Şimdi Ara

nVision: Larrabee 2006 yılından kalma GPU gibi (Tercüme röportaj, bu haber kaçmaz.)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.096
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet, bugüne kadar genelde yönetim kurulunda olanlar veya tepe yöneticilerini dinlediniz genelde. Bu sefer mühendisler konuşuyor.


    nVision: Larrabee 2006 yılından kalma GPU gibi

    nVidia, AMD’nin şu anki Radeon grafik kartlarını yakalaması gerektiğini kabul ederken, multi-core CPU/GPU fikrinin hüsnükuruntu olduğunu belirterek, Intel’in Larrabee’si hakkında dizginleyici bir eleştride bulundu.

    Andy Keane, firmanın GPU hesaplama genel müdürü, Pazartesi olacak olan nVision fuarından evvel, Sunnyvale, California’daki firma merkezinde habercilere konuştu.

    “Larrabee hakkında inanılmaz derecede çok bilinmeyen var” diye açıklama yapan Keane, şu ana kadar açıklanan özellikler hakkında yorumda bulundu. “x86 mimarisinin kitlesel paralel hesaplama sorununu çözeceğini söyleyemezsiniz.”

    “Kişisel bilgisayarlara bakın..” diye devam etti. “Kontrol etmedikleri bir işletim sistemi ile ve her yerden gelen uygulamalarla… keyfe göre herşeyin 32 çekirdeğe göre ölçeklendirilmesi bana biraz zor görünüyor.”

    Keane geçen hafta IDF’de duyurulan Intel Parallel Studio’nun sorunu çözebileceği fikrini benimsemediğini söyledi. “Çoklu-işlem (multi-processing) bilgisayar biliminde çözmesi zor bir sorun. 30 yıl oldu… Ve yazılım araçlarıyla halledilemedi.”

    Gerçekci olmayan performans sunuları:

    John Mottram, firmanın GT200 çekirdeği için başmimarı, Intel’in pazarlama gereği yaptığı gözboyamadan öte Larrabee’nin gerçek dünya performansı hakkındaki kuşkuları arttırdı.

    “Geçen beş hafta içinde belli miktarda teknik bilgi ifşa ettiler.” diye kayıt düştü “ama Larrabee’yi temel olarak daha iyi bir yaklaşım gibi sunmalarına rağmen, öyle değil. Kendi varsayımlarını size anlatmıyorlar. Ölçeklendirme hakkında konuşuyorlar ama bantgenişliğini gözardı ediyorlar. Kulağa hoş gelmesini sağlıyorlar, ama biz diyoruz, yarım düzine şeyi ihmal ettiniz.”

    “Yaptığımız her GPU’da, biz bu dizayn şeklini değerlendiririz, mantıklı bir analiz yaparız ve her zaman ihmalsiz karara bağlarız. İşte bu yüzden böyle bir makina yapmadık.”

    “Intel aptal bir firma değil.” diye kabul etti “Bu işin arkasında çalıştırdıkları çok insan var, bu yüzden açık ki tutarlı olduğuna inanıyorlar.” Fakat bizim yol haritamızdaki ürünler onların boyadığı, resmettiği bu şekle rakip. Ve gerçeklik, onların boyadıkları tozpembe iyimserlikten kısa düşecek.”

    “ (Blog sahibi ve CPU mimarı olan) Peter Glaskowsky’nin dediği gibi, 2010’daki ‘büyük’ Larrabee, ancak 2006 yılındaki bir nVidia veya ATi GPU’su ile aynı performansa sahip olacak.”

    ATi’nin son hamlesine karşı:

    Mottram ardından firmanın direk rakibi olan, AMD’nin grafik bölümü olan ATi’ye döndü, ki bu firmanın RV770 GPU’su, nVidia’nın GT200’e geri adım attırdı.

    “ATi’yi ürününe saygı konusunda küçümsemiştik.” diye kabullendi. “Buna çok yakından baktık ve biliyoruz ki daha iyi yapabileceğimiz bazı kesin şeyler var. Bütün açılardan geliştirmeler olacak: Yazılım çatısı altında yapılacak bazı kolay iyileştirmeler var yakında gelecek olan. İnanın bana, bu bizim en öncelikli odaklandığımız şey.”

    Mottram, firmanın ATi’nin elinden yaşadığı şu anki utancı, firmanın kendi geçmiş başarılarına bağladı. “ATi uzunca süre nVidia’nın ürünlerini görme ve atış yapmak için hedef alma şansını buldu” diye değindi. “Bu sırada nVidia’nın yakalaması gereken birisi yoktu.”

    Ayrıca ATi’nin, GPGPU yeteneklerinden yoksun kalmak pahasına, safî grafik gücüne dayanma kararından pişman olacağını öngördü.

