Şimdi Ara

Oyun Direksiyonu (Steering wheel) Modifiye - Deadzone (boşluk) kaldırma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
4.242
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba.

    Konu başlıkta net. Hikayesi de aşağıdadır.

    Yarış simülasyonlarına merak sarıp da Richard Burns Rally ve rFactor'u kurdum. Bu simulasyonları klavyeden oynamak ölüm . Ben de bir Oyun direksiyonu edindim pedallarıyla beraber. en dandiklerinden 30 TL'ye aldım bir tane ne marka olduğunu tahmin edersiniz.

    Oynamaya başlayınca bu cihazın dandiğiyle simulasyon oynarken oyundaki rakiplerden çok direksiyonla mücadele ediyorsunuz. İptal edilemeyen bir deadzone'ları var ve deadzone'dan atladıktan hemen sonra direksiyon neredeyse %10 aniden dönüp sonra hassas %15-25-100 'e kadar gayet düzgün kontrollü dönüyor.

    İyi de araba sollarken ince ince şerit değiştirebilmek lazım ama olmuyor. Bazı kaliteli Oyun direksiyonlarının yazılımları var bu sorunları çözecek ama bu ucuz makinenin bilgisayara gönderdiği veride problem olduğunu >>>DXTweak<<< programıyla farkettim.

    Başta çok sövdüm, "Ucuz mucuz neden kardeşim! Bırakın isteyen kalibrasyondan deadzone açsın kapasın!" diyerekten ama adamların hedef kitle için önemli olan kalibrasyonla falanla filanla uğraşmadan makineye takar takmaz oynamaya başlayıp hevesini alacak insanlar. Onlar da haklı ama ben de tutup 150 TL vermek istemedim düzgün bir cihaza.

    Neyse sonra eldeki makineyi modifiye etmeye karar verdim. Direksiyonu söküp mıncıklamaya başladım . Bu tür şeylerle amatör olarak ilgileniyorum ve elektronik jargonuna, sembol ve gösterimlere tam olarak vakıf değilim . Modifiyeyi aşağıdaki gibi yaptım ve netice aldım. Artık direksiyonum 170 derecede boşluksuz duyarlı (forcefeedback dandik ama olsun).

    Bunun yanında eski bir jostickim vardı uçuş simulasyonları için. Onu da parçalayıp pedallara debriyaj eklemek için kullandım. Onu da bir ara yazarım, G25'ten çok daha ucuza aynı kalitede olmasa da iş gören bir donanımım oldu. Yapmasının oynamasından daha eğlenceli olduğunu söyleyebilirim zaten amaç biraz da bu.

    Cihaz en soldan en sağa kadar 90 derecelik açı aralığında kumanda ediyor. Direksiyon -90'dan + 90'a (toplam 180 derece) dönüyor ama zaten 45. derecede full dönmüş oluyor oyundaki direksiyon.

    Direksiyun milinin ucuna bir potansiyometre bağlıydı. Aldım baktım ve inceledim işte aşağıdaki resimde (süper çizdim ama ) anlatıyorum devamını

     Oyun Direksiyonu (Steering wheel)  Modifiye - Deadzone (boşluk) kaldırma


    Oyun direksiyonunun bu potansiyometreden aldığı pozisyon bilgileri de aşağıdaki gibi. Görüleceği gibi cihaz 90 derecelik alanda aslında toplam yaklaşık 5 Kohmluk aralığa duyarlı

     Oyun Direksiyonu (Steering wheel)  Modifiye - Deadzone (boşluk) kaldırma


    Aşağıdaki resimde de bağlanacak dirençler için şema ve sorunun çözümü var. Direksiyonu en sola çevirdiğimizde sağlamamız gereken değerler 1. durumda; en sağa çevirdiğimizde sağlamamız gereken değerler 2. durumdadır.

     Oyun Direksiyonu (Steering wheel)  Modifiye - Deadzone (boşluk) kaldırma



    İş bittip de bağlantıları yaptıktan sonra, oyun direksiyonumuzu oyun kumandalarından kalibre etmeliyiz. Daha ince ayar için DXTweak programını öneririm. Basit küçük ve işlevlidir. Google'dan aratıp bulabilirsiniz. buradaki mevzuda bir çalışmayı internette ne kadar aradıysam bulamadım, bu nedenle paylaşmak istedim.

    Ayrıca bu işi yapmak için farklı yollar da var. Pot'a bağladığımız paralel dirençleri kullanmak yerine 3K'lık 250 derece falan duyarlı olan olan pot'lar bulunabilir. bu durumda seri direnç değerleri gözden geçirilerek yeniden hesaplanır. Hatta konuya benden daha hakim kişiler daha pratik veya fonksiyonel çözümler de getirebilirler. Bir ara fotoğraf da eklerim daha zengin görünür .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi semihimes -- 19 Şubat 2010; 22:20:25 >







  • eline sağlık
  • Hocam, konuyu hortlatabilirimiyiz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.