Şimdi Ara

SATA ve IDE harddiskler arasında boot sorunu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.200
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Ofiste kullandığım makinamda bir tane IDE hard disk bulunmaktaydı. Sonradan bir tane de SATA hard disk aldım ve IDEyi soküp bilgisayarıma SATA yı bağladıktan sonra vista kurdum. Sorunum boot ile ilgili.

    IDE drive içinde de bir vista kurulu durumda ve hem eski IDE hem de yeni SATAyi ayni anda bağladığım zaman mutlaka IDE'de kurulu olan eski drivedeki işletim sistemi ile açılış yapıyor. Oysa ben açılış'ı sata ile yapıp eski IDE drive'a format atmak ve onu yedek disk olarak kullanmak istiyorum.

    Sorunumun temel olarak jumper ayarları ile ilgili olabileceğini düşünüyorum ama ne yaptıysam her iki disk de bağlıyken SATA'dan boot etmesini sağlayamadım.

    Yardımlarınızı beklerim



  • biostan master yada slave olarak ayarlaman lazım diskleri satada jumper olmaması lazım
  • Merhaba

    Bios'dan Boot disk olarak SATA harddiskini goster.
    Hard Disk Boot Priority menu basligindadir. bazi bioslara gore farkli isim altinda olabilir..

    Kolay gelsin.
  • İkinize de teşekkürler;

    ada44mavi: Biostan bahsettiğin ayar kısmını bulamadım. IDE ayarlarını master ve slave olarak değiştirebiliyorum ama SATA için böyle bir kısım yok.

    Nicee: Bios Boot sequence ayarlarında LS120-SCSI-HDD0-HDD1-HDD2-HDD3 gibi ayarlar gördüm ama SATA hangisi bilemedim. LS120 yi ve HDD1 denedim ama birşey değişmedi. IDE takılıysa mutlaka IDE deki vistayı boot ediyor.
  • Siz şimdi ide hdd takılıyken satayamı vista kurdunuz...

    Öyle yaptıysanız. bence
    İde diski çıkartıp sadece sata takılıyken tekrar format atın.sonra ide diski takıp içindeki diğer diski silin..
    NEdeni kesin anakartla hdd ler arasında oluşan yazılımsal veri faaliyeti sonrasında önceliği ide de önceden kurduğun sisteme verebilir oda kuruluş tarihinden dir muhtemelen....
  • quote:

    Orjinalden alıntı: desing

    Siz şimdi ide hdd takılıyken satayamı vista kurdunuz...

    Öyle yaptıysanız. bence
    İde diski çıkartıp sadece sata takılıyken tekrar format atın.sonra ide diski takıp içindeki diğer diski silin..
    NEdeni kesin anakartla hdd ler arasında oluşan yazılımsal veri faaliyeti sonrasında önceliği ide de önceden kurduğun sisteme verebilir oda kuruluş tarihinden dir muhtemelen....


    Hayır vista kurarken IDE diskin bağlantılarını sökmüştüm. Sadece SATA bağlıydı. Kurulumda karışıklık olmaması için böyle yaptım zira yanlışlıkla IDE diske format atıp içindeki bilgileri kaybetmekten korktum.

    SATA'ya tekrardan format atmak istemiyorum çünkü uzun sayılabilecek bir süre boyunca tekrardan işletim sistemi, printer yazılımı, office yazılımı gibi şeyleri kurmak ve bir de windows update ile uğraşmak istemiyorum, ki uğraşmaya kalkışsam bile şu aralar vakit ayırmam mümkün değil. Aslında IDE diski ikincil olarak gösterebilsem, içerinde ihtiyacım olanları alıp formatlayacağım ama sanki inat eder gibi IDE takılıysa kesinlikle oradan boot ediyor.




  • Hard Disk Boot Priority ayarını bulman gerekli. 1st boot device ayarındayken enter a bas yada pgdown tuşuna. Bir şekilde bu ayarı yapman gerekli
  • ide diski slave yaparsan bootu sata drive dan yapacaktır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.