    “ATi, PhysX ya da CUDA gibi şeylerle uğraşmadı. Fakat inanıyoruz ki, insanlar grafiğin ötesinde şeylere kıymet verir. Sadece grafiklere göre karşılaştırırsanız, bu bizim için göreceli bir dezavantaj, fakat GPU’yu neye göre ölçtüğünüz, neyle değerlendirdiğiniz değişecek ve evrim geçirecek” diye savundu.

    “Biz ileriye bakıyoruz. Ve bazen, birileri ileriye bakarken, başkaları yarışta öne geçebilir. İşte şu an bulunduğumuz durum bu.”

    Fusion bir çırpınma mı?

    Mottram ayrıca AMD’nin gelmekte olan, GPU ve CPU’yu tek zar üzerinde birleştirecek Fusion platformuna tepeden bakarak konuştu.

    “İki bileşeni tek zar üzerinde bağlamak size o kadar da birşey kazandırmaz.” yorumunu yaptı. “Orada gerçek bir darboğaz olduğu gibi değil. Ve zara eklediğiniz her milimetrekare çok pahalıdır, artış gösteren bir eğridir, lineer bir artış değildir (yani tepeye çıkıldıkça maliyet orantılı olarak artmaz, x için y ise, 2x için 2y değil de, 3y , 3x için 5y gibi) . Onları ayırmak daha ucuza mâlolur.”

    Andy Keane, satın alanların Fusion nedir umursayacağından kuşkulu. “Zaten böyle şeyler alanların derdi gerçekten grafik değil ki.” fikrini savundu . “Bunu umursamazlar.”

    “İmkanlarını zorlayarak koyabildiğini koyuyorsun CPU üzerine ve bunu satıyorsun, ama müşterinin umurunda değil. Bu ekonomi açısından anlamsız.”

    Darien Graham-Smith in San Jose



    Tercüme eden benim şahsi görüşlerim:

    nVidia başmimarı değil politikacı sanki. AMD’ye değindiği şu son kısma bakın, bir de beni dinleyin. Bu firmanın , SoC, yani System on a Chip projesi var. nVidia, Tegra adı altında, cpu,gpu,bellek ve i/o ve ayrıca depolama birimi denetleyicisini tek chip altına alacak yol haritasına göre, mobil cihazlar (handheld tiplerde) için. Ayrıca milimetrekare hesabını sürekli yapar, anlatır dururum, maliyet artışına da değinirim, sebeplerine de, yazdıklarımı okuyanlar bilir. Şimdi bu adam kalkmış, AMD’ye mm^2 dersi veriyor, sanki RV770’in iki katından büyük GPU zarını tasarlayan kendisi değil. Kaldı ki 55nm olsa GT200, yine yaklaşık iki katı olacak (zar boyutu olarak en az ~1,9 kat şu anki hesabıma göre) ATi mühendisleri göbeklerini keşkül gibi titrete titrete gülüyordur şimdi bunu duyduktan sonra.

    Ben mimari anlamda yenilik, gelişme beklerdim, anlaşılan o ki sizlere vaat ettiği sürücü güncellemesi şu an. Alınan duyumlara göre de, nVidia, ATi’ye gerçek cevap verebilene kadar iş işten geçecek, ATi alan bırak Üsküdar’ı, Tekirdağ’ı geçecek. Eğer o vakit içinde yine uygun cevap veremezse bu sefer karşısında yine F/P anlamda tam bir savaşçı olması beklenen 40nm RV870 var. Ayrıca RV710 ve 730 ile önümüzdeki ay içinde ATi, nVidia’nın bütün alt gamını bombalamayı planlıyor. Üst tarafın zaten soluğunu kesti, kart üreticisi firmalar da şaşkın durumda, nVidia yüzünden zora düştüler, az kâr ediyor nVidia tarafı.

    Fusion’da ise, ilk aşamada, başmimarın değindiği gibi iki bileşen tek chip üzerinde birbirine bağlanacak, doğal tümleşik değil yani (Bkz. Pentium D vs. Athlon X2 , Core 2, gerçi bu pek sağlıklı bi örnek olmadı bazı teknik sebeplerden ötürü ama olsun.) . Koyulacak denilen gpu ise RV710, tabi Fusion çıkana kadar onun adı RV810 olur mu bilinmez yani. RV710 ise alt sınıfı bayram ettirecek bir GPU, 25W TDP, 2600XT’nin AA AF problemi olmayan versiyonu, son derece ucuz olması hedeflenen bir ürün. Yani iki sene önce FX5500 aldığınız paraya, geçen sene 200 USD’ye satılan 2600XT’nin, hem de geliştirilmişini, hem de en dandik PSU ile çalışabilecek modelini alıyorsunuz. E şimdi istemez misiniz, zarda çok küçük yer tutan, 45nm bir X2’nin yanına, bir de kardeş olarak, o zaman tahmini 50-75mm^2 tutacak RV710 koysunlar (Intel Atom N230 45nm 25mm^2) ve sadece işlemci anakart alarak coşun coşturun, hele netbooklarda verin coşkuyu?

