Şimdi Ara

İyi bir mangal nasıl yapılır ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
2
Favori
77.856
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar yaz yaklaşıyor. iyi bir mangal nasıl yapılır ? önerileri alalım bilgilenelim.

    KÖMÜR VE MANGAL SEÇİMİ

    İyi bir mangal keyfi yapabilmek için öncelikle yanları delikli ve sacı kaliteli, bir mangalınızın olması gerekir. Kendi arzunuza göre yaptırdığınız özel mangal her zaman daha kullanışlı olur. Mangalı havalandırmak için kullanılacak boru, yellemek için kalın karton keyifli bir mangal yapımında kullanılacak malzemeler arasındadır. Ancak en önemli malzeme de mangalın olmazsa olmazı iyi ve kaliteli kömürdür. Şu anda piyasada yerli ve ithal olmak üzere 2 ayrı kömür çeşidi mevcuttur. Rusya veya Bulgaristan'dan gelen ithal kömür diye adlandırılan kömür çeşidi kalın ve hafiftir. Yanarken etrafa kıvılcım saçar. Yanınca hemen kül olur. Bu kömürde pişen et pek lezzetli olmaz. Fakat benim size önereceğim Çatalca'da çıkan Çelik denilen yerli kömürdür. Bu kömür fazla kalın olmamakla birlikte, rengi parlak ve ağır olur, yandığında kömürün koru uzun süre dayanır, bu kömürle pişirilen etler daha lezzetli olur.

    HAZIRLIKLAR

    Pikniklerde ve mangal yaparken hazırlıklarımızı tamamlamamız gerekir. Önce pişireceğimiz malzemelerden ziyade kömürlerin tüm mangal içerisine yaymalı ve tamamını kaplamalıyız. İkinci bir sefer pişirme işlemi için tekrar kömür eklemek yerine bu yöntem hem daha hızlı hem de daha pratiktir. Pişirmeye geçmeden önce mangalın ısısını iyi ayarlamalıyız. Kömürler kor halini aldığında elinizi ızgaranın üzerinde gezdirdiğinizde elinizi birkaç saniye tutabiliyorsanız istediğiniz pişirme sıcaklığına ulaşmışsınız demektir. Mangal ile ilgili bir hazırlık da ızgara teline malzemelerin yapışmasını önlemek amacıyla yapılan yağlama işlemidir. Kuyruk yağıyla yağlayıp ızgara telini silebileceğiniz gibi kuru soğanı yağlayıp ızgaranın üzerinde gezdirebilirsiniz. Ayrı bir lezzet katar.

    Etin lezzeti terbiyesine bağlıdır

    Pikniğe gitmeden önce etlerin bir gün önceden terbiyeye yatırılması etin lezzetine lezzet katar. Etlerin terbiyesine gelince; yoğurt (suyu ile beraber konulursa daha iyi sonuç verir), zeytinyağı, pul biber ve karabiber bir kapta karıştırılır. Arzu eden bu karışımın içine salça ve sarımsak, sarımsak istemeyen de soğanı rendeleyerek ekleyebilir. Terbiye esnasında ete kesinlikle tuz konulmamalıdır. Aksi takdirde et sertleşir. Et piştikten sonra eklenen tuz da ete gerçek lezzetini vermez. Doğru olanı, etler pişirilmeden 10-15 dk. önce terbiyeye atılan tuzdur.

    PİŞİRİRKEN

    Mangalda köfte ve köfte türü ürünler pişirirken, köfteler ne kadar çok çevrilirse lezzeti o kadar iyi netice verir. Yalnız bu çevirme kesinlikle dengeli olmalı, bir taraf çok pişirilip diğer taraf az pişirilmemelidir. Köfteler fazla kurutulmamalı, hafif sulu bırakılmalıdır.

    Etler çatal ile çevrilmez

    Mangalda pişirilen etin lezzetli olabilmesi için çevirme işlemi çatal yerine maşa ile yapılmalıdır. Çatalla çevrilen etlerin içindeki sular ateşe aktığı için, pişirdiğiniz et adeta ota dönüşür. Unutmayın ki, etin lezzetli olmasının en önemli unsuru içindeki suyu ile birlikte pişmesidir.

     İyi bir mangal nasıl yapılır ?







  • gidersin fırından çok az bi para karşılığı yarım teneke kadar köz alırsın.
    mangala dökersin yaparsın
  • balkonda mangal yapanınız var mı aranızda acaba ?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mertayd

    balkonda mangal yapanınız var mı aranızda acaba ?


    evet barbeküde fakat diğer türlü bütün mahalle duman oluyo
  • bu duman olayını çözmenin bir yolu yok sanırım. bildiğimiz soba borularından birini kullanarak dumanı aşabiliyormuş bazıları. Yapan var mıdır acaba ?
  • Şeçimden dolayı pazartesi tatildi.Gittik deniz kıyısına piknik alanları da vardı.Sabah kahvaltı sonra deniz=) sonra mangal süper oldu.4 paket tavuk but,4 paket kasap köfte.ve tansas sucuk yaptık.Yemede yanında yat
  • havalar ısınsada bi mangala gitsek artık.hep yağmur hep yağmur
  • ulan acıktırdınız beni bee...şimdi şöle bir kuzu pirzola olsada mis gibi yanında patlıcan közleme bide sarımsak közleme bide dometes közleme ..Allah
    pazar günü yapim barii....
  • bilgıye teşekkurler.
  • Bizim mersinde yazlık var herkez yapıyor villa tarzı kebapları şişe diziyoruz eniştem hazırlıyor kebabı.. Tavuk olarak göğüs etini salçalı bir sosla marine edip şişe diziyoruz bekliyor tabi baya sonra pişiyor.. Pirzola olarakda etleri inceince yapıp pişiriyoruz yanında isteyen bira isteyen rakı içiyor tabi sonra pis bir duman kokusu gece yarısıda denize girmek bir başka oluyor..
  • ne yaptın birader yaa..offff bunun yanınada rakı veya buz gibi bira.. oooooooooffffffffffffffff...........
  • İyi bir mangal yapabilmenin ilk şartı Türk olmaktır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mertayd

    balkonda mangal yapanınız var mı aranızda acaba ?

    var tabikide...
  • evet arkadaşlar başka fikri olan var mı ?
  • Post atayımda kaybolmasın. İleride lazım olur sağol hocam.
  • Arkadaşlar, mangal yapmayı bütün incelikleri ile anlatacak olan var mı?
  • mesajım bulunsun
  • ortalama 1 kg tavuk eti için;

    1 tatlı kaşığı karbonata yarım limon sıkılır, 1 yemek kaşığı zeytinyağ eklenir, 2 yemek kaşığı soya sosu ve 2 yemek kaşığı yoğurt ve 4 - 5 yemek kaşığı ketçap ile iyice karıştırılır. içine isteğe göre baharat eklenir. örneğin ben köri, çekme karabiber, pul biber ve biraz zerdeçal ekliyorum.

    unutmayın tavuğunuz bu sosta ne kadar uzun zaman marine olursa lezzeti o kadar oturacaktır...

    dışarıda kar var, hava 0 derece ve ya daha az, ama ben bu post' u yazdıktan az sonra çıkıp bu sosla marine ettiğim tavuklarımı mangal yapacağım :) mangal yanarkende 2 kadeh rakı ile kendimi ısıtacağım... herkese afiyet olsun...
  • Bizim teras balkonu kapalı olduğu zaman yanarda ama bu havada yanmaz..

    O bakımdan sorun yok yani ama böyle havada değilde 0 derece olsun rüzgarsız ve hafif rüzgarlı olsun öyle havalarda mangal yapılabilir ama uğraşı zor olduğu için ılıman havalarda rahattır.. mangal yakmanın püf noktasına gelmeyeceğim söylesekte gene bir işe yaramayacak herkes kendi bildiğini okuyacak.. Benim şömineye her türlü kömür nasıl atarsam atim gene yanıyor.. yani farketmiyor ister altına koy ister odunun hazırlanırken koy yada yanarken at keyfine kalmış.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.