Şimdi Ara

ısınma alternatifi -- kuyu + ısı pompası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • kömürlü kalorifer + elektrikli ısıtıcı kullanmama rağmen bir türlü ısınamıyorum.(bulunduğum bölge ankaranın yüksek bir yeri.)

    soğutma için cihaza ihtiyacım yok.bu yüzden klima yerine sadece ısı pompalarını araştırırken su dan ısı alan ısı pompalarını gördüm.

    aklıma bahçemdeki kuyu geldi.kuyudan suyu alıp ısı pompası ile suyu ısıtıp kalorifer tesisatına verecek bir sistem araştırıyorum.(kuyu 13 metre derinliğinde kış aylarında nerdeyse ağzına kadar dolu.)

    sorularım:

    kuyudaki suyun enerjisi yeterli gelir mi yoksa evi ısıtana kadar kuyudaki su donarmı ?. sistem verimli midir?.bir de maliyet ne kadardır?

    yardımlarınız için teşekkürler...



  • sonuçta bu ısı pompası elektrik yakacaksa uğraşmana gerek yok. kömürlü kaloriferiniz zaten varmış. bence kömürlü sistemin yeni jenerasyonlarını araştırın. mutlaka işe yaracaktır..
  • kuyunun içindeki suyun ısısı stabil olarak belli bir değerin üstündeyse ve öyle kalma kararlılığına sahipse mesela 10 derece..o zaman mantıklı ama yüzeydeki kuyunuzdaki su sanırım donma derecesine yakındır.bu da hiç uğraşmaya gerek yok demektir.sizin araştırdığınız su kaynaklı ısı pompaları daha derinden akan su kaynağı içindir..örnek 50-100 mt.. saygılar.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cevizkabugu

    sonuçta bu ısı pompası elektrik yakacaksa uğraşmana gerek yok. kömürlü kaloriferiniz zaten varmış. bence kömürlü sistemin yeni jenerasyonlarını araştırın. mutlaka işe yaracaktır..


    triplex 185 m2 orta izolasyonlu bi evi kömürle kaça ısıtılabilir? bu arada yanlış anlaşılmasın odun ve kömür bulunulan şartlara göre uygun olduğu yerlerde bi çok yöntemden en iyisi de olabilir.
  • ayrıca hava ve toprak kuyulu ısı pompası türkitede uygulayan firmayla görüştüm şu anda en uygun ve diğerine göre daha pratik olanın hava kuyulu olan kurulum olduğunu ifade ettiler. ancak tabi şu anda maliyeti oldukça yüksek. 20 000 tl yi buluyor. sıfırdan başlayacağım ev için düşünüyorum. aynı zamanda soğutma için de kullanılır olması işime geliyor. ben bitirinceye kadar belki fiyatlar biraz daha düşer
  • quote:

    Orjinalden alıntı: goalya

    triplex 185 m2 orta izolasyonlu bi evi kömürle kaça ısıtılabilir? bu arada yanlış anlaşılmasın odun ve kömür bulunulan şartlara göre uygun olduğu yerlerde bi çok yöntemden en iyisi de olabilir.


    bu soruya nesıl cevap versek para olarak tutturmamız zor olur. kullanılan kazanın bile önemi büyük. kazan verimi önemli.

    ben kendi kullandığım sistemi ve metrekareyi vereyim siz ona göre karşılaştırırsınız..

    evim kömür kullandığım ev en altı mağza(depo) üstüste 2 kat daire her bir kat 100 metrekareden oluşmakta.ön ve arka cephesi doğu-batı yönünde. kuzey ve güneyde başka binalarla kapalı. yani yanlımda başkalarının binaları var. üst katta çatı var. çatı izalasyonu yok. bu sene yaptırmayı düşünüyorum.. ön cephe 7 metredir arka cephe ile birbirine eşittir. tuvalet banyo tüm pencereler pimapen ısıyalıtımlı çift camdır.

    kazan stokerli olup otomatik kömür yüklemektedir, külünü külkutusuna kendi çıkarmaktadır. zemin kattaki depomdadır. kullandığım kömür manisa soma kısrakdere 10-18 mm çapında fındık büyüklüğündedir.