    Diyeceğim o ki, 2009-2010 çok gelişmelere gebe görünüyor, sadece donanım dünyasında değil, başka beklentilerim var dünya hakkında, ama konu dağılmasın diye değinmiyorum. Son notum ise şu, ya nVidia taban kaybetmemek için yüksek perdeden konuşuyor, ya da hâlâ kibirinin esiri olmuş durumda. Intel ise ortada olmayan, yazılım desteği de olmayan, hakkında bir sürü belirsizlik olan ürünü, geleceğin ürünü diye sunuyor, zamanında Itanium ile yapıp, tokatlandığı gibi. AMD’nin ise hoş planları var ama malesef programından geri düşüyor. Şu ara 45nm beklenenden çok erken piyasaya verilip sürpriz yapabilir deniyor, bekleyelim görelim. Intel’in Nehalem’i de gecikebilir, yetişmeyebilir deniyor, sıradışı bir ürün, donanım dünyasında taşları yerinden oynatacağı belli.

    nVidia yöneticisi ise son kullanıcıyı, hele IGP tercih edenleri “mal” yerine koyuyor, benim röportajın son kısmından anladığım bu. Demek AMD-ATi 780G-790GX çıkarmasa, bu adamların Geforce 8200-9300 çıkarma niyeti yokmuş. Öyleyse ne vahim. Ya da, kedi, ciğer ve ciğerin kedi açısından sözde fıkıh sorunsalı ile ilgili bir mesele var.

    Kaynak: OCW ve haberi aldıkları PCPRO.co.uk
    http://www.pcpro.co.uk/news/220947/nvision-larrabee-like-a-gpu-from-2006.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saidakkas -- 25 Ağustos 2008; 14:04:48 >







  • @saidakkas
    çeviri için teşekkürler

    Larrabbe konusunda işletim sistemini 32 çekirdeğe ölçeklendirilmesi zor demiş, ayrıca çoğu program bundan faydalanamaz demiş; ben de katılıyorum buna.
  • eline sağlık bu çeviri işi baya yorucu olsa gerek bi teşekkürü esirgemiyelim
  • temel olarak:::::::::

    Grafik çözümleri intelin işi deil yapacağı en iyi iş bile bizi 4 sene geriden takip eder demiş.
    ATI bize sağlam tokat attı kabul ediyoruz::::::: bu durumu düzelticez demiş

    ayrıca gerçek anlamda politik olarak konuşmuş diğerlerinin uzun vadesini kötülerken kendilerinin Tegra projesini ilerde tek çözüm olarak göstermiş

    adam sanki mühendislik değil siyaset bilimleri okumuş
  • Ellerine sağlık Said hocam , Uzun zamandır gerçekten bilgilendirici iki yazı okudum her ikiside senin. Tekrar eline sağlık.
  • tercumeden cok senin sona koydugun kendi fikrin daha guzel olmus... fikrine ve dusuncene saygilarimi sunarim..
  • Yapıcı eleştirileriniz için teşekkür ederim arkadaşlar,

    @polatyy
    Bu ara gerçekten vakit sıkıntım var, başka bi şeye biraz vakit ayırsam o gün erken bitmesi gereken programım gece 12'ye kadar uzuyor neredeyse. Bu yüzden bütün okuduğum, iyi olan tüm haberleri çevirmiyorum, önemli olduğunu düşündüğüm, herkesin kafasında olan soru işaretlerini biraz da olsa gidereceğini düşündüğüm yazıları çeviriyorum. Yazı kıymetli olmalı ki bu vakit darlığında ilgimi çeksin. Yoksa benim için okuması birkaç dakika zaten.

    Şu ara heyecan ve merakla beklediğim şu gelişmeler:

    Yakın tarihte:
    Dunnington 6-Core Intel Xeon'lar,
    GT200b 55nm
    RV730-RV710
    R870
    Mobility Radeon 4800
    Nehalem
    Via Nano ve Isaiah
    Yine AMD Netbook platformu, kod adı son ne oldu bilmiyorum,
    Shangai 45nm Opteron Quadcore
    Phenom X4 Quadcore
    ve yetiştirilebilirse 45nm dualcore AMD'ler
    Android telefonlar / PDA lar,
    bir de merak ettiğim ummadığımız birşey olacak mı, yani nVidia'nın şapkadan çıkaracağı bir tavşan var mı elinde?

    Türkiye'den de merak ettiğim VDSL2 yalan mı oldu, o var. Alan yok çevremde hiç.

