Şimdi Ara

Eski Intel mühendisi, AMD’nin yeni CEO’su Dirk Meyer’la röportaj

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
1.879
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Eski Intel mühendisi, AMD’nin yeni CEO’su Dirk Meyer’la röportaj

     Eski Intel mühendisi, AMD’nin yeni CEO’su Dirk Meyer’la röportaj

    Yeni AMD CEO'su en iyi chip tasarımcısı olarak biliniyor

    AMD’yi yeniden tasarlamak


    Sunnyvale, California – Dirk Meyer üniversiteyi bitireli altı ay olmuştu, hissedarlar toplantısında punch (genelde şarap-meyve suyu karışımı bir içecek) masasına, Intel’in efsanevi eş-kurucusu ve entegre devrenin eş-mucidi Bob Noyce’un yanına gittiğinde Intel için mühendis olarak çalışıyordu. “Benimle otuz dakika konuştu – daha önce hiç duymamış olduğu sümüklü bir çocukla.” diye Meyer anımsadı. “Bana sordu ‘Nasıl firmamı sevdin? Neyi sevdin? Seni ne şaşırttı?’ ”

    Noyce’un sürekli erişilebilir olması, onda devam etmekte olan bir izlenim bıraktı – ve bugün Meyer, Intel’in büyük rakibi AMD’nin CEO’su olarak yeni görevinde, yatırımcılardan gelen çok daha zor sorulara karşı böyle davranıyor. En zorlarından biri: Bu hafife alınan mühendis, firmayı finansal felaketin kıyısından döndürebilecek mi?

    Yanlış değil, AMD zorlu dönemler geçiriyor. Geçen iki yıldaki bir dizi yanlış hamleden sonra, firma depresif hisse değerleriyle karşı karşıya, grafik chipi üreticisi ATi’nin satın alınmasından yaklaşık 5 milyar dolar borçta, azalan para su gibi elden çıkıyor ve kazanç her zaman iyi olmuyor. Meselâ geçen çeyrek, firma 1.35 milyar dolar gelir duyurdu, beklenenden yaklaşık 100 milyon dolar daha az. Brüt kâr beklenen %37.1’den 5 puan daha az çıktı ve Intel’e olan pazar payı kaybı devam etti.

    Geçen ay CEO’luğa yükselmeden önce yönetim kurulu başkanı olan Meyer, firmanın potansiyelini biliyor. Yaklaşık 13 yıldır firmada çalışıyor, Intel’in fason üretiminden yeni bir mimari geliştirme dönüşümüne yardım etmesi için tutulduğundan beri. Bu hedefin peşinde koşarken, Meyer, Athlon işlemcisinin tasarımını yönetti, bir kırılma noktası ki, AMD’yi piyasaya tasarımcı güç olarak koydu. Bu hamleyi finanse edebilmek için, zamanın CEO’su Jerry Sanders diğer iş kollarını sattı. “Jerry’nin çok açık bir hedefi vardı: Intel’e gerçekten dayanabilecek bir alternatif yapmak” dedi Meyer.

     Eski Intel mühendisi, AMD’nin yeni CEO’su Dirk Meyer’la röportaj

    Jerry Sanders



    Meyer için, AMD’nin şu anki hâli, onun ilk günlerine benzer, tek görev Intel’e bir alternatif yapmak değil, onu korumak, varlığını devam ettirmek. Muhakak ki, AMD’nin ünü, itibarı çok daha fazla oturdu ve müşterileriyle ilişkileri daha derin.

    Geçmişte Sanders’ın yaptığı gibi, Meyer de AMD’nin yarınını finanse edebilmek için AMD’nin onlarsız da yapabileceği pahalı mülklerini satmaya odaklanmış durumda. İşte bu yüzden geçenlerde firma dijital TV işini Broadcom’a 192.8 milyon dolar nakite sattığını duyurdu. (Ayrıca eltipi (handheld) cihaz işi de satılığa çıkarıldı.) Bu hamleler, Meyer’ın dediğine göre: “Elimize biraz daha nakit geçme şansı verecek ve kasamızdaki parayı arttıracak, borç yükünü azaltacak.”

