Şimdi Ara

Dell XPS 1645 recovery

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
3.036
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Beyler en sonunda xps 1645 laptopuma kavuştum ancak alete format attım recovery'i unuttum şimdide recovery çekemiyorum ctrl F11 ; CTRL SHİFT F11 kombinasyonlarını f8 , f10 hepsini denedim ama olmuyor ne yapmam lazım bi yardımcı olun



  • Baaşlangıçta F11'i deneyin
  • hocam basılımı tutacaz yoksa basıp çekecez mi
  • Eğer işletim sistemi olan sürücüye format attıysanız recovery çalışmacağını biliyorum.

    Recovery f8 ile Bilgisayarını onarın menüsüde

    İlerleyen menüleri takip ettiğinde en aşağıda dell fabrika ayarları seçeneğinden

    windows'u onarabilir veya fab. ayarlarına dönebilirdin.

    Eğer fortmat attıysan sanırım artık o bölüm gelmeyecektir.
  • ilgi ve alakanız için teşekkürederim
  • Eğer dell kurtarma bölümünü silmediyseniz sadece C: sürücüsüne format attıysanız, eski hâline getirilebilir. Biraz daha detay verirseniz sorununuzu tam olarak anlayabilirim. Başlangıçta POST ekranından sonra siyah ekranda üst kısımda mavi bir şerit hâlinde "www.dell.com" gibi bir yazı çıkıyor mu? Formatı nasıl attınız? Tüm diskleri biçimlendirerek mi yoksa sadece C: sürücüsünü biçimlendirerek mi? Gibi...
  • Hocam anlatayım bilgisayarla verilen Windows 7 dvd sini taktım recovery kısmını kesinlikle ellemedim ama tek parça olan c yi böldüm ardından c ye windows 7 yi kurdum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vicodin

    Hocam anlatayım bilgisayarla verilen Windows 7 dvd sini taktım recovery kısmını kesinlikle ellemedim ama tek parça olan c yi böldüm ardından c ye windows 7 yi kurdum


    Bilgisayarınızı aldığınızda Dell System Recovery (DSR) mevcut muydu? Çünkü internette bir site bulmuştum önceden, orayı okuyordum da Dell Vista yüklenmiş bilgisayarlarda sanırım DSR kullanmıyormuş. Ben bulduğum siteyi sizinle de paylaşayım. Orada basit bir programcık var. DSRFix isminde ve ön-yüklemeli (Bootable) bir imaj dosyası. CD'ye yazıp bilgisayar açılışında ön-yükleme yapmanız gerekiyor (Boot etmek). Ardından MBR kaydınızı düzeltiyor. İlk defa Windows Vista kurduğumda kaybolan DSR bölümünü bu sayede kurtardım. Siteye gitmek ve daha fazla detay öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz (ingilizce).

    />

    DSRFix aracının ön-yükleme ile çalıştırılmış hâli (Ön-yüklemeden sonra DSRFIX komutu verilince bu şekilde genel inceleme yapar).


    Bu araç sayesinde ben DSR bölümünü düzeltebilmiştim. Resimde gördüğünüz durum sıfatları (Good / Alert gibi) bu resimde tam olarak düzeltilebilir hâlde olduğunu gösteriyor. Eğer o sıfatlarda "Fatal" yazarsa ki ölümcül anlamına gelir düzeltilemeyen hatalardır, bu araç size kurtarma konusunda yardımcı olamaz. DSRFix aracını indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Eğer herhangi bir "fatal" uyarısı yoksa "DSRFIX /F" komutu ile düzeltebilirsiniz.

    Eğer bilgisayarınızda DSR varsa, belirttiğiniz şekilde yapılan yeni Windows yüklemeleri bu alanı silmez. Sadece MBR kaydını değiştirir ki Dell'in sistem kurtarma kısayolu MBR üzerinde kayıtlıdır. O kısayolu algılaması için MBR ile ek süre oluşturulur ve Windows başlatılmadan size DSR'yi çalıştırma imkânı verir.

    DSR'nin bilgisayarınızda olup olmadığını görmek için Bilgisayarım'ın üzerine sağ tıklayıp Yönet seçeneğine ardından da Depolama - Disk Yönetimi alanına gelin. Orada kurtarma bölümünü görebilmeniz gerek. Örneğin bende aşağıdaki şekilde görünüyor.

     Dell XPS 1645 recovery

    Resimde C: bölümünün solunda yer alan kısım MediaDirect için ayrılmış alandır. Dell MediaDirect Repair bu alana etki eder. Sağ kısımdaki alan ise DSR için ayrılmış alandır ve sistem kurtarma bilgileri burada tutulur.


    DSR Gizli (Hidden) FAT32 dosya sistemine sahiptir. Bu nedenle doğrudan Windows altında göremezsiniz. Ancak Ubuntu ya da benzeri LiveCD Linux dağıtımları ile görebilirsiniz (ben Ubuntu ile o alana erişiyorum ve diğer LiveCD'ler hakkında kesinlik belirtemem). En kötü ihtimalle o şekilde yedek alırsınız. Hâlâ Norton Ghost kullanıyorsa Dell (Inspiren 6400 serisinde Ghost 8.3 kullanılır) oradan sizin bilgisayarınıza ait imajı kopyalarsınız.

