Şimdi Ara

Daha Hızlı PS3

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.231
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Playstation 3’ lerimizin biraz daha hızlı olmasını kim istemezki? Hız durumunu etkileyen parametleri araştırırken, bir sitenin yapmış olduğu harddisk deneyi ile karşılaştım ve sizlere aktarmak istedim. Bu testin sonucunda anlayacağız ki Playstation 3'lerimiz daha hızlı olabilirler. Bu yazıda çeşitli sitelerden derlediğim bilgiler ile Playstation 3 içerisinde kullandığımız harddiskin önemini kavrayıp "daha hızlı bir Playstation 3" nasıl olur onu göreceğiz.

    İlk olarak RPM nedir onu bir anlayalım;
    "Ar-pi-em" şeklinde okunan bu terim, İngilizcesi " Revolutions Per Minute"in kısaltması olup bir dakikada ki(Disklerin) dönüş sayısını ifade eder. Bilindigi gibi sabit disklerin içinde verilerin yazdığı manyetik diskler bulunur. Bu diskler çok hızlı bir şekilde döner ve manyetik başlık ile diskler üzerinde okuma/yazma işlemi yapılır. Masaüstü bilgisayarlarında kullanılan sabit disklerin çok büyük bir kısmı 7200 Rpm değerine sahiptir. Yani içerisindeki diskler dakikada 7200 kere dönme özelliğine sahiptir. Dizüstü bilgisayarlar ve harici disklerde bu sayı 5400 Rpm olarak göze çarpıyor. Mesela bir harddisk alırken ya 7200 nedir ki hep bu var dediginizde. Eğer 7200 den yukarı bulabiliyorsanız alın. Çünkü size zaman kazandıracağına emin olabilirsiniz. Bir disk dakikada ne kadar fazla tur atarsa veri yazma ve okuma işlemi de o derecede hız kazanmış olacaktır. (1)
    Sözü geçen plakların resimleri;