    Bu gerekli, çünkü chip üretimi pahalı bir iş. Bir chip tasarlamak için yüzlerce mühendis tuttuğunuzda (ucuz değil) ve onların çalışmalarını test ettiğinizde (kulağa geldiğinden daha zor) , büyük, modern üretim tesisleri kuracaksınız (fabrika denilen) onu üretmek için. Bunları kendi başınıza yapmak milyarlarca dolarlık yatırım gerektirir, bu Intel’de olup da AMD’de olmayan bir para. Bu kadarıyla da bitmiyor, her nesil chip için, aynı küçük pakete daha fazla güç koyabilmek adına daha karmaşık chipler üretmek için fabrikanın geliştirilmesi gerekli.

    Bunu yapmaya artık parası yetmediğinden, AMD yıl sonunda chip üretim işlemlerini firmadan ayırmayı planlıyor, firma bünyesinden ayırmakla veya daha büyük bir chip üreticisiyle işortaklığına imza atarak – bir evi satıp sonra onu kiralamaya benzeyen bir manevra olarak. Anlaşmanın tam zamanlaması konusunda Meyer belirsiz, ama biliyor ki bu, firmanın finansal durumunu çabucak düzeltmek için yapabileceği en iyi şey, ve yatırımcıları arasındaki itibarını. Başarılı bir satış anlaşması AMD’nin cebine iyi para gördürür, bir yandan üretim işini, Intel’in dünya çapında en iyilerden olan üretim işlemleriyle yarışabilecek birine devrederken.

    Bu olana kadar, Wall Street’teki (New York’taki borsa merkezi) çoğu kişi AMD hakkında temkinli kalacak. “AMD hisseleri konusunda temkinliyiz” şeklinde yazdı geçenlerde yatırımcılar için yapılan araştırma yazısında, Wedbush Morgan Securities’den (bir yatırım şirketi) Patrick Wang. Hisseler hakkındaki puanlaması “durgun” , ama dediğine göre bir dönüş daha yakın göründüğünde, daha iyimser olabilir. Citi Investment Research’ten Glen Yeung AMD’nin küçülmesi konusundaki stratejik önemi doğruluyor, ama firma hakkında nötr kalacağını söylüyor çünkü Intel’e karşı nasıl rağbet kazanmayı başaracağını görmek zor.

    Geçen hafta Sunnyvale’deki AMD karargâhındaki tahta panelli konferans odasında Meyer ile oturduğumda, firmanın karşılaştığı şeyleri gizlemedi. Kravatsız ve yakalı gömleği ile, 46 yaşındaki CEO, satacağı lafları hazır olan sıradan bir CEO’dan çok bir mühendis gibi duruyor ve görünüyor. Konuştuğum mühendisler AMD bunlara nasıl dolandı sorduğumda kemküm etti; Meyer açıkca konuştu. “Malesef tam bizim de işlerimizin kötüye gittiği bir zamanda, kendisinin de işleri kötüye giden bir firma satın aldık” diyerek ATi’den dem vurdu. “Gerçekten kötü finansal bir durumun ortasındayız ve işte burası işleri gerçekten döndürmemiz gereken yer.”

    Aslında, AMD için büyük para kazanma fırsatları hâlâ orada duruyor, eğer firma uygun rolü alabilirse. Intel, HP, Dell gibi piyasanın baskın PC oyuncuları mini-laptoplarda ve mobil cihazlarda büyüme peşindeyken, AMD, sıradan-eski PC işiyle pazar payında birkaç puan toplayarak bolca büyüyebilir, ki bu piyasadaki pazar payı bugün %20’nin altında. (Apple geçenlerde bu kavramın gücünü gösterdi, Mac bilgisayarları PC pazarında büyüdükçe, satışlarda milyarlarca dolar kaydetti.)

    İlk olarak, Meyer, AMD’yi kendi başarısının mağduru olma huyundan kurtarmak zorunda kalacak. Birden fazla kere, popüler bir ürünü piyasaya sürdü, sonra talebi karşılamakta zorlandı veya zamanında geliştirmeleri sağlayamadı. Yakın zamandaki en bariz örnek, AMD’nin sunucular için olan, Barcelona kod adlı Opteron işlemcisiydi, geçen sene geç geldi ve beklenen gücü veremedi. AMD ayrıca Dell’den yeni iş aldı ve diğer chipler için siparişleri doldurmakta zorlandı, perakendeci işortaklarını kızdırarak.

