Şimdi Ara

Kapitalist-Sosyalist Ekonomik Düzen Arasındaki Fark ? 'Dönem Ödevi'

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
12.018
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar sosyolojiden hoca dönem ödevi verdi arada kaynadı pazartesi son 0 alcam sözlüden valla. Ben pek bişey bulamadım kaynak gösterebilecek olan var mı ? Daha bir ödev planı bile yapamadım, en başta ne yazacam, en sonda ne.... Lütfen yardımcı olun... Saolun



  • Kaç sayfa olacak bu ödev.Ayrıca dostum çok uzun hikaye.Kapitalizmde Adam Smith sosyolizmde Marx ve türevleri var.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: arbuzik

    Kaç sayfa olacak bu ödev.Ayrıca dostum çok uzun hikaye.Kapitalizmde Adam Smith sosyolizmde Marx ve türevleri var.

    En aşşa 10 sayfa dedi valla... napacam ben ?
  • 10 sayfaysa o kolay kısa deseydi o zman zordu
  • Mesela ne ile başlayayım, kapitalizmin-sosyalizmin tanımı, kurucularıyla başlayıp sonra direk olaya mı girsem....
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Al-Zein

    Arkadaşlar sosyolojiden hoca dönem ödevi verdi arada kaynadı pazartesi son 0 alcam sözlüden valla. Ben pek bişey bulamadım kaynak gösterebilecek olan var mı ? Daha bir ödev planı bile yapamadım, en başta ne yazacam, en sonda ne.... Lütfen yardımcı olun... Saolun


    Kapitalizm;

    Günümüzde uygulanan ekonomik sistemdir.Kapitalizmde firmalar birbirleri ile sürekli rekabet içerisindedirler.Bir firma diğer firmalardan daha üstün ürün üretmek zorundadır,yoksa diğer firmalar onu alt eder.Sürekli rekabetin iyi yönü piyasaya sürülen malların kaliteli olmasıdır.Çünkü firmalar hep diğer firmalardan daha kaliteli ürün satmak isterler fakat kapitalizmde büyük balık küçük balığa yem olur,eğer senin küçük bir şirketin varsa büyük şirketlerle yarışman çok zordur,çünkü onlar reklamında,pazarlamanında alasını yaparlar.Kapitalist şirketler diğer şirketlerle yarışabilmek için sürekli giderlerini azaltmak isterler.İşçilere verilen maaşda giderler arasında yer aldığı için işçilere verdikleri maaşıda kısmak isterler,çünkü diğer rakipleriyle yarışmaları gereklidir.

    Sosyalizm;

    Sosyalizm ise ortak üretim ve ortak tüketime dayalı bir sistemdir.Misal insanların bin tane ayakkabıya mı ihtiyacı var devlet bin tane ayakkabı üretir.Yani üretim ihtiyaca göredir.Bu da aşırı tüketim sonucu oluşan küresel ısınma,doğal kaynakların yok olması,insanların tüketme hırslarını söndürür.

    Sosyalizmde amaç insanların sınıfsız yaşatılmasır yani zengin fakir,müslüman-yahudi vs. gibi kutuplaşmaların olmaması için elinden geldiğini yapar.Sosyalizmde amaç tüm insanların ama tüm insanların refah düzeyi içerisinde yaşamasıdır ve bunu devlet sağlamaktdır ve devletide halk yönetmektedir(bugünkü gibi değil).
  • Bi kere ekonomi ne ?
    Neden önemli
    Yuakrda arkadaşda demiş marks ve adam smith kim nie önemli bu adamlar
    kapitalist sosyalist ekonomik düzen farkları neler hangi yapılar-ülkeler hangisini destekliyor
    Kapitalist sosyalist ekonomi düzeninin özellikleri


    Şeklinde sıralarsan bence güzel olur
  • http://www.marxists.org/turkce/m-e/1848/manifest/onsoz.htm#1890

    Komünizm hakkında buradan bilgi edinebilirsin,komünizm sosyalizmin bir üst aşamasıdır.
  • İktisat kitaplarında sıkça karşılaştırılması yapılır.

