Şimdi Ara

Tüm peteklere termostatik vana takılmalımı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
2
Favori
42.316
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar,

    ECA marka termostatik vana aldım, akşama montajını yapacaklar. Fakat; termostatik vanaların tüm peteklere takılmamasının
    en azından 1 peteğin normal vana ile devam etmesi gerektiğini söylüyorlar. (Kombiyi kilitleyebiliyormuş) Ne dersiniz bunumu
    uygulattırayım, yoksa tüm peteklere termostatik vana kullanayımmı?

    Yardımlarınız için teşekkür ederim.

    Forumda bahsedilmiştir fakat acil bilgi sahibi olmam gerekiyor!

    Selamlar.



  • Doğru söylemişler. En az bir uzun petek(1m üstü) ya da 2 kısa peteğe termostatik vana takılmamalıdır. Hepsine takacak olursanız, dış ortam sıcaklığının yüksek olması gibi odaların ısı ihtiyacının olmadığı durumlarda termostatik vanaların tamamı kapama yaparsa kombiniz suyu sadece borularda dolaştırmaya çalışacaktır. Bu durum özellikle kombiniz yüksek çalışma sıcaklığında çalışırken oluşabilir ve istenmeyen bir durumdur. Bunu engellemek için genellikle banyo ya da antrede olan peteklere termostatik vana uygulanmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makineman -- 13 Kasım 2009; 14:26:44 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: makineman

    Doğru söylemişler. En az bir uzun petek(1m üstü) ya da 2 kısa peteğe termostatik vana takılmamalıdır. Hepsine takacak olursanız, dış ortam sıcaklığının yüksek olması gibi odaların ısı ihtiyacının olmadığı durumlarda termostatik vanaların tamamı kapama yaparsa kombiniz suyu sadece borularda dolaştırmaya çalışacaktır. Bu durum özellikle kombiniz yüksek çalışma sıcaklığında çalışırken oluşabilir ve istenmeyen bir durumdur. Bunu engellemek için genellikle banyo ya da antrede olan peteklere termostatik vana uygulanmaz.



    Ebeveyn banyosunda 1 m lik bir petek var, o zaman verdiğiniz bilgiler doğrultusunda o peteğe termostatik vanayı taktırmayayım.

    Ne dersiniz?

    Teşekkürler.
  • Ben kendi evimde antrede petek olmadığı için salondaki peteklerden birine ve banyoya takmamıştım. Zaten banyo en son petek olduğu için diğer peteklere göre baya soğuk oluyordu. Termostatik vana taksam da görev yapmaz dı yani. Sizin tesiatta da belirttiğiniz şekilde bağlanırsa bir sıkıntı olmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makineman -- 13 Kasım 2009; 16:00:29 >
  • Bilgiler için çok teşekkürler, öğrenmek istediğim diğer konu ise termostatik vana takıldıktan sonra kombinin sıcaklığını kaç
    dereceye ayarlıyoruz, yada kombiye müdahale ediyormuyuz?
  • eliniz degmisken bi de oda termostati alirsaniz kombiyle hic ugrasmaz daha cok konfor ve ekonomi elde edersiniz.
  • Hem oda termostatı hemde termostatik vana aynı anda kullanılabiliyor o zaman?
    Konuyu basitçe açıklayabilirmisiniz?
    Bu konuda hiç bir bilgim yok malesef.
  • termostatik vana ile oda termostati adi es anlamli gozukse de farkli seyler. oda termostati sistemin tamamini belli bi sicaklikta tutmak icin termostatik vanaysa peteklerin birbirine gore sicakligini ayarlamak icin kullaniliyor.

    ornegin;

    oda termostatiyla vana takilmayan oturma odanizi 22c ye sabitlersiniz. tum odalariniz 22 derece olur. termostatik vanayla birlikte kullandiginizda da mutfaginizin petegine gelen sicak suyu kisip yaklasik 19 derecede tutabilirsiniz.

    baska bi ornek;

    oda termostatiyla gunduz sisteminizi 22 derecede tutar. uyudugunuz vakitlerde de evinizin sicakligini 17 derecede tutabilirsiniz. uyanmadan bi saat once de tekrar 22 dereceye getirirsiniz. termostatik vana da mutfaginizin herzman oturma odanizdan yaklasik 3 derece soguk olmasini saglarsiniz.

