Şimdi Ara

Klima Tavsiyeleri [ANA KONU] (2442. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Section8 Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 7 Misafir (1 Mobil) - 6 Masaüstü2 Mobil1 Android
5 sn
57.072
Cevap
696
Favori
4.415.205
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
80 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 24402441244224432444
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sabuncuberat

    Ustam kolay gelsin.

    Mitsubishi form mağazalarından aldığım mitsubishi heavy 12 btu klima hakkında gelişmeleri yazayım :)

    Beni aradılar bölge mühendisi evaptan gelen gaz akış sesinin çözümü olarak tüm gazın boşaltıp yenisinin yüklenmesi talimatı vermiş.

    İçime sinmedi aslında sıfır alıp daha kullanmadığım ürünün gazı değişecek. Haliyle fabrikada hassas bir şekilde yüklenen gaz boşaltılacak ve manuel bir şekilde yeni gaz yüklenecek. Genede en azından sadece gaz değişimi ile sorun giderilecekse iyi olur düşüncesiyle tamam dedim.

    Yapan kişiler boşaltıp yaklaşık 45 dakika gibi bir vakumlama yaptılar sonra gazı bastılar.

    Gelen servis pek birşey demedi ama gözlerinden gaz değişimi ile olayın çözülmeyeceğine inandıklarını gördüm. Onlarda biz bölge müdürlüğünün talepleri dığrultusunda hareket ediyoruz diyorlar. Senin sorununu gördük ve raporlayıp bildirdik dediler.

    Sonuç olarakta öyle oldu ses gitmedi. Olan sıfır ürünümün orjinal gazına oldu.

    Bölge müdürlüğü sorunun ne olduğunu öğrenmek istiyormuş. O yüzden çözümleri deniyormuş. Bende kızdım benim ürünüm deneme tahtasımı? Alsınlar götürsünler teknik odalarında sabah akşam incelesinler.

    Neyse bölge müdürlüktekileri tanımıyorum ama en azından satın aldığım kişi dürüst ve ilgili biri. İçiniz rahat olsun mitsubishi form bölge müdürlüğü sizi mağdur etmez diyor. Bakalım umarım mağdur etmez. Mahkemelerle uğraştırmaz.

    Zaten artık kesinlikle hiçbir işlemi kabul etmeme kararı verdim. 2 tane servis formu var elimde. Birinde tıkırtı var ses yağlama yapıldı diyor sorun giderildi diyor diğerinde ses şikayeti için gaz değişimi yapıldı sorun devam ediyor diyor. Kesinlikle artık ürün değişimi istiyorum. Çünkü ürün fabrikadan ayıplı mal olarak geldi.

    Hocam şimdi size 2 sorum var. Cevaplarsanız çok mutlu olurum.

    1.sizi bu gaz değişiminin bana dezavantajları var mı? Sadece iç ünite değişimi yaparlarsa yeterli olur mu? Dış ünite içinde talepte bulunmalımıyım.

    2.si ben tüketici hakem heyetinde okudum 2 yıl içinde arıza yaparsa ayıplı mal olduğu belirlenirse müşteri değişimi, iadesi, vb hak telebinde bulunabilir diyor. Gelen arkadaşlardan biri ürün değişimi için 7 servis kaydı oluşması lazım falan gibi bir şey söyledi. Böyle bir şey var mı?



    Hocam gelişmeleri sizinle paylaşmaya devam edeceğim :) cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum saygılarımla..

    Merhabalar hocam. Çok teşekkür ediyorum.


    Öncelikle bu yorum,mesleğin içinde bulunan bir bölge mühendisine yakışmamış. Gaz doldur boşalt ile bu sorunun çözülmeyeceğini bilmesi gerekirdi.


    Deneme yanılma yöntemi gibi bir yöntem de aynı şekilde hiç doğru ve etik değil.


    1-Açıkçası orijinal hali gibi olmaz. Gazıyla hiç oynanmaması gerekirdi. Sonuçta sıfır bir cihaz. Bu nedenle mutlaka dış ünite için de talepte bulunmanızı tavsiye ederim.


