Şimdi Ara

LPG ile Çalışan Buz Dolabı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
29.937
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Lütfen bilen biri bu LPG ile çalışan buz dolşabının nasıl yapıldığı yada çalışma mantığını anlatırsa sevinirim


    Benim tahminim tanktan çıkan gazın geniş bir boru içine basıldığında buharlaşmanın ortam ısısını emmesi mantığı ama webde yaptığım aramalarda yanmadan söz ediliyordu



  • dinamik olarak soğutma sistemlerine uygun olsada hiçbir aklı başında insanın bunu basınçlandırmak isteyeceğini sanmıyorum
  • kardeş soğutma işinde sıkıştırıp bırakarak lpg kullanılmıyor sanırım başka bir yöntemle yapıldığını duymuştum sanırım gaz yanıyor bir yerde ve soğutma yapıyor nasıl oluyorsa bilen biri yazsa çok sevineceğimde
  • muhtemelen lpg ile çalışan bir kompresör motoru ile yapılıyordur. bir muhtemel yöntem ise absorbsiyonlu bir sistemde lpg yakılarak ısı kaynağı olarak kullanılıyordur.
  • Enteresan
  • doğrudur lpg ile buzdolabı çalışır eskiden köylerde tüplü buzdolabıları bu sistemle çalışıyormuş sistem şöyle kapalı bir boru sistemi düşünün bir kısmı ince borudan devamı olan diğer kısmı da kalın borudan yapılan bir sistem, borunun kalın olan kısmı buzdolabının dışında kalan, ince kısmı da buzdolabının içinde kalan kısmı, bu sistemin içinde dolaşan amonyak gazı, lpg de amonyağın buzdolabı içine basınçlı olarak itilmesinde ısı olarak kullanılıyor. sistem bu şimdilerde değişen şey amonyak yerine r32, r401vs gibi gazlar kullanılarak lpg nin ısısı yerine doğrudan kompresör kullanılmasıdır geri kalan sistem mantık olarak şimdiki sistemlerle anıdır ve bu sistemlere absorbe sistem denir google da aratılırsa birçok bilgiye ulaşılır vs. vs.
    iyi forumlar...
  • bildigim kadarı ile amonyak buharlaştırıldıgında soğuyor soğutma yavaş ama etkili oluyor soğuk hava depolarında kullanılıyormuş ama hala kullanım alanı varmı bilimiyorum.
  • LPG yakilarak sogutma yapiliyordur.
    Amonyakli basit sogutucularda kompresor yerine isitici kullanilir.
  • zoptrik sana teşekkür ederim açıklamandan dolyı goglede şema ve detaylı bilgi aradım ve bulamadım ama sen beni aydınlattın teşekkür ederim

    Buraya bu tip soğuyucuların şemasını koyabilecek arkadaşlara müteşekkir olurum
  • her zaman
    işte şema;
     LPG ile Çalışan Buz Dolabı

    bu tip soğutucuların çalışma mantığı çok basittir, avucumuzun içine bi hızlı üfleyelim sıcaklığı hissedelim, bir de yavaş üfleyip sıcaklığı hissedelim. ağızımızdan çıkan hava aynı olmasına rağmen hızlı üflediğimiz zaman daha soğuk hissederiz. bu sistemlerde de gaz ince borulardan geçerken hızlı hareket eder ve etrafın ısısını alır sonra kalın borulara gelen ısınmış gaz etrafa ısısını verir sistem budur. resimde "valf" olarak belirttiğim parçayı incelediğim amonyaklı buzdolabılarında göremedim ama mantıken öyle bir parçanın olması gerekiyor gaz geri kaçmasın ve ilk devirdaim oluşsun ama yine de emin değilim genel olarak şema bu




  • yüreğine sağlık sağolasın
  • Bunu da ilk defa görüyorum
  •  LPG ile Çalışan Buz Dolabı