    Bunların arasına bir de fx57'nin sürprizler serpiştirmesini umuyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saidakkas -- 25 Ağustos 2008; 12:23:14 >




  • fusion teknolojisini küçümsemiş. Çünkü geleceği istemiyor, gelecek o firmanın kapanmasına sebebiyet verebilir........

    intelin ne mal olduğunu nvidia bile biliyor: "John Mottram, firmanın GT200 çekirdeği için başmimarı, Intel’in pazarlama gereği yaptığı gözboyamadan öte Larrabee’nin gerçek dünya performansı hakkındaki kuşkuları arttırdı."

    bunlara rağmen hala intelin şerefsizliklerinin kanıtları sunulunca bize aptalca yorum yapıyorsunuz deniliyor. O arkadaşlarada ghzli corelu pembe dünyalarında başarılar dilerim...
  • quote:

    tercumeden cok senin sona koydugun kendi fikrin daha guzel olmus...


    yorumlarina katilirim katilmam manasinda degil ama okuduklarindan cikarimlarin gercekten ceviriden daha okunasi olmus.biraz bosluklu sayfa duzeni yapsaymissin daha rahat okunabilirdi yalniz.
  • Evet farkettim, monitör büyük olunca ipin ucu kaçıyor, halbuki bana normal bir paragraf gibi gelmişti Düzelteyim
  • Eline sağlık çok güzel olmuş, Nvidia'dan ATI'ye çaylak muamelesi yapmışlar resmen. Neyse demekki NVidianın bize sunmadığı bir kaç kozu daha var elinde demekki

    Bu arada çeviriyi kendin mi yaptın yoksa bir programmı kullandın acaba?
  • Böyle çeviri yapacak program lisansı getir, senin için 100 milyon dolara satayım Google amcaya. Keşke olsa.
  • valla adam güzel konuşmş ben beğendim şahsen

    demekki adamın elinde bir sürü kozu varki bu kadar rahat
  • @ saidakkas

    Emeğine sağlık

    Ayrıca sona kattığın yorum çok hoşuma gitti. Senin gibi kaliteli ve seviyeli insanların hala bu forumda bulunduğunu bilmek insanı mutlu ediyor. Kendi adıma teşekkürü bir borç bilirim. Sonraki çalışmaların için şimdiden kolay gelsin.
  • rica ederim, ben teşekkür ederim,
  • quote:

    Orjinalden alıntı: saidakkas
    “ (Blog sahibi ve CPU mimarı olan) Peter Glaskowsky’nin dediği gibi, 2010’daki ‘büyük’ Larrabee, ancak 2006 yılındaki bir nVidia veya ATi GPU’su ile aynı performansa sahip olacak.”

    Şimdiki gpu'ların gücünü yakalıyamaz bu gidişle ama yinede kesin konuşmamak lazım intel'in bu konuda uzmanlaşması için nvidia veya ati'deki mühendislerden birkaçını bünyesine katması gerek kısa zamanda bu firmalar ile başabaş mücadele verebileceğini sanmıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 25 Ağustos 2008; 16:13:54 >
  • Haber için teşekkürler. AMD, Fusion ile iyi işler yapacak. Nvidia bu konuda çok sıkıntılı grünüyor, GPGPU ile avunup dursunlar.
  • Üstat klavyene sağlık. Arkadaşlarında dediği gibi forumda aklı başında olan sınırlı sayıda kullanıcılardan birisiniz. Yazılarınızı keyifle takip ediyorum.
    Teşekkürler...

    Not :Fx57 ninde yeri bi ayrı onuda belirtmek gerekir

    Edit :imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi honneur -- 25 Ağustos 2008; 19:24:31 >
  • Çeviri ve yorumlar süper.Önümüzdeki 2 sene kaynıyor şerefsizim.AMD'nin ATİ cephesindeki başarısı kolay yıkılır cinsten değil.Ayrıca fusion ile notebooklarda da liderliğe oynayabilir.İlla biri kazanacaksa AMD kazansın ama bence kazanan rekabet ve tüketici olacak.
  • eğer bunlar gerçekse çok güzel açıklamalar
    kendi yorumumu eklersem nvidia gerçekten bu sezon fiyat performans yönünden vasat gitti o bir gerçek gtx260 bile halen adam gibi alınailir bi seviyede değil ama rekabet saolsun nvidia zamanında atiyi tokatladı batmanın eşiğine geldiler ve fp ile yine tavan yaptılar ncidia nekadar batmasada iyi zarar etti umarım bundan sonraki seride güzel kartlar çıkarır


    intel e gelince intel yine başarısız olucak bundan öncede giriştiği ile çıktığı bir olucak eminim ati ve nvidia gibi sadece grafik üzerine yoğunlaşmış firmalarla asla yarışabileceğini sanmıyorum
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.