    2-Ürün,vaad edilen tamir süresi (30 gün,ancak çoğu ürün için 20 gün olarak uygulanır) boyunca tamir edilemezse veya servisin bahsettiği gibi fazlaca şikayet gelir,kayıt açılırsa ürünün değişimi veya iadesi söz konusu olacaktır. Ancak ürün ayıplı olup da bu sebeple talep Tüketici Hakem Heyeti'ne intikal ettirilirse iki yıl içerisinde ürünün ayıplı olduğu bilirkişi tarafından yapılan inceleme sonucunda tespit edilirse ücretin iadesi,ücretsiz onarım,ayıp miktarınca yapılacak olan indirim hakları meydana gelir. Bunlardan birini seçme hakkı size aittir. Bu detayın geçerli olması için bu arıza kayıt sayısını doldurmayı vs. beklemeden Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunmanız gerekir. Yani olay Tüketici Hakem Heyeti'ne intikal ederse,başvuruda bulunursanız bu şekilde hüküm uygulanır.


    Büyükşehir sınıfında bulunan şehirlerde bedeli 5650TL'ye kadar olan ürünler için İlçe Hakem Heyeti, 5650-8480TL bedele sahip ürünlerde ise İl Tüketici Hakem Heyeti başvurunuz ile ilgilenecektir.


    Tekrardan geçmiş olsun :)


    Saygılarımla...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: tinoo

    cevabınız için çok teşekkürler, şimdi anladığımı düşünüyorum.

    bir de yalıtımlı binada 22m2 oturma odası için 12000 btu klima düşünüyorum. Mitsubishi heavy premium r32 gazlı için 7500tl fiyat verdiler, sizce değer mi bu miktarı vermeye yoksa 4-5bin TL civarı bir şey mi bakmalıyım hocam ne önerirsiniz, verimli olması, tüketimin az olması benim için önemli

    (premium yerine diamond yazmıştım, onu düzelttim)

    Rica ederim.


    Eğer bütçeniz yeterli ise Diamond'u tavsiye ederim. Gayet iyi bir fiyat vermişler. Verim açısından,buna karşılık düşük tüketim açısından gayet olumlu değerlere sahip bir modeldir. Bütçeniz için uygunsa direkt bu cihazı tercih etmenizi tavsiye ederim. Daha uygun fiyatlı alternatifler sunabilirim ancak dediğim gibi bütçenizi aşıyor ise daha uygun alternatiflere bakınız derim.


    Saygılarımla...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-8156ACF80

    Klima5505 hocam tekrar rahatsız ediyorum sizi ama. Benim durumum da bu üstteki mesajda bahsedilene benzer. Hole taktırmayı düşünüyorum klimayı. Bebek var direk ona vurmasın ama odalarda hafif serin olsun amaçlı. 18000 lik bir cihaz aldım ben hata mı yapmışız? 24 lük dedi de gösterdiğim iki farklı servis benim klimacı yakınım 18 yeter size dedi. Ev 100m2 . Balkon hariç 80 küsür. Sigma comfort aldım da zaten 18000 lik tam 18 değil 15 bin küsürmüş. 12000 lik tam 12 değil daha az☺️Klima sürekli çalışmayacak günde 3-5 saat ancak.İnşallah hata yapmamışızdır.Teşekkür ederim şimdiden hocam.

    Merhaba hocam. Rica ederim ne rahatsızlığı..?


    Öncelikle Allah bağışlasın :)


    Bebek bulunan odaya klima takılması sağlıklı değil. Her ne kadar hava yönlendirmesini bebeğe uzak olacak şekilde konumlandırsanız da oluşan hava akımı rahatsız edebiliyor.


    Hole bu kapasitenin takılmasında sakınca yoktur. 24000 de fazla gelirdi,onlar muhtemelen bahsettiğim gibi toplam alana göre hesap edip kapasite öneriyorlar ancak pratikte de teoride de bu seçim yanlıştır. Ancak 3-5 saatlik çalışmada evin tümünde etkisini göremeyebilirsiniz. Bu da kapasiteden bağımsız bir durumdur,çalışma süresini artırarak çözüme ulaşabilirsiniz. Şu an için her şey yolunda görünüyor :)


    Saygılarımla...

