Şimdi Ara

Web Tasarım mı? / Programlama mı?(ASP ve PHP Ders Kaynakları)G:28 Haziran 2009

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
16
Favori
23.361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Öncelikle kendim yazdığım PHP dersleri:http://forum.trkodlama.com/php/php-dersleri-t3.html

    Bu mesajı görünce benimde yeni üye olanlar gibi hemen bu mesajı sorduğumu sanmayın. Başlık bilerek böyle yaptım bu sayede başkalarının ilgisini çekeceğini düşündüm. Yanlış bir düşünceyse uyarın.

    Not: Lütfen açıklamalarımda bir hata bulursanız uyarın(Hatalıysam Lütfen: PM)

    1) Web Tasarım ve Programlama'nın farkı nedir?
    Öncelikle şunun farkına varmalısınız web tasarım demek programlama demek değildir. Web tasarım bir sitenin grafiksel olarak tasarlanması. Yani sitenin dizaynına, kullanılacak grafikleri oluşturmaya, kullanılacak stilleri oluşturmaya web tasarım denir. Peki nedir bu grafik ve/veya stiller?
    Mesela sitenizde kullanacağınız grafiklere karar vermek için çeşitli grafik sitelerini gezebilir ve onlardan fikir alabilirsiniz.

    Stil dediğimiz olay ise CSS(Cascading Style Sheet)'dir. Bu basit bir dildir tabii sayfa tasarımınızı normal HTML şeklinde yapıyorsanız. Eğer XHTML şeklinde tasarım yapıyorsanız CSS'yi iyi öğrenmeniz gerekmektedir. XHTML kodlama yapıyorsanız Fatih Hayrioğlu'nun Bloğunu incelemeniz yeterlidir.
    Ayrıca şunu söylemem gerekiyor, web tasarımda yapacaksanız veya web programlama yapacaksanız HTML bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Yukarıda verdiğim linki kullanabilirsiniz.
    Web programlama ile web tasarım tamamen farklıdır. Web programlamada tasarım olarak html bilgisine ihtiyaç duyarsınız. Web tasarım tarayıcı tabanlıdır(client-side). Web Programlama ise sunucu taraflıdır(Server-side).

    2) Web Tasarım için ne yapmalısınız.?
    1- Öncelikle yapacağın sitenin konusunu belirle.
    2- Google'ı aç yapacağın sitenin konusuyla aynı veya benzer olan siteleri aç araştır. Nasıl bir yöntem izlemişler bilgi edin.
    3- Photoshop web 2.0 stillerini öğren
    4- Photoshop web 2.0 gradients'i öğren
    5- Web 2.0 fontlarını öğren
    6- İkonlar, resimler, grafikler bir web sitesinde olması gerekenlerdir. Bir örnek:
    http://www.iconlib.info
    7- Kendinize bir kaç örnek site bulun, fikir alın ama tasarımı almayın

    Web tasarım için bu yorumlar yeterli bence...

    3) Web programlamaya nerden başlamalıyım ve nasıl?
    Öncelikle her web tasarımcının ve programlayıcının bildiği ve bilmek zorunda olduğu HTML dilini silip yutuyoruz.

    Daha sonra HTML dilini öğrendikten sonra kendimizi test ediyoruz. İnternetten hazır templateler indiriyoruz. Bunların HTML yapılarını herhangi bir text editörü ile açıyoruz ve değişiklik yapıyoruz böylece HTML bilgimizi pratiğe çevirmiş oluyoruz.

    Sıra geldi büyük karara! ASP mi? PHP mi? Bir alttaki mesajda @amone adlı arkadaş açıklama yapmış fakat olsun biz tek mesajda toplayalım.

    Öncelikle ASP dili geliştirilmesi durdurulmuş bir dildir. Bu nedenle web tabanlı programlama ile uğraşanlar artık bile pek yönlenmemelerini tavsiye ederim.

    Sunucu taraflı bir teknoloji olan ASP, (Active Server Pages/Aktif Sunucu Sayfaları) kullanıcı tarafına etkileşimli, dinamik Web sayfaları göndermek için kullanılır. ASP, Web programcılarına HTML, scripting ve kullanıcıdan bağımsız veritabanı uygulamalarını özgürce kullanma fırsatı verir. ASP programlama ortamının özgür olmasının sebebi tüm derleme işleminin sunucu tarafında bitmesi ve kullanıcının sadece sonuçta oluşan HTML sayfalarını görmesidir.