    Eğer istanbulda isen, akmar pasajına uğrayıp kitapları inceleyerek

    aradığın bilgileri barındıran kaynağı alabilirsin.

    Üniversitelerde okutulan kitaplarda sıklıkla kıyası yapılır.


    Önce kişilerden çok sistemin tanımı yapılmalıdır.

    Daha sonra sistemlerle ilgili öne çıkan isimlerle örnekler vererek sistemi detaylarıyla açıklarsın.

    Kıyas ise en sonunda maddeler halinde yapılmalıdır bence.

    Zira kitaplarda da bu şekildedir.

    Örneğin;

    ---Kapitalist ekonomilerde fiyatlar genellikle arz ve talebe göre serbest piyasada oluşur;

    sosyalist ekonomilerde ise fiyatlar devlet tarafından belirlenir.

    ---Kapitalist ekonomilerde daha çok yol gösterici planlar, sosyalist sistemde ise emredici planlar vardır

    vs vs...



    Bu arada bunlar iktisadi sistemlerdir.

    İnternet ortamında böyle aratırsan daha kolay bilgiye ulaşacağını düşünüyorum.
  • Yardımcı Olan herkese gerçekten "çok teşekkür ederim... "
  • hayret kavga çıkmamış konuda.. kapitalist ve sosyalist değilde, sağ ve sol diye sorsaydın fırtına kopardı neyse amacından sapmasın konu.
  • Birinde devlet için çalışırsın , Diğerinde büyük aileler için çalışırsın.Yalnız burdada şöyle bir tezatlık oluşuyor devletin her işe el atması mümkün olamıyor mümkün olsa bile fazla randıman alımaz.Her işe el atmadığı yada atamadığı için sadece vergi üzerinden gelir elde eder.Yani yatırımları aileler yapar dolayısıyla kaymağı yatırım yapan aileler yada şirketler yer.Eğitim - Sağlık - Haberleşme -Savunma - Ağır Sanayinin devlet tarafından yürütülmesinden yananım şahsen.
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Sosyalizm

    Ekonominin küçük bir aristokrat, zenginler sınıfı ya da kapitalist bir sınıf yerine geniş kitlelerin yararına işletilmesi gerektiği savunan yönetim biçimidir. Sosyalizm düşüncesi ilk yükseldiğinde, 19. yy.da, pek çok siyasi düşünce açıkça seçkin sınıfların desteklenmesini savunuyordu. Bugün, açıktan açığa böyle bir destek ifadesi siyasî intiharla eşanlamlıdır. Bu nedenle ideolojiler artık, bir zamanlar yalnızca sosyalizm tarafından savunulan büyük kitlelerin iyiliğini istediklerini iddia ederler. Ancak bu ideolojiler zengin sınıfların mülkiyet hakkını hala savunurken, sosyalizm çalışan sınıfların haklarını doğrudan ilgilendiren meselelerin savunuculuğunda başı çeker gibi görünmektedir.

    Çoğu sosyalist, sosyalizmin ekonominin demokratik kontrolünü gerektirdiğini söylemekle birlikte, bu demokrasiye has kurumlar üzerinde ve kontrolün nerelerde merkezileşip nerelerde yaygınlaşacağı konusunda fikir ayrılığındadırlar. Benzer şekilde, sosyalist ekonominin bir pazar anlayışı gütmesinin gerekliliği ve eğer güdülecekse, bu pazar anlayışının yalnızca tüketim mallarında mı, yoksa bazı durumlarda üretim araçlarının kendisinde de mi geçerli olup olmayacağı boyutunda da farklılaşırlar. Çünkü üretim araçları mevzubahis olduğunda, mesele ekonominin mülkiyeti ve kontrolü meselesidir.

    Sosyalist olmayan birçok kişi, devlet himayesindeki merkezi ekonomik kontrolü ifade etmek için sosyalist ekonomi kelimesini kullanır.

