Şimdi Ara

Trafik sorunun çözümünde eğitimmi etkilidir, kanunlarmı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
4.825
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar selam... bu soru katıldığımız bir münazara yarışmasında tartışma konumuzdur. internetten araştırma yapmak için buraya konu açmayı uygun gördüm. fikirlerinizi esirgemezseniz sevinirim.



  • Eğer eğitim etkilidir diyen görüşteseniz büyük ihtimalle kazanirsiniz. Aslında teknoloji etkilidir. Sağlam para cezalariyla yüksek teknolojiyi birleştirirsek Almanyada olduğu gibi o zaman kimse cebinden para çıksın istemez. Öncelikle hangi gruptasin onu belirtmeliydin.
  • Her konuda olduğu gibi bu konuda da eğitim ve o bilinci oturtabilmek önemlidir.
    Eğer fertlerimize daha küçük yaşlardan itibaren yavaş yavaş trafik bilincini vermeye başlarsak ve bu konudaki otokontrol mekanizmalarını geliştirmelerine yardımcı olursak "yüksek" trafik cezalarına gerek duymadan bu konuyu halledebiliriz diye düşünüyorum. Aksi takdirde 72 milyonluk bir ülkede gerekli eğitim altyapısı olmadan ne kadar yüksek cezalar koyarsanız koyun; sonuçta yine denetlemede eksiklikler olacağından trafik kuralları bolca çiğnenecektir. Bugün EDS'lere isyan eden bir halkı ~eğitim olmadan~ sadece uçuk meblağlı cezalarla nasıl denetleyebileceğinizi düşünüyorsunuz..?

    Bence zor olur.
  • Ben de eğitimi savunanlardanım. Teknolijiyi kanunları ne kadar düzenlerseniz düzenleyin yeterli bilince ulaşmamış bir kişi sistemde açık bulduğu zaman değerlendirecektir. Eğitim insana yaptıklarının sonuçları görebileme ve bu sonuçlara göre hareket etme imkanı verir. Yeterince eğitilmemiş insana zaten bütün kuralları düzgün de uygulatamazsınız ki... Ya kuralları anlamaz ya da önemsemez.
  • en başta egitim olmalıdır sonra kanunlarla destek olunmalıdır trafık sorununa.
    bakınız kaza raporlarını gecen zaman içersinde araç sayıplerı tutmakta ama nasıl süistımallarla karşılasılıyormuş
  • Ben deneme yanılma derim.Böyle bir seçenek yok sizin münazarada. Bundan yaklaşık 2 yıl önce yedim cezanın haddi hesabı belli değildi.Eğitim mi,bütün levhaların anlamlarını bilirim çok şükür ama yokkkkk.İllaki deneme yanılma olucak.Dedimya 2 yıl önce arabamla 8-9 defa spin attım uçurumun kenarında zor durdum.Aşırı sürat,dikkatsizlik,arabanın kul yapısı olduğu gerçeğini unutma.Allah'tan emniyet kemerim takılıydı camda dışarı fırlamadım(360 derece döndü araba).O günden sonra asla kimse, çok ama çok acil bir problem olmadığı müddetce, bana 99 km den hızlı araba sürdüremez ve muhakkak kemerim takılı gezerim.
  • kanunları ne kadar katı yaparsanız yapın insanlar eğitimsiz olduğu sürece hiçbir şekilde trafik sorunu çözülemez bkz)TÜRKİYE
  • quote:

    Orjinalden alıntı: EXCELANCEE28

    Ben deneme yanılma derim.Böyle bir seçenek yok sizin münazarada. Bundan yaklaşık 2 yıl önce yedim cezanın haddi hesabı belli değildi.Eğitim mi,bütün levhaların anlamlarını bilirim çok şükür ama yokkkkk.İllaki deneme yanılma olucak.Dedimya 2 yıl önce arabamla 8-9 defa spin attım uçurumun kenarında zor durdum.Aşırı sürat,dikkatsizlik,arabanın kul yapısı olduğu gerçeğini unutma.Allah'tan emniyet kemerim takılıydı camda dışarı fırlamadım(360 derece döndü araba).O günden sonra asla kimse, çok ama çok acil bir problem olmadığı müddetce, bana 99 km den hızlı araba sürdüremez ve muhakkak kemerim takılı gezerim.


