Şimdi Ara

Neden Birisi Hapşırınca ''Çok Yaşa'' Deriz

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
13.420
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Neden Birisi Hapşırınca ''Çok Yaşa'' Deriz
    Ayrıca Hapşırmak mı , hapşurmak mı

    hapşurmak diyen arkadaşlarım var



  • Altıncı yüzyılda İtalya'da bulaşıcı ve öldürücü veba hastalığının tüm şiddeti ile başlaması ve bu hastalığın belirtisinin kronik hapşırma olması nedeniyle, hapşıranlara "Çok yaşa" denir.

    (:
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ClassRouGe

    Neden Birisi Hapşırınca ''Çok Yaşa'' Deriz
    Ayrıca Hapşırmak mı , hapşurmak mı

    hapşurmak diyen arkadaşlarım var


    Hapşırmak denir.

    Hapşıran bir kişiye 'çok yaşa' demek adeti hemen hemen her kültürde vardır. Anlam olarak biraz değişik de olsalar sonuçta aynı kapıya çıkarlar. Hapşıranlara İngilizlerin 'God bless you', Almanların 'gesundheit', İtalyanların 'felicita' deme adetlerinin kökeni, hapşırmanın kişi için önemli bir tehlike olduğuna inanılan çok eski zamanlara gider.

    İnsanlar asırlar boyu yaşamın sebebinin ruh olduğuna, ruhun ise insanın başı içinde olduğuna, hapşırmanın bu hayati güce zarar verebileceğine inandılar. Hapşırmanın soğuk algınlığı ile ilişkili olması bu inanış; güçlendirdi.

    Milattan önce dördüncü yüzyılda Aristo ve tıbbın babası sayılan Hipokrat'ın öğretileriyle insanlar, hapşırmanın başın yabancı maddelere karşı bir savunma refleksi olduğunu öğrendiler. Hapşırma bir hastalığın başlangıcı olduğundan hastalığın sonunun kötü bitmemesi için hapşırana 'uzun yaşa', 'sağlıklı yaşa' gibi sözlerin söylenmesi adeti bu zamanlarda başladı.

    Yaklaşık yüz yıl sonra Romalılar hapşırmanın iyi bir şey olduğuna, insanı hastalıktan koruduğuna, hapşırığı tutmanın hastalığın kuluçkaya yatmasına belki de ilerde ölüme sebep olabileceğine inandılar. Artık hapşıranlara 'tebrikler' veya 'iyi şanslar' deniliyordu.

    Hapşırana 'çok yaşa' denilmesinin kökeni birçok kültürde bu şekilde olmasına rağmen bir Hıristiyanlık deyimi olan 'God bless you' (Tanrı seni takdis etsin) cümlesinin kökeni ayrıdır. Altıncı yüzyılda İtalya'da bulaşıcı ve öldürücü veba hastalığının tüm şiddeti ile başlaması ve bu hastalığın belirtisinin kronik hapşırma olması nedeniyle, hapşıranlara 'God bless you' denilmesi Papa tarafından yasa olarak yayınlanmış ve mecbur kılınmıştır.

    Bu yasa ile ayrıca hapşıranın çevresinde 'God bless you' diyecek kimse yoksa, o kişinin kendi kendisine 'God help me' (Tanrı yardımcım olsun) demesi de tavsiye edilmiştir.

    Genelde 'çok yaşa' diyene 'sen de gör' yani 'sen de benim yaşamımı görecek kadar çok yaşa' denilmesi de adettendir. Hapşırana 'çok yaşa' deyince hapşırmanın kesileceğine inananlar da vardır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Montaigne -- 1 Haziran 2009; 20:29:20 >
  • ben çok yaşa demiyorum.Geç geber diyorum
  • Hapşırdığımızda 1 saniye yada 1saniyeden bile az bir sürede vücut tüm işlevlerini durdurur.Kalp durur.Hapşırdıktan hemen sonra tekrar çalışmaya başlar.bir nevi ölümden dönmek gibi bişey
  • "Az Yaşa" demekten iyidir
  • artık sağlıklı yaşa diyorlar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: | Nvidia |

    benim bildiğim haprırıken insanların kalbi durduğu için çok yaşa derler yani anlık kalp duruyor hapşırrken


    bnde böyle biliyorum
  • quote:

    Orjinalden alıntı: imozzi


    quote:

    Orjinalden alıntı: | Nvidia |

    benim bildiğim haprırıken insanların kalbi durduğu için çok yaşa derler yani anlık kalp duruyor hapşırrken


    bnde böyle biliyorum

    Bende böyle biliyordum fakat arkadaş başka bişiler dediydi
  • Birde insan hapşırırken gözlerini açarsa gözleri fırlıyormuş doğru mu bu?
  • Bizim için sıradan olan, vücudumuzdaki olağan tepkiler, aslında mucizevi bir sistemin parçasıdır. Ateşimizin yükselmesinden, bayılmaya, hapşırmaktan, bronzlaşmaya kadar her biri aslında bu son derece hassas mekanizmanın parçasıdır.

    Hapşırma, burun mukozasında bulunan ve rahatsızlık verebilecek herhangi bir maddenin dışarı atılması ihtiyacı nedeniyle meydana gelen bir reflekstir. Hapşırarak burundan şiddetli bir şekilde hava çıkarılmış olunur.

    Burun mukozasında rahatsızlık veren herhangi bir madde, bu siniri uyarınca beyne mesaj iletilmiş olur. Bunun karşılığında da, beyindeki refleks merkezleri tarafından hapşırma tetiklenir.

    Hapşırma esnasında yüz, göğüs ve karın kaslarının birçoğu kasılır. Bu kasılmalar, birbiriyle paralel bir sistem içinde gerçekleşir. Bu paralellik için gerekli program da, beyinde ve omurilikte yer alır. Bu nedenle de, hapşırma hissi başladığında, onu durdurmak çoğunlukla mümkün olmaz. Zaten meydana gelen basınç nedeniyle kılcal damarlarda zedelenmeye de yol açabileceği için, hapşırmanın tutulmaya çalışılması önerilmez.

    Hapşırmadan sorumlu olan sinirler, aynı zamanda gözün dış yüzeyindeki kornea ile de ilişkilidir. Bu nedenle, hapşırdığımızda genellikle gözler de yaşarır. Ve gözler açık tutulamaz.

    Burun solunum yollarımızın giriş kapısıdır. Buradan hava girişini engelleyen, rahatsızlık veren herhangi bir durumda bir koruma olarak hapşırma refleksi devreye girmektedir. Bu refleks ile tamamen istem dışı bir biçimde ani ve çok şiddetli nefes vermiş oluruz.


    Biz farkında bile değilken bizim adımıza koruma altına alınan vücudumuz, Yüce Allah'ın kusursuz yaratışını gözler önüne seren sayısız delillerden sadece birini oluşturmaktadır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: BaYDoGaN

    Birde insan hapşırırken gözlerini açarsa gözleri fırlıyormuş doğru mu bu?


    Gözlerini açık tutman mümkün değil hapşırırken.
  • Biz babamızdan böle gördük
  • Az yaşa öz yaşa
  • quote:

    Orjinalden alıntı: RIDANES

    Az yaşa öz yaşa


    Çok yaşa öz yaşa
  • Harbiden he bazen annem öksürüyo ben de çok yaşa diyorum.. Hapşırmadım oğlum diyo :D Anne öksürenlerin çok yaşamaya hakkı yok mu diyorum
    Kısacası ben de anlamış deilim:D
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Montaigne


    quote:

    Orjinalden alıntı: RIDANES

    Az yaşa öz yaşa


    Çok yaşa öz yaşa


    Anı yaşa
  • Buralarda hayırlı yaşa denir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: RIDANES


    quote:

    Orjinalden alıntı: Montaigne


    quote:

    Orjinalden alıntı: RIDANES

    Az yaşa öz yaşa


    Çok yaşa öz yaşa


    Anı yaşa

    hızlı yaşa
  • Hapşıran adam hastalıklı demekki. Hapşırmakta gürültüsünden dolayı içgüdüsel olarak dış dünyaya korku salıyor. Dışarıdan birisi bu sesi duyduğunda "Aman sakın ölme geçmiş olsun. Allah göstermesin" manasında "çok yaşa" diyor.










  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.