    Sosyalistler arasında sosyalist ekonomide özel mülkiyete ait büyük şirketlerin olamayacağı konusunda genel bir fikir birliği vardır; büyük şirketlere doğrudan kendi işçilerinin sahip olması konusunda sosyalistler daha az anlaşırlar. Kendini sosyalist addeden az sayıda kişi arasında, sosyalist olduğunu iddia eden Çin Komünist Partisi’nin bu tutumu yansıttığını söyleyenler vardı. Öyle ki bu sırada Çin Ekonomik Reformu sürüyordu ve bu reform özel mülkiyete ait büyük şirketlerin pazar ekonomisindeki rekabetini destekleyen bir yapıdaydı. Çin’in kapitalist ekonominin özüne kendini böyle adapte ettiği halde, iktidardaki partinin hala (anlamlı bir şekilde) sosyalist olduğunu iddia etmesi, Çin’in içinde ve dışında birçok tartışmalara yol açtı.


    Eski SSCB BayrağıEski Sovyetler Birliği’nin ve Doğu Bloku’nun ekonomileri hem sosyalistler, hem de sosyalist olmayanlar tarafından sosyalist olarak nitelenir. Üretim araçları neredeyse tamamen devlete aittir ve ekonomi ülke çapındaki Komünist Partisi tarafından merkezi olarak idare edilir. Bununla birlikte, birçok sosyalist de buna karşı çıkar; çünkü bu ülkelerdeki insanların devlet yönetimi üzerinde kontrolü olmadığı için ekonomi üzerinde de kontrolü olmadığını iddia ederler. Bu sosyalistler, ekonominin oligarşi olarak anılan, daha sonra devlet kapitalisti, Stalinist ya da bazı Troçkistlerin dediği gibi “yozlaşmış işçi devleti” de denilen zümre tarafından kontrol edildiğini iddia ederler. Troçkistler Stalinist ekonominin, sosyalist ekonominin şartlarından birini yerine getirerek, ekonomiyi devlet kontrolü altına aldığını söylerler, ama onlara göre devletin işçiler tarafından demokratik olarak kontrol edilmesi gerekliliği yerine getirilmemiştir. Birçok sosyalist, bu iddianın genel hatlarına katılır ama ekonominin devlet tarafından idare edilmesi gerektiği yönündeki düşüncenin gözden geçirilmesi gerektiğini söylerler. Dahası, birçok sosyalist Sovyetler Birliği ve ona destek veren devletlerin, sınıfları ortadan kaldırmayı düşünürken, ekonomiyi kendi çıkarlarına göre yönlendiren, en azından yönlendirmeye çalışan yeni bir yönetici sınıf ya da nomenklatura ortaya çıkardıklarını iddia ederler.

    Soğuk Savaş sırasında Sovyetler Birliği ve ona destek veren devletler kendi ekonomilerinin “fiilen varolan sosyalizm” (varolan sosyalizm/gerçekten varolan sosyalizm) olduğunu öne sürdürler (herhalde varolan diğer sosyalizm teorilerine karşın, kendi sosyalizmlerini savunmak için). Bu dönemde başkaca sık kullanılan bir diğer terim de reel sosyalist/gerçek sosyalist terimiydi. Bu terimler, bu ülkeleri yöneten partilerin dışında olanlar tarafından kullanıldıklarında genellikle tırnak içinde ve hafif bir ironiyle kullanıldılar.
  • güzel bir ödev konusu.. eğer bilgisayarda yaparsan ödevini bizimle paylaşırsan sevinirim bitince.. başarılar..
  • elinde bişeyler olan veya kaynak belirtmek isteyenler paylaşabilir arkadaşlar...
  • turkiye vs kuba işte
  • biri olanca gücüyle maddeye tapar diğeri maddeyi elinde bulunduranlara hased eder bu hasedini eşitlik sosyal adalet masalı ile örtmeye çalışır..ikiside berbat
  • Birisi insaları sömürerek yaşar, diğeride insanları sömürerek yaşar. Tabi bu benzerliğe giriyor. Ancak not düşebilirsin.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: |PortaL|

    Birisi insaları sömürerek yaşar, diğeride insanları sömürerek yaşar. Tabi bu benzerliğe giriyor. Ancak not düşebilirsin.



    sen önce kendin öğren ne demek oldugunu sonra başkalarına yardım et
  • Sosyalizmde şahıs ormanda yaşar, kapitalizmde orman şahsındır.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.