    Eğitimden kasıt bütün trafik kurallarını ezbere bilmek değildir. Öğrendiğiniz bilgileri yorumlamanızdır, yapacağınız hareketlerin sonuçlarını önceden kestirebilmenizdir. Bu sonuçların kötü olması durumunda o hareketlerden kaçınmanızdır. Özellikle trafikte yapacağınız hareketlerden sadece sizin sorumlu olmadığınızı bilmektir.
    Elektrik tehlikelidir. Bunu öğrenmek için illa ki elektriğe çarpılmayı denemezsiniz. Çünkü daha önceden bu bilgi öğrenilmiş ve insanlara aktarılmıştır.

    Geçmiş olsun bu arada...




  • Ben hem egitim hemde kanunun etkili oldugunu dusunuyorum. Ikisi birbirinden ayrilmaz bir butundur. Trafik kurallarina uyulmasi egitimle, caydiriciligi ise kanunlarla tamamlanir.

    Saygilarimla
  • Cevaplarınız için telekkürler beyler. Herkes eğitimin etkili olacaği görüşünde. fakat benim savunacağım konu kanunlarin daha etkili oldugu... Sonucta munazarada aksi görüşü savunsanda sana verilen tezi savunmak ve ispat etmek zorundasin. ben iyi bir hazırlıkla kanunların daha etkili oldugunun ispatlanapilir oldugu görüsündeyim. örnek olarak kirmizi isikta durmak insanin aldigi egitimle değil yasalarin verdigi zorunluluk oldugunu dusunuyorum. Kirmisi isikta gecmenin cezasi olmadigini dusunsenize.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: SeRSeFiL

    Cevaplarınız için telekkürler beyler. Herkes eğitimin etkili olacaği görüşünde. fakat benim savunacağım konu kanunlarin daha etkili oldugu... Sonucta munazarada aksi görüşü savunsanda sana verilen tezi savunmak ve ispat etmek zorundasin. ben iyi bir hazırlıkla kanunların daha etkili oldugunun ispatlanapilir oldugu görüsündeyim. örnek olarak kirmizi isikta durmak insanin aldigi egitimle değil yasalarin verdigi zorunluluk oldugunu dusunuyorum. Kirmisi isikta gecmenin cezasi olmadigini dusunsenize.

    Bazen kağıt üzerinde yazılı olan bir kaç satır cezai hükmü bulunsada etkili olmaz bunun en reel ürneği bulunduğumuz ülke eğitim herşeyin başıdır eğitimsiz bir bireye kanunları ezberletseniz dahi o birey somut olarak bu uygulamaların ehemmiyetini kavrayıp uygulayamaz..
    Basit bir örnek Arabistan'da şeri kurallar kanunlar ne kadar katı ve caydırıcıdır fakat eğitimsiz cahil bir oplum olduğundan suçların ardı arkası kesilmemektedir trafik ile pek alakalı bir örnek olmadı fakat genel anlamda ilintili olduğu kanaatindeyim..
    Son olarak Cem Yılmaz ne güzel demiş : ''eğitim şart''




  • Başıma gelen bir kazayı anlatayım size.
    Gece 23 sularında arabayla eve dönüyordum. Yanımda annem oturuyordu. Anayol'da ilerliyordum. Kavşağa yaklaşırken yeşil ışık yeni yeni yanıp sönmeye başlamıştı. Hızım da yaklaşık 60km civarıydı. Tali yoldan önüme çıkan araca kafadan çarpmak durumunda kaldım.
    Çünkü o aracın sahibi gece yolun boş olduğunu düşünerek kırmızıda durmayı gereksiz bulmuştu. Oysa kanunları biliyordu, kırmızı ışıkta durulacağını da biliyordu. Ama yeterli eğitimi yoktu. Eğer yeterli eğitimi almış olsaydı, ne olursa olsun kırmızı ışıkta geçmenin risk taşıdığını bilmesi gerekirdi. Ben çok daha hızlı olabilirdim. Ölümlü bir kazaya da yol açabilirdik!
  • geçmiş olsun metalok.
    Sonuçta ehliyet kurslarida egitim. Sizin dediginizde şöyle bir sonuç çıkıyor. Kırmızıda geçenlerin hepsi eğitimsiz.
  • Evet, tek kırmızı ışıkta geçenler değil trafik kurallarına uymayan herkesin eğitim sorunu olduğunu düşünüyorum. Çünkü trafikte yapılan hatanın sonuçlarına sadece hatayı yapan katlanmıyor, çoğu sefer başka insanlar da bu yapılan hatadan etkileniyor.

    Aslında en büyük ispat eğitimli ülkeler ile eğitimsiz ülkeler arasındaki kaza oranlarıdır. Hepimiz Avrupa'nın kaza oranının Türkiye'den çok çok düşük olduğunu biliyoruz.
  • Trafik sorununun çözümünde ne etkili derken?
    Bence bu başlık çok yetersiz.

    Trafik kazaları
    sorununun çözümü mü kast ediliyor?
    Yoksa bilinçli trafiğe çıkma ve bilinçli araç kullanmayla ilgili olan "Yoğun trafik problemi" mi?

    Trafik kazalarıyla ilgiliymiş gibi konuya yazayım. Kazaları önlemede bence kanunlarmı daha etkili yoksa eğitim mi bu tartışama çok su götürür. Ben anlatayım siz karar verin: İlk araba kullanmam lise-2 de olmuştu. 6 ay sonra ilk kazamı yaptım. Orta seviyede bir kazaydı ve tamamen benim dikkatsizliğimden olmuştu. Daha doğrusu eğitimsizlik ve tecrübesizlikten olmuştu. 13 yıl boyunca ehliyet almaya gerek duymadım. Biraz da ihmal ettim. Cezalar düşüktü ne de olsa. Polis çevirdiğinde en fazla ehliyet-ruhsat cezası veriyordu, ehliyetli biri gelene kadar aracı vermiyordu. Ceza parasını cebimden çıkartıp anında ödeyebiliyordum. O zamanlar cezalar çok komikti. Askerlik sırasında da polis ehliyet falan soramıyordu, yaklaşık 1,5 yıl öyle idare ettik. Ne zaman ehliyetsiz araç kullananlara hapis cezası getirildi (sanırım 2003-2004), işte o zaman ehliyet almaya karar verdim. Yeni kanunlar ehliyet almamda doğrudan etkili olmuştu.




  • YARIN MÜNAZARAM VAR VE HOCA BENİM GRUBUMA CEZALARI VERDİ HERKES EĞİTİMİ SAVUNMUŞ FAKAT CEZA HAKKINDA BİLGİ VEREN KİMSE YOK RİCA ETSEM BİRAZDA CEZA ÜZERİNDEN VEREBİLİRMİSNİZ ACİLL İHTİYACIM VAR!!!
  • Ben cezaları savunurum. Bakınız amerikada bi eyalette kırmızı ışıkta geçmek 300 dolar. Ve polis hadi bu seferlik yazmayım bi sonrakine dikkatli ol derse o sürücü ceza yemediği için tekrar yapacak. Ülkemizde cezalar caydırıcı olmadığı için bugün hala kurallar çiğneniyor. Bağdat caddesinde üni öğrencisi yuksek sürat yapıp kaldırım kenarındaki adamı öldürebiliyor. Unlu bi yönetmenin çocuğu ona keza. Baksan bunların hepsi eğitimli insanlar. Kurallara uymak önce kendine sonra karsındakine saygı duymakla baslar. Yani eğitim kişinin sadece dış dünyadaki görüntüsüdür. Etiketidir. Eşşeklik ise baki kalır. Eğitimle birçok bilgiyi öğretirsin ama kişi ceza yemedikçe yeri geldiğinde o kuralı çiğnemeye devam eder. Bir yerde dinleyicilere dön ve deki hanginiz cezası olduğunu bildiğiniz halde bir suç işlemedi. Tabi adam öldürme dolandiricilik demiyorum.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • onurmaurer kullanıcısına yanıt
    SEN ADAMSIN KARDEŞİM HİÇ BİŞEY BULAMAMIŞTIM SENİN SAYENDE ALIRIM BİŞEYLER EYW SAOLASIN
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.