    ASP’nin Kullanım Amaçları ve Avantajları

    Çok geniş bir kullanım alanı olan ASP, scripting diye tabir edilen VBScript, JavaScript gibi her türlü ham kodu kullanabilir, sunduğu kolay anlaşılır doğal dili ile orta derece HTML bilen kimseler tarafından bile kolayca kavranabilir( Bu PHP içinde geçerlidir ).
    ASP'nin Netscape Navigator / Internet Explorer /Opera gibi Web tarayıcılarından bağımsız olmasının yanısıra en büyük avantajlarından biri kullandığınız teknolojilerin, scriptlerin saklı kalmasıdır( PHP içinde geçerlidir ) .
    ASP ile hazırlanan projeler kaynakların yönetimi, kontrolü ve uzaktan sistem yönetimine imkan verir. Şirketler arası bilgi paylaşımı için ideal bir ortam oluşturur.


    PHP
    Ha ben PHP öğrenicem, bu dil devamlı gelişiyor ve yeni başlayanlar içinde öğrenilmesi daha rahat bir dil diyorsanız buyrun öğrenin sizi kimse tutmuyor.

    Html 'nin geliştirilmesinin çok eski zamanlara dayanmasından mıdır? yoksa o zaman ki şartlarla düşünülmediği için midir? bilinmez ama html bazı yönden eksik bir dildir. İşte bu eksikliklerin anlaşıldığı dönemlerde, herkesin anlayabileceği ve kısa sürede öğrenilebileceği bir dil yaratma çabasında olan Rasmus Lerdorf tarafından düşünülmüş ve Perl dilinden esinlenilerek yapılmaya başlanmış bir dildir Php.
    Php 'nin yaptığını kısaca anlatmak gerekirse; Web sayfası isteminde bulunan kullanıcılara, istenilen dosya içerisinde Php ile ilgili satırları işleyerek dosya içeriğini kullanıcının Browser ' ının anlıyabileceği html formatında sunan bir programlama dilidir diyebiliriz. Bu genel anlamda Server-Side ( Server-Taraflı ) Dil olarak anılır.

    Php 'yi rakiplerinden ayıran özellikler?

    En yakın rakibi ASP ile performans ve fiyat açısından açık farklılar vardır.
    Fiyat konusu haricinde ( Php ücretsiz dağıtılmaktadır. ) ASP kullanıcılarının kabul etmedikleri şey hız faktörüdür. Belkide en çok tartışılan bu konu hakkında en basit karşılaştırma; PHP + MySql ve ASP + MSSQL oranlarında çıkmaktadır. Elde edilen verilere göre 5000 satırlık bir bilgiyi database’ e; aynı makina üzerinde Php ve MySql 3 ( Üç ) saniyede girerken, ASP + MSSQL 28 saniyede girmektedir.

    Php 'nin açık kaynak kodlu oluşu, hataların veya yeni özelliklerin güncellenmesi/eklenmesi gibi olaylarda büyük avantajlar sağlamaktadır.
    Kişisel kullanıcılar; Php ile web sayfalarında daha çok kullanıcı etkileşimli kodlar kullanmaktadır. Örnek olarak; Ziyaretçiler için oluşturulan, forum, sayaç, anket gibi kodlarda Php çok rağbet görmektedir.

    Peki bu dilin dezavantajları nelerdir?

    Günümüzde büyük şirketlerde internet ve intranet uygulamalarda , büyük paya sahip Microsoft firması, kendi ürünü olan ASP için büyük çabalar sarfetmektedir. Yeni teknolojiler ( Özellikle .Net ) ile ASP ye hergün yeni zeminler hazırlamakta ve iş istihdamı konusunda ASP yi bir adım öne taşımaktadır. Sunucu fiyatları olarak Php 'ye göre yerine göre üç kat daha fazla oranda olmasına rağmen, büyük şirketler tarafından tercih edilmektedir.
    Aşağıda PHP konusunda size yardımcı olacak forumlar, bloglar ve siteler mevcut:
    -http://forum.trkodlama.com/php/php-dersleri-t3.html (W3Schools PHP Dersleri Türkçe)