    Bu yöntem sadece DSR içeren Dell serisinde geçerlidir. Desteklenen Dell modelleri;

    Dimension 1100, 2400, 3000, 3100, 4550, 4600, 4700, 5000, 5100, 5150, 8200, 8300, 8400, 9100, 9150, B110, E310, E510, E520, E521, XPS 400, XPS 410, XPS 720, XPS Gen 4. Inspiron 500m, 510m, 600m, 630m, 640m, 700m, 1150, 1200, 1300, 1501(AMD), 2200, 5100, 5150, 6000, 6400, 8600, 9300, 9400, B120, B130, E1405, E1505, E1705, M710, M1210, XPS, XPS Gen 2, XPS M1710. Vostro 200


    Windows Vista İçin

    Yukarıdaki adımları mümkün merteba açıkladıktan sonra, yine aynı sitede gözden kaçan bir alanda Vista ile ilgili şu bilgiler yer alıyor.

    Vista yüklü olarak gönderilen Dell bilgisayarlar DSR sistemini kullanmıyorlar. Windows Vista kendi içerisinde ImageX isimli bir imaj yazılımı ile geliyorlar. Symantec Ghost, Acronis True Image gibi yazılımlara benzer özellikleri olan bir imaj alma yazılımı. ImageX kullanılarak hazırlanmış kurtarma bölümleri F8 ile erişilebilen bölümler ve POST ekranının ardından Ön-Yükleme Menüsü ile ulaşılabiliyor (F8'e basılarak). Dell fabrika ayarlarıyla hazırlanmış bir Ghost imajı yerine Vista ile gelen ImageX kullanmayı tercih ediyor. Vista yüklü olarak gelen Dell bilgisayarlarda sabit disk bölüm yapısı (Partisyon yapısı) aşağıdaki şekilde (partition table ile görülebilecek şekilde numaralandırılmışlardır, yani yanlarında DE ya da benzeri harfler görürseniz açıklamalarda bölüm tablosunda göreceğiniz şeydir);

    1) Önceden olduğu gibi küçük bir DellUtily (araçlar) bölümü. (DE tipinde)

    2) NTFS dosya sisteminde ve yaklaşık 10GB büyüklükte Vista Recovery Enviroment (Vista kurtarma alanı) tarafından kullanılan ve Dell imaj dosyanızı barındıran bölüm (07 tipinde)

    3) NTFS dosya biçiminde, Vista yüklemenizi içeren ve normal kullanımdaki sabit disk bölümünüz (07 tipinde)

    4) Eğer MediaDirect 3 varsa ona ait olan ve yaklaşık 2GB kadarlık bir bölüm (0F tipinde)

    Nasıl Kurtaracaksınız?

    Öncelikle bu yöntemi kendimde denemediğimi (deneyemediğimi) belirteyim. Bu nedenle kesin olarak işe yarayacak diyemem. Sadece bilginiz olsun diye buraya yazıyorum. Windows 7 ile aynı şekilde çalışabilir. Kurtarma yöntemim biraz farklı çalıştığından diğer yöntemleri deneyemiyorum.

    İhtiyacınız olan şey bir adet Vista DVD'si (eğer Vista kullanıyorsanız - Windows 7 ile ilgili olanını bulamadım henüz ama bulunca onu da eklerim). C: sürücünüzün işletim sistemi sürücüsü ve D: sürücünüzün kurtarma bölümü sürücüsü olduğu varsayılarak aşağıdaki adımları yazıyorum. Sizde farklılık gösteriyorsa ona göre düzeltmeniz gerekbilir.

    1) Vista DVD'niz ile bilgisayarınızı ön-yükleyin (boot edin)
    2) Tamir Et (Repair) seçeneğini seçin. Ardından komut satırını (Command Line) seçin.
    3) Kurtarma bölümünüze gidin ve araçlar klasörünü açın (gireceğiniz komutlar sırasıyla ve tırnaksız olarak; "D:" enter, "cd tools" enter)
    4) Ardından şu komutu verin;

    imagex /apply d:\dell\image\factory.wim 1 c:\

    5) Bu komut sisteminizde bulunan ve bilgisayarınızı ilk günkü hâline getirecek komuttur. Ardından sistem kurtarma başlayacak. Yani önemli verileriniz varsa yedeklemeniz gerekmektedir. Yaklaşık 10-15 dakika kadar süreektir (fazla ya da az da olabilir)

    6) Ardından "exit" komutu ile çıkış yapabilirsiniz.

    Eğer doğrudan Windows 7 yüklü geldiyse sanırım yine aynı şekildedir. Eğer içerisinde imaj yoksa bilgisayarınızın yapılabilecek çok fazla şey yok. Mecburen bilgisyarınızla beraber gelen DVD'yi kullanmanız gerek...

    Dell forumlarında ilgili konu ve çözümü /
    -----------------------------------------------------------------------------------

    Sistem kurtarma ile ilgili anlatabileceklerimin bir kısmı bunlar. Doğrudan herhangi bir sitenin çevirisi yerine kendi kullanma şeklimi ve bilgilerimi de ekledim. Olur da ingilizceniz yoksa, zorlanmayasınız diye. Ayrıca bu dertten muzdarip olan arkadaşlar varsa, onlara da yardımcı olması için genel olarak toparladım hepsini.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir az da olsa. Burada anlatılanlara rağmen kurtarma bölümünü düzeltemezseniz ya da sormak istediğiniz herhangi başka bir şey olursa bana ulaşabilirsiniz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AndryTR -- 12 Şubat 2010; 0:27:48 >




  • Hocam Disk 80 e kadar geldi çok mu beklemem lazım bilgisayırm ilk açıldığındada windows 7 var vista değildi işletim sistemim windows 7 x64 bit
    hocam bu şekilde gözükmekt
     Dell XPS 1645 recovery



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vicodin -- 13 Şubat 2010; 1:36:23 >
  • yeni model dell bilgisayar sahipleri (benim gibi) bu konuyu okurlarsa sorunları çözülür

    http://www.patronforum.com/forum/showthread.php?tid=19372
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.