    hayat tarziniza uygun bi sekilde programlanmis oda termostati ve de termostatik vana birlikte kullanildiginda konforunuzu bozmadan %20 ye varan bi tasarruf saglarsiniz. zirt pirt kombiye gidip acip kismakla da ugrasmazsiniz.

    butceniz kisitliysa kablolu, butceniz genisse kablosuz programlanabilir bi oda termostati (buna oda kumandasi da deniyor) alin. kablolular 100-150 lira civarinda kablosuzlar da iki kati fiyatindalar.

    ben buderus rc35 kumanda cihazini kullaniyorum. kullanma klavuzuna bakarsaniz nasil bisey oldugu hakkinda daha fazla fikriniz olur.

    http://www.flowplanet.net/isisanservis2/userimages/RC35_Kullanma_K%C4%B1lavuzu_Kullan%C4%B1c%C4%B1.pdf

    saygilar.
  • Oda termostatı aslında ciddi anlamda yakıt tasarrufu sağlayabilir ama termostatik vananın çalışma mantığına da biraz ters düşer. Şöyle ki, siz oda termostatı taktığınızda kombinin çalışıp çalışmaması oda termostatının konulduğu ortama göre belirlenir. Siz termostatı oturma odasına koyarsanız, oturma odası istenilen değere geldiğinde kombi çalışmayı durdurur. Bu durumda diğer odalar acaba istenilen değere geldi mi sorusa akla gelir. Diğer odalardan kuzey cephe olanlar veya tesisatta sonda kalanlar, giren çıkan insan sayısının az olmasının da etkisiyle termostatın bağlı olduğu oda gibi ısınmazlar. Bunu engellemenin yolu da termostatı en zor ısınan veya normalde en soğuk kalan odaya takmaktır. Bu sayede kombi en soğuk odayı ısıtacak şekilde devrede kalacak diğer odalar ise termostatik vana nedeniyle gereğinden fazla ısınmayacaktır. Kombiniz destekliyorsa modülasyon ayarlı olan bir termostatik vana Kombi çalışma sıcaklığını da siz tebrübi olarak belirlemeiesiniz. Servisler genelde 60 veya 70 te dursun derler. Aslından evin sağlıklı ısınması ve konfor için doğrudur fakat çok soğuk olmayan bahar aylarında fazladan gaz yakmanıza neden olur. Bunu engellemek içinısıtma sezonu başlangıcında kombiyi 40C de çalıştırmaya başlayın ve belirli aralıklarla örneğin 3 günde bir, termostatın bulunduğu odanın sıcaklığını ve petek sıcaklığını kontrol edin. Eğer oda sıcaklığı istediğiniz değerde (genelde 21C) ise kombinin derecesi yetiyordur, yok oda sıcaklığı bir türlü istenilen değere gelmiyorsa derece yetersiz geliyordur 5C daha arttırın. Bu şekilde havalar soğudukça belirli aralıklarla kombi derecesini arttırırsanız takıt tasarrufu sağlamış olursunuz. Burada önemli olan size kaç dereceni yettiğini deneyerek bulmak. Yok ben onunla uğraşamam derseniz. Ilık havalarda 50C, soğuklarda 60-70ye alırsanız, çok soğuk iklimde değilseniz işinizi görecektir. Saygılar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: makineman