  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    Form Group'tan aldım r32 gazlı, ancak bayramdan sonra iyi bir zam geleceğini söylediler satış stratejisi mi bilemiyorum tabi :)

  • Merhaba hocam yine tavsiyesiniz isteyeceğim , daha önce tavsiyenizle gree aldım çok memnunum, evimde 2 klima var gree ve LG , LG nin ısıtmasından memnun değilim , gree güzel ama bütçem o kadar yok , 9000 lik klima alacağım , ECA servisi de yok bulunduğum yerde maximum 3500 TL’ye kadar bütçem var sizce ne almalıyım. Airfelin UB ile biten serileri çıkmış güncel demişsiniz , U olanlardan tam olarak ne farkı var gazı R32 mi internette bir bilgi bulamadım ,Bu arada bayramınız kutlu olsun klima5505 hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    kusura bakmayın hocam yanlış yazmışım, diamond değil premium için 7500 tl fiyatını verdiler, mesajımda da düzelttim. yani açıkçası yüksek fiyat vermişler, yukarıda bir arkadaş 6900 tl teklif almış, iklimsa idi sorduğum yer. bütçemi biraz aşıyor açıkçası hocam yani neredeyse yarı yarıya fiyatlı ürünler var. bu fiyat farkı ödenmeye gerçekten değer mi, alternatif önermeniz mümkün müdür


    herkese iyi bayramlar :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tinoo -- 13 Mayıs 2021; 11:52:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    Çok sağolun hocam. İnşallah fayda görürüz. Tavsiyelerinize uyacağım☺️Kolay gelsin.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FthOgn

    Form Group'tan aldım r32 gazlı, ancak bayramdan sonra iyi bir zam geleceğini söylediler satış stratejisi mi bilemiyorum tabi :)

    Merhabalar. Hayırlı bayramlar dilerim.


    Açıkçası maalesef doğruluk payı var. Bayramda,yeni yılda zam ister istemez geliyor. Ama dediğiniz gibi müşteriyi acele ettirmek,erkenden aldırmak için de genel olarak markalar bu tarz taktikler uygulayabiliyor :) Ancak dediğim gibi günümüz şartlarında ne yazık ki doğruluk payı var,büyük ihtimalle zam gelecektir.


    Saygılarımla...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: fen_bil

    Merhaba hocam yine tavsiyesiniz isteyeceğim , daha önce tavsiyenizle gree aldım çok memnunum, evimde 2 klima var gree ve LG , LG nin ısıtmasından memnun değilim , gree güzel ama bütçem o kadar yok , 9000 lik klima alacağım , ECA servisi de yok bulunduğum yerde maximum 3500 TL’ye kadar bütçem var sizce ne almalıyım. Airfelin UB ile biten serileri çıkmış güncel demişsiniz , U olanlardan tam olarak ne farkı var gazı R32 mi internette bir bilgi bulamadım ,Bu arada bayramınız kutlu olsun klima5505 hocam

    Merhaba hocam. Öncelikle önceki cihazınızdan memnun kalmanıza çok sevindim. Arıza yüzü görmeden kullanmanızı temenni ediyorum.


    LG'de yaşadığınız sıkıntı tam olarak nedir acaba ? Soğutmada bir sorun var mı ?


    UB ile biten cihazlar,U ile biten serinin devamıdır. Özellik bakımından farkı yok. Ancak yeni gelecek olan parti (x adet ithal edilen ürün) R32 gazlı olarak gelecek. Şu an için 9-12000 Btu kapasitelerde UB kodlu yeni seriler gelecek. Bayilere sormanızı tavsiye ederim,henüz ülke genelinde tüm bayi ve servislere gelmiş değil.


    Eğer R410A gazlı oluşu sizin için sorun değilse Airfel LTXN'in U ile biten versiyonunu tavsiye edebilirim. Çünkü UB geldiği zaman,gelmesi zaman almakla beraber fiyatı bir miktar daha yüksek olacaktır.