    TR Kodlamada Yazdığım PHP Derslerinin Konuları
    Link:http://forum.trkodlama.com/php/php-dersleri-t3.html


    • PHP'ye Giriş
    • PHP Kurulumu
    • PHP Sözdizimi
    • PHP Değişkenleri
    • PHP Terimleri
    • PHP Operatörleri
    • IF...Else İfadeleri
    • Switch İfadesi
    • Diziler
    • Tekrarlama ifadeleri(while, do...while, for, foreach)
    • Özel fonksiyonlar
    • Form İşlemleri
    • $_GET Değişkeni ve $_REQUEST
    • $_GET Değişkeni ve $_REQUEST
    • date() Fonksiyonu


    TR Kodlamada Yazdığım SEO İpuçları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oralunal -- 6 Ağustos 2014; 0:26:53 >




  • İlgin için saol amone. Dediğin gibi @C# C++ JAVA SQL 'dan ilham aldım. Dediklerinide ilk mesajda belirli yere ekleyeceğim. Bu arada mesajı yarım kestim kalkmam gerekti.
  • Peki hala o zaman bende buradan bir soru soruyum
    sistem programlama için nasıl bir yol izlenmelidir?
    C->C++->Assembly
    nasıl bir yoldur mesela. Ortadaki C++ atlasak bir kayıp olurmu? Sistem programlamada oop ne kadar gereklidir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BenGiDeR -- 7 Şubat 2009; 18:20:01 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: i have a dream

    Peki hala o zaman bende buradan bir soru soruyum
    sistem programlama için nasıl bir yol izlenmelidir?
    C->C++->Assembly
    nasıl bir yoldur mesela. Ortadaki C++ atlasak bir kayıp olurmu? Sistem programlamada oop ne kadar gereklidir?


    Sistem programlamada OOP gerekli değildir. OOP mantığını kendiniz oluşturmak zorundasınızdır. O yüzden C programlama dilinden başladıktan sonra Assembly diline geçeblirsiniz.
  • anladım teşekkürler
  • Yalnız yakın çevremden duyduğum kadarıyla DELPHI şu andaki en popüler ve kullanışlı dilmiş. C ve C++ vs. vs. onların yapabildiği birçok işlemi DELPHI ile yapabiliyormuşsunuz. Ne kadar doğru bilmiyorum, çevremdeki insanlar böyle söylüyor. Yanlışsam lütfen düzeltin
  • quote:

    Orjinalden alıntı: savaşım

    Yalnız yakın çevremden duyduğum kadarıyla DELPHI şu andaki en popüler ve kullanışlı dilmiş. C ve C++ vs. vs. onların yapabildiği birçok işlemi DELPHI ile yapabiliyormuşsunuz. Ne kadar doğru bilmiyorum, çevremdeki insanlar böyle söylüyor. Yanlışsam lütfen düzeltin


    Biraz Yanlış Bi Düşünce, Şu andaki en kullanışlı dil C# veya VB.NET dir, Neden ?

    Yazılım Biçimi, IDE Desteği, Yardımcı Sınıf Çoğunluğu, yardımcı User Control Çoğunluğu v.b.

    Delphi de 1 Saatte Yapılacak Bir Program C# ve Visual Studio IDE si kullanılarak Rahatça 15 20 Dakikada Kodlanabilir.
  • doğru anlamışmıyım, c# ve vb.net'de include system... şeklinde bir işlem yaptığında bir takım sınıfları otomatik olarak alıyorsun ama bunu delphide yapamıyoruz bu sınıfları tek tek yazmak gerekiyor. Kasteddiğin şey bu mu?

    masaüstü programlama bilmiyorum da
  • Delphi dede yapabilirsin hatta managed class ları delphi ye include edebilirsin fakat iş zor ve zahmetli.

