Şimdi Ara

Zam yapan otomotivciye soruşturma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.388
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer çağlayan, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) yeni Başkanı Çetin Osman Budak ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Ziyarette ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, eski Başkan Kemal Özgen ve ATSO Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı, Antalya ekonomisi, tarım ve turizm ile ilin sorunları hakkında bilgi verdi.

    Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan da, yaptığı konuşmada, ÖTV indirimi sonrasında otomobil fiyatlarına zam yapılması konusuna değindi. Rekabet Kurumu'nun bu konuda inceleme başlattığını hatırlatan Çağlayan, şöyle konuştu:

    ''Şu anda, yerli üreticilerden zam yapan yok. Bu konuda Rekabet Kurumu inceleme başlattı. Rekabet Kurumu, benim bakanlığımla ilişkide olan bir kurumdur. Dolayısıyla otomotiv sektörünün, böyle bir imkan yakalamışken, elindeki nimeti, müşterisini kaçırmaması gerekiyor. Otomotiv sektörünü uyardım. İçlerinde yanlış, hata yapanlar varsa bu müşteri her zaman onlara lazım. Onun için tedbiri buna göre yapmaları lazım. İthal edilen otomobillerde de, kurların değişmesinden dolayı bir fiyat farkı olduğunu bana ifade ettiler. Ben sektörle çok yakın görüşüyorum. Bir de sağ olsunlar, beni (otomotiv bakanı) ilan ettiler, iyice sektöre beni bağladılar. Ancak şunu ifade edeyim; Türkiye'de üretim yapan hiçbir fabrika, şu anda zam yapmadığı gibi, (bana iletileni söylüyorum) diğer taraftan da üretimlerine devam ediyorlar. 24 saat çalışıyor, işçi çıkartmıyorlar. Şunu çok net söyleyeyim: ÖTV indirimi Bakanlar Kurulu kararıdır, ona uymak mecburiyeti vardır. Ona uyulmadığı takdirde Maliye Bakanlığı ve benim bakanlığımın ilgili insanları gündeme gelir ve harekete geçerler.

    Tüketici ile ilgili tüm şikayetler yine benim bakanlığıma bağlı. Tüketici Genel Müdürlüğü benim bakanlığıma bağlıdır. Yani etkin denetim yaparız. Ancak yaptığım araştırmada, bunun bir kaç özel boyutta olduğu bilgisine sahip oldum. Ne yaparlarsa kendilerine yaparlar. Onun için bu konuda da üreticilerin hassasiyetlerini görüyorum. Zam yapma konusunda çok fazla hareket içinde olmadıklarını da ben tekrar bugün yapmış olduğum görüşmede gördüm. İthal edilenlerde yalnız kurun değişmesinden dolayı fiyat farkı doğduğu ifade ediliyor ama kimse bindiği dalı kesmez diye düşünüyorum.''

    Büyük Mağazalar Kanunu ve Türk Ticaret Kanun Tasarılarının 2009 yılı içinde yasalaşacağı müjdesini de veren Çağlayan, 'İnşallah 2009 yılında Büyük Mağazalar Kanunu'nu çıkaracağız. Bunun müjdesini siz arkadaşlarınıza, dostlarınıza verebilirsiniz. Türk Ticaret Kanunu, benimle yaşıt 1957 model. Şimdi yenilenmesi gerekiyor. Çok önemli yenilikler içeriyor'' dedi.

    Sebze meyve ticaretini düzenleyen kanunun çok ciddi yenilikler içerdiğini, Başbakanlık'ta olduğunu ve bu yıl çıkartmaya çalıştıklarını ifade eden Çağlayan, ''Gerek seracılık, gerek fidecilik konusu son derece önemli. Artık sanayi, ticaret ve hizmet sektörü birbirinin ayrılmaz parçası. Zincirin üç halkası ama kopmaz halkası. Bu çerçevede biz sanayi sicil kanununu yenileyecektik ancak gördük ki sanayi sicil kanunu değil artık bunun adı. Bunun adı İşletme Sicil Kanunu çünkü'' diye konuştu.



  • Böyle birşey yaparlarsa helal olsun derim bütün dünyada otomobil satışları durmuşken bu indirimle türkiyede tavan yapan satışlara birde zam yapan uyanık firmalara büyük cezalar gelmesi lazımki akıllansınlar.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Berkedogan

    Böyle birşey yaparlarsa helal olsun derim bütün dünyada otomobil satışları durmuşken bu indirimle türkiyede tavan yapan satışlara birde zam yapan uyanık firmalara büyük cezalar gelmesi lazımki akıllansınlar.

    Aynı temenniyi taşıyorum

  • Hiç bir sonuç çıkmaz
  • "Zam yapma konusunda çok fazla hareket içinde olmadıklarını da ben tekrar bugün yapmış olduğum görüşmede gördüm. İthal edilenlerde yalnız kurun değişmesinden dolayı fiyat farkı doğduğu ifade ediliyor ama kimse bindiği dalı kesmez diye düşünüyorum.''

    Ucu açık, politik cümle..
    Adam açık açık demiş işte basın zammı
  • Hiçbir şey yapamazlar.Adamların vereceği tek bir cevap var,o da susturacaktır:Euro arttı,araç fiyatı arttı.Euro düşerse indirim gelir.

    Maalesef durum böyle.
  • Bugünde bu açıklama gelmiş Bakan Çağlayan'dan

    Çağlayan, Türkiye İş adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) düzenlediği İş Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Vizyon Geliştirme ve Bilinçlendirme Projesi Türkiye Sonuç Toplantısı sırasında, ÖTV indiriminin ardından otomotiv sektöründe yapılan zamma ilişkin soruları yanıtladı.

    Otomotiv sektöründe yapılan ÖTV indiriminin 3 aylık olduğunu hatırlatan Çağlayan, 3 ay süresince sektördeki stokların eritilmesinin ve bir yandan da yeniden üretime geçilmesinin amaçlandığını, konunun fazlasıyla amacına ulaşmış vaziyette olduğunu kaydetti.

    Çağlayan, ''Yani ciddi manada stokların tükendiği ve Türkiye'de üretim yapan fabrikaların yeniden 24 saat üretim yaptığı bir ortamdayız. Kısa çalışma ödeneğine başvurmuş olan otomotiv sektöründeki bir çok büyük fabrika bu taleplerini geri çekti. 24 saatlik üretim yan sanayiyi de harekete geçirdi'' şeklinde konuştu.

    Şu anda otomotiv sektörünün çok ciddi bir gayret içinde, ciddi bir ivme kazanmış durumda olduğunu vurgulayan Çağlayan, sektörde ortaya çıkan bu gelişmenin halkın psikolojik bir tepkisini de ortaya koyduğunu, insanların arabayla ilgili yaptığı harcamalarda, sadece yüzde 20-25 için bankalardan kredi aldığını, geri kalan paraların insanların kendi birikimleri olduğunu söyledi.

    ''KONUYLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR''

    Türk halkının olumlu bir ortam gördüğü zaman, elindeki parayı harcamaya başladığını ifade eden Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    ''O paranın yeniden otomotiv sektörüne, ekonomiye enjekte edilmesi istihdamı üretimi ve yatırımı etkiliyor. Otomotiv çok yakinen ilgilendiğim bir sektör tüm sanayi mamülleri benim alanıma giriyor. Burada bir şikayet insanların istedikleri otomobillere ulaşamamasıydı. Otomotiv firmalarının sınırlı stokları vardı. Bu stoklardan istenen araçlar ellerinde olmayabilir.

    Fiyatlara ÖTV'nin yansıtılmadığı veya zam yapıldığı konusunda çeşitli görüşler dile getiriliyor. ÖTV indirimi Bakanlar Kurulu kararıyla devletin alacağından vazgeçmesidir. Devletin alacağından vazgeçtiği ortamda ortaya getirilmiş olan ÖTV indirimini ekonominin, tüketimin canlanması, istihdamın korunması noktasında sektörün fiyatlara yansıtma mecburiyeti vardır. Bunu yansıtmadıkları zaman Maliye Bakanlığı devreye girer. Eğer fiyatlarda veya stoklarda tüketici haklarını ihlal edecek gelişmeler varsa bakanlığımın ilişkili kuruluşu Rekabet Kuruludur. Benim bakanlığım 71,5 milyon tüketicinin haklarından sorumlu Tüketici Genel Müdürlüğünü bünyesinde barındırıyor. Gerek Rekabet Kurulu, gerekse Tüketici Genel Müdürlüğü konuyla ilgili zaten çalışmalarını yapıyor.''

    Bakan Çağlayan, ''İhlal var mı?'' sorusu üzerine ''otomotivdeki fiyat artışlarının yerli üretimde olduğu konusunda benim bir izleniminin şu anda yok. Daha çok dışarıdan ithal edilen araçlarda olduğu ifade edilmiştir'' diye konuştu.

    Kendisinin bir araştırma yaptığını belirten Çağlayan, sektörün dışarıdan ithalat gerçekleştirdiğinin, aradan geçen zamanda kurlardaki değişimin bu noktada önem arz ettiğinin, bundan dolayı bir fiyat artışı olduğunun söylendiğini ifade etti.

    Otomotiv sektörünün her zaman üreteceğini, satacağını, insanların da bunu alacağını dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:

    ''Bu müşteriler bugün için değil. Bu müşteriler sektöre har zaman lazım. Ben sektörün bindiği dalı kesmeyeceği kanaatindeyim. Sektöre çağrım şu; Bu ciddi bir fırsat, iyi bir fırsattır. Yeniden istihdam üretim imkanı getirmiştir. Stok maliyetleri bugün pahalı maliyetlerdir. En azından eldeki stokların nakit paraya dönüşmesi, firmaların yeniden likit hale gelmesi önemlidir.''

    Bakan Zafer Çağlayan, ''İnceleme başlatıldı mı?'' sorusuna da arkadaşlarımız çalışmalar yapıyor'' karşılığını verdi.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: deserthawk

    Hiçbir şey yapamazlar.Adamların vereceği tek bir cevap var,o da susturacaktır:Euro arttı,araç fiyatı arttı.Euro düşerse indirim gelir.

    Maalesef durum böyle.


    Euro arttı, tamam.

    Honda da euro daha fazla, atıyorum Opelde euro daha mı az, arttı?

    Hondanın yaptığı, bence fırsatçılığın, dik alasıdır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.