     LPG ile Çalışan Buz Dolabı


    artık amonyak yerine lityum bromür kullanılıyor. soğutma tekniği kitabımı bulamadım. bir çok absorbsiyon çevrimi vardı, ki pek iyi öğrenci olmadığımda da aklımda değil. genel hatları ile diyebileceğim, amonyak (yada başka soğutkan) silika gel e emdirilir, alttan ısı verilir jelden buharlaşan amonyak, transfer sisteminden ısı çeker , basınç düşünce şamandıralı valf kapanır, ısıtıcı durur sonra tekrar çevrim devam eder... bende vakti zamanında bulgar pazarından alınma rus malı tezgah altı amonyaklı buzdolabı var. sadece 70 watt harcıyor
    al sana 1970 lerde A SINIFI enerji



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ReBeR -- 18 Temmuz 2009; 17:51:33 >




  • ReBeR

    sende sağolasın kardeş hakkaten ayrıntılı bir şema oldu varol
  • açıklamalar çok güzel. ama benim bir sorum olacak. dayımın karavanında böyle bir buzdolabı var. ancak tüple çalıştığı için tüpü bitti ve değiştirdik. sonrasında tüp çok güzel yanmaya devam etmesine rağmen soğutma yapmıyor. bunun nedeni ne olabilir, bir bileniniz var mı acaba?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rockcash

    açıklamalar çok güzel. ama benim bir sorum olacak. dayımın karavanında böyle bir buzdolabı var. ancak tüple çalıştığı için tüpü bitti ve değiştirdik. sonrasında tüp çok güzel yanmaya devam etmesine rağmen soğutma yapmıyor. bunun nedeni ne olabilir, bir bileniniz var mı acaba?

    Düz durmuyor olabilir. Eğimli bir yerde duruyorsa tam düz hale getirin.

    Düz durduğu halde çalışmıyorsa; bu amonyaklı buzdolapları uzun zaman çalışmadığı zaman "dibe çökme" yapıyormuş. Yerinden çıkartıp ters çevirip 3-4 saat bekletmeniz bu sorunu çözebilir.

    Yine çalışmıyorsa bu buzdolaplarından anlayan bir servise gösterebilirsiniz.
  • verdiğiniz cevap için teşekkürler. zaten çalışır haldeydi, tüp değiştikten sonra çalışmadı. yerinden söküp 3-4 saat değil, 12 saatten fazla ters tuttuk ancak yine değişen birşey yok. söküldükten sonra yerine takmada bir yamukluk olacağını da pek sanmam, ama eğimli konmuş ta olabilir. en iyisi anlayan bir yere götürmek. tekrar teşekkürler.
  • Buradaki şema anlamanız açısından daha basit.Buradaki sıcak suyu gaz yakıtlı bir sistemin sağladığını düşünün.lpg veya doğalgaz olabilir.Ve bu jeneratör haznesinin içinde lityum bromür + su veya amonyak +su olabilir.Yeni yapılan bi sistemse lityum bromür + su sanırım.Absorberin içersinde de lityum bromür + su olmalıdır.lityum bromür absorberde suyun içersinde çözünmüş olmalıdır.Çünkü absorberin çıkışında kompresör değil,pompa kullanılmaktadır.

    Akışı kısaca anlatmak gerekirse;

    Pompa solüsyonu jeneratör haznesine basar.Bu haznede ısıyla birlikte amonyak sudan ayrışır yani buhar halinde ve basıncı artmış şekilde yoğuşturucuya yol alır.Bundan sonrası kompresörlü soğutma sistemi gibidir.

    En basit çevrimi üzerinden gittim ama temel olarak bu şekildedir.mesela jeneratör haznesinin ısıtılması sıcak sulu değilde ısıtıcı rezinstansla da olabilir.bunun dışında jeneratör haznesinin dışına ilaveten sıvı tutucu konulabilir.

    diğer bir nokta ise : lityum bromür + su solusyonunda soğutucu akışkan su, amonyak + su solusyonunda soğutucu akışkan amonyaktır.



     LPG ile Çalışan Buz Dolabı



     LPG ile Çalışan Buz Dolabı


     LPG ile Çalışan Buz Dolabı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savaskyaa -- 28 Aralık 2009; 15:59:21 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.