    Oda termostatı aslında ciddi anlamda yakıt tasarrufu sağlayabilir ama termostatik vananın çalışma mantığına da biraz ters düşer. Şöyle ki, siz oda termostatı taktığınızda kombinin çalışıp çalışmaması oda termostatının konulduğu ortama göre belirlenir. Siz termostatı oturma odasına koyarsanız, oturma odası istenilen değere geldiğinde kombi çalışmayı durdurur. Bu durumda diğer odalar acaba istenilen değere geldi mi sorusa akla gelir. Diğer odalardan kuzey cephe olanlar veya tesisatta sonda kalanlar, giren çıkan insan sayısının az olmasının da etkisiyle termostatın bağlı olduğu oda gibi ısınmazlar. Bunu engellemenin yolu da termostatı en zor ısınan veya normalde en soğuk kalan odaya takmaktır. Bu sayede kombi en soğuk odayı ısıtacak şekilde devrede kalacak diğer odalar ise termostatik vana nedeniyle gereğinden fazla ısınmayacaktır. Kombiniz destekliyorsa modülasyon ayarlı olan bir termostatik vana Kombi çalışma sıcaklığını da siz tebrübi olarak belirlemeiesiniz. Servisler genelde 60 veya 70 te dursun derler. Aslından evin sağlıklı ısınması ve konfor için doğrudur fakat çok soğuk olmayan bahar aylarında fazladan gaz yakmanıza neden olur. Bunu engellemek içinısıtma sezonu başlangıcında kombiyi 40C de çalıştırmaya başlayın ve belirli aralıklarla örneğin 3 günde bir, termostatın bulunduğu odanın sıcaklığını ve petek sıcaklığını kontrol edin. Eğer oda sıcaklığı istediğiniz değerde (genelde 21C) ise kombinin derecesi yetiyordur, yok oda sıcaklığı bir türlü istenilen değere gelmiyorsa derece yetersiz geliyordur 5C daha arttırın. Bu şekilde havalar soğudukça belirli aralıklarla kombi derecesini arttırırsanız takıt tasarrufu sağlamış olursunuz. Burada önemli olan size kaç dereceni yettiğini deneyerek bulmak. Yok ben onunla uğraşamam derseniz. Ilık havalarda 50C, soğuklarda 60-70ye alırsanız, çok soğuk iklimde değilseniz işinizi görecektir. Saygılar.


    oda termostati termostatik vanayla birlikte duzgun kullanilirsa ters dusmez. termostatik vana zaten odalar arasindaki sicaklik farkini dengelemye yarar. kombinin sicakligini asil denetleyen oda termostatidir. oda termostatiniz varsa kombinin sicakligiyla oynamaniza gerek kalmaz. termostat otomatik olarak dis sicaklik kompenzasyonuna bagli oda sicakligi ayarlamasi yapar.

    soyleki;

    cok soguk olmayan havalarda sistemde 40 C su cevirerek icersini 22 dereceye getirir. soguk havalarda ise atiyorum 70 derece su cevirerek 22 dereceye getirir icersini. elektirk ve dogalgazi max verimde kullanir. deneyin ikisinin de gercekten cok faydali oldugunu goreceksiniz..
  • sayın semihekim aslında benim yazdıklarımı yanlış yorumladınız sanırım, ben de sizin anlattıklarınıza paralel şeyler söyledim. Uygun yere konursa konforu arttırır ve yakıt tasarrufu sağlar dedim. Malesef çoğu kişi uygun yere koymuyor. oda termostatında yapılan en büyük hata oda termostatının en çok oturulan ve sürekli insanların bulunduğu oturma odasına veya evin diğer odalara göre sıcak olan bir bölümüne konulmasıdır. Oturma odası genel anlamda diğer odalardan daha kolay ısındığı için oda termostatı kombiyi evin diğer bölümlerini de ısıtacak kadar çalıştıramıyor. Bu da tamamen konforsuz bir durum ortaya çıkarıyor. Fakat yukarıda yazdığım gibi en zor ısınan mahale konursa o zaman çok faydası görülür. Bir de olaya çu açıdan bakarsak; bazı insanlar için sadece oturma odasının ısınması yeterli gelir diğer yerler 17C de kalsın yeter derler. Bu durumda da oda termostadının oturma odasına konulmasının bir zararı olmaz. Saygılar.
  • Merhabalar,

    Termostatik vanalar az önce takıldı, sizlerden aldığım bilgiler doğrultusunda ebeveyn banyosundaki peteğe termo vana
    taktırmadım. Yardımlarınız için çok teşekkürler.

    Oda termostatı konusunda ise; biraz termo vanaları kullanıp ondan sonra oda termostadını taktırmayı düşünüyorum.

    Selamlar.
  • tesekkurler bilgiler icin..oda termostatı ve termostatik vana taktırıcam bende.. 400lira fatura gelince biraz canım acıdıda..
  • Arkadaşlar bugün işyerindeki makine mühendisi ile konuyu detaylı konuşma imkanı buldum.