    Alternatif olarak bulunduğunuz bölgede servis ağı yaygın ise FujiPlus "New Sakura" serisini tavsiye edebilirim. Bu da Midea üretimi olup R32 gazlıdır. Sadece bulunduğunuz bölgede servis ağının yaygın olması şartı vardır.


    Çok teşekkür ediyorum hocam,sizlerin de bayramı kutlu olsun. Sağ olun var olun.


    Saygılarımla...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: tinoo

    kusura bakmayın hocam yanlış yazmışım, diamond değil premium için 7500 tl fiyatını verdiler, mesajımda da düzelttim. yani açıkçası yüksek fiyat vermişler, yukarıda bir arkadaş 6900 tl teklif almış, iklimsa idi sorduğum yer. bütçemi biraz aşıyor açıkçası hocam yani neredeyse yarı yarıya fiyatlı ürünler var. bu fiyat farkı ödenmeye gerçekten değer mi, alternatif önermeniz mümkün müdür


    herkese iyi bayramlar :)

    Rica ederim hocam,önemli değil.


    Bir de Form Group'tan fiyat almanızı tavsiye ederim. Forumdaşımız 6900TL fiyatı Form Group'tan almıştı. Form Group'un ithal ettiği Heavy'ler daha güncel olmasına karşın daha uygun fiyata sahip. İklimsa piyasayı takip etmiyormuş gibi bir fiyat politikası uyguluyor.


    https://www.form-mhiklima.com/tr-tr


    Bu web sitesinden soldaki sütundan bulunduğunuz bölgedeki bayi ve servisleri bulabilirsiniz. Aynı site üzerinde fiyatları da yazıyor ancak 6900TL teklifte olduğu gibi bayi fiyatları web sitesi fiyatlarından daha uygun olabiliyor. Fiyat bilgisi mutlaka almanızı tavsiye ederim.


    Bu fiyat farkını ödemeniz aslında şunu kazandırıyor ;


    Çokça teşbihlere konu olan sektörden örnek vereyim, Mercedes ile x marka bir araba gibi düşünün. İkisi de A noktasından B noktasına götürür. Ama nasıl götürür ? Ne kadar sık sanayiye uğratır ?


    Bunun gibi düşünebiliriz. Heavy'in söz konusu serisi için (Premium serisi de olsa Diamond da olsa) üstün olan kısım en başta verimdir. Yoğun bir kullanımınız varsa klima en azından parasının tamamını amorti etmesi zaman alsa bile uygun fiyatlı bir alternatif ile aradaki fiyat farkını kısa veya orta vadede amorti edecektir. Sağlamlığı,arıza ihtimalinin düşük oluşu ve aksi bir durum olmadıkça uzun ömürlü olması birer avantajdır. Isıtma maksatlı kullanımınız varsa tercihiniz daha çok önem kazanır. Çünkü klimalar esasen ısıtmada sınava girer. Soğutmayı her klima öyle veya böyle yapabilir. Ama ısıtmada her klima aynı başarıyı gösteremez.


    Tabi bunu derken uygun fiyatlı olan ürünleri karalama gibi bir amacımız olamaz. Burada ismini andığımız marka modeller f/p fiyat/performans ürünleridir. Yani fiyatına karşın performansı iyi olan ürünler. Ama bütçeniz varken bu segmentte (Premium,Diamond veya başka markanın eşdeğer veya eşdeğer sayılabilir serilerini) tercihte bulunmanız daha avantajlı olacaktır.


    Alternatif olarak bu cihazların seviyesinde,uygun fiyatlı örnekler veya ikisini tavsiye edebilirim.


    Hayırlı bayramlar dilerim :)


    Saygılarımla...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-8156ACF80

    Çok sağolun hocam. İnşallah fayda görürüz. Tavsiyelerinize uyacağım☺️Kolay gelsin.

    Sizler de sağ olun hocam.


    Gelişmeleri bildirirseniz memnun olurum :)


    Hayırlı bayramlar dilerim.


    Saygılarımla...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: klima5505

    Merhabalar. Hayırlı bayramlar dilerim.