    Perakendeciler, Meyer’ın dediğine göre, ürün yetiştirilememesini “AMD (sistem üreticisi) müşterilerimizi ve perakende işimizi berbat ediyor” şeklinde algıladılar, ve şöyle devam etti “bu yüzden dediler ki, birkaç çeyrek dönem içim AMD’den birkaç adım geri duralım” Bu olduğu zaman, pazar payınız düşer ve kâr etmeyi unutun gitsin.

    İşleri düzeltmek şimdi Meyer’a düşüyor, bu da beni onun liderlik yaklaşımını sormaya sevk etti. Futbol ve beyzbol oynarken antrenörlere büyüklenip, baskınlık kurduğu gözlenmesine rağmen, Meyer, dediğine göre, birisini kenarıya çekip “Sana güveniyorum” diyen ve güvenoyunu motivasyon olarak kullanan biri olmayı tercih ediyor.

    Meyer, böyle samimi dokunuşların istenmedik yerlere gidebileceğini de biliyor. Zaman zaman, bana anlattığına göre, o işe daha iyi uyacak biriyle daha çabuk değiştirilmesi gerekirken bir idareciye çok fazla şans vermesine sebep oldu.

    Sıradaki birkaç ay içinde, yapabileceği çok az hata payı olacak. Sene sonuna doğru, Wall Street üretim bölünmesinin detaylarını duymayı umuyor ve 7 çeyrektir devam eden kayıplardan sonra 2009’daki kârları. Eğer bunun da mühendisliğini yapabilirse, Wall Street’in tezahüratını yapacağı çok şey olacak.

    Kaynak (tıkla)

    Not: Direct image link için, imageshack forumlarda kullanmayın diyor, sanırım reklam gelirleri sağlayabilmek için, bu yüzden remote-hosting denilen kısıtlama uygularsa, resimler görünmeyebilir, göremiyorsanız haber verin.







  • Haber için teşekkürler.

    Daha önce İntel tecrübesi olan birini ceo yapması akıllıca bir adım.
  • haber için teşekkürler
  • AMD yi bu ak sakallı batırdı Seneler önceki bir röpörtajında biz rekabet istemiyoruz yarışı kazanmak istiyoruz diyordu. İnsan biraz alçak gönüllü olur yav
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Epirus

    Meyer'in ilk yaptığı işlerden biri Masaüstü işlemci fiyatlarını her kulvarda Intel işlemcilerle rekabet edebilir seviyeye getirmek oldu.

    Mühendis ile Pazarlamacı arasındaki fark da bu işte. Sıradan Pazarlamacı her türlü yöntemi kullanarak kar etme hayalleri kurar. Mühendis ise gerçeklerden yola çıkarak ve mevcut kaynakları en iyi şekilde kullanarak kar etmeye çalışır.

    Çeviri için teşekkürler, AMD'ye başarılar...


    Dostum zaten üretim problemi var, zarar ediyorsun, mevcut işlemcilerin fiyatlarını düşürerek dahada fazla zarar edecek. Yani karından pay kesip indirime gitmiyor, zarardaki bir firma, dahada zarara giderek indirime gidiyor. Hadi indirim yapıp daha fazla ürün satma peşinde diyeceğim ama üretim kapasiteside yetersiz. Sanırım şu anda zararı pek umursamıyorlar, bölünmeden önce müşterilerin gönlünü almak için uğraşacaklar sonra chip üretim yükü omuzlarından kalkıncada sadece pazarlamaya odaklanacak.

    Öte yandan Intel'de üretiminin bir bölümünü AMD'ye yaptırdı ve ortaya bir rakip çıkardı. AMD'de şimdi aynı hatayı yapıyor olmasın ( Kendisi için hata. Bizim için çok iyi olur )




  • quote:

    Orjinalden alıntı: biboergosum
    Öte yandan Intel'de üretiminin bir bölümünü AMD'ye yaptırdı ve ortaya bir rakip çıkardı. AMD'de şimdi aynı hatayı yapıyor olmasın ( Kendisi için hata. Bizim için çok iyi olur )


    Tekel karşıtı yasalar gereği, AMD ile IBM'in anlaşmasından sonra oldu bu üretim. Yoksa Intel'in rızasından değil. Nitekim sonraki dönemlerde Intel'in yaptığı ve sonradan cezalandırıldığı bazı uygulamalar oldu, hatta tazminat olarak para cezası yanında, lisans da kaybetti AMD'ye. Intel'in AMD'ye zarar kastı var. Haber arşivimden AMD-Intel şikayetnamesine bakın, orada geçiyor bunlar. Intel zırnık koklatacak bir firmaya benzemiyor yoksa.




