Ev için böyle bir sistem firmalardan alınabilir ama biraz daha pahalı olacaktır.Fizikten anlayan bir tanıdığınız var ise ya da tamir işlerinden anlayanlar birde elektrikçi yardımıyla 100 tl gibi küçük bir ücretle kendiniz de kurabilirsiniz.

    (yapımını öğrenmeniz gerekli,
    yapacak kişi gerekli,
    ve birde elektrikçi kontrol etmesi açısından gerekli...)

    toplamda tahminen 2500 TL tutar buda günde televizyon,lamba,notebook ihtiyacınızı karşılar.

    fırın,buzdolabı yetersiz kalabilir.

    özellikle saç kurutma makinası,ütü,fırın bir anda gücü bitirir bunun olmaması için ayrıyetten bir sistem kurup ordan beslenen enerjiyi kullanmanız yararınıza olur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ShifT7
    toplamda tahminen 2500 TL tutar buda günde televizyon,lamba,notebook ihtiyacınızı karşılar.

    fırın,buzdolabı yetersiz kalabilir.

    özellikle saç kurutma makinası,ütü,fırın bir anda gücü bitirir bunun olmaması için ayrıyetten bir sistem kurup ordan beslenen enerjiyi kullanmanız yararınıza olur.


    bu kadar güç için 2500TL atırım yapmak şu anda F/P açısından çok verimsiz bir maliyeti üstlenmek olur. Bu tip yatırımlar için yeni yenilenebilir enerji kanunundan öte. Yenilenmesi ve bireysel yatırımlara kolaylık(teşvik) getirmesi beklenen EN-VER kanununu beklemek lazım. tabi bu ne zaman olacak derseniz bana göre 3-4 sene sonra
  • Merhabalar. Yalnızca gündüzleri, güneş olduğu sürece çalışacak, depolama / şarj vb. bir durumun söz konusu olmadığı, ortalama bir minik ofis buzdolabını çalıştırmaya yetecek, solar pil ne kadara mal olur? boyutları ne olur. bunu çalıştırmak için gerekli ek bir ürüne ihtiyaç var mıdır. konuya hakim olmayan arkadaşların da istifade edebilmesi açısından detaylı bilgi verilebilirse ziyadesiyle hoş olacaktır. teşekkür ediyorum şimdiden.
  • Eğer sadece buz dolabı kullanacak iseniz karavanlarda kullanılan mutfak tüpüyle çalışan buzdolapları var onları araştırmanızı öneririm.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mozkan1987

    Eğer sadece buz dolabı kullanacak iseniz karavanlarda kullanılan mutfak tüpüyle çalışan buzdolapları var onları araştırmanızı öneririm.


    teşekkür ederim mozkan. ancak mutfak tüpü de bir maliyet sonuçta. eğer fiyat makul olur ise, sanırım güneş enerjisi pilleri daha uygun olacaktır diye düşünüyorum.
  • sayın DR_house
    mozkan1987 nin bahsettiği gazlı buzdolapları çok daha ekonomik olacaktır.
    güneş panelli sistemler herkesin arzuladığı fakat maliyetini henüz düşüremedikleri
    sistemdir. güneş panelleri + aküler + inverter vs maliyetleri toplandığında hiçte ucuza
    gelmiyor.
    asıl mesleğimin elektronik olmasına rağmen, kendi karavanımda elektrikle çalışan
    amonyak gazlı buzdolabını (otel mini barlarında kullanılan türden) gazlıya çevirerek
    sorunu hallettim. pilot alevini ısıtıcı olarak kullandım. maliyeti oldukça ucuz oldu.
    bu konuda yardımcı olmak amacıyla dahttp://kook.blogcu.com/ da konuyu
    yayınladım. ilginizi çekerse




  • Ben de google da sistemi araştırırken bu konuya rastladım.zaten ne zaman teknik bir konu araştırsam illa dh forumları çıkıyor karşıma.

    Sistem açıkçası şu an için pek makul sayılmaz. Kurulum maliyetini 10 yılda ancak amorti edebiliyor. ama gelecek vaad eden bir sistem olduğu kesin. Şu an için verimlilik düşük ve fiyatlar yurtdışına göre çok pahalı. Yurtdışında 500-600$ a 250w panel alınabiliyor. 2000-3000 lira civarına bir eve yetecek elektiriği üretebilse makul sayılabilir.

    Bizim eve aylık 50-60 lira civarında fatura geliyor. Tüketim 200kw civarında.Her gün aynı tüketim olmayacağına göre kurulan sistem günde 10kw enerji üretebilmeli. Bu da günde oralama 10 saat güneş altında kalan bir ev için kışı da hesaplarsak 1000w lık panel gereksinimi demek. ayrıca çamaşır makinesi vb için saatlik 3000-4000w tüketim karşılanabilmeli.

    Sistem yaygınlaşsa eminim ucuzlar. Ama Türkiyedeki fiyatlara bakıyorum. 270w panel 2500 lira civarında. kesinlikle rezalet bir fiyat. İnsanların 1 yılda tükettiği toplam enerjiyi güneş 1saatte Dünya'ya yollarken bundan yeterince yararlanamıyor olmak çok üzücü. Ucuza sistem kurulsa evinizin tüm elektriğini ve elektirikli arabalarımızın enerji ihtiyacını karşılasak ne güzel olurdu. Gerçi yollar arabadan geçilmezdi ama en azından çevre de kirlenmezdi.




  • Hobar size katılıyorum. Güneş enerjisinden, rüzgar enerjisinden faydalansak ne kadar güzel olur. Her ay 50 tl' den kurtulsak. Tüm arabalar elektrikle çalışsa.. Hem biz mutlu olsak hem de çevre temiz kalsa..Ne güzel olur..
  • Biliyor muydunuz?

    ...binlerce TL tasarruf ile kendi solar panelini yapabilirsin.

    ...bunu yapmak için solar bilgiye ihtiyaç yok, bunu herkes yapabilir

    ...adım adım anlatım klavuzu ile kendi solar panel (güneş paneli) sisteminizi oluşturacaksınız.

    solar enerji üretim seti
  • evet bu sistem yapabiliriz. yaklaşık olarakmaliyeti 10 bin ytl ye çıkar irtibat için:05414829694
  • bu bahsettiğiniz ürün sadece kitap ile tanıtım videosunu veriyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilge1993kağan -- 6 Ağustos 2011; 15:28:43 >
  • sayın forum üyesicsupraforce siz 36 volt üreten güneş paneline bir tane solar sarj regülatörü takarsanız. bu 12 voltluk akünüzü doldurur. bir tane daha 150 yada120 wattlık panel alırsanız sizin aevizin aydınlatmasında harçanan elektrik enerjini bu paneller vasıtasıyla karşılarsınız.http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-devre-montaj-130-watt-gucunde-gunes-paneli-52833260/detay/? ürünü buradan inceleyebilirsiniz. saygılarımla hayırlı günler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kuzeyisiklari

    Hobar size katılıyorum. Güneş enerjisinden, rüzgar enerjisinden faydalansak ne kadar güzel olur. Her ay 50 tl' den kurtulsak. Tüm arabalar elektrikle çalışsa.. Hem biz mutlu olsak hem de çevre temiz kalsa..Ne güzel olur..


    http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-devre-montaj-130-watt-gucunde-gunes-paneli-52833260/detay/?
    http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-devre-montaj-gunes-paneli-200-watt-gucunde-54934661/detay/
    bu adreslerde ucuz güneş panelleri bulabilirsiniz.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.