     Daha Hızlı PS3



    Testi daha iyi anlamak için bazı değeleri sizlere aktarmak istiyorum.
    Mesela 5 MB'lik bir bilgiyi hardiksten okumak istiyorsunuz, burada hemen rpm hızı devreye giriyor ve şu neticeye varıyorsunuz.
    Sonuç zaman değerleri şu şekilde;
    • 5400rpm hızında hadisk: 1 saniye
    • 7200rpm hızında hadisk: 0,85 saniye
    Tabi ki 7200 rpm ile bu işlem daha hızlı oluyor. Bu zamanlama değerleri doğru olmamakla birlikte sadece aradaki hız farkını sizlere daha iyi anlatabilmek için kafamdan yazmış olduğum değerlerdir.
    Hıza etki eden diğer bir etmen ise harddiskin büyüklük olarak hangi teknoloji ile üretildiğidir. İnch olarak büyüklüğü ise bu durumu değiştiriyor. Değerlere bakarsak bu durumu daha iyi anlayabiliriz. Yine 5 MB'lik bir bilgiyi harddiksten okumak istiyorsunuz.
    Sonuç zaman değerleri şu şekilde
    3,5' 7200 rpm hızında harddisk: 0,85 saniye
    2,5' 7200 rpm hızında harddisk: 1 saniye
    Buradaki değerler yine doğru olmamakla birlikte sadece hız farkını sizlere daha iyi anlatabilmek için kafamdan yazmış olduğum değerlerdir. Buradaki sonuç ise şudur; hardiskin üretildiği büyüklük, hızını negatif yönde ektiliyor. Gerçek değerler ise şu şekildedir; 7200 RPM hızındaki 3.5" sabit diskler 90 MB/s'ye kadar aktarım hızları sunarken 2.5" sürücüler ciddi şekilde daha düşük hızlı olmaktadır. (30 - 50 MB/s seviyesinde), 1.8" modeller ise çok daha yavaştırlar.(3)
    Test ve sonuçları (2)
    Bu testte 2 çeşit harddisk kullanılıyor. Büyüklükleri sabit olup kapasiteleri farketmeksizin 5400 rpm ve 7200 rpm iki harddisk Playstation 3'e takılıyor. Bazı oyunların çalışma süresi ve bazı yüklemelerin zamanları kayıt ediliyor. Buyurun bu noktalara bakalım...
    PS3 açılış zamanı;
    • 5400rpm hızında harddisk: 15.7 saniye
    • 7200rpm hızında harddisk: 13.5 saniye
    Menüdeyken oyunların arkaplan resimlerinin yüklenmesi;
    • 5400rpm hızında harddisk: 1.9 saniye
    • 7200rpm hızında harddisk: 1.9 saniye
    Tekken 5: Dark Resurrection oyununun toplam yüklenmesi;
    • 5400rpm hızında harddisk: 25.8 saniye
    • 7200rpm hızında harddisk: 23.3 saniye
    Tekken 5: DR, oyununda ilk dövüşün yüklenmesi;
    • 5400rpm hızında harddisk: 5.5 saniye
    • 7200rpm hızında harddisk: 4.8 saniye
    Oyundan Playstation 3 menüsüne geri dönme;
    • 5400rpm hızında harddisk 5.6 sec
    • 7200rpm hızında harddisk 5.4 sec
    Version 1.82 yi Playstation 3’e yükleme;
    • 5400rpm hızında harddisk: 1min 58.6 saniye
    • 7200rpm hızında harddisk 1 min 54.2 saniye
    Bu testin onucunda;
    Hardiskimizin rpm olarak hızı gerçektende Playstation 3'müzün yükleme hızına etki ettiğini anladık. İlerleyen günlerde rpm hızınları artırılmış hardikslerin piyasaya sürüleceğini düşünerek daha hızlı bir Playstation 3'ümüz olacak. Hardisk alacak akradaşlarımız rpm hızı yüksek olan hardiskler alırlarsa daha mutlu olacaklar.


    Alıntı : http://www.playstationturk.com/JReviews-rop-showcontent-id-27.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucidbit -- 9 Temmuz 2008; 12:48:22 >







  • Güzel bilgi yalnız PS3'e halen kullanılmakta olan Seagate Momentus 5400 RPM dışında çok çok yüksek kapasiteli ve daha hızlı bir HDD takılamıyor diye biliyorum.
  • fakat bu veriler öyle aman aman bir hız yüksekliği sunmuyor. ha %50 düşürse zamanı iyiymiş diicemde yinede pek tatmin etmedi beni.
  • bir de sony'nin yaptığı bir açıklamaya göre (yanlış hatırlamıyorsam ki forumumuzda da vardı) eğer harddisk değiştirilecekse (mesela 160 gblik harddiskle) 5400 rpm kullanılması öneriliyor. 7200 önerilmiyor şimdilik. kulaklara küpe!
  • eğer gerçekten hızlandırmak isterseniz mtron pro7000 ssd kullanmanız gerekir

    http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3167
  • güzel ve akılıca bir test yapmışlar, faydalı olacağına eminim.

    burdan anlaşılacağı, max 4 saniye için, mevcut harddiski çıkartıp 56$+kdv ye harddisk almaya deymez.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: chakir

    güzel ve akılıca bir test yapmışlar, faydalı olacağına eminim.

    burdan anlaşılacağı, max 4 saniye için, mevcut harddiski çıkartıp 56$+kdv ye harddisk almaya deymez.

    evet bende onu söylüyorum.fiyat performansıda göz önüne almak lazım.
  • Eğer 7200rpm lik bir disk problem çıkarmıyorsa kapasite arttırmak adına alınacak yeni diskin 7200rpm olmasını tercih ederim. Testler de görüldüğünden daha iyi netice de verebilir. Yada harici 3,5 luk bi disk te düşünülebilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.