  • bence amd ati tarafındaki toparlanmayı bu şekilde dahada ileriye götürürse işlemci bölümünü kurtarması için gereken finansmanı dahada çabuk elde edebilir.firmayı bukadar sıkıntılı duruma sokan atinin uygunsuz zamanda satın alınması ve hd2000-3000 serisi ürünlerin firmaya bekleneni vermemesi.ama şimdi görünen daha farklı.hd4000 serisinin üzerine dahada iyi işler yapabilecek ve rakiplerine her alanda üstünlük sağlayacak bir gpu yaparsa bence amd ati üzerinden para kazanmaya başlar ve böylelikle işlemci bölümünü dahada ileriye götürebilir.
    hem amd firması kadar zor bir durumda olupta hem işlemci hem grafik kartı hem anakart yonga seti üretimine ilkkez giripte bukadar iyi işler çıkarabilen firma zor bulunur kanaatindeyim.

    haber için teşekkürler.


    saygılarımla
  • Konu hakkında yorum yapmayacağım ama

    @saidakkas

    Çok teşekkür ediyorum çeviri için... Helal olsun kardeşim, çevirilerinin devamını rica ediyoruz DH ailesi olarak...
  • @ Rica ederim arkadaşlar,

    Yorumlarınız benim için daha önemli. Konuyla ilgili ne kadar fikir üretilirse o kadar iyidir diye düşünüyorum.
  • AMD için hala umutluyum. Meyer düzgün bir şekilde işlerini götürebilirse ve firma düze çıkarsa gayet iyi gider. Şu anda çok sıkıntılır ama dilerim düzene koyabilir. Tekel olmasını hiç istemem piyasada.

    Yine de şu noktaya dikkat ettim AMD'de Intel'in gelirinin farkında. Yani Intel'in Ar-Ge çalışmalarına ayıracağı bütçe belki de AMD'den kat be kat daha fazla. Bu noktada AMD çok dikkatli bir seçim yapmalı ve mümkün mertebe az riske girmeli. Çok daha düşük bir bütçeyle güzel işler yapmak zorunda ki düze çıkmak için kolaylık sağlasın. Umarım çabuk toparlanırlar...

    @saidakkas

    Haber/tercüme için ellerine sağlık. Teşekkürler...
  • Perde arkasını bilmiyorum ama bence bu transferle Intel'in vurmak istediği son darbe içten gelecek.

    Çünkü savaş meydanlarında başarılı olamayan çinlilerin,asıl amacı casusluk ve provokasyon olan çin prenseslerini türk hakanlarıyla evlendirerek devleti içten yıkma planlarına benzetiyorum bunu.

    Haberi okuduğum andan itibaren ilk aklıma gelen şey bu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Labirent -- 9 Eylül 2008; 18:35:46 >
  • amd inş. kendini düzeltirde(parasal anlamda) rekabet ortamı yine kızışır yeniden athlon dönemi yaşamak istiyorum çok mu şey istiyorum ya:D
  • teşekkürler
  • Ajan olmasın

    Haber için teşekkürler.
  • Ferrari'nin formula1 i uzun süre domine ettikten sonra mühendislerinin rakip takımlarca alınması gibi olmuş.Amd çıkışı intelin eski mühendislerinde bulacak gibi gözüküyor.
  • Athlon'u geliştiren ekibin başındaki kişinin dümene geçmesiyle, AMD'nin yeni rotası beni heyecanlandırıyor. AMD'den, Intel'i beklemediği yerden vuracak çalışmalar umuyorum. Yeni ürün olabilir, yeni mimari olabilir, bilişime gelecek yeni bir yaklaşım ve ardından gelecek ekolün başlatıcısı olabilir.... O zaman daha zevkli olur bu piyasa.
  • paylaşım için sağol
  • Yeni nesil phenomları bekliyoruz. K12 mimarisini bekliyoruz(Böyle bir şey varmı bilmiyorum yoksa ben uydurmuş oluyorum ). Yani AMD den çok şey bekliyoruz. Said hocam ellerine sağlık güzel çeviri olmuş...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.