    Açıkçası maalesef doğruluk payı var. Bayramda,yeni yılda zam ister istemez geliyor. Ama dediğiniz gibi müşteriyi acele ettirmek,erkenden aldırmak için de genel olarak markalar bu tarz taktikler uygulayabiliyor :) Ancak dediğim gibi günümüz şartlarında ne yazık ki doğruluk payı var,büyük ihtimalle zam gelecektir.


    Saygılarımla...



    Alıntıları Göster

    Hayırlı bayramlar hocam.


    Çok sağ olun ilginiz için. Az önce kaporayı gönderdim, premium 12000'lik aldım diyebilirim artık, haftaya gelecek olan cihazlar içinden olacak. Taktırdıktan sonra da görüşlerimi yazarım foruma.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: FthOgn

    Hayırlı bayramlar hocam.


    Çok sağ olun ilginiz için. Az önce kaporayı gönderdim, premium 12000'lik aldım diyebilirim artık, haftaya gelecek olan cihazlar içinden olacak. Taktırdıktan sonra da görüşlerimi yazarım foruma.



    Alıntıları Göster

    Sizler de sağ olun hocam. Hayırlı olsun.


    Daha önce hatırlattıysam veya okuduysanız lütfen kusuruma bakmayınız ancak ; montaj esnasında mutlaka lazım olacak,bilmeniz gereken "vakum" konusu ile ilgili açıklamayı okumanızı tavsiye ve rica ediyorum.


    https://forum.donanimhaber.com/klima-montaji-esnasinda-vakum-ve-vakumun-onemi-2021-klima-satin-alanlar-mutlaka-okuyunuz--148046723#148046723//


    Saygılarımla...

  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    biraz geç oldu yorumlarımı paylaşmak için farkındayım ama paylaşmamazlık yapmak istemedim :)


    klimayı henüz soğuk ayarında kullanmadık ama ısıtması bizim için yeterliydi. hiç yalıtım olmayan salonumuzu 10-15 dk içinde ısıtıyor. kış boyunca çok nadir 28 derecede çalıştırdık onun dışında odayı 25 derecede kullandık. bu kış hiç kalorifer açma gereği duymadık. misafirimizin olduğu bir gün 30 derece yaprak diğer odaları da ısıtmak istedik. bu durumda 30 dereceyi görmedik klima üzrine ama tüm odalar güzelce ısındı. ancak bugün şöyle bir deteyı fark ettim. uzun süre çok sıcakta çalıştığında ince tiz bir ses çıkarmaya başladı bir süre sonra. sizce sebebi ne olabilir?


    satın aldığım bayi ayrı ilgiliydi, kurulum yapan servis ayrı ilgiliydi. kurulumu profesyonelce hallettiler. duvara simetrik olsun diye güzelce ölçtüler, borulara vakum yapıldı, duvarı delerken toz olmasın diye ekstra özenliydiler.


    yorumlaraınız için tekrar teşekkürler.

  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    Hocam LG klima çok defrosa giriyor , birde defrosa girince ağızı kapanırken soğuk üflüyor, bu yüzden memnun kalmadım, airfelin 9000 lik U olanı şuan tren..y.l da 3180 TL. UB olanı 3380 TL ye satılıyor var yani satışta


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bigobren

    biraz geç oldu yorumlarımı paylaşmak için farkındayım ama paylaşmamazlık yapmak istemedim :)


    klimayı henüz soğuk ayarında kullanmadık ama ısıtması bizim için yeterliydi. hiç yalıtım olmayan salonumuzu 10-15 dk içinde ısıtıyor. kış boyunca çok nadir 28 derecede çalıştırdık onun dışında odayı 25 derecede kullandık. bu kış hiç kalorifer açma gereği duymadık. misafirimizin olduğu bir gün 30 derece yaprak diğer odaları da ısıtmak istedik. bu durumda 30 dereceyi görmedik klima üzrine ama tüm odalar güzelce ısındı. ancak bugün şöyle bir deteyı fark ettim. uzun süre çok sıcakta çalıştığında ince tiz bir ses çıkarmaya başladı bir süre sonra. sizce sebebi ne olabilir?


    satın aldığım bayi ayrı ilgiliydi, kurulum yapan servis ayrı ilgiliydi. kurulumu profesyonelce hallettiler. duvara simetrik olsun diye güzelce ölçtüler, borulara vakum yapıldı, duvarı delerken toz olmasın diye ekstra özenliydiler.


    yorumlaraınız için tekrar teşekkürler.