    Örneğin Delphi de Varmı Bilmiyorum Fakat .NET ile HttpWebRequest ve HttpWebResponse Nesneleri ile Bir Siteden Bilgi çekip işlemek Çok Çok Çok Kolay.
  • @sehlor cevabın için saol

    @amone senin dersini eklememiş miyim? ben eklediğimi sanıyordum bu arada w3schools'ın ki eklemiştim. Son link onun Hemen en başa seninkinide ekliyorum.
  • Kesinlikle bu siteyi incelemenizi öneririm.Oldukça güzel bir site anlatımlar oldukça oturaklı.Örneklerde bulunuyor.Tabi amone hocamın dediği gibi ingilizce şart.

    quote:

    Orjinalden alıntı: amone

    http://www.w3schools.com (ingilizce)
    html,css,js,php,sql vs. bir çok dili öğrenmek için ideal bir site şunu da söyleyim eğer programlamacı olacağım diyorsanız,programlama hayatımda çok önemli bir yere sahip diyorsanız ingilizce öğrenmeye başlasanız iyi olur





  • ingilizcesi olmayanlar sayfayı googleda arayın bulun... Artık google size çeviri hizmeti sunuyor. İlgili sayfanın yaınındaki [Bu Sayfanın Çevirisini Yap] linkine tıklayın.
  • zaten güzel olmasını beklemiyorum ama en azından anlatılmak istenileni daha iyi anlatıyor. Hem öneri yapabiliyorsunuz. Gerçekten güzel bir hizmet veriyor google
  • bence arkadaş sağ taraftaki sponsor bağlantılardan bahsetmiştir. ama 7-8 tane siten varsa böyle bir soruyu sorman abes kaçmış biraz yaaa... Sanaa bir google bağlantısı incele:
    http://yeniurl.com/q1m6
  • quote:

    Orjinalden alıntı: amone


    quote:

    Orjinalden alıntı: savaşım

    bence arkadaş sağ taraftaki sponsor bağlantılardan bahsetmiştir. ama 7-8 tane siten varsa böyle bir soruyu sorman abes kaçmış biraz yaaa... Sanaa bir google bağlantısı incele:
    http://yeniurl.com/q1m6


    sağ taraftaki sponsor bağlantılar için para vermek lazım onlar google'ın reklamlarıdır zaten



    büyük ihtimalle solunu sağını karıştırdı. Yanlış yazdı. Çünkü özellikle sol tarafda görünmek istiyorum demiş.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: HAYİRLİOĞLU Nakliyat

    slm arkadaşlar benim 7 - 8 sitem var bu siteleri googlde sol tarafa cıkartacak bi arkadaş ariyorum
    msn nakliyattr@hotmail.com
    yani arkadaşlar googlde sol tarafda anahtar kelimlerden
    evden eve nakliyat
    evden eve
    nakliyat
    nakliye
    evden eve nakliye
    bu gibi anahtar kelimler cıkmak istiyorum bu iş bilen arkadaş ariyorum


    Aynı konuya bu ikinci mesajın ve içeirk olarka da ikisi de aynı. 7-8 sitem var diyorsun Site sayın bell dğeil mi ya 7 dir ya 8. Neyse uyarayım dedim
  • quote:

    Öncelikle şunun farkına varmalısınız web tasarım demek programlama demek değildir. Web tasarım bir sitenin grafiksel olarak tasarlanması. Yani sitenin dizaynına, kullanılacak grafikleri oluşturmaya, kullanılacak stilleri oluşturmaya web tasarım denir. Peki nedir bu grafik ve/veya stiller?


    web dizaynı kavramı içerisinde grafik oluşturmak gibi birşey kesinlikle ve kesinlikle yoktur. web dizaynı demek html ile gerektiği gibi sayfayı oluşturmak demektir.
  • Mesajımı tam olarak anlamamışsın sanırsam Şöyle açıklama getirmek istiyorum,

    Web tasarım sitenin dizaynı yani dediğin gibi HTML kısmı ve bu HTML kısma giydirilecek olan grafiklerden ibarettir. Web dizaynı grafik tasarımıdır demiyorum
  • w3schools'un PHP derslerini türkçeye çeviriyorum. isteyenler takip edebilir:

    http://www.trkodlama.com/viewtopic.php?f=2&t=3



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oralunal -- 16 Şubat 2009; 19:40:13 >
  • Bu paylastıgın bılgıler ıcın cok tesekkur ederım arkadasm daha egıtıme baslamadım ama yakında bılısımde egıtım alacagım web tasarımı ıcın programlama bana zor gelıyor pc basında her gun 6 saat vakıt gecırmem felan gerekır vede sıkıcı oluyor.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.