    Eğer eviniz yalıtımlı ve gerekenin üzerinde ısıtıyorsanız termostatik vana faydalı fakat benim gibi termostatı kafasında olan ücretli çalışanlar zaten termostatik vananın panele gelen suyu kapatmasına izin vermeden önce gidip kombisini kısıyor.
  • Dış sıcaklık yükseldikçe kombinin/kazanın ısı üretimine olan ihtiyaç azalır. Hatta konfor sıcaklığının korunması için belirli bir süre boyunca kombi/kazanın çalışmasına gerek kalmayabilir. İşte bunu sayısal olarak ölçüp kombi üzerinden ısı sınırlaması/sıfırlaması yapacak olan cihaz termostatlı dijital oda kumandasıdır. Diyelim konfor sıcaklığı olarak 22C'yi set ettiniz ve güneşli bir günde kombi çabucak 22C'ye ulaştı ve kapandı. Gündüz 4-5 saat hiç devreye girmedi. Günün diğer saatlerinde ise iç sıcaklık 22C'den düşünce devreye girdi ve 22'yi geçince yine kapandı.
    Belirlenen konfor sıcaklığını referans alarak, oluşan farkı kapatmaya yönelik ısınma anlayışı en tasarruflu kullanımdır.
    Termostatik radyatör vanasının bu şekilde kombi üzerinden hassas bir şekilde doğrudan ısı kontrolü fonksiyonu çok sınırlıdır. Sadece çalışan kombinin ısı üretimini biraz yavaşlatabilir ama kombiyi örneğin dış sıcaklığın yükseldiği güneşli saatlerde kapatamaz. Dolayısıyla termostatik vanaların tasarrufa katkısı olmakla birlikte bu katkı oda termostatına göre sınırlı olup, asıl fonksiyonları farklı alanlardaki ısı dağılımını dengeli yapmaktır.
    İyi forumlar...
  • Az kullanılan veya kullanılmayan odaların vanalarını yarım veya daha az açmak kısmen termostat görevi görür mü? Termostatik vana şimdilik alma durumumuz yok.
  • arkadaşlar. denfoss ra 2000 term. vanalarımı aldın. ancak fazla almışım. nereye konacağını veya nereye konamayacağını tam bilemedim. hepsini taktırsam(banyo hariç) ve duruma göe 1 veya 2 tanesini 5 konumunda çalıştırsam olur mu acaba?(kombiye zarar verir mi?

    Birde geri dönüş vanası mutlaka almalı mıyım? yoksa alt vanaları yarı kıssam reglaj yapmış olur muyum?
  • Termostatik vana takılan peteğe ayrıca dönüşe reglaj vanasına veya normal vanadan elle kısarak reglaj yapmaya gerek yok. TRV zaten seçilen oda sıcaklığına gelince peteği kapatıp sıcak suyu geri gönderecek yani reglaj yapacak.
    Tesisatınızı ilk defa kullanacaksanız, diğer alanlardan daha fazla ısınması muhtemel olan mutfak, varsa güneş gören oda ve misafirden misafire kullanacağınız salon varsa buralar dışında TRV takmak için acele etmeyin. Ayarı 5'te kullanmak TRV'yi boş yere takıp atıl tutmaktır...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dembay1

    arkadaşlar. denfoss ra 2000 term. vanalarımı aldın. ancak fazla almışım. nereye konacağını veya nereye konamayacağını tam bilemedim. hepsini taktırsam(banyo hariç) ve duruma göe 1 veya 2 tanesini 5 konumunda çalıştırsam olur mu acaba?(kombiye zarar verir mi?

    Birde geri dönüş vanası mutlaka almalı mıyım? yoksa alt vanaları yarı kıssam reglaj yapmış olur muyum?

    Hocam vanaları nerden ve kaça aldın?
    -ve duruma göe 1 veya 2 tanesini 5 konumunda çalıştırsam olur mu acaba?(kombiye zarar verir mi?------- vermez sorun olmaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: trmp

    quote:

    Orijinalden alıntı: dembay1

    arkadaşlar. denfoss ra 2000 term. vanalarımı aldın. ancak fazla almışım. nereye konacağını veya nereye konamayacağını tam bilemedim. hepsini taktırsam(banyo hariç) ve duruma göe 1 veya 2 tanesini 5 konumunda çalıştırsam olur mu acaba?(kombiye zarar verir mi?

    Birde geri dönüş vanası mutlaka almalı mıyım? yoksa alt vanaları yarı kıssam reglaj yapmış olur muyum?

    Hocam vanaları nerden ve kaça aldın?
    -ve duruma göe 1 veya 2 tanesini 5 konumunda çalıştırsam olur mu acaba?(kombiye zarar verir mi?------- vermez sorun olmaz.


    reklam olur diye yazamıyorum ama termostatikvana yaz . bulursun. ayrıca tanesini 30 tl ye aldım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dembay1 -- 6 Haziran 2013; 17:49:56 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.