    Merhaba.


    Hiç sorun değil hocam,geç de olsa izlenimlerinizi paylaşmanız gayet iyi oldu. En son Viessmann üzerine konuşmuştuk sanırım. Tercih ettiğiniz marka modeli tekrar yazabilir misiniz mümkünse ?


    Tiz ses dediğiniz nasıl bir ses acaba ? İç üniteden mi geliyor,dış üniteden mi ?


    Bayi ve servis yönünden iyilere,ehil kimselere denk gelmiş olmanız da çok iyi olmuş. Ellerine sağlık diyorum.


    Saygılarımla...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: fen_bil

    Hocam LG klima çok defrosa giriyor , birde defrosa girince ağızı kapanırken soğuk üflüyor, bu yüzden memnun kalmadım, airfelin 9000 lik U olanı şuan tren..y.l da 3180 TL. UB olanı 3380 TL ye satılıyor var yani satışta

    Merhaba hocam. Anlıyorum,geçmiş olsun. İade imkânını denememiş miydiniz ? Alternatif ürün tercih etmek adına...


    HB,Trendyol gibi sitelerdeki UB'ler de R410A gazlı. Almadan önce satıcıya sormanızı tavsiye ederim. Bazı satıcılar (hepsi diyemeyiz) R410A gazlı serileri de UB diye servis edebiliyor. Çünkü R32 gazlı olup UB kodlu olan cihazlar bayilerin bile tümüne ulaşmış değil.


    Saygılarımla...

  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    Hocam LG nin böyle olması normal , bir bozukluk yok LG lerin hepsi böyle , ben yazın aldığım için ısıtmayı kışın kullandım çok uzun süre geçtiği için iade düşünmedim , beğenmediğim için iade oluyor mu bilmiyorum ayrıca. R32 gazlı tavsiye ediyorsunuz R32 olup olmaması çevre dostu olması dışında bir farkı var mı, verimli olmasının hissedilmeyecek kadar küçük olduğunu söylüyorlar.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fen_bil

    Hocam LG nin böyle olması normal , bir bozukluk yok LG lerin hepsi böyle , ben yazın aldığım için ısıtmayı kışın kullandım çok uzun süre geçtiği için iade düşünmedim , beğenmediğim için iade oluyor mu bilmiyorum ayrıca. R32 gazlı tavsiye ediyorsunuz R32 olup olmaması çevre dostu olması dışında bir farkı var mı, verimli olmasının hissedilmeyecek kadar küçük olduğunu söylüyorlar.

    Merhaba. Yazın alındığı için mümkün olmaz. Isıtmada tecrübe edip yasal olarak verilen süre zarfında iadesi mümkün olur. Isıtmadan yana sorun meydana geldiği için bilirkişi rapor tutup da ayıplı mal olduğuna kanaat ederse ancak o zaman iade süresi aşıldığı halde ayıplı mal sıfatıyla iade imkânı doğacak olurdu.


    LG grubunu ısıtma ağırlıklı uygulamada şahsen ben de tavsiye etmemekteyim. Akdeniz ve Ege bölgesinde daha rahat çalışacak bir cihaz. Hiç ısıtmaz diyemeyiz ancak ısıtma maksatlı alternatiflere yer açmak gerekir.


    R32 soğutucu akışkanlı klima tercihi konusunda şahsen ısrarımın sebebi ileriye dönük güncel bir tercih yapmaktır.


    R410A ile R32'nin kullanıcı nazarında hissedilir bir farkı yoktur. R32 nispeten daha çevreci bir soğutucu akışkandır. R410A'yı çevre dostu diye lanse ettiler. R22'ye göre daha çevreci ancak tam olarak da çevreye dost olduğunu söylemek mümkün olmaz. Tüm soğutucu akışkanların ve kimyasal gazların az veya çok Küresel Isınma Potansiyeli (GWP) vardır.


    X markanın X modelinin hem R410A,hem de R32 soğutucu akışkanlı olanını ele alalım ;


    Her yapılan güncelleme (istisnalar hariç) bir önceki nesilde meydana gelen,özellikle kronik sorunların çözümünü de beraberinde getirir.


    Bu nedenle her güncel seri,eskisine göre daha güvenilirdir.


    Soğutucu akışkan konusuna geri dönersek ;


    R32 aslında yeni bir soğutucu akışkan,yeni bir icat değil.


    R410A, %50 R125 - %50 R32'nin karışımı ile meydana getirilen azeotropik (eşit miktarda bileşenlerin karışımı ile elde edilen) bir soğutucu akışkandır.


    Yani aslında R410A varken de R32 vardı.


    Sadece tek bileşenli olarak R32'nin tek başına kullanımına sonradan geçildi.


    R410A gibi azeotropik ve zeotropik soğutucu akışkanlarda,klima sisteminde bir kaçak olduğunda sistemden soğutucu akışkan eksilir. Azeotropik ve zeotropik soğutucu akışkanların bulunduğu sistemde kaçak olduğunda hangi soğutucu akışkandan hangi miktarda eksildiğini bilemeyiz. Çünkü kaçak,buhar hattında meydana gelebilir ve buhar fazında sistemden eksilen akışkanın oranı eşit olmaz.


    %50 R125 - %50 R32 soğutucu akışkanın (R410A) bulunduğu sistemde bir kaçak söz konusu olduğunda ne kadar R32 ve ne kadar R125 sistemden uzaklaştı,bilemeyiz.


    Söz konusu oranın bozulması (az bir miktar tolerans olsa da) sistem basınçlarının anormalleşmesine ve oranı bozulan soğutucu akışkanın ısı transfer yeteneğinin azalmasına sebep olur.


    Bu nedenle R410A gibi soğutucu akışkanlara sahip sistemlerde kaçak tespit edildikten sonra kaçak giderilir. Sonrasında sistemde kalan soğutucu akışkan sistemten boşaltılır ve vakum işleminin ardından sıfırdan sisteme soğutucu akışkan şarj edilir.


    Günümüzde popülaritesini ve kullanıma dair izinleri yitirmiş olan R22 ve günümüzde kullanılan R32 gibi tek bileşenli soğutucu akışkanlarda ise bozulacak bir eşitlik olmadığı için,sistemden soğutucu akışkan eksilmesi durumunda (kaçak veya gevşek bırakılan bir bağlantı vs.) eksilen miktar,gerekli ölçümler yapılarak (ortam sıcaklığı,superheat değeri ve sistem emiş-presyon basıncı) eksilen miktarın üstüne aynı soğutucu akışkandan ekleme yapılabilir.


    Yani özetleyecek olursak,


    Olası bir kaçak durumunda R410A soğutucu akışkanlı sistemlerin servis hizmetleri daha zahmetlidir. R32'nin ise zahmeti daha azdır.


    R32 soğutucu akışkanı A2L sınıfında az yanıcı sınıfta olduğu için R32 soğutucu akışkanlı sistemde çalışırken alev içeren (sert lehim seti) elemanların kullanımına özen gösterilmelidir.


    Ufak verim farklılıkları ve ürünün güncelliği dışında kullanıcı nazarında R410A ile R32'nin arasında fark yok dersek yanlış olmaz. R410A soğutucu akışkanın tedariği vb. sorunlar ise bugün alınan bir R410A soğutucu akışkanlı klimanın kullanım ömrü boyunca söz konusu olmayacaktır.



    Saygılarımla...

  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    evet vitoclima 200-s/he 18000 btu aldık.


    tiz ses çınlama gibi ıslık gibi bir şey. iç ünitenin çok yakınına gelirseniz duyuluyor. onu da tesadüfen duyduk açıkçası

  • 
Sayfa: önceki 24402441244224432444
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.