    yakıt masrafın bu sene kışı çıktığım nisan ayına kadar toplamda 2.500 ytl daire başı 1.250 ytl dir.

    sizin için de tahmini rakkamın aynı sistemi kullanırsanız 2.000 ytl dir. bu rakkam edirne gibi karasal iklimin hüküm sürdüğü kışı uzun olan bir il içindir. tabii kide ılıman iklim olan yerlerde bu rakkam oldukça düşecektir.

    eğer oturduğunuz il izmir ise 1.000 ytl ile kışı çıkarsınız. üstelik kemikleriniz bile sıcaktan erir.




  • aylık 80 tl nasıl? tabi 12 ay iklimlendirme
  • bu arada sizin bahsettiğiniz tarz konutla 4 cephe boş müstakil dublex triplex buraların tarzında konutların ısıtılması malesef oldukça külfetli. afyonlu bir arkadaş aydında üşüdüğü kadar afyonda ısınma sorunu yaşamadığını söylüyor. sebep: burda kış ciddiye alınmyor yapılanma da düşünmeden oluşuyor. sonuç: elde edilen ısı hapsedeliemiyor, bi yandan ısıtırken bi yandan soğutuyoruz. enerjiden elde ettiğimiz verimin düşük olmasındaki aslında enbüyük sebep bu. şöle diyim can sıkan havuz problemleri gibi: su bi musluktan kol gibi akarken kolun bilmem kaçta biri kadar de boşalıyor, bu havuz ne kadar sürede dolar veyahutta bizim burda olduğu gibi dolamaz. ama hocam benzetme nasıl oldu ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goalya -- 28 Şubat 2009; 23:21:47 >




  • YALITIM YALITIM YALITIM....BİR KEZ 3000 LİRA VERİN...DOGRU DÜRÜST MANTOLAMA YAPTIRIN......YILLIK % 45 yakıttan tasarruf...2,5 yılda bütün masrafı geri alıyorsunuz...Sonraki yıllar devamlı tasarruf..kazanç....İşte hesap......BİR ÇOK İNSAN EV YAPTIRIYOR, DAİRE ALIYOR...YALITIMDAN HABERDAR BİLE DEGİL....Bilenler bilmeyenlere anlatınız...Uyuyanları uyandırınız arkadaşlar...Enerji fiyatları devamlı artacak...kömür, gaz, mazot, odun , elektrik...ne yakarsanız....Hepsi pahalanıyor...Ucuzlayan yok....İlginize, bilginize....saygılarımla...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 4 Mart 2009; 13:16:08 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: danny1977
    kömürlü kalorifer + elektrikli ısıtıcı kullanmama rağmen bir türlü ısınamıyorum.(bulunduğum bölge ankaranın yüksek bir yeri.)
    soğutma için cihaza ihtiyacım yok.bu yüzden klima yerine sadece ısı pompalarını araştırırken su dan ısı alan ısı pompalarını gördüm.
    aklıma bahçemdeki kuyu geldi.kuyudan suyu alıp ısı pompası ile suyu ısıtıp kalorifer tesisatına verecek bir sistem araştırıyorum.(kuyu 13 metre derinliğinde kış aylarında nerdeyse ağzına kadar dolu.)
    sorularım: kuyudaki suyun enerjisi yeterli gelir mi yoksa evi ısıtana kadar kuyudaki su donarmı ?. sistem verimli midir?.bir de maliyet ne kadardır? yardımlarınız için teşekkürler...


    Selamlar,

    Bir kaç arkadaş net cevaplar vermişler, suyun zaman ekseninde , belli bir sabitlik sağlaması ve yeterli derece olması gerekmesi gibi.
    Yanlız derinlik 50-100 mt biraz abartılı olmuş. Bu kadar derinliğe gerek yok ve bu kadar derin akarsu olmaz, göl deseniz yine sizin uygulama yapacağını kısımda bu kadar derinlik yine olmaz. Kıyıdan oldukça açığa gitmeniz gerekir.

    Bu arada toprakda kullanabilirsiniz ve min. 3 tercihen 5 mt yeterli olur. Ancak bunun da ölçümlenmesi ve kazançların ihtiyaca göre değerlendirilmesi gereklidir.

    Diğer bir arkadaşın dediği gibide bu sistemler çok pahalı. 250 m2 lik müstakil bir villanın bu sistemle zeminden(yerden) ısıtılması 18000 € buluyor.
    Malzemeleri çok pahalı özellikle kullanılan borular.
    Sonuçda elektrikli ısıtıcı yerine -15 de bile cop değeri 1,5 ile 2 olan klimalar var bunları kullanmanız çok daha ekonomik olur.

    Diğer en önemli etken Taşkafa arkadaşın dediği gibi yalıtım , dışarıya kaçan ısıyı ne kadar azaltırsanız o kadar rahat ve az enerji ile ısınırsınız.
    Bu konuya diğerlerinden fazla önem verin. Kolay gelsin.




  • yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.nette biraz araştırınca but tür sistemlerin başlangıç maliyetinin çok yüksek olduğunu gördüm.kısmet olursa bu yaz yalıtımı zaten yaptıracağım.

    herhalde ısınma sistemimi de normal klima ile takviye edeceğim.
  • Kuyudaki suyun su andaki sicakligini olcme imkaniniz varmi ? Ustten devamli kar suyu sizmiyorsa zaten sicaklik kuyu boyunca homojen sayilir, ama kuyu derinse ve yapabilirseniz dibe dogru olcum daha saglikli olurdu.

    Bir kovayla mumkun oldugu kadar dipten su alin ve kovayi cekip olcum yapin. Bu sicaklik sizin orada yillik ortalama hava sicakligi degerine yakin olmali. Ve bu sicaklik eger guney illerimizde su andaki sicaklik ortalamalarina yakinsa sizde isi pompasiyla su anda mesela mersinde alinan isitma verimini alabilirsiniz.

    Birde eger elinizden is geliyorsa kuyudaki suyu bir bahce hortumuyla bile eve veya bodrumunuza tasiyip burada isi pompa sistemine veya siradan bir klimanin dis unitesine entegre edilebilirsiniz. En basit olarak aklima gelen klimanin dis unitesinin onune eski bir araba radyatoru koyup kuyu suyunu bu radyatorden devri daim ettirmek ve radyator ve dis uniteyi bir kutu icine koyarak olusacak basit isi degistiriciyle bu isi bitirmek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cengizumur -- 6 Mart 2009; 11:13:03 >
  • Bu konuda çalışan sistemler mevcut,tüketimleri çok ideal,COP değerleri 6-7 lerin üstüne bile çıkıyor.Fakat tek dej avantajı yatırım maliyeti,birde müstakil arazi lazım.Sistemin mantığı kışın dış hava ısısı rtalama 5 derece ise diyelimki derin kuyudaki su 15 derecenin altında değildir.Egerki kondanser sisteminizi yani dış ünite peteğinizi kuyu suyuna göre dizany ederseniz 5 derecelik havadan ısı almak yerine sabit ısıdaki kuyu suyundan ısı almak hem daha verimli hemde aha stabildir.İşin mantığı bu zaten,Su kaynaklı ısı pompası veya toprak kaynaklı ısı pompası.En büyük avantajıda dış hava gibi -5,-10 değerlerine düşmesi mümkün değil.Yani sistem süper ama maliyet standart bir merkizi klimaya göre 2-3 katı.
  • mbirol bu ısı pompaları ile ilgili türkçe sitenin bir linkini verebilirmisiniz.?
  • Konuyla ilgili detaylı bilgiler burada mevcut.

    http://www.formgroup.com/t_climatemaster_toprak.html
  • herkese yardımcı oluyosunuz. çok teşkkrler...

    mbirol Tarih 9 Mart 2009; 14:32:43
    Konuyla ilgili detaylı bilgiler burada mevcut.

    http://www.formgroup.com/t_